Centrum voor moslimstrijders

Screenshot_539

(Door: Bodo Bost – Vertaling: E.J. Bron)

Nieuwe Jihad in Mozambique – een van de meest christelijke landen van Afrika wordt bedreigd door terreur

Radicaalislamitische strijders terroriseren het noorden van Mozambique. Na de vondst van de op drie na grootste gasvoorraden ter wereld richten de moslimstrijders in de regio steeds meer bloedbaden aan.

Preussische Allgemeine Zeitung

Twaalf mensen, vooral vrouwen en kinderen, werden op 23 november in het noorden van Mozambique, in het grensdistrict Nagane in de provincie Cabo Delgadeo, bij een vermeende islamitische aanslag op gruwelijke wijze vermoord. Sindsdien zijn duizenden mensen uit de regio naar het buurland Tanzania gevlucht.

De radicale moslims in Cabo Delgado terroriseren al een jaar lang de bevolking. De opstand valt samen met de ontdekking en exploitatie van veelbelovende gasvoorraden voor de kust van de provincie. De aanval is de derde actie in zijn soort in de regio binnen een maand.

De aanvallen zijn toegenomen sinds bijna 200 terreurverdachten, die in verband worden gebracht met de aanslagen in de regio, in de provinciehoofdstad Pemba voor de rechter staan. Onder hen bevinden zich behalve autochtonen ook Tanzanianen, Somaliërs en Kenianen. Vooral de aanwezigheid van Somaliërs doet vrezen dat het model van de Al Shabab, die al 20 jaar de Bondsrepubliek Somalië naar de islamitische steentijd wil terugvoeren, nu ook in Mozambique is aangekomen. Eigenlijk behoort Mozambique, evenals Centraal-Afrika, tot de meest christelijke landen van het continent. Tot 90% van de bevolking in dit bijna 500 jaar geleden door Portugal gekoloniseerde land is lid van christelijke kerken. Desondanks komen er in het uiterste noorden van het land, in het grensgebied met Tanzania, steeds vaker radicaalislamitische overvallen met bloedbaden op de ISIS-manier voor. Vooral de provincie Cabo Delgado is het doelwit van de nieuwste radicaalislamitische “heilige oorlog”, de Jihad, in Afrika. Daarbij werden al meer dan 100 mensen gedood.

Mozambique wordt over het algemeen niet in verband gebracht met moslimstrijders, maar veelmeer met het langdurige conflict met de koloniale macht Portugal, die in 1975 vertrokken is. Na dit conflict volgde een tientallen jaren lange confrontatie tussen de zegevierende destijds socialistische bevrijdingsbeweging Frelimo en de voormalige anti-Frelimo guerrillabeweging Renamo. Dit conflict werd pas enkele jaren geleden met behulp van de Romeinse vredesbeweging San Egidio beëindigd. Begin mei stierf de historische leider van Renamo, Afonso Dhlakama, korte tijd na de overeenkomst met de regering tot een grondwetshervorming om het reusachtige land te decentraliseren.

Op dit moment is een sekte genaamd Ahlu Sunnah Wa-Jamâ verantwoordelijk voor de bloedige overvallen in het noorden van het land. Ahlu Sunnah Wa-Jamâ, wat zoveel betekent als “Aanhangers van de traditie en de gemeenschap”, was in het jaar 2015 voor het eerst aan het daglicht getreden. Haar leden willen het shariarecht in Mozambique invoeren, waar slechts 10% van de bevolking islamitisch is.

Het aantal sekteleden, die meestal lange baarden dragen, wordt geschat op 1500. Ze wijzen, net zoals Boko Haram in Nigeria, de staatsmacht af en roepen de bevolking op westers onderwijs en ziekenhuizen te mijden. Over het contact met andere extremistische groeperingen is niets bekend. Noch de terreurmilitie “Islamitische Staat” (ISIS) noch Al-Qaida hebben zich tot nu toe over de groepering uitgelaten.

In oktober 2017 bezetten radicale islamieten twee dagen lang de stad Mocìmba in de provincie Cabo Delgado en raakten in een hevige strijd met de politie verwikkeld, waarbij 17 doden vielen. In Mocìmba bevindt zich het centrum van de opstand. Waarnemers vermoeden dat de groep jonge en radicale moslims in het noorden van het land zich aaneengesloten had uit protest tegen de corruptie van de plaatselijke autoriteiten bij de gunning van openbare opdrachten betreffende de aardgasvondsten voor de kust. De opstand wordt vooral ondersteund en wellicht aangestuurd door radicale islamieten uit Somalië, Tanzania en Kenia. Het noorden van Mozambique behoorde voor de kolonisering door Portugal tot het Arabische handelsrijk Zanzibar/Pemba, dat Oost-Afrika via de Indische Oceaan met Oman op het Arabisch schiereiland verbond en eeuwenlang de slavenhandel in de Indische Oceaan controleerde. Pas door de Duitse kolonie Oost-Afrika werd de invloed van Arabische handelaars sinds 1885 definitief gebroken. Zanzibar hoort nu bij Tanzania, maar de maatschappelijke en familiaire contacten langs de kust van de Indische Oceaan zijn tot helemaal beneden naar Pemba islamitische gedomineerd gebleven.

De vroeger in Oost-Afrika niet aanwezige radicale islam kwam door radicale Keniaanse en Somalische imams, die in het zuiden van Soedan of Saoedi-Arabië werden opgeleid, naar Tanzania, de Comoren en dus ook naar Mozambique. Via de Indische Oceaan, die deels nog altijd door radicaalislamitische piraten beheerst wordt, kwamen er Mozambikanen naar Somalië en Kenia, deze vormen nu de kern van de nieuwe terreurbeweging.

Veel jonge Mozambikanen denken van de radicale moslims materiële voordelen te krijgen zoals beurzen voor een studie, bijvoorbeeld aan de “Africa International University” in Soedan. Deze beurzen worden normaal gesproken via de nieuwe moskeeën verstrekt. Bij deze studies gaat het echter om niets anders dan radicaalislamitische leren, die vooral door Saoedi-Arabië gefinancierd worden. Een scenario dat we al kennen uit een dozijn andere Afrikaans elanden.

Bron:
www.preussische-allgemeine.de
Door: Bodo Bost

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Afrika, Barbarisme, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Jihad, Moslims, Rotzakken, sharia, Terrorisme, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

11 reacties op Centrum voor moslimstrijders

 1. Elisah zegt:

  En maar raaskallen over izzlaaamofobie…..terwijl de werkelijkheid heel anders is!

  https://www.rd.nl/kerk-religie/christenvervolging/ranglijst-christenvervolging-2018-laat-toename-geweld-zien-1.1458983

  Ranglijst Christenvervolging 2018 laat toename geweld zien

  Het zichtbare geweld tegen christenen nam vorig jaar toe. Ruim 3000 christenen werden omgebracht vanwege hun geloof. In 2016 ging het om 1207 slachtoffers.

  https://www.rd.nl/image/contentid/policy:1.1458982:1515513184/Ranglijst-Christenvervolging-2018-web.jpg?f=16×9&$p$f=2f3edfe

  Geliked door 1 persoon

 2. Thoth zegt:

  In de ene worden ze neergedrukt, in andere steken ze weer opnieuw hun nek op. Het blijft maar etteren… triest is het.

  Like

 3. Republikein zegt:

  Goed kunnende zwemmen want eiland tenzij boten onder nederige vlag.
  Wie gooit er een bom op Mekka, een paar moab’s en gelijk de regie over de vloerbaar goud, dus de wereld aan je voeten, Donald, jij?

  Like

  • hans-e-pans zegt:

   Dat lijkt me niet verstandig van de Donald. Jaren geleden heb ik eens een artikel gelezen dat de Russische precident Putin, in de tijd van problemen met de Tjetjenen, dat van plan was. Ben later nog aan het zoeken geweest naar dat artikel, maar heb het niet meer kunnen vinden.

   Like

 4. Cathja zegt:

  En ook nu weer zijn het DE MOSLIMS die met geweld proberen nieuw gebied in handen te krijgen, want dat is de opdracht vanuit de koran. De islam moet de hele wereld veroveren.
  Overal ellende waar zij opduiken en overal vloeit bloed.
  Het is doodgewoon tuig!

  Geliked door 1 persoon

 5. ronjaspers zegt:

  moslims hebben geen “strijders” maar terroristen,als er tegen hun wordt gevochten en ze verliezen gaan ze lopen janken en het slachtoffer uithangen.

  Like

 6. Aegolius cs zegt:

  **Bij deze studies gaat het echter om niets anders dan radicaalislamitische leren, die vooral door Saoedi-Arabië gefinancierd worden. Een scenario dat we al kennen uit een dozijn andere Afrikaans elanden.**
  Gelukkig heeft mohammed onder het zand de olieschat hen doen toekomen en kapitaal geeft hen de macht het christendom te vernietigen.
  Vaticaan kijkt zieltogend toe.

  Like

 7. boorzalf zegt:

  En Jasse Arafat van groenxlinks zag dat het goed was. En wil ook hier een miljoen van deze wijze dieren hier heen halen.

  Like

 8. Klaas zegt:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s