Franse “gele hesjes” demonstreren in het zevende achtereenvolgende weekend

Screenshot_599

Demonstratie van de Franse “gele hesjes” in Marseille.

(Vertaling: E.J. Bron)

De Franse “gele hesjes” zijn vandaag uit protest tegen de politiek van president Emmanuel Macron opnieuw de straat opgegaan. Blokkades, manifestaties en andere acties van de “gele hesjes” vonden o.a. plaats in Parijs, Lyon, Nantes, Toulouse, Bordeaux en Marseille. De deelname aan de protesten was in het begin echter gering.

epoch times

In Marseille kwamen vanmiddag ongeveer duizend “gele hesjes” bij elkaar bij de triomfboog in de Zuid-Franse stad. Priscilla Ludovsky, een van de woordvoersters van de beweging, verklaarde: “We willen onze koopkracht terug, en we willen bij beslissingen een woordje meespreken”. Het tijdelijke afnemen van de beweging dichtte ze toe aan de feestdagen. Volgend jaar zou de protestbeweging weer toenemen, verklaarde Ludovsky.

Het is het zevende weekend achter elkaar, waarin de geen enkele partij of vakbond volgende burgers tegen belastingverhogingen en hoge kosten voor levensonderhoud demonstreren. De huidige concessies van de regering vinden ze niet voldoende.

In Parijs en in andere steden werden de verzamelpunten van de demonstranten eerst niet bekendgemaakt om de politie uit te wijken. In Bordeaux, waar de vorige weekenden ongeregeldheden hadden plaatsgevonden, bleven bibliotheken, musea en openbare parken gesloten.

Oudejaarsavond willen de “gele hesjes” ook opnieuw op de Champs-Elysées in Parijs demonstreren. De hoofdstad houdt ondanks deze aankondiging en het geweld bij voorgaande demonstraties vast aan zijn traditionele feest met vuurwerk op de Champs-Elysées.

De “gele hesjes” eisen ook een verhoging van de pensioenen en het minimumloon. Bovendien is bij de protesten steeds vaker de roep om het aftreden van de staatschef te horen. De huidige crisis wordt als de zwaarste van Macron´s ambtsperiode beoordeeld.

Bovendien wordt de president met een nieuwe “affaire Benalla” geconfronteerd. De veiligheid-gevolmachtigde van Macron, Alexandre Benalla, was vanwege zijn lichamelijke aanval op demonstranten in Parijs op 1 mei zijn functie kwijtgeraakt in juli.

Volgens Franse media ging hij echter ook na zijn ontslag met een diplomatenpaspoort voor zakenreizen naar het buitenland en ontmoette daar eigenmachtig staatschefs en hoge regeringsvertegenwoordigers, bijvoorbeeld in Tsjaad.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in burgermoed, Frankrijk, Verzet. Bookmark de permalink .

11 reacties op Franse “gele hesjes” demonstreren in het zevende achtereenvolgende weekend

 1. delamontagne zegt:

  Als “Alles” aan de oppervlakte komt……….

  Met de “Gele -Hesjes” moest een macht die erg zeker van zichzelf was en zich voordeed als zijnde een model voor Europa, wel toegeven aan de opstand van sociale groepen die tot heden nauwelijks gezamenlijk optraden.
  In één maand tijd, werden transport, belastingen, milieu, onderwijs en de representatieve democratie ter discussie gesteld.

  Op15 december 2018 te Parijs, wisselen drie “Gele-Hesjes” op de Place de L’Opera elkaar om beurten af, om een verklaring voor te lezen, gericht aan ‘het Franse volk en de president van de republiek, Emmanuel Macron’.
  De tekst zegt meteen: “Deze beweging behoort aan niemand en iedereen.
  Het is de uitdrukking van een volk dat zich veertig jaar lang van alles beroofd zag van hetgeen hen in staat stelde te geloven in hun toekomst en zijn grootsheid. ”

  In minder dan een maand heeft de woede, die werd veroorzaakt door een belasting op brandstof geleid tot een algemene ontleding zowel op sociaal als democratisch gebied: de bewegingen die de slecht georganiseerde bevolkingsgroepen samenvoegden, hebben gezorgd voor een versnelde politisering.
  Tot op het ogenblik dat het ‘volk’ anderhalf jaar later ontdekte dat zij van een goede toekomst beroofd werden door een man, die zij eerder bejubeld hadden omdat hij opschepte over het wegvagen van de 2 partijen die de 40 jaren ervoor de dienst hadden uitgemaakt.

  Maar toen kwam “de aap uit de mauw” en de leider werd ontluisterd.
  En zoals vóór hem de andere wonderkinderen van zijn soort, ook jong, lachend, modern: MM. Laurent Fabius, Anthony Blair en Matteo Renzi, o.a

  Voor de liberale bourgeoisie is de teleurstelling immens groot.
  De presidentsverkiezingen van 2017 waren een wonder, een goddelijke verrassing.
  We hoopten dat Frankrijk een gelukkig eiland zou worden in een geteisterd Westen.
  Ten tijde van de kroning van Macron op Hymne to Joy, beelde het Britse weekblad The Economist, de perfecte maatstaf van het sentiment van de internationale heersende klassen hem uit zoals Jezus op het water in een stralend kostuum en de glimlach op de lippen.

  Maar de opkomst van de “Gele-Hesjes”, ook “wonderbaarlijk” en veel krachtiger, laat de geleidelijke verarming zien van steeds grotere groepen aan de rand van de bevolking.
  Maar er is ook een gevoel van absoluut wantrouwen, bijna afschuw tegenover de gebruikelijke kanalen van representatieve macht: de beweging heeft noch leiders noch woordvoerders en het verwerpt de partijen, verwerpt de vakbonden, negeert de intellectuelen, bestrijdt de media. Vandaar waarschijnlijk haar populariteit die werd behouden zelfs na scènes van geweld, waar een andere macht van zou hebben geprofiteerd.
  Le Monde diplomatique N° de Janvier 2019

  Geliked door 3 people

 2. droevige mof zegt:

  NOS en Tagesschau laten ons geloven dat de protesten afnemen en dat ze tot nu toe erg duur zijn geweest en dat Ahmed Aboutaleb hen in Rotterdam heeft verboden. Nieuws voor de kleuterschool.

  https://www.zerohedge.com/news/2018-12-29/fake-news-journalists-come-down-hundreds-yellow-vests-gather-french-tv-station

  Like

  • Henk der Niederlánder zegt:

   @ Droevige.

   De tactiek die op dit moment gebruikt word door de Franse overheid is de volgende.
   Politie en ordetroepen verspreiden nu voordat de hesjes zich verzameld hebben degene die protesteren in kleine groepen zodat de MSM maffia kan laten zien dat de opkomst steeds kleiner wordt.
   Waar een paar weken terug 10.000 mensen bij elkaar kwamen komen nu nog laat Ik zeggen 7.000 mensen omdat de anderen niet door de barricades die door de politie opgeworpen worden kunnen komen.
   Als men dat toch probeert worden er een flink aantal mensen gearresteerd en zaait men de angst dat men een strafblad gaat krijgen en maandag niet naar het werk kan met als gevolg ontslag.
   Naar het schijnt is deze tactiek redelijk succesvol.

   Like

 3. Bert zegt:

  De mensen die nu gele hesjes dragen behoren overwegend tot hen die niet op Macron hebben gestemd maar waarschijnlijk thuis zijn gebleven. De overigen die wel op Macron hebben gestemd zouden zich moeten afvragen hoe het mogelijk is te stemmen op iemand die persoonlijk medewerker van Hollande is geweest, socialist, dezelfde visie deelt. En Hollande was net zo weinig populair als Macron nu, m.a.w. de 50 % van het electoraat die op Macron hebben gestemd hebben bewust gekozen voor een kopie van Hollande terwijl bijna iedereen ontevreden was over Hollande.

  Geliked door 4 people

 4. Tijl Uylenspiegel zegt:

  En in Den Haag hebben we een burgemeester die het bestaat om de demonstratie van de Gele Hesjes wel toe te staan maar met de beperking dat er niet meer dan honderd demonstranten zouden zijn. Mijn onderkaak zakte op mijn borst toen ik het las en ik heb het meerdere malen opnieuw gelezen omdat ik het niet geloofde.
  Maar het stond er écht !

  Geliked door 1 persoon

 5. koosv8 zegt:

  Ze doen tenminste Wat, hier in Nederland moeten de eerste openbare onthoofdingen de massa wakker schudden, maar dat is te laat.
  Ik heb in ALKMAAR met de gele hesjes mee gelopen, plusminus 60 man de week er op 10.
  Het is allemaal nog niet beroert genoeg denk ik dan. Wat mankeert Nederlanders om altijd alles maar te pikken!!!

  Like

 6. QENQ6 zegt:

  Volgens onze linkse vrienden kunnen we de vluchtelingenstromen beter beheersen met ons prachtige Marrakesh-pact. De afspraken werken naar twee kanten toe.

  Zijn er al nieuwe vrienden naar eigen land terug gestuurd met onze nieuwe, niet-juridisch-bindende, regels, of wil het nog niet erg vlotten?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s