Wel de lusten, niet de lasten

Screenshot_601

(Door: H. Numan)

Er is nogal wat te doen over het klimaat. We moeten windmolens bouwen, zonne-energiepanelen installeren, warmtepompen gebruiken en nog veel meer onzin. Onzin, want wat milieubewust links negeert, al dan niet opzettelijk, is dat onze samenleving vanaf 1965 essentieel veranderde en dat nog steeds doet. Ze wil wel de lusten, maar niet de lasten. Maar laat ik vriendelijk blijven: ik denk niet dat het opzettelijk is. Ze weten gewoon niet beter. Iedereen heeft toch een verwarmd zwembad?

Laten we met iets beginnen dat vrijwel niemand meer weet. Namelijk dat de huiskamertemperatuur met ruim 10 graden omhoog is gegaan de laatste eeuw. Stomtoevallig kwam ik daar achter op een historisch forum. Ik wist het ook niet, maar toen ik dat las, herinnerde ik het me weer. Want u en ik hebben het zelf meegemaakt.

Toen ik klein was. hadden we één kolenkachel. In de woonkamer. Die kachel ging pas eind november aan. Zeg maar iets voor Sinterklaas. En weer uit in maart. Meer kachels hadden we niet. Okay, we hadden ook een elektrisch kacheltje, maar dat gebruikten mijn ouders heel erg weinig. Want dat was duur. En gevaarlijk, vooral met kleine kinderen. Ik was toen iets van vijf jaar. Klimaatopwarming was nog niet verzonnen, en het kon best koud zijn voor november en na maart. Dus wat deed je dan? Dan trok je een trui aan.

Dat veranderde toen Nederland haar pot met goud ontdekte in Slochteren. Die kolenkachel was verdomd veel werk. Ik heb het nooit gedaan, was daar gelukkig te klein voor. Mijn vader moest die kachel regelmatig schoonmaken. Dat is turkenwerk absoluut geen leuke klus. De as moest er uit, en daarna moesten de aangekoekte resten los gebikt worden. Iedere paar dagen moesten we kolen scheppen in de kelder. Dat heb ik wel gedaan, en was vies werk. Dus toen Nederland aardgas kreeg, kocht mijn vader vrij snel een gaskachel. Dat was duur, want de flat waarin we woonden was gebouwd voor er aardgas was, dus de leidingen moesten ook gelegd worden.

In eerste instantie gingen mijn ouders op de oude voet door. De gaskachel ging niet aan voor november, en uit in maart. Maar gasverwarming was best prettig, dus het duurde niet lang voor de kachel aanging begin november, en na maart uit. Wij kinderen vonden het geweldig, we hoefden niet meer de hele dag met dikke truien aan te lopen. Een paar jaar later liet mijn vader een tweede gaskachel installeren in de kinderkamer. En op dit moment zou u vreemd opkijken als er geen verwarming is in welke kamer dan ook, tot en met de wc en de badkamer. De gemiddelde huiskamer temperatuur ging omhoog van 16-18 graden naar nu +21 graden. Handdoek-verwarming in de badkamer: is dat een luxe? Ik vind van wel, de meeste mensen denk ik niet.

Maar… daar betaalt u voor. Het is namelijk helemaal niet gewoon dat je in de winter binnenshuis in een T-shirtje rondloopt en slaapt in je onderbroek. Dat is luxe waar u voor betaalt. Begrijp me niet verkeerd, ik misgun het u echt niet. Ik constateer alleen. Tot de jaren-70 was het heel gewoon om een dikke trui te dragen, extra dekens op bed te leggen en een warme kruik mee te nemen. Als je een warme handdoek wilde, dan moest je die maar een half uur boven de kachel hangen.

Als je op bezoek ging trok je je overjas uit, maar je colbert hield je aan. Ik kan me nog herinneren dat mijn ooms op visite kwamen, gekleed in een driedelig pak. Omdat de huiskamertemperatuur gemiddeld steeds hoger is geworden verdween eerst het vest, daarna de stropdas en tenslotte het colbert. Dat is veel comfortabeler. Klopt, maar het kost wel veel energie. Dat was leuk toen we Slochteren ontdekten, maar voor die luxe moeten we nu de rekening betalen. Milieuvriendelijke stroom is hele dure stroom, weet u.

Toen ik op mezelf ging wonen, heb ik me aangewend de thermostaat niet hoger dan 18 graden te zetten. Mijn vrienden klaagden altijd dat het bij mij altijd een ijskast was. En ze verbaasden zich dat ik comfortabel in een T-shirtje zat terwijl zij zaten te bibberen. Kwestie van gewenning. Later verhuisde ik naar Thailand, en de kamertemperatuur is daar heel wat hoger. In Thailand is een kachel een pure luxe voor de rijken. Logisch, want wij moeten koelen. Ik zet de airco pas aan als het boven de 30 graden is. Op dit moment, terwijl ik schrijf, is het 27 graden. En dat is best fris. Ook dat is een kwestie van wennen. Tot 30 graden zet ik een ventilator aan.

Koelen is fors duurder dan verwarmen. Dat merken we best aan de rekening. Die is nu 1/3 van wat we eerst moesten betalen, toen ik de airco op turbo zette op 24 graden om niet dood te zweten.

Gaan we verder terug in de tijd, dan herinner ik me verhalen van mijn moeder dat haar ouders altijd klaagden dat ‘jullie jongeren niet weten wat armoe is’. De 18 graden in de huiskamer van mijn moeder was, volgens mijn grootouders, pure luxe.

Op dat forum las ik dat tot zeer recent onze mode volledig was gebaseerd op een temperatuur van ongeveer 12 graden. Kijk maar op oude prenten en schilderijen. Die hoge kragen en strakke manchetten waren praktisch, in zekere zin. Dat was om de kou buiten te houden. Je droeg binnenshuis veel meer kleding dan wij nu gewend zijn. Wat u op schilderijen ziet, zijn mensen die binnenshuis dragen wat wij zien als overdreven warme kleding. Dat komt omdat verwarmen toen een echte luxe was. Duur, en heel veel werk.

Dat is waar u milieufanaten nooit of te nimmer over hoort. Ed Nijpels wil wel dat u een warmt€pomp laat install€r€n in uw woning, die daarvoor w€l €xtra g€ïsol€€rd moet worden. Zelf woont hij in een dure villa met een verwarmd zwembad. Hij begrijpt niet waarom u die warmtepomp niet wilt. Ik vraag me zelfs af of hij begrijpt waarom u geen verwarmd zwembad heeft. Dat gaat zijn begripsvermogen te boven. Iedereen (die +5 miljoen verdient) heeft toch een verwarmd zwembad? Wat zeuren jullie nou? Gewoon hard werken, net als Edje. Dan heeft u ook een verwarmd zwembad!

Neemt u maar van me aan dat u héél erg snel gaat ontdekken dat een dikke trui aantrekken meer bespaard dan uw spaarpot leegtrekken voor een warmtepomp. Het is erg prettig als je midden in de winter op bezoek kan gaan in je zomerjurk of T-shirt, maar dat is binnenkort wel afgelopen. Dat kan uw gastheer of vrouw zich niet meer veroorloven. En u ook niet.

Kijk eens rond en schrik hoeveel apparaten u heeft met batterijen er in. Uw horloge. De computer, de laptop, uw telefoon, de tablet. En god weet wat nog meer. Kijk eens hoeveel elektrische apparaten u altijd aan heeft staan. De koelkast bijvoorbeeld. En vergeet de vriezer niet. Nu we waanzinnige prijzen voor milieuvriendelijke stroom moeten gaan betalen, zijn dat luxes die u op korte of middellange termijn moet herzien. Waarom bewaar je brood in de vriezer? Omdat het gemakkelijk is. Paar bammetjes eruit halen, even oppiepen in de magnetron en je hebt heerlijk vers brood! Smaakt geweldig.

Klopt, maar er hangt altijd een prijskaartje aan. Als die boterhammen u straks een paar euro per stuk gaan kosten, wat dan? Dan eet u net als ik brood dat een dag of wat oud is. Vers brood is lekkerder, maar het moet wel betaalbaar blijven, toch?

Wie heeft er geen wasmachine, of vaatwasmachine? Bijna niemand. Maar dat zijn allemaal apparaten die veel stroom verbruiken. Ik denk dat de wasmachine het laatste verdwijnt. Of eigenlijk de centrifuge.

Als ik moet gokken, dan denk ik dat u de afwasmachine het eerste de deur uit doet. Daarna waarschijnlijk de vriezer. De koelkast, de centrifuge en de wasmachine als laatste. Dat waren de eerste elektrische apparaten die men zich kon veroorloven, na elektrisch licht. Toen mijn moeder jong was (dat was voor WO II) deed ze de was met de hand. Dat was niet even een paar sokken wassen, maar de hele was van een gezin met 12 personen. Ze had gelukkig wel een centrifuge. Het centrifugeren van wasgoed is heel zwaar werk. Als u me niet gelooft, probeer eens een grote handdoek droog te wringen met de hand, of met een mechanische wringer. Het eerste dure apparaat dat families zich wilden veroorloven, was daarom een centrifuge. De wasmachine kwam daarna. En pas daarna, veel later, begon men met koelkasten.

Deze duik in het niet zo verre verleden (u en ik hebben het zelf minstens gedeeltelijk meegemaakt) doe ik om u te laten zien dat onze huidige milieufanaten een beetje doorgeslagen zijn. Ze willen wel met molentjes lopen, maar de werkelijke kosten, daar schrikken ze voor terug. Ik bedoel niet in geld. Dat interesseert ze totaal niet, want geld speelt geen rol. Uw geld, wel te verstaan. Ik bedoel in moeite, en gebrek aan comfort. En veel meer werk.

Sommige zaken lijken logisch en eenvoudig, maar zijn dat niet. Vanaf eind september iedere dag binnenshuis een trui dragen, bijvoorbeeld. Tot medio mei. Makkelijk om dat advies aan anderen te geven, hè? Ik zie het u nog niet doen, want op dit moment doet niemand het.

Dat gaat heel snel veranderen. Heeft u € 30.000 voor een warmtepomp? Oh, sorry. Dat is niet genoeg. Warmtepompen werken alleen als uw huis perfect geïsoleerd is. Dat kost minstens 1 of 2 warmtepompen extra. Dus heeft u een bedrag van € 60.000? Nee? Dan moet u de tering naar de nering zetten. Dus toch een trui aan, en dan maar geen vriezer.

Want de maatschappelijke rekening moet betaald worden. Of u het leuk vindt of niet. Wind en zonne-energiepanelen werken niet. Niet goed genoeg. Betaalbare en economische alternatieven worden als te milieuonvriendelijk van de hand gewezen. Tja, dan blijft er voor u maar één ding over … een hele dikke trui aan trekken, en roeien met de riemen die u hebt. Ik vraag me af of dat genoeg is voor onze milieuridders om de schellen van hun ogen te laten vallen. Ik vrees van niet.

Als afsluitertje: toen ik op mezelf ging wonen en mijn kamertemperatuur consequent op 16-18 graden hield, kreeg ik midden in de winter controle van de meteropnemer. Het energiebedrijf had mijn rekening bekeken, en die was veel te laag. Ze dachten dat ik de meter had gekanteld. Er werd een controle uitgevoerd, en ik stond er in m’n T-shirtje naar te kijken. De opnemer vond niks. Vraagt hij aan mij: is het altijd zo koud hier? Of is de CV toevallig stuk? Zeg ik: nee hoor. In de zomer is het hier warmer, en dan heb ik de CV niet aan staan. Nu wel maar niet hoog. Hij keek me meewarig aan en zei: Ja. Nou begrijp ik waarom je rekening zo laag is.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", achterlijkheid, Barbarisme, belangenverstrengeling, betutteling, CDA, ChristenUnie, D66, Elite, Groenen, hersenspoeling, Historie, Hypocrisie, Indoctrinatie, klimaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, liberalen, Links fascisme, Linkse Kerk, machtswellust, Marxisme, meningsdictatuur, Milieu, moralisme, Naïviteit, Nederland, nieuw fascisme, Overheid, political correctness, politici, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, sociaaldemocraten, Socialisten, Terrorisme, verloedering, Volksvijandigheid, VVD. Bookmark de permalink .

44 reacties op Wel de lusten, niet de lasten

 1. Thoth zegt:

  Die gasten weet echt niet waarover ze praten. Het zijn nitwits. En het ergste is, ze vormen een kabinet en regeren ons. Bah, dat de mensen hierop gekozen hebben, maar jah, die hebben ook de hersens van een meloen.

  Geliked door 5 people

  • Peter zegt:

   Die gasten weten echt wel waarover zij praten !
   Het probleem is dat zij de wereld willen “verbeteren” dat wil zeggen dat ze geloven in een idioterie dat zij een bijdrage kunnen leven aan de vermindering van de opwarming.
   Zijzelf hebben goede baantjes en poen en willen dat de kleine man gaat betalen voor het sprookje waar zij in geloven.en dat weten ze heus wel.

   Like

  • Jules Vismale zegt:

   Ik stem al jaren meer op geen enkele partij in Nederland omdat ik ze allemaal. niet meer vertrouw en vooral links niet!

   Like

  • Lot zegt:

   En ze verdienen teveel. In alle gesubsidieerde overheidsbanen. Of ze 100 uren maken, kan me niets schelen. Niet meer als hooguit 70.000 mogen ze verdienen. Directeur van de hartstichting of een ziekenhuis, ik doe het ervoor. Dan nemen ze maar een secretaresse,

   De enige manier dat ik het nog kan verwurmen is dat het aan mensen werk oplevert. Dus dan een secretaresse naast je baan nemen. Liefst stuur ik ze naar huis met een laag basisinkomen. Toen ik algemene economie studeerde, zo heette het eerste jaar, zeiden drie hoogleraren dat de belastingen met meer als 30% omlaag konden (rond 1990), als alle subsidies afgeschaft werden. Dus niet de ministeries die er wel toe doen als sociale zaken, leger, gezondheidszorg etc.

   Like

  • Inge zegt:

   Iedere partij heeft wel zijn aandeel om de bevolking op de één of andere manier te benadelen, alleen de PVV is dan zogenaamd voor het volk maar die mag niet echt meedoen. Echt goede partijen zijn er gewoon niet omdat deze nep-democratie nooit is opgericht voor het volk maar om de elite te dienen.

   Geliked door 1 persoon

 2. RottenPikwick! zegt:

  Mag wel weer eens benoemt worden. De Moeders van vroeger. Grote gezinnen en geen weggooispul. De poepluiers die gewassen moesten worden. Nog vroeger waren er geen zeiltjes en sliep men op stromatrassen. De moeders van toen hadden vast geen slaapmedicatie nodig. De vaders ook niet. Met respect!

  Like

 3. Bert zegt:

  Kan bovenstaande alleen maar bevestigen. ik heb ooit samengewoond met Antillianen die ook in een t-shirt wilden lopen binnenshuis als het buiten -5 was. De centrale verwarming stond in zijn kamer dan de hele dag op volle kracht. De kosten werden toch omgeslagen over alle inwoners van het pand. Dat was nog eens sociaal inclusief denken.

  Like

  • Lot zegt:

   Precies, door de vele buitenlanders die de gaskachel op 27 graden hebben en de rekening niet kunnen betalen, wordt deze verdeeld over alle Nederlanders.
   Het zou mij totaal niet verbazen.

   Ik was bij Vodafone mobiel en kreeg hoge rekeningen 60,70 of 80 gulden. Ik moest voor anderhalf jaar een abonnement nemen van 30 gulden met zoveel belminuten en kreeg de telefoon erbij. Naar mijn mening belde ik bijna niet en toch kreeg ik hoge rekeningen. Toen ik de rekeningen opvroeg met beloverzicht, moest ik per rekening 20 gulden betalen. (Rond jaar 2000). Dat was voor vier rekeningen 80 gulden, en natuurlijk heb ik dat laten zitten. Waar ze bij Vodafone ook op rekenen. Vaak zag ik buitenlanders uren bellen met elkaar in een vreemde taal. Ik dacht altijd hoe kunnen die dat nou betalen, ik was altijd zuinig op mijn belminuten.
   En toen schoot het door mij heen. Ik las in de krant berichten dat buitenlanders hun telefoonrekeningen niet kunnen betalen en er veel wanbetalers zijn. Vodafone middelt gewoon alle rekeningen, en laat weiniggebruikers betalen voor veelgebruikers.
   Vodafone heb ik dan ook nooit meer gebruik van gemaakt.

   Like

 4. Scevean zegt:

  Ik zie alleen maar voordelen als het 10c warmer zou worden in nederland.
  Iedere dag in korte broek op de fiets naar het werk.
  De kachel hoeft niet meer aan, dus minder gas gebruik.
  Geen winterkleren meer hoeven kopen.
  Geen vliegreizen meer naar een warm land.
  De vogels kunnen ook gewoon blijven ,hoeven niet meer naar het zuiden te vliegen.
  De bomen blijven groen.
  De koeien het hele jaar in de wei
  Ik zeg laat de opwarming van Nederland maar komen..

  Like

 5. Stef zegt:

  Beste Heer Numan,
  Heerlijk om te lezen. En waar als een kameel.
  Maar u bent de droger nog vergeten. Mensen weten niet meer dat wasgoed vanzelf droog wordt.
  Het is niet zo soft als uit de droger maar als je toch een piama aan hebt voel je dat niet.
  Ben verhuisd naar Polen. Hier laten de mensen zich nog niet gek maken en zie je geen windmolens. Ook geen moslims gelukkig.

  Geliked door 1 persoon

 6. M. zegt:

  Ik betwijfel of de mensen allemaal op hun ondergang hebben gestemd.
  Losse blaadjes zonder naam met een potloodje.
  En wie telden de stemmen in de grote steden?
  Dat waren niet Henk en Ingrid.
  Direct na de uitslag moest de uitslag vernietigd worden waarschijnlijk om de eerlijkheid te verbergen denkt u ook niet?
  En men werd al voor de overwinning gefeliciteerd.
  Omdat men een glazen bol heeft waarschijnlijk.

  Geliked door 2 people

 7. M. zegt:

  Als het geluk zoeken straten vol plastic en afval achterlaat is dat voor geen enkele milieufreak een probleem. Het gaat immers alleen om het geld.
  Dat de fabrikanten alles in plastic verpakken is allemaal prima maar u mag geen plastic tasje meer om de in plastic verpakte boodschappen mee te nemen want dat tasje is het probleem.
  Dat de windmolens allesbehalve een succes zijn en wat milieuproblemen veroorzaken doet er niet toe het gaat om het geld wat men het volk kan afknijpen.
  Het milieu en klimaat zijn slechts bijzaak om het volk te plukken.
  Vroeger hadden ze glazen flessen die werden teruggebracht, gewassen en hergebruikt.
  Men had papieren zakken voor het brood wat in de broodtrommel ging.
  Geen milieuproblemen.
  Wie heeft alles in plastic verpakt om meer winst te genereren?
  De fabrikant en niet het volk dus mogen die fabrikanten zich aanpassen en niet het volk wat er ongevraagd mee geconfronteerd word en de rekening mag betalen.
  Dat we steeds dikkere jassen aan moeten omdat we opwarmen schijnt ook maar weinig mensen op te vallen.
  Dat het terugdringen van co2 niet meer is als het terugdringen van het natuurlijke voedsel schijnt ook de meeste mensen te ontgaan. Minder bomen kappen en meer bomen planten zou het niet bestaande probleem snel oplossen.
  Maar wat werkelijk goed is voor het milieu daar word over gezwegen want daar kan je de burger niet mee uitknijpen.

  Like

 8. Wachteres zegt:

  https://tpo.nl/2018/12/29/wetenschappers-klimaatwet-leidt-regelrecht-naar-ramp-catastrofe-van-armoede-kou-honger/

  Wetenschappers: ‘Klimaatwet leidt regelrecht naar ramp, catastrofe van armoede, kou, honger’
  24 hoogleraren en experts ondertekenen manifest tegen indoctrinatie door voorstanders klimaatplannen

  Like

 9. boorzalf zegt:

  Let maar op, dat gaat nog een circus worden met die waterpompen.
  Een voorbeeld:
  De bodemwarmtepomp,
  Deze warmtepomp onttrekt via een buizenstelsel diep in de aarde warmte, transporteert deze naar de woning en geeft daar warmte af. Dit type pomp stelt de gebruiker in de zomer tevens in staat om zijn woning te koelen doordat de temperatuur diep in de aarde veel constanter is. Deze pomp heeft een plek buitenshuis, met een leidingensysteem onder de grond.

  En heeft iemand zich weleens afgevraagd hoe diep je moet boren? 100 meter of 150 meter de grond in of zo?

  Like

  • H. Numan zegt:

   Nee, denk eerder aan 2500 tot 3000 meter. De temperatuur neemt 1 graad toe per paar honderd meter. Mijnen in Zuid Afrika moeten zwaar gekoeld worden, anders smelten de zwartjes.

   Like

 10. Tineke zegt:

  Heer Numan
  Ik wordt in uw verhaal terug geworpen naar mijn jeugd.
  Prachtig,en het klopt als een bus.
  Wij hadden een kolenhok in de schuur,en mijn vader ging elke morgen eerst de asla legen.
  Dan met een zwarte kolenkit kolen scheppen..
  En ook blokken turf gingen er bij.
  De man stierf op zijn achtenveertigste,en ik was bijna zes.

  Het huis was altijd zo steenkoud(maar je wist niet beter) dat de bloemen op de ramen stonden,en wij altijd met onze tong ze lieten ontdooien.
  Ik was als klein meisje altijd bang dat mijn tong vast zou blijven plakken.

  Tegenwoordig (ik maak mijzelf daar ook schuldig aan) hebben we het maar druk.
  en moeten we nog een was draaien.

  Ik weet nog goed,elke zondagavond stond er bij ons thuis een grote ketel op het gasfornuis die alle gaspitten in beslag nam,om de was te weken in de biotex,zodat er s maandags gewassen kon worden.
  een draaiding als ik me het goed herinner.dan alles door de wringer en dan weer spoelen in een grote teil water die daar onderstond.
  Al tikkende krijg ik steeds meer respect,
  En ik heb mijn moeder nooit horen klagen.

  Ze wordt deze maand 90…….
  Woont nog steeds in het huis waar ik geboren ben….en
  ze heeft nog steeds geen centrale verwarming,
  Als je daar ben in de winter en je moet naar de w.c zit je het net zolang te wachten tot je blaas bijna springt,omdat het daar snierkoud is.

  Goed artikel,heer Numan

  En nee,ik heb nog nooit een afwasmachine gehad,en ik hoef m ook niet.
  Mijn vriendinnen zeggen altijd,jij bent nog een ouderwetse van de lolaborstel(haha)

  Geliked door 2 people

  • Republikein zegt:

   Ijsbloemen op je raam, geweldig.

   Like

  • delamontagne zegt:

   Terug geworpen in de tijd, dat dacht ik ook bij al die verhalen van hen die toch boven de 40 moeten zijn om meegemaakt te hebben.
   De kolenkachel, bloemen op de ramen etc.
   De jeugd weet niet eens meer wat er mee bedoeld wordt.
   In plaats van 90 zouden mijn ouders nu resp. 120 en 116 jaar oud zijn.
   Ze hebben gelukkig nog een tijdje mee kunnen maken dat je C.V had.
   Wat vonden ze dat prachtig, vooral m’n vader.
   Die kroop zowat in de kolenkachel als hij van werk thuis kwam, was helemaal geen kou gewend.
   Dat waren wij allemaal eigenlijk niet toen we begin jaren ’50 uit de tropen in NL aankwamen.
   Nog nooit sneeuw of ijs meegemaakt en de begin jaren ’50 waren er van de ergste koude.
   Wat ik als kind me herinner en nog erger vond was dat je al die dikke kleren aan moest en dan wollen truien, VRESELIJK.
   Ik herinner me ook dat in die eerste weken ,mn-den in NL m’n moeder dikwijls zat te huilen, die wilde weer weg.
   Ze vonden het vreselijk in NL
   Ze zouden naar Australië emigreren, is er nooit van gekomen.
   Maar meneer Numan schrijft over vroeger hij de kamertemp op 18 gr hield, omdat hij dat ’t fijnste vond
   Hoe doe je dat dan nu in Thailand waar de temp 30 0f hoger is.
   Vroeger had je in de gebouwen geen Airco, alleen maar van die grote plafond fans met wieken van wel een meter lang.
   Ook in de winkels en zo. Ik herinner me nog dat m’n moeder weleens flauw viel van de warmte in zo’n winkel ook al hingen daar die grote fans.
   Maar dat NL weer zo primitief gaat leven als voor de vondst van het aardgas, daar geloof ik niks van.
   Al die verhalen over warmte-pompen, zonnepanelen, elektrieke auto’s / ik lees nooit waar die wereldverbeteraars dan de stroom vandaan willen halen als er 10 miljoen elektrieke auto’s moeten komen.
   Het wordt één grote échec
   Wanneer komt men in NL eens in groten getale in opstand ????????????

   Geliked door 2 people

 11. andre zegt:

  Beste meneer Numan, ik vind dit leuk geschreven. Maar zoals het vroeger ging was geen keuze want we moesten het er maar mee doen. De ontwikkelingen zijn wel heel snel gegaan met als resultaat dat we eigenlijk helemaal geen klimaat probleem hebben net zoals we geen energie probleem hebben Nu zouden we moeten kunnen kiezen zoals wij het zelf graag hebben en een stukje bewustwording hierin is zeker op zn plaats. Maar met een Rutte3 een Bruxxel en een raar koningshuis is die keuze er niet voor ons. Voor hun wel maar niet meer voor lang.

  Like

 12. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Grappig wel om terug in de tijd te kijken, en inderdaad wij hadden vroeger een potkachel in de kamer als enige verwarming, er staat mij niet bij dat die pas in november aan ging maar goed, daarna kwam de kolenhaard die wat meer warmte gaf. Een stap die ik ook nog meegemaakt heb was de oliehaard, het was min of meer hetzelfde principe, alleen de woonkamer werd verwarmt maar het geknoei met vieze kolen was afgelopen, in plaats daarvan verscheen er een vrij grote tank op het balkon. Meestal werd hij ’s avonds pas aangestoken en dat was altijd lachen gieren brullen; mijn moeder was panisch voor brand en bij het aansteken werd er eerst met een fles wat benzine in de haard gegoten en aangestoken om hem voor te verwarmen, deed je iets teveel dan ontstond er een steekvlam met een soort ‘woef’ geluid. Tijdens het aansteken stond mijn moeder steevast in de deuropening, klaar om te vluchten. En ik verdenk mijn vader er nog steeds van dat hij vaak opzettelijk wat teveel benzine gebruikte ! Wij lagen in ieder geval dubbel als hij weer eens plofte !
  Heel normaal was ook dat er in vorstperiodes in de slaapkamers bloemen op de ruiten stonden.
  Slapen bij 0 graden !
  Over gewenning aan kou ben ik het minder eens, ik ben van jongs af aan erg kouwelijk geweest en pas op latere leeftijd kwam ik erachter dat het iets te maken heeft met bloeddruk, in mijn familie hebben meerderen een bloeddruk die aan de lage kant is en dat maakt dat je gevoeliger bent voor kou. Familietrekje waarschijnlijk.

  Geliked door 2 people

  • delamontagne zegt:

   Dat doe ik nu nog, de kachel ( is een grote houtoven in de cheminée.) aanmaken met wat spiritus in plaats van benzine.
   Beetje teveel en dan krijg je een plof. Ik haal wel altijd gelijk de spiritus-fles weg.
   Stook geen kolen maar hout blokken ( als ze dat gaan verbieden in Fr komt die Maron gelijk onder de valbijl……) heel veel mensen in het land stoken op hout.
   Op foto’s van m’n ouders in school, begin vorige eeuw, zag je midden in de klas zo’n hoge potkachel met lange pijp naar schoorsteen.
   Toen was warmte een “luxe” en zoals de heer Numan schrijft, de mensen zagen op foto’s er ook allemaal zo dik aangekleed uit.
   Maar dat die tijden gaan terugkeren, geloof ik niet.

   Like

 13. Aegolius cs zegt:

  **Toen ik klein was. hadden we één kolenkachel. In de woonkamer**

  Het was de enige warmtebron die er lustig op los snorde, omringd met wasgoed dat vooral in het propere land gedroogd moest worden. Een pan water bovenop voor warm water voor bewassing.
  De luxe van vandaag de dag zal ons opbreken. Maar kinderen van deze tijd weten niet beter en zullen er gaarne voor betalen, denk ik. Hetgeen een inkomstendaling zal geven van besteedbaar inkomen. Afwachten wat de gevolgen zullen zijn voor onze nieuwelingen.

  Like

 14. Martha zegt:

  Ik lees over mijn eigen jeugd.
  Exact zoals u beschrijft ging het bij ons ook.
  Kolenkachels in de voorkamer en eetkamer.
  Wij woonden in Den Haag en ik kan mij nog goed herinneren, dat de kolenboer kwam
  met zakken kolen over zijn schouder en die hele lange gang doorliep door de keuken
  en in het kolenhok de zakken leeg stortte.
  Daarna kwamen de gaskachels en in de slaapkamer van mijn zusje en mij een elektrisch
  kacheltje.
  Wat een mooie tijd was dat….

  Geliked door 2 people

 15. guusvelraeds zegt:

  Toen ik midden jaren vijftig ‘s-morgens in de winter wakker werd kon ik de wasem van mijn uitademing zien en als ik naar buiten wilde kijken moest ik eerste de ijsbloemen van het raam krabben. Ik denk dat jonge generaties van vandaag helemaal niet weten wat ijsbloemen op het raam zijn. Dubbel glas hadden we nooit van gehoord en het huis werd geïsoleerd met een dikke vaak dubbel geslagen strook stof gespannen of liggend op de vensterbank. Ik zou het bijna vergeten maar het touwtje hing gewoon uit de brievenbus en de boodschappen werden zonder direct te betalen gehaald en opgeschreven in een boekje. Op het einde van de week gingen we met het boekje naar de winkel om te betalen want dan had Vader zijn week loonzakje gekregen met 23 keiharde guldens erin inclusief het loonstrookje waarop stond wat hij had afgedragen aan hare majesteit.

  Geliked door 2 people

 16. Lot zegt:

  De truien van nu zijn synthetisch en veel te koud. Thermo onderkleding helpt wel. Wil je het warm hebben dan heb ik de ene wollen trui aan die ik heb, met de thermo kleding en shirt. Wollen kleding is moeilijk te vinden, maar je kunt er een breien. En ondergoed was vroeger ook van wol, of was dat nog voor uw tijd?
  Een paar graden lager 18 of 19 scheelt veel aan geld.

  Veel mensen hebben een houtkachel met een deurtje ervoor, die verwarmt erg goed. Misschien als alle mensen dat gaan doen is er niet genoeg hout? Ik zou weleens een berekening willen zien hierover. Houtkachels wordt wel veel gepromoot op dit moment.

  Geliked door 2 people

  • Tijl Uylenspiegel zegt:

   Heb me daar ook al zo vaak over opgewonden, wat doen ze in godsnaam met al die wol, sturen ze dat naar Afrika of zo ? Er is nauwelijks nog een wollen trui in de winkels te vinden, en net wat u zegt; een wollen trui is vele malen warmer dan al die synthetische rommel.
   Wollen onderkleding staat mij niet zo bij, ik weet wel dat mijn vader steevast een lange onderbroek had ( met zo’n laaghangend kruis zou Toon Hermans zeggen !)
   Jansen & Tilanus noemden we dat als ik het goed heb.

   Geliked door 2 people

   • guusvelraeds zegt:

    Niet alleen laaghangende onderbroeken daaronder zaten rond de kuiten ook een paar kousenbretels (sok ophouders) die de wollen sokken moetsen ophouden. Dat wollen ondergoed kan ik me goed heugen. kriebelen dat het deed. Je wil niet weten. Heel blij was ik als ik met de Pasen weer mijn lekker luchtig katoenen onderhempje aan kreeg. Met dat katoenen onderhempje deden we overigens een hele week. Alleen op zaterdag na het bad (in een grote teil die bij gebruik midden in de keuken stond) kregen we schoon ondergoed.
    Het water voor in de teil werd warm gemaakt op het grote kolen fornuis dat in de keuken stond waarop dagelijks gekookt werd en teven diende voor verwarming. Alleen op zondag ging de kolenhaard aan in de woonkamer.

    Like

  • Lot zegt:

   Een wollen trui met 40% wol is een groot verschil. Een trui van 100% wol is echt warm, samen met warme onderkleding. De wol levert te weinig op, daarom verdwijnen de schapen, er zijn alternatieven zoals fleece, echter dan heb je het altijd een beetje koud.

   De kleine dokter 1e druk 1952 van A. Vogel druk 1970 pagina 119:
   Vroeger, toen het in het rijk der vrouw nog de gewoonte was zich ’s winters warm te kleden, kenden slechts weinig vrouwen dit onaangename ziekteverschijnsel (=…). Dikke wollen kousen, warm ondergoed, wijde wollen jurken en goede schoenen zorgden voor de nodige warmte, ook al bezat men geen centrale verwarming en waren slechts de huiskamer en de keuken verwarmd.
   Volgens mijn vader was het ondergoed dikker.
   Ik heb nog een therm kleding eronder en de thermostaat op 19 of 18. Het enige probleem zijn de koude handen om te kunnen typen, misschien nog vingertoploze handschoenen breien.

   Like

 17. Arnold J. Meijer zegt:

  Zo min mogelijk afval scheiden, geen chemisch afval inzamelen en zoveel mogelijk “groene initiatieven” saboteren. Zo gooi ik batterijen, afgewerkte olie en frituurvet steevast in het nabij gelegen kanaal. Donder zoveel mogelijk plastic en glas in de groene afval bak. En kijk uit met groene leveranciers.

  Geliked door 1 persoon

  • guusvelraeds zegt:

   Frituurvet kan goed in de grond ingegraven worden in een ondiepe kuil. Graaf je een week later op de plek een nieuwe kuil zie je van het eerder ingestopte frituurvet niets meer. Helemaal bacterieel afgebroken. Doe ik al zolang als ik me herrineren kan.

   Like

 18. Jean zegt:

  Beste Numan, “ze weten niet beter?????”
  Parasieten weten elke opening te vinden waardoor ze verder kunnen roven.
  Heel die klimaatbullshit is een oplichterij en het domme volk trapt in de vallen en ze vinden het ook nog prima….

  Geliked door 1 persoon

 19. Wakkere Joost zegt:

  Ga maar niet bezuinigen want dat is het verhaal eigenlijk Goed bedoeld, maar heeft geen effect
  Want als iedereen bezuinigd kunnen de energie lev hun jaarlijkse op winst behaalde begroting
  niet halen die ieder jaar hoger word.Ja en dan gaan ze de prijs flink opschroeven.
  laat u eigenlijk dus op de tv niet in de luren leggen maar doorzie de truuk.
  En de prijzen omlaag dat gebeurt nooit! Dat kunt u vergeten dat is een vies woord taboe
  dus.En zeker niet in ons land die vol zit met inhalige vrekken.
  En bezuinigen doe ik automatisch al 1 schemerlampje aan 5 min douche soms gewoon
  overslaan en 3 keer per dag een half uurtje
  de verwarming aan.1 Keer de deur open en alles is weg.En toch een torenhoge rekening gek he.
  Ja door de belasting die zo hoog is! dat is ook zo een verhaal apart.
  Absurd deze waanzin, en er moet heel nodig en snel een einde komen aan deze uitbuiterij.
  Kom op gele hesjes doe nog harder je best het word tijd voor verandering.

  Like

  • Lot zegt:

   De NUON voorlichting aan mij gaf aan 300 euro per jaar, 150 naar de overheid, 150 naar de toeleveringsbedrijven (is dat van de buizen ondergronds?). De overheid is inhalig en ze hebben al veel geld over dit jaar 8 miljard, om de nietsnutten flink betaalde banen te kunnen geven. Wat doe je tegen de almachtige overheid, die niemand boven zich heeft. Oplossing: 1.) een jurysysteem boven de overheid en kamers, om mensen weg te sturen die zich niet aan hun beloften houden. Vergelijkbaar met Amerikaans rechtbanken en de jury is gekozen uit het volk, wat een verplichting is om aan te nemen door de burgers om daarin deel te nemen. Burocraten zijn in dienst van het volk, een demos-cratie 2.) Een schaduwregering vormen met een groep mensen naast de huidige regering en een vorm bedenken met alle ingredienten zoals het zou moeten zijn. Wat we al 1500 jaar bestrijden, te beginnen met de bisschoppen, canonrecht en almachtige pausen, nooit hebben we deze machtige mensen kunnen wippen. De EU zal vallen, want is alleen opgezet om huidige wetten en soevereiniteit te breken (over gelezen). Daarna wordt er een nieuwe EU opgezet (zijn ze vast al mee bezit, net als jaren bezig met marrakesh). Daar moeten wij bij zijn bij deze discussie het liefst vooraf. 3.) Deze nieuwe regering zal gebaseerd zijn op het oude Europese recht van duizenden jaren oud, met grote verantwoordelijkheid en vrijheid voor de individu, met wel zorgen voor elkaar, zoals mensen opnemen in de boerderij. Daarnaast de regels voor de moeilijke zaken zoals giftige stoffen die het land niet in mogen. De overheid heeft alleen een uitvoerende en controlerende taak in het land en aan de grenzen, en voor andere overheidsdiensten.
   Dit is het beste wat ik heb kunnen bedenken.

   De gele hesjes is dat dan van het vandalisme op die instituten?

   Like

 20. Stef zegt:

  omdat mijn kleinkinderen helaas deze site niet willen lezen , ze zijn behekst door de D66 onderwijzers die ze wijs maken dat het avondrood komt vanwege de stofuitstoot van opa,s mooie auto, zal ik dit verhaal met alle reacties eens aan hun toesturen.
  Daarbij de vraag hoe het dan kan dat de Romeinen reeds over avondrood schreven?
  En of die dan ook al benzine motoren in hun strijdwagens haden ?

  Geliked door 1 persoon

  • Nemesis zegt:

   Dan zullen ze hoogstens vragen wat Romeinen dan wel zijn, figuren uit een 3D film of zo, want nooit van gehoord. Je weet toch dat men al jaren geen geschiedenislessen meer geeft op school-

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s