BAUDET IS GEEN RACIST

Screenshot_620

(Door Samuel Braun)

 Demoniseren is de menselijke hel. Een hedendaagse toepassing van het begrip vrijheid volgens J.P. Sartre door Samuel Braun, psychotherapeut. Dit artikel is een poos geleden geschreven. Ik heb het niet geplaatst, omdat de demonisering van Baudet even geluwd is. Nu vanwege de a.s. Provinciale Statenverkiezingen begint de demonisering opnieuw. Dus dit artikel is helaas weer actueel.

City Hall is een Italiaanse bar-bistro in het centrum van Leiden. Hier bespreek ik wekelijks met mijn vriend A. de toestand in de wereld. Nog voordat hij een slok van zijn glas wijn nam, zei A.: ‘R., is Baudet een racist?’

Ik wist meteen waar deze vraag vandaan kwam. Nadat de opmerking van Baudet over de homeopathische verdunning op de achtergrond is geraakt, heeft men een nieuwe ontdekking gedaan: in 2016 heeft Yernaz Ramautarsing, tweede op de FvD-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, in een interview met Brandpunt gezegd dat IQ-verschillen tussen verschillende volkeren wetenschappelijk bewezen zijn en dat hij ook graag gezien had dat het anders was. Dat zwarte mensen hyperintelligent waren en dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden, maar dat het niet zo is. Sinds die vondst wordt FvD nagezeten. Noch Baudet noch Hiddema willen Ramautarsing afvallen. Daarom wordt FvD nu geframed als racistische partij, met als hoogtepunt het verkiezingsdebat op 9 februari in De Balie tussen de landelijke fractievoorzitters.

Ik zei dat Baudet geen racist is. A. vroeg hoe ik dat wist en ik antwoordde dat ik het hem zelf gevraagd heb. Dit trok A.’s interesse. Hij wilde weten wanneer ik Baudet gesproken heb. Dat was in mei 2017, toen ik uitgebreid met hem lunchte in een Amsterdamse bistro. De ex van mijn jongste dochter is al een paar jaar een goede vriend van Baudet en had op mijn verzoek een afspraak voor ons vieren geregeld, ook mijn vrouw Y. was erbij. Aanvankelijk ging het gesprek over onszelf, zoals dat gaat bij een eerste kennismaking. Baudet was open en wij spraken ook over onszelf, maar dit zal u weinig interesseren. Het doel van deze lunch was met Baudet een stuk te bespreken dat ik schreef over demonisering volgens Jean-Paul Sartre.

Maar daarvoor ging het over racisme. Ik wilde weten hoe hij daar over dacht. Baudet keek zuur toen ik hem vroeg hoe hij over racisme denkt, maar leek wel blij zijn gedachten daarover te kunnen vertellen. Hij zei ongeveer hetzelfde wat hij nu steeds zegt en herhaalde dat racisme het beoordelen van mensen op hun uiterlijk en afkomst is, dat hij dat op geen enkele wijze doet en ten stelligste verwerpt. Hij zei te staan voor een open, tolerant en democratisch Nederland, waar individuele eigenschappen bepalend zijn en niet ras, sociale klasse, huidskleur, geslacht of seksuele geaardheid.

Sartre. De hel, dat zijn de anderen

Na de uitleg van Baudet las ik voor wat ik geschreven had:

De Franse filosoof Jean Paul Sartre, geboren in 1905, was de filosoof van de vrijheid. Hij legde uit: de existentie van de mens gaat aan zijn essentie vooraf. Nemen wij een object, bijvoorbeeld een tafel, dan wordt de tafel ontworpen, dus dat is zijn essentie. Daarna wordt hij gemaakt: dat is zijn existentie.

Bij de verschillende geloofsovertuigingen gaat eveneens de essentie van de mens aan zijn existentie vooraf. De essentie van de mens bestaat in het goddelijk denken, en pas daarna volgt zijn existentie, zijn bestaan. Volgens Sartre is de mens vrij, dat impliceert dat zijn existentie aan zijn essentie vooraf gaat. Dus de mens wordt geboren en bepaalt zelf hoe hij leeft, wat hij doet, wat hij gelooft. De mens is anders dan een tafel, die bijvoorbeeld rond is en dat niet kan veranderen. De mens kan, als hij gisteren te veel gegeten heeft, vandaag besluiten te vasten.

Zo spreekt Sartre over de facticiteit van de mens en de transcendentie naar de vrijheid. De mens is niet een dronkaard, een veelvraat of een racist. Hij kan veranderen, transcenderen. Sartre noemde het kwade trouw als iemand beweerde dat hij er niets aan kon doen dat hij zo was, immers de omstandigheden. Ik noem dit individuele kwade trouw. Bij demonisering noem ik het relationele kwade trouw, omdat de anderen je dan vastpinnen op jouw facticiteit. Dit begrip is ook goed toepasbaar in de psychotherapie (ik ben psychotherapeut). Immers, hoe zou een mens anders kunnen veranderen als zijn essentie als vaststaand al bestond?

De ander vastpinnen op zijn facticiteit is volgens Sartre vrijheid dodend. Je zegt iets over homeopathische verdunning, dan ben je een racist en word je gedemoniseerd. Er wordt niet gevraagd wat je bedoeld hebt, je krijgt niet de kans om te transcenderen, maar wordt vastgepind op jouw facticiteit. Zo maken ze van Trump door grab them by the pussy een vrouwenmisbruiker en wordt van Jan Roos door zijn grap over homo’s een homohater gemaakt, wat hij duidelijk niet is.

Hiermee houdt de demonisering niet op. De media en de elite gaan daarmee door. Aanvankelijk werd over Fortuyn gezegd dat hij anders was dan Wilders omdat hij minder hard was, maar toen Fortuyn nog leefde, werd hij ook volledig gedemoniseerd. Nu wordt Baudet ook van alle kanten gedemoniseerd, hoewel hij de dingen veel minder hard zegt dan Wilders. Dat bewijst dat de vrijheid dodende media elk afwijkend geluid willen doden.

‘De hel, dat zijn de anderen’ is afkomstig uit het toneelstuk Huis Clos (Met gesloten deuren). Er zijn in het stuk drie acteurs, die in een kamer zijn bijeengebracht. Het stuk speelt in de hel, waarmee Sartre niet de bijbelse plaats der gedoemden bedoelt, maar het leven in onze eigen wereld. De drie beginnen met elkaar te praten en al gauw kent men elkaars verleden, elkaars facticiteit. Op dat moment begint de hel, iedereen krijgt een etiket. De man is een lafaard, een van de vrouwen is lesbienne en de andere een kindermoordenares. Er is voor deze drie, omdat zij al dood zijn, geen mogelijkheid meer te transcenderen. Dan roept de man, Garcin, de lafaard: ‘Ha, wat een grap! Een braadrooster is niet nodig, de hel dat zijn de anderen.’  Dit leidt ons tot de conclusie dat demoniseren onze vrijheid bedreigt en dat demoniseren de menselijke hel is.

Toen ik klaar was met mijn verhaal, zei Baudet : ‘Goed stuk, Sam’. Maar hij leek niet erg geïnteresseerd in Sartre.

‘En toen?´, vroeg A.

‘Toen heb ik dit stuk opzij gelegd tot vandaag. Ik denk dat het van betekenis kan zijn, als ik het nu nog publiceer’. Dat vond A. ook.

13 februari 2018

Door:
Samuel Braun
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in belangenverstrengeling, demoniseren, Hypocrisie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Linkse Kerk, Linkse media, mainstream-media, Marxisme, meningsdictatuur, Nederland, nieuw fascisme, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

36 reacties op BAUDET IS GEEN RACIST

 1. BertG. zegt:

  Het hoofd van de rooms-katholieke kerk, paus Franciscus, ziet geen andere oplossing in het licht van de demografische ontwikkelingen dan de realiteit te erkennen dat de islam vroeg of laat de wereld zal domineren. Hij roept de christenen op zich te bekeren.
  https://www.stopdebankiers.com/paus-franciscus-de-islam-heeft-gewonnen/

  http://berliner-express.com/2018/05/papst-franziskus-der-islam-hat-gewonnen/?fbclid=IwAR3swd-8ijtB4dlIQg-wTAfdQQgIs-U04Zf3GSWjoP41lgtBAAmCMKTARoc

  Like

  • Steven zegt:

   Die vent spoort niet..die moeten ze afzetten!

   Like

  • Asgard zegt:

   Wat zegt jou dat, Bert? Of wil je daar iets mee zeggen?

   Like

   • BertG. zegt:

    Wat had je willen weten van mij dan, wat ik van de paus vind?
    Dat het een oude seniele lul is in een jurk die ze allang hadden moeten opsluiten, maar die helaas door veel te veel mensen serieus genomen wordt.

    Like

  • koddebeier zegt:

   Op de brandstapel met die verrader !

   Geliked door 1 persoon

  • Johan zegt:

   Dat geeft Paus Franciscus nooit gezegd, dat christenen zich moeten bekeren tot de islam. Dat is zeer onwaarschijnlijk. Typisch een nepnieuws-artikel.

   Like

   • Wolf zegt:

    Waarom heeft die roomse pedofiel zichzelf dan tot het islam SATANS gebroed gewend? Met zijn vunzige kom er maar in gebrabbel!

    Like

  • Cathja zegt:

   @BertG

   Deze paus is op onterechte wijze paus geworden, want zoals velen wel zullen weten is er met de vorige paus een heel smerig spel gespeeld.
   Deze Argentijnse rat is een verrader van het christendom, en hij misleidt zeer veel gelovigen over de hele wereld. Als er nu nog brandstapels gebouwd zouden worden, dan graag eentje van een flink formaat voor deze smerige Judas!

   Geliked door 3 people

  • QENQ6 zegt:

   Dit geloof je toch zelf niet, Bert…..

   Like

   • BertG. zegt:

    Deze man heeft geen enkele waarde voor mij, dus zijn uitspraken ook niet.
    Maar dat die oude seniele lul gek is op mossels, moet iedereen nou wel door hebben.
    Dus het zou mij niets verbazen als ie zich er al helemaal heeft bij neergelegd.
    Misschien zien we nog wel beelden dat de paus zich laat bekeren, om het voorbeeld te geven voor zijn volgzame schaapjes.

    Like

 2. paulzwueste zegt:

  Wat ‘n perfecte omschrijving van het tegenwoordige zijn in de samenleving.
  Fortuyn waarschuwde ons voor de islam die ons zou vernietigen zoals hij vertelde.
  Hij bestreed de islam op alle mogelijke manieren, in zijn collums, zijn boeken en op elk moment dat hij in debat met politiek correcte blinden was.
  De mensonterende opmerking van Marcel van Dam die Fortuyn benoemde als “ minderwaardig mens” bewijst de juistheid van de stellingen van Sartre.
  Baudet gaat veel minder ver dan Wilders en Fortuyn die beiden de islam als het grootste kwaad van de mensheid zien.
  Hij blijft vasthouden aan het geloven in de moslim-mens die kan veranderen.
  Hij wil ( nog niet) aan de vaststelling dat moslims als moslims geboren worden.
  Ik wil zo ver gaan dat kinderen uit moslim-milieus het gif van de islam met het zaad van hun ouders mee krijgen.
  Daarmee wijk ik volledig af van Sartre die meent dat elk mens onschuldig geboren wordt.
  De Katholieke erfzonde bestaat dus wel degelijk in de vorm van reeds bij de geboorte latent “ aangeboren” afwijkingen die de mens terugbrengen naar het geestelijk stenen tijdperk.

  Geliked door 4 people

 3. koddebeier zegt:

  Nee, maar wel een sukkel……kijk maar naar het stemgedrag van het FvD, het zijn verraders !

  Geliked door 1 persoon

 4. ruud 2 zegt:

  Alle gelovigen zijn heersers, de katholieken hebben vroeger ook de have wereld uitgemoord, nu zijn ze op hun retour, en worden de Mo`s sterker, ook dat is maar tijdelijk zij zullen tenslotte door incest ten onder gaan. De vaticaners konden wat met kinderen maar de arabieren zijn erger daarin. Nu twijfel ik wat Ed Nijpels bezielde om pedofilie in de wet toe te staan, deed hij dat nou om een kind te misbruiken of had hij verkering met een turkse? Raar volk die zogenaamde intellectuele.

  Like

 5. Willem Sterk zegt:

  De Paus zegt dat de islam gewonnen heeft??? Wat heb je aan zo’n man, hij zal wel met Merkel & co. gesproken hebben. Lekker clubje, de West-Europese leiders en de Paus. Ik denk toch echt dat het op een gegeven moment goed knokken wordt. De islam zal de eerste slag wel winnen want de agressie is bij hun het hoogst en wij Europeanen zijn behoorlijk ingeslapen en laf geworden. Ik ben er echter van overtuigd dat Europa wakker zal worden, over de lafheid heen zal stappen en dan zal de islam op grote schaal verslagen, zo niet vernietigd worden.

  Like

  • QENQ6 zegt:

   Met behulp van de US, zoals eerder.

   Like

   • Jochem Jaarsma zegt:

    Nou nee hoor, zonder behulp van. Dat zou toch ook wel de zieligheid ten top zijn, Europa dat 75 jaar na laatste WO eigen broek niet kan ophouden. Na verdrijving huidige EU regimes welteverstaan

    Like

   • Nemesis zegt:

    Zou best kunnen, we zitten in Europa en ik bedoel dus echt Europa en niet de EU, volgepakt met US Amerikaanse bases. Trump heeft wel gezegd, dat hij zich het liefste helemaal niet met de buitenlandse aangelegenheden wil bemoeien en dat de USA voor hem op de eerste plaats staat. Maar gezien zijn uitspraken t.o.v. Merkel en ook dat hij wel in was om Duitsland souvereiniteit wilde terug geven door vrede met Het Duitse Rijk te sluiten, was al zo’n kleine wink, dat hij begon in te zien wat er hier nu werkelijk aan de hand is. Als dat werkelijk zo is, heb ik geen bezwaar met de hulp van de USA, de “hulp” van de UN wijs ik af, dat zijn alles Moslim broeders.

    Like

 6. Bert zegt:

  LInkse mensen hebben nu eenmaal mensen nodig die andere opvattingen hebben dan zijzelf, die noemen ze dan racist, fascist, extreem-rechts, want zonder die polarisering kunnen ze zichzelf niet het aureool van morele superioriteit aanmeten. Linkse mensen geloven dan ook niet echt in gelijkheid. Want ze erkennen de gelijkheid van de ander alleen als die het met henzelf eens is, dus als het niet nodig is.

  Geliked door 1 persoon

 7. Gelovige Thomas zegt:

  Jezuiet als paus… van agt, lubbers, rompuy… etc, allemaal jezuieten..en hebben het beste voor met hun klapvee…

  Like

 8. Republikein zegt:

  Racisme is een logisch gevolg als verzet tegen globale wereld.

  Like

  • QENQ6 zegt:

   Een globale wereld vlakt elke vorm van identiteit en cultuur, af. Daar tegen protesteren is vechten voor de menselijke waardigheid, nog geen racisme, vind ik, maar wel het benadrukken van verschillen, ipv allemaal grijze, globale, standaard muis worden.

   (Zie : Aldous Huxley, Brave New World).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s