Het gezellige uitje

Screenshot_619

(Door: “Tistochwat”)

Behalve heer Bron heb ik nóg een bejaarde vriend die mij graag weer eens wilde zien. Karel is vierennegentig en woont in een verzorgingstehuis ergens in Brabant. Dat is een hele rit voor iemand die soms wat moeite heeft met invoegen op de snelweg als daar al meer dan twee auto’s rijden. Ik dacht: laat ik eens vragen of heer Bron met me wil meerijden. Dan kan hij in een binnenspiegeltje met zuignapje op de voorruit meekijken of alles wel goed gaat. Vooral bij die moeilijke gecombineerde in- en uitvoegstroken leek me dat erg handig. Had ik dat nou maar níét gevraagd!

In eerste instantie vond heer Bron het een geweldig idee om op de passagiersstoel mee te rijden, vooral toen ik hem vertelde dat hij een gratis lunch kreeg aangeboden in het restaurant van het tehuis. ‘Het lijkt me heerlijk om een keer naast je in de auto te zitten,’ zei hij glunderend (dat vinden wel meer heren). Daarom was het ook zo vreemd dat hij ineens met zijn eigen auto wilde gaan. Bij nader inzien had ik daar geen bezwaar tegen; zo liep ik tenminste niet het risico op een stapel bekeuringen wegens te hard rijden en kon ik hem lekker opjutten om flink te scheuren. Het voelt zo zalig om tegen je rugleuning te worden gedrukt. Kennen jullie die sensatie: alsof je vliegtuig op het punt staat om op te stijgen? Meneer Tistochwat mocht ook mee; die zat met een reep chocola en een prentenboek op de achterbank, omdat ik uiteraard moest plaatsnemen naast heer Bron om nuttige aanwijzingen te geven.

Het probleem is dat hij niet met zijn TomTom kan omgaan. Om te beginnen bleef zijn zuignap niet goed tegen de voorruit plakken. Het ding viel er gisteren, ondanks het likken aan het rubbertje, wel vijf keer af voor het eindelijk bleef zitten en het duurde een kwartier voor hij het adres dat ik hem opgaf, had ingevoerd. Typen kan hij ook al niet. Ik vraag me af waarom hij een navigatiesysteem heeft, want ik moest hem telkens wijzen op de juiste afslag. Toen ik hem vertelde over mijn plan om een inpandig overloopzwembad aan te laten leggen, reed hij ook al verkeerd. ‘Hou dan ook je mond, muts,’ zei hij, alsof het míjn schuld was dat hij zat te slapen!

Bij het verzorgingstehuis aangekomen, zei heer Bron: ‘Haal dat ding eens weg achter mijn pook.’ Wat moest ik daar nou weer van denken? Bleek hij het snoertje van zijn TomTom te bedoelen, dat achter zijn versnellingspook bleef haken toen hij het apparaat in zijn handschoenenvakje wilde stoppen.

In Karels appartement begon hij meteen nieuwsgierig in diverse kamers en kasten te neuzen. Karel protesteerde daar niet tegen; die vindt altijd alles best, maar ik kon wel door de grond zakken.

Heer Bron viel totaal niet uit de toon tussen de bejaarden in het restaurant en voelde zich al direct helemaal in zijn element. Hij was gefascineerd door de rode knop naast het peper-en-zoutstelletje, waarmee je de zuster in geval van nood kon oproepen, en ik moest hem er dan ook diverse keren van weerhouden om erop te drukken. ‘Waarom mag dat nou niet?’ vroeg hij. ‘Ik wil gewoon proberen hoe hard je daarop moet slaan om een lekkere jonge meid naar de tafel te lokken. Ik lanceer er toch geen kernraket mee?’ Zuchtend zette ik de knop buiten bereik van zijn graaiende vingers.

Karel had het restaurantpersoneel instructie gegeven om ons als eerste te bedienen omdat we een lange reis hadden gemaakt en waarschijnlijk volledig uitgehongerd waren. Ik had echter helemaal geen trek en kwam niet verder dan een half kopje tomatensoep en zes aardappelkroketjes. Een stokoude dame die tegenover me zat, wees met haar hoofd in mijn richting: ‘Ze praat meer dan ze eet.’

Nee, dan heer Bron! Het begon met de soep. Normaal nuttig je die met een soeplepel, maar heer Bron vond het makkelijker om de soepkom aan zijn mond te zetten. ‘Er zitten niet voor niks twee oren aan.’ Binnen drie minuten had hij de inhoud naar binnen geslobberd. Nadat de tweede gang was opgediend, greep hij naar zijn kippenpoot. ‘Zo, die sloop ik op mijn gemak.’ Ik geneerde me dood toen hij die hele kippendij in zijn mond stak en luid begon te smakken. Het leek net alsof hij op een kolossale lolly zoog; zijn wangen stonden zo bol als die van een kleuter met overgewicht.

‘Hoef jij die biefstuk niet meer?’ vroeg hij me na zijn laatste hapje appelmoes. ‘Geef die dan maar aan mij.’ Hij schoof meteen de spruitjes die nog op mijn bord lagen op dat van hem.

Tijdens het serveren van het dessert liet de heer Bron een daverende boer en vroeg: ‘Hebben jullie hier ook whisky?’ De bejaarden aan onze tafel zetten grote ogen op, behalve een oude baas van honderdzes, die ineens opveerde en instemmend naar heer Bron knikte. ‘Een goede vraag,’ kraste hij met tandeloze mond.

Weer terug in het appartement vertelde Karel dat hij onlangs via via een partij nieuwe broeken en overhemden uit een failliete kledingwinkel had gekregen. ‘Die verslijt ik van mijn levensdagen nooit meer,’ zei hij. ‘Kunnen jullie niet wat gebruiken? Heer Bron sprong meteen op. ‘Laat eens zien wat je hebt?’ Meneer Tistochwat en heer Bron snelden naar Karels slaapkamer. Nieuwsgierig geworden door het gestommel en de enthousiaste kreten in de ‘paskamer’, ging ik daar een kijkje nemen. Meneer Tistochwat en heer Bron stonden allebei in hun half afgezakte onderbroek. Heer Bron liet me vol trots zijn vijf nieuwe aanwinsten zien: ‘Mooi, hè? En ze zitten als gegoten!’ De broekbanden waren helaas twintig centimeter te kort voor de tailleomvang van Meneer Tistochwat, die slechts verblijd werd met een stropdas.

Met het schaamrood op mijn kaken stelde ik voor om het bezoek te beëindigen. Karel zoende me haast plat. ‘Ik ben toch zo blij dat ik je weer heb gezien en wat fijn dat jullie vriend wilde rijden!’ Ik kon het niet laten om eruit te flappen: ‘Ja, heel aardig van hem, maar in ruil daarvoor wil hij wél drie keer per week een duik in mijn zwembad komen nemen.’

Onderweg naar huis stopten we bij een pomp om te tanken. ‘Dat kan jij zeker ook al niet?’ vroeg heer Bron, waarop ik antwoordde: ‘Meneer Tistochwat hangt de slang er bij mij altijd in. En dan houdt hij hem op het laatst zo hoog mogelijk om er elke druppel uit te schudden.’ ‘Ik zal maar niks zeggen,’ schaterde heer Bron. ‘Hoe bedoel je?’ vroeg ik.

Vlak bij mijn landgoed haalde een sportwagen ons in met ongeveer honderdzestig kilometer per uur, schat ik. Dat moest Harry zijn, met wie ik ’s avonds een afspraakje had. Als hij nou maar niet rechtsomkeert maakte omdat er niemand thuis was. Gelukkig stond hij geduldig bij de verlichting naast de paardenstallen op me te wachten. Ik stuurde heer Bron naar huis en Meneer Tistochwat ging vroeg naar bed, zodat de dag tóch nog in beschaafd gezelschap eindigde.

Door:
“Tistochwat”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in humor, Satire. Bookmark de permalink .

51 reacties op Het gezellige uitje

 1. Tineke zegt:

  De drie musketiers ……..
  Ik miste jullie gisteren al.
  Wees maar blij dat al die kerels je niet vroegen om te paaldansen.
  Tenzij……………………..Harry……??

  Geliked door 5 people

  • Tistochwat zegt:

   Tineke 31 december 2018 om 14:54

   Ja, hoor eens, ik ga natuurlijk niet álles vertellen! 😛

   Geliked door 4 people

   • delamontagne zegt:

    Hoe verzin je ’t allemaal ? Je had tekstschrijver bij de omroep moeten worden !
    Één ding vond ik vreemd, 6e woord eerste regel “nog”. ( een bejaarde vriend )………
    Geen idee de heer Bron bejaard is, dacht altijd tussen 40 en 50.
    Wat me van die tafel opviel ? in het kleine karafje zat geen wijn, of krijgen de ouderen dat niet meer in NL ?

    Geliked door 1 persoon

   • Tistochwat zegt:

    delamontagne 31 december 2018 om 17:29

    Heer Bron heeft liever niet dat ik over zijn leeftijd praat en ik ga altijd heel discreet om met privégegevens.

    In dat kleine karafje zat jenever.

    Like

   • Wachteres zegt:

    E.J.Bron tussen de 40 en de 50? DAT MOCHT HIJ WILLEN!!

    Geliked door 1 persoon

  • Harry zegt:

   Dat is toch zó raar , hè Tineke ,

   Als er iets gebeurd is in mijn omgeving , dan moet het al gek gaan, wil mijn naam niet genoemd worden in een bepaald verband .
   Een aardappel in de uitlaat van een politie auto of zo .
   En het is al haast zestig jaar geleden sinds ik ondeugend was en dan alleen nog kattenkwaad .
   Ik heb totaal geen benul van psychologie , maar zou zoiets aan je kleven vanwege een naam ?
   Of omdat je wel eens een pittige opmerking maakt ?
   Of omdat je ondeugend lacht ?

   Hopelijk ziet men mij volgend jaar gewoon zoals ik ben ; braaf , hardwerkend , serieus !

   Geliked door 2 people

   • Tistochwat zegt:

    Harry 31 december 2018 om 16:15

    Hopelijk ziet men mij volgend jaar gewoon zoals ik ben ; braaf , hardwerkend , serieus !

    Dat spreekt voor zich!

    Like

 2. Rony Stokart I-58038 Toskana zegt:

  Hopelijk laat u dit gezeur in 2019 achterwege. Op school altijd gezakt voor opstelletjes schrijven? En wel geslaagd in stroop smeren.

  Like

 3. Aegolius cs zegt:

  Uw verhaaltjes met de heer Bron benaderen de woord typering: langweilig. We weten toch hoe Bron in elkaar steekt en met welke, evenwel jou vrindjes hem omringen?!

  Chapeau!

  Geliked door 3 people

 4. Harry zegt:

  Tjonge jonge ,
  Zo word je als totaal onschuldige nog medeplichtig !
  En het erge is , iedereen gelooft het nog ook .

  Eigenlijk is die opmerking over “beschaafd gezelschap” de enige die stand houdt .
  Blijvend ! Chronisch !

  Ik hoop dat je voor volgend jaar een fors aantal goede voornemens gemaakt hebt , Tistochwat ,
  want anders zie ik er nog van komen dat je ooit een ban krijgt .
  Je weet hoe het met *.*. afgelopen is .
  Al zitten daar natuurlijk drie werelden van verschil tussen ………
  Daar zou ik dan ook niet mee over straat durven .
  Paaldansen is al helemaal geen optie .
  Een leuk gesprek evenmin .
  Al heeft die geen rijbewijs , dat is wel een risico minder .

  Eerlijk gezegd had ik van de heer Bron het beeld gekweekt over de jaren , dat het een onberispelijke middelbare heer was , maar niet een krasse grijsaard die je eigenlijk niet mee uit kon nemen .
  Maar ik hou de mogelijkheid open dat het verhaal enigszins aangedikt is .

  En even voor de goede orde , als jullie ingehaald zijn door een sportwagen met 160 , dan was dat door een of andere doedel , die geen gas durft te geven .
  Als het 160 kilometer hárder dan jullie was , dan zou het nog kunnen .
  Ik moest wel toevallig die kant op !

  In het verleden reed ik met een Morgan eens loeihard langs de rivier , hier .
  De vader van een vriend , een heel oude man , had me zien gaan , en zei tegen zijn zoon : d.’r kwam hier nét een auto voorbij , helemaal zonder dak en loeihard !
  “Oh” , zei zijn zoon , “dat was vast Harry ***. “
  “Nou , dat weet ik niet , maar het was groen en het was verschríkkelijk “ !
  Maar ik ben nu heel bezadigd , hoor .

  Geliked door 8 people

  • Tistochwat zegt:

   Harry 31 december 2018 om 16:04

   En het erge is , iedereen gelooft het nog ook .

   Dat is nou juiste het mooie ervan.

   De volgende keer neem ik een aantekeningenboekje mee, zodat ik nog veel meer uitspraken van heer Bron kan noteren.
   Ik waarschuwde hem onderweg nog met: ‘Denk erom, alles wat je zegt, wordt tegen je gebruikt.’
   Wat hij toen antwoordde, durf ik hier niet te typen. 😛

   Like

  • delamontagne zegt:

   Je bent nu toch de 70 gepasseerd ?, dan wordt je wel bezadigd.
   3 dagen terug was er hier een man van de CPAM = Nationale Ziekengedoe ] om ons zo’n alarm-armband aan-te-smer../ te overtuigen.
   Voor ’t geval je voor pampus op de vloer ligt en alleen nog ’n alarm-knopje kunt indrukken.
   Zegt m’n vrouw:”werkt dat ook buiten in de tuin als hij b.v in de boom zit om de Kerstversiering aan te brengen ?
   Oud zijn is zoals je je voelt…………………..
   Zijn die dijken daar langs de rivier in S………zo kaarsrecht dat je er kunt racen. ?

   Geliked door 1 persoon

   • Harry zegt:

    Delamontagne ,

    Ik ben nog net geen 70 , nog een week of vijf .
    Nee , de dijken zijn hier niet recht , maar als je een auto hebt die accelereert als een gek , dan is het een kwestie van remmen en gas geven .
    Vroeger kon je over de Lekdijk heerlijk racen , maar dat is nu ook één en al snelheidsdrempel , vernauwingen , etc .
    De rivierdijk is nu zo druk en vol bebouwd en overal geparkeerde auto’s , haast geen doorkomen meer aan ! En haast overal 30 km .
    Snelheidscontroles , trajectmetingen , etc .
    En die smeerlappen met laserguns !
    Geen lol meer aan .
    Stroomopwaarts gaat het nog wel , voorbij Gorinchem .

    Geliked door 2 people

   • delamontagne zegt:

    Bofkont, dan schelen we zo’n beetje 10 jaar.
    Ik dan in de negatieve zin alhoewel je dat bij jezelf niet toe wilt geven dat je al zover bent.
    Maar bij zwaar[der] werk merk je ’t wel.
    Die dijken ? ? Ik herinner me Vanaf Alblasserdam erbuiten, bij Kinderdijk dan stroomopwaarts, vrijwel geen verkeer.
    Maar dat is 10-tallen jaren geleden…………
    Hier zijn de wegen soms echt leeg en kun je wel hard rijden, maar vol bochten en omhoog-omlaag.
    Omdat er vrijwel geen verkeer is ga je harder rijden maar voor je er dan erg in hebt lig je of beneden in ’t ravijn of te pletter tegen de rotsen.
    Vooral jongeren komen hier door hard rijden om, niet door aanrijdingen, maar gewoon uit de bocht, of over de rand, de diepte in.
    Van de honderden snelheidspalen……….flitspalen ? ?, zijn er hier in Fr de helft vernield of met ludieke dingen afgedekt.
    Ik denk dat er hier nog rare dingen staan te gebeuren in 2019
    Wel verder prettig uiteinde en beste in nieuwe jaar.

    Geliked door 1 persoon

  • Taljaard zegt:

   @Harry
   Hard rijden met een Morgan over een bochtige rivierdijk?
   En je leeft nog?
   Hoe lang heeft dat houtje-touwtje karos met Ford motor uit de Molvern Hills het daarna nog volgehouden? Want echt bekend om hun briljante wegligging waren ze niet.

   Nou ja….
   Veel recht van spreken heb ik ook niet wat dat betreft.
   Want erin geslaagd om binnen het tijdsbestek van 3 maanden na het halen van mijn rijbewijs in het najaar van 1978 achtereenvolgens een BMW 30 CSI en een Alfa Romeo 2000 GTV in de poeier te rijden. En toen waren mijn spaarcenten (F 16.000) op.
   Moest de doodstraf op staan!

   Geliked door 1 persoon

   • Tistochwat zegt:

    Taljaard 31 december 2018 om 18:07

    Want erin geslaagd om binnen het tijdsbestek van 3 maanden na het halen van mijn rijbewijs in het najaar van 1978 achtereenvolgens een BMW 30 CSI en een Alfa Romeo 2000 GTV in de poeier te rijden.

    En dan heb ík om bepaalde redenen de reputatie dat ík niet kan autorijden! 😆

    Like

   • Harry zegt:

    Tja Taljaard , ik ben er nog .
    Maar met die wegligging van die Morgan valt het echt wel mee , hoor .
    Hij heeft wel een stalen chassis en een houten frame , bekleed met aluminium .
    Maar het zwaartepunt ligt laag !
    Ik heb er trouwens een vier liter V8 Rover motor in liggen .
    Hij is van een directeur van een Engelse oliefabrikant geweest en eigenlijk is het een raceauto . Sperdifferentieel , rondom schijfremmen , koni’s , vier dubbele Webers , ruim drie honderd pk .
    Een racer in vermomming , zeg maar .
    En het is wel wérken in zo’n ding , maar de wegligging is écht niet slecht !

    Had daarvoor een Lotus elan , maar dat was kwalitatief wel heel veel beroerder !
    Op die Morgan komt nooit een sleutel !
    En dat na 15 jaar !

    Geliked door 1 persoon

   • Taljaard zegt:

    @Tistochwat
    Als 19 jarige snotaap met teveel centen en te weinig verstand DACHT ik te kunnen rijden.
    Goed dat mijn centen toen op waren anders zou ik waarschijnlijk nog een mooie auto hebben vermoord.
    Harry weet wat voor prachtwagens een BMW 30 CSI (1973) en een Alfa Romeo 2000 GTV (1974) waren. Veel te mooi en te snel voor zo’n snotaap!
    Daarna nog slechts geld voor een Peugeot 504 Diesel uit 1969 voor F 500,-
    Je moest echt je best doen om daar snel mee te rijden.

    @Harry
    Wow!
    Die schijfremmen rondom waren dan ook echt wel nodig.
    4 liter?
    Bedoel je niet de 3,5 liter lichtmetalen V8 Chrysler motor die Rover onder licentie bouwde?
    Zat in de P5, P6, SD 1 en ook nog heel lang in de Range Rover.
    Inderdaad een juweeltje, wat je ook goed kon tunen.

    Is verder wel weer goed gekomen met mij wat auto’s betreft.
    Maserati’s liggen buiten mijn budget.
    Maar de afgelopen 15 jaar achtereenvolgens;
    Citroen Xantia 3.0 V6, Saab 9000 2.0 T CSE, Saab 95 Vector 2.0 T en nu Saab 95 2.3 T. Aero (260 PK)

    Geliked door 1 persoon

 5. Wachteres zegt:

  Tot nu toe heb ik geen noodkreet van mevrouw Bron ontvangen.

  Misschien heeft zij de moed opgegeven en denkt: “Kome wat komt; Het nieuwe jaar zal vast wel iets goeds brengen”.

  Dat gevoel heb ik ook altijd op oudejaarsdag. Jammer dat zo’n gevoel maar één dag duurt. 😛

  Geliked door 2 people

 6. Martha zegt:

  Hahaha…..enig! 😆

  Geliked door 1 persoon

 7. Nemesis zegt:

  Dank je ’t Istochwat, you made my day. Was eventjes weg bij dat ellendige vuurwerkbombardement dat ze vanavond weer gaan afsteken, Alles leuke verboden vuurwerkbommen. Leuk natuurlijk, was het niet dat ze dat naast mijn paardenstallen doen. We hebben dus een paar uurtjes onze handen vol om de boel een beetje rustig en in toom te houden.

  Maar jullie veel plezier vanavond en kom er goed in. In het nieuwe jaar bedoel ik dus. 😀

  Geliked door 3 people

 8. jantjeuitnl zegt:

  Krasse knarren hiero, of moet ik zeggen ouwere jongeren.
  Het geeft wel een hoop meer inzicht.

  Geliked door 2 people

 9. BigLJohn zegt:

  Ik wacht met spanning op een stripverhaal genaamd; De avonturen van de heer Bron en mevrouw Tistochwat. Zo gauw het in de boekwinkel ligt ben ik de eerste die een aflevering koopt ! Althans, mijnheer Tistochwat zat op de achterbank met een prentenboek en een reep chocola. Zul je net zien dat hij de eerste is die dat boek koopt, want zo te lezen houd hij van prentenboeken. Of was dat een prentenboek met blote dames wat hij liever prefereert ?

  Geliked door 1 persoon

  • Tistochwat zegt:

   BigLJohn 31 december 2018 om 18:05

   Of was dat een prentenboek met blote dames wat hij liever prefereert ?

   Hij beweert dat er technische schema’s in staan, maar daar geloof ik niks van.
   ‘Dat zijn tekeningen waar jij niks van snapt,’ zegt hij altijd tegen me.

   Geliked door 2 people

 10. Helena zegt:

  Heerlijk, weer even wat luchtigheid, er is al ellende genoeg op deze wereld! Dankje wel Tistochwat voor deze hilarische weergave van het bezoekje aan de hoogbejaarde vriend Karel in het verzorgingshuis, zie het helemaal voor me: wat een stel zijn jullie, ik pieste zowat in mijn broekje van het lachen 🙂 Zo zie je maar weer: het valt nog wel mee in de zorg, er is een rode noodknop (het is alleen afwachten òf, wanneer en door wie daarop gereageerd wordt, toch wel jammer dat meneer Bron niet mocht drukken, want dan hadden we het geweten 🙂 ) èn je kunt er ook nog een lucratief handeltje opzetten, het is maar wat je ervan maakt en welke vrienden je uitnodigt natuurlijk. Voor vanavond een gezellige jaarwisseling toegewenst, proost op het nieuwe jaar en ook voor meneer Tistochwat natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Tistochwat zegt:

   Helena 31 december 2018 om 19:06

   èn je kunt er ook nog een lucratief handeltje opzetten

   Nou, Helena, je denkt toch zeker niet dat heer Bron ook maar één cent heeft betaald voor die broeken? 😆 Ze waren geheel gratis, hoor.
   Heer Bron kan alles gebruiken, dus pas maar op als hij een keer bij je langskomt.
   Er is altijd wel íéts wat hij meeneemt als hij weer naar huis gaat. 😛

   Like

 11. Henk der Niederlánder zegt:

  Zeg Tistochwat.
  Feitelijk maak je ons duidelijk dat je met Bert overal kan komen behalve bij de mensen.

  Whahahahahahahaha.

  Geliked door 1 persoon

  • Tistochwat zegt:

   Henk der Niederlánder 31 december 2018 om 19:53

   Zeg Tistochwat.
   Feitelijk maak je ons duidelijk dat je met Bert overal kan komen behalve bij de mensen.

   Valt het op?

   Like

 12. Marijke zegt:

  Haha prachtig! Het geeft me een beter beeld van dhr. Bron. En van jullie 🙂 . Meer, meer, meer…

  Geliked door 1 persoon

 13. Republikein zegt:

  Verhip, dacht dat jullie met rotjes bezig waren.

  Geliked door 1 persoon

 14. I.K. Bennurklaarmee zegt:

  ” Een stokoude dame die tegenover me zat, wees met haar hoofd in mijn richting: ‘Ze praat meer dan ze eet.’ ”

  Da’s altijd zo; daarom blijft zo ook zo slank. :p

  Overigens: die hoogbejaarde dame die naast Karel zit heeft best nog wel jeugdige armen. Een soepele strakke huid; zie je niet vaak bij dames van die leeftijd.

  Like

 15. Ehhh….Tiswellekker….gaat helemaal uit d,r slipje hier………ik kijk al uit naar de paardenstallen met veul stro.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s