Merkel´s Nieuwjaarstoespraak

Screenshot_634

(Vertaling: E.J. Bron)

Vanavond om 18.00 uur wordt de Nieuwjaarstoespraak van bondskanselier Angela Merkel op televisie uitgezonden. Hieronder de letterlijke tekst van de toespraak:

Contra magazine

“Beste medeburgers, er ligt een jaar achter ons met hoogte- en dieptepunten, met blije en droevige momenten. Ieder van ons kan daar persoonlijk wel iets over bedenken. Ik denk vanavond vooral aan het uitermate moeilijke politieke jaar dat vandaag ten einde gaat. Ik weet dat velen van u enorm overhoop hebben gelegen met de regering. Eerst hebben we heel veel tijd nodig gehad om überhaupt een regering te vormen, en toen we die hadden, was er ruzie en waren we veel met onszelf bezig. Ik als bondskanselier vind dat onze democratie gedragen wordt door de overwegende overeenstemming dat haar staatsdienaren alles doen wat in hun macht ligt voor de binnenlandse vrede en de samenhang van ons land. Dat zij zichzelf ook steeds opnieuw controleren wat zij hieraan ook heel persoonlijk kunnen bijdragen. Dat heb ik gedaan. En wel ook onafhankelijk van het feit hoe onbevredigend het afgelopen jaar was, omdat heel principieel 13 jaar ambtstijd als bondskanselier daarvoor reden genoeg zijn.

Zo heb ik eind oktober een nieuw begin gemaakt en gezegd dat ik na het einde van deze regeerperioden geen politieke ambten meer zal uitoefenen. De democratie leeft van afwisseling, en we zijn allemaal mensen van deze tijd. We bouwen op hetgeen op wat onze voorgangers aan ons hebben nagelaten, en we geven in het heden vorm voor diegenen die na ons komen. Daarbij word ik begeleid door de overtuiging: we zullen de uitdagingen van onze tijd alleen kunnen overmeesteren als we elkaar bijstaan en met anderen over de grenzen heen samenwerken. Bijna symbolisch daarvoor zijn voor mij de beelden die onze astronaut Alexander Gerst in de afgelopen maanden vanuit het internationale ruimtestation ISS naar ons heeft toegestuurd. Het zijn beelden, die ons steeds weer een nieuwe kijk op onze planeet geven: op natuurgeweld zoals orkanen, waarmee mensen moeten leven; op onze Midden-Europese landschappen, die er in deze ongebruikelijk droge zomer ook vanuit de ruimte heel bruin in plaats van groen uitzagen; en steeds opnieuw zijn het ook gewoon beelden van de overweldigende schoonheid van onze Aarde. Enerzijds deze overweldigende schoonheid, anderzijds weten we hoe kwetsbaar onze levensfundamenten zijn – en wel in de veelomvattende zin van het woord.

Daar is de vitale kwestie van de klimaatverandering, die van de aansturing en ordening van de migratie, daar is de strijd tegen het internationale terrorisme. In ons eigen belang willen we al deze kwesties oplossen, en dat kunnen we het beste wanneer we ook denken aan de belangen van anderen. Dat is de les uit de twee wereldoorlogen in de vorige eeuw. Maar deze overtuiging wordt tegenwoordig niet meer door iedereen gedeeld, zekerheden van de internationale samenwerking komen onder druk te staan. In zo´n situatie moeten we weer sterker opkomen voor onze overtuigingen, argumenteren, strijden. En we moeten in ons eigen belang meer verantwoording overnemen.

Duitsland zal vanaf morgen twee jaar lid zijn van de VN-veiligheidsraad en zich daar inzetten voor globale oplossingen. We verhogen onze middelen voor humanitaire hulp en ontwikkelingshulp, maar ook onze defensie-uitgaven. We zetten ons er voor in de Europese Unie robuuster en effectiever te maken. En met Groot-Brittannië willen we ondanks de uittreding uit de Europese Unie nauwe betrekkingen blijven onderhouden. In mei kunt u door uw deelname aan de Europese verkiezingen er aan bijdragen dat de Europese Unie ook in de toekomst een project van vrede, welvaart en veiligheid zal zijn.

Beste medeburgers, welvaart, veiligheid en vrede, daaraan moeten we vooral bij ons thuis werken. Miljoenen mensen stellen zich bereidwillig in dienst van de samenleving. Ik bedank deze Oudejaarsavond vooral alle politieagentes en politieagenten, soldaten, de vele reddingskrachten en al diegenen die in de ziekenhuizen zorgen voor de verpleging van anderen, net zoals de miljoenen vrijwilligers. Om arbeidsplaatsen, welvaart en onze levensfundamenten te garanderen, neemt de Duitse regering consequent de volgende stappen bij de structurele verandering van traditionele naar nieuwe technologieën en brengt haar strategie voor de digitale vooruitgang in praktijk. Met ons werk voor gelijkwaardige levensomstandigheden willen we bereiken dat iedereen een goede toegang tot onderwijs, woonruimte en gezondheidszorg heeft – zowel op het platteland als in de stad.

Daarbij worstelen we met de beste oplossingen. Steeds vaker echter ook om de stijl van ons met elkaar, om onze waarden: openheid, tolerantie en respect. Deze waarden hebben ons land sterk gemaakt. Voor hen moeten we ons gezamenlijk inzetten – ook als het ongemakkelijk en inspannend is. Daar waar we in onze waarden geloven en onze ideeën met daadkracht in de praktijk brengen, daar kan iets nieuws en goeds ontstaan. Daaruit kunnen de krachten voortkomen die we nodig hebben om stap voor stap de problemen op te lossen en zodoende een gunstig klimaat voor onze vreedzame, veilige toekomst voor ons en onze kinderen te scheppen. Daartoe wens ik ons allen de moed, verbonden met al mijn goede wensen voor u en uw families voor een gezond, vrolijk en gezegend nieuw jaar 2019.”

Bron:
www.contra-magazin.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Hypocrisie, Merkel. Bookmark de permalink .

15 reacties op Merkel´s Nieuwjaarstoespraak

 1. Taljaard zegt:

  Leeg, voos, hol, verplicht nummertje en meer van hetzelfde.

  Geliked door 5 people

 2. Steven zegt:

  Hoe durft dit MORMEL de woorden “veiligheid en vrede” in de mond te nemen.
  ZIJ is degene die beiden naar de KLOTE heeft geholpen!!

  Geliked door 2 people

 3. Jack Terrible zegt:

  Angela Merkel: “We bouwen op hetgeen op wat onze voorgangers aan ons hebben nagelaten,” Merkel verwijst naar Adolf Hitler.

  Geliked door 2 people

 4. droevige mof zegt:

  De Duitse taal is bijzonder geschikt om gewauwel te produceren. Ik moest de onderstaande passage verschillende keren lezen. Interessant wat deze vrouw associeert met democratie: staatsdienaren, macht, vrede en samenhang. Een onthullende associatie waarin het volk, de mensen (Grieks: demos) niet voorkomen.

  “Es ist mein Verständnis als Bundeskanzlerin, dass unsere Demokratie von der mehrheitlich getragenen Übereinkunft lebt, dass ihre Staatsdiener alles in ihrer Macht Stehende für den inneren Frieden und den Zusammenhalt unseres Landes tun. Dass sie sich immer wieder prüfen, was sie auch ganz persönlich dazu beitragen können. Das habe ich getan.”

  Geliked door 2 people

  • Nemesis zegt:

   Nee, het volk, de mensen dus, en zeker de Duitsers bestaan niet als zodanig, volgens dat merkelgeval. Heb je de vorige fantastische uitspraken van haar niet gehoord ? Daar heeft ze het “dat beetje mensen dat zich Duitsers noemt” klets in het gezicht gezegd. “Jullie bestaan namelijk helemaal niet.”

   Ik dacht en met mij hiér in NL nog veel meer, als dat de Duitsers nu niet de gordijnen in jaagt, wat moet er dan nog gebeuren voor dat het zover is dat ze beginnen te schreeuwen.

   Ja, de Duitse taal, is een mooie taal, maar ook buitengewoon geschikt, om met woorden en zinnen zodanig te spelen en te draaien, dat het voor het goeie mensen volk een fantastische rede is, maar als je goed luistert het echter alleen maar dom gewauwel is. Je moet het inderdaad even op je in laten werken.

   Like

 5. Republikein zegt:

  Lelijke engnek!

  Like

 6. t.troubadour zegt:

  Wat een demagogie.Prima voorbeeld voor loopjongen Rutte

  Geliked door 1 persoon

 7. Pietersen zegt:

  Nietszeggende holle frasen om het verstand van de kiezers op een dwaalspoor te brengen. Ik zou me als Duitser geschoffeerd voelen door zo’n leider met oogkleppen.

  Geliked door 1 persoon

  • Nemesis zegt:

   Ja, WIJ zouden ons heel erg geschoffeerd voelen en dat luidkeels laten horen ook, maar schijnbaar zijn de meeste Duitsers al zo murwm geindoctrineerd, zeker de jongere zo van 45-40 afwaarts, die op de scholen eigenlijk niks anders hebben geleerd. Tante merkel wilde niet voor niets de boeken van beroemde schrijvers verbieden al jaren geleden. Dat ging wel niet door, maar het onderwijspersoneel was wel zo aardig, deze boekwerken niet meer als verplichte lectuur te behandelen. Ze weten niet eens meer, dat die bestonden. En vertel me eens, hoeveel lezen er nu eigenlijk nog een boek, en dan ook nog boeken waar je bij na moet denken.

   Ik vind het al erg genoeg als een vrouw van in de 40 op haar verjaardag de nieuwe Donald Duck vraagt en krijgt. Is geen geintje hoor, dat is een paar dagen geleden echt gebeurd. Het is dus de moeder van m’n achternichtje, en die laatste is 100 x normaler dan haar moeder. Daar zorgt haar vader, oma en daar waar ze op haar vrije dagen werkt (een goede kennis van mij) wel voor.

   Like

 8. Sjaak uit Dordt zegt:

  En geen woord over de islam.

  Like

 9. “Ik als bondskanselier vind dat onze democratie gedragen wordt door de overwegende overeenstemming dat haar staatsdienaren alles doen wat in hun macht ligt voor de binnenlandse vrede en de samenhang van ons land”.

  Bla bla bla bla hoor Job Cohen toendertijd ook zoiets zeggen met woorden van gelijke strekking; de boel bij elkaar houden. Maar de goed betaalde Rijksambtenaar Cohen vergat natuurlijk te zeggen dat “wij” blanke Nederlanders het leeuwendeel van de uitkeringen voor de nieuwe medelanders dienen op te brengen en dat uw kinderen 10 tot 20 jaar lang op de wachtlijst moeten staan om aan een nog niet duurzame sociale huurwoning te komen.

  Terwijl in de afgelopen periode meer dan 50.000 nieuw woningen aan die lieden werden verstrekt. Nou zo gaat het ook in heel Europa en Duitsland, alles wordt uit de kast getrokken om de migranten het naar hun zin te maken en de burger als ie er wat van durft te zeggen die krijgt gelijk een lawine van linkse verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. De omvolking loopt in de pas wat de politieke beleidsmakers voor ogen hebben, namelijk een jong Europa die nog gemakkelijker geknecht kan worden dan diegene die werkelijk een bijdrage levert en heeft geleverd aan de Nederlandsche economie.

  Iedereen met een klein beetje boerenverstand weet dat de influx van migranten het breekpunt gaan naderen in 2019, ik voorzie grote problemen in 2019 en ik denk dat we het punt van no-return reeds hebben overschreden, dank zij “onze” democratisch gekozen volksvertegenwoordigers die het zo goed met de burger voor heeft.

  Like

 10. koosv8 zegt:

  Heel ander verhaaltje als laatst voor eigen parochie. Maar dat wordt ook niet uitgezonden.

  Like

 11. Cathja zegt:

  Veel woorden, en dan toch niets zeggen van waarde. Angela Merkel is daar een kei in.

  Welvaart, veiligheid, vrede, tolerantie, openheid en respect…..; allemaal zaken waarvoor we niet bij de moslims moeten zijn!

  Welvaart? Niet door de moslims.
  Veiligheid? Onmogelijk binnen de islam.
  Vrede? Ver te zoeken, zo niet onmogelijk binnen de islam.
  Tolerantie? Een totaal gebrek aan tolerantie bij moslims.
  Openheid? Wat is dat?
  Respect? Dat eisen de moslims voor zichzelf op. Wij kunnen respect van hun kant richting ons wel vergeten..

  Merkel had beter helemaal geen Nieuwjaarstoespraak kunnen houden. Alles wat er door haar is gezegd zijn ijdele woorden, leugens en een verdraaiing van feiten.
  Die hele toespraak is een belediging voor het Duitse volk, welk volk zij niet wenst te kennen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s