AfD in Brandenburg al op de 1e plaats

Screenshot_669

(Door: Jürgen Fritz – Vertaling: E.J. Bron)

Bij de laatste deelstaatverkiezingen in Brandenburg stond de SPD bijna 20% voor op de AfD. De CDU had bijna 11% voorsprong en Die Linke (SED) 6,4%. Maar dat is inmiddels compleet veranderd. Over bijna acht maanden vinden er opnieuw deelstaatverkiezingen in Brandenburg plaats en die zullen compleet andere resultaten laten zien, wat nu al afgelezen kan worden. In de actuele peiling van het omstreden Instituut Forsa, dat de AfD trendmatig 2 tot 3% te laag en de SPD 2 tot 3% te hoog inschat, heeft de AfD zowel Die Linke als de CDU al ingehaald en staat ze samen met de SPD op de 1e plaats. In werkelijkheid zou ze echter wel eens duidelijk voor kunnen staan op de in Brandenburg regerende sociaaldemocraten.

De tot nu toe donkerrode deelstaat rondom Berlijn

Brandenburg is de deelstaat rondom Berlijn. De hoofdstad is Potsdam, andere grote steden zijn Cottbus, Brandenburg aan de Havel en Frankfurt aan de Oder. De qua bevolking op tien na grootste deelstaat heeft circa 2,5 miljoen inwoners en wordt sinds 2009 rood-donkerrood geregeerd. Sinds 2013 onder de huidige minister-president Dietmar Woidke (SPD). Zijn voorgangers waren Matthias Platzeck (SPD, 2012-2013) en daarvoor Manfred Stolpe (SPD, 1990-2002).

Platzeck sloot eerst een coalitie met de CDU, daarna vanaf 2009 met Die Linke (SED, PDS). Woidke knoopte aan bij deze coalitie. Op 1 september 2019 zullen er in Brandenburg opnieuw deelstaatverkiezingen plaatsvinden en dan zal er het een en ander veranderen, dat kan nu al vastgesteld worden.

Uitslagen van de deelstaatverkiezingen in 2014

De laatste deelstaatverkiezingen in Brandenburg vonden plaats in september 2014, dus ruim vier jaar geleden. Toen behaalden de partijen de volgende resultaten:

 1. SPD: 31,9%
 2. CDU: 23,0%
 3. Die Linke: 18,6%
 4. AfD: 12,2%
 5. Groenen: 6,2%
 6. FDP: 1,5%
 7. Overigen: 6,6%

De SPD en Die Linke kwamen samen op 50,5% van de uitgebrachte geldige stemmen, wat duidelijk voldoende was voor een meerderheid, omdat meer dan 8% van de stemmen (Overigen en FDP) niet in het parlement kwamen. In 2009 hadden de SPD en Die Linke zelfs meer dan 60% van de stemmen behaald. Maar het beeld is in de afgelopen jaren volledig veranderd.

Zo zouden de Brandenburgers op dit moment stemmen

De SPD en Die Linke zouden volgens de actuele peiling van Forsa – zoals gezegd zeer omstreden en zeer SPD en Merkel gelieerd – in opdracht van de krant “Märkische Allgemeine” in december 2018 nog maar 37% van de stemmen halen. Zodoende is er niet alleen een meerderheid voor de huidige regering meer, deze meerderheid is mijlenver weg! Nogmaals ter herinnering: ruim negen jaar geleden haalden de SPD en Die Linke samen nog meer dan 60% (60,2).

Stond de SPD in 2014 nog bijna 20% (19,7) voor op de AfD, diezelfde AfD staat nu al gelijk met de huidige regeringspartij SPD, die de minister-president levert. De AfD, bijna vier jaar geleden nog op de 4e plaats, heeft niet alleen Die Linke ingehaald, maar ondertussen ook de CDU, en wellicht ook al nipt de SPD. Hieronder de begin januari gepubliceerde cijfers van Forsa:

 1. AfD: 20%
 2. SPD: 20%
 3. CDU: 19%
 4. Die Linke: 17%
 5. Groenen: 12%
 6. FDP: 5%
 7. Overigen: 7%

Forsa enquêteerde van 17 tot 20 december 2018 in totaal 1005 personen en publiceerde de verwerking van de peilingen op 1 januari 2019.

Winst en verlies tegenover de deelstaatverkiezingen van 2014

Eens temeer laat de AfD een grote winst zien, ook de Groenen en de FDP winnen op dit moment duidelijk. Die Linke (SED) verliest licht, de CDU verliest iets meer en de SPD verliest enorm.

 1. AfD: + 7,8%
 2. Groenen: + 5,8%
 3. FDP: + 3,5%
 4. Overigen: + 0,4%
 5. Die Linke: – 1,6%
 6. CDU: – 4,0%
 7. SDP: – 11,9%

Beide regerende partijen schijnen dus verliezen te moeten accepteren. Die Linke lichte, de SPD enorme met van ongeveer 12%. Bijna vier van de tien SPD-stemmers van 2014 willen hun stem inmiddels niet meer aan de sociaaldemocraten geven. Dat zou gelijkstaan aan een aardverschuiving.

En let wel, dat zijn de resultaten die het omstreden Instituut Forsa berekend heeft. Proefondervindelijk zou de AfD wel eens een tot twee procent, misschien zelfs wel drie procent, beter kunnen scoren dan berekend door Forsa, dus op 21 tot 23% van de stemmen kunnen staan. De SPD echter minstens één, twee of drie procent lager, dus eerder op 17 tot 19%.

Regeringsvorming

Gezien dit resultaat van het Instituut Forsa zou er alleen maar een meerderheid voor de SPD en Die Linke in het parlement zijn als zij de Groenen er nog bij nemen. Deze combinatie, SPD/Die Linke/Groenen, zouden volgens Forsa samen op 49% uitkomen. Voor een meerderheid van de zetels in het deelstaatparlement zijn 46,5% van de stemmen nodig (vanwege de 7% voor “overigen” geen 50% + X).

Mocht de AfD in de komende maanden nog meer stemmen van de SPD en Die Linke kunnen afsnoepen, dan zal het onder omstandigheden zelfs niet eens tot een meerderheid voor de SPD/Die Linke/Groenen kunnen komen.

Bron:
https://juergenfritz.com
Door: Jürgen Fritz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Duitsland, gezond realisme. Bookmark de permalink .

8 reacties op AfD in Brandenburg al op de 1e plaats

 1. Cathja zegt:

  Ik wens het AfD heel veel succes! Deze partij is hard op weg om regeringsbevoegdheid te krijgen. Hopelijk stemmen steeds meer Duitsers op deze fantastische partij, die er in de eerste plaats voor de autochtone Duitsers is!

  Like

 2. koosv8 zegt:

  Als er nu of in het verleden iets zou zijn om de AFD mee aan te vallen in de media, dan wordt zoiets bewaard tot voor de verkiezingen, dat doe ze hier ook al tientallen jaren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Republikein zegt:

  Platzeck wordt platzak.

  Like

 4. guusvelraeds zegt:

  Alleen mensen met vergevorderde hersenrot brengen hun stem uit op links en linksgroen. Helaas zijn veel van oudsher midden partijen opgeschoven naar links. Een stem hierop zal uiteindelijk een verloren stem zijn voor een normalisering van de natiestaat op gebied van afstand nemen t.o.v. de EU, immigratie, islam geknuffel en de waanzinnige energie transitie.

  Like

 5. Japio zegt:

  Al moeten ze een pact sluiten met z’n allen maar de AfD zal niet (mee)regeren. Dat geldt ook voor Geert en de zijn PVV.

  Geliked door 1 persoon

 6. edwin vissers zegt:

  de NOS zal u inlichten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s