Botsingen tussen “gele hesjes” en politie in heel Frankrijk

screenshot_739

“Klassenstrijd draagt geel”. Protestwake van de “gele hesjes” op 5 januari 2019 voor het gerechtsgebouw van Le Mans in het noordwesten van Frankrijk.

(Vertaling: E.J. Bron)

Duizenden aanhangers van de “gele hesjes”-beweging protesteerden op 5 januari 2019 niet alleen in Parijs, maar ook in Nantes, Rouen, Bordeaux, Toulouse en andere steden in het land.

epoch times

In meerdere Franse steden buiten Parijs gingen de “gele hesjes” zaterdag eveneens de straat op. Daarbij nam de deelname in vergelijking met vorige week weer toe. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zei voor de tv-zender LCI dat er in heel het land ongeveer 50.0000 mensen aan de manifestaties zouden hebben deelgenomen. Verleden week zaterdag waren 32.000 “gele hesjes” de straat opgegaan.

In de steden Nantes en Rouen demonstreerden volgens de politie elk ongeveer 2000 mensen. Het kwam tot botsingen tussen deelnemers aan de protestactie en politieagenten, waarbij minstens twee mensen gewond raakten. In Montpellier raakten vier politieagenten gewond, omdat zij bekogeld werden met flessen en stenen.

In Bordeaux namen 4600 en in Toulouse 2000 mensen aan de protesten deel. In Bordeaux raakten ´s avonds bij rellen vijf politieagenten gewond en werden elf demonstranten gearresteerd. Duizenden “gele hesjes” blokkeerden bovendien de autosnelweg A7 in Lyon.

Minister van Binnenlandse Zaken Castaner maande de demonstranten via Twitter aan om kalm te blijven. Een ieder zou een “verantwoordelijkheid” hebben en zou “de wet moeten respecteren”, schreef hij.

In Parijs: Er zouden nog het hele jaar door protestacties plaatsvinden

In Parijs kwam het opnieuw tot botsingen met de politie. Volgens een journalist van AFP werden zaterdag vanuit de gelederen van de in het begin vreedzaam marcherende demonstranten in de buurt van het stadhuisflessen en stenen in de richting van de politieagenten gegooid. De politie zette traangas in en werd later versterkt door de mobiele eenheid. In het hele land namen in het achtste weekend van protest de deelnemersaantallen weer toe.

Na de botsingen zetten de demonstranten hun protestmars vanaf het stadhuis van Parijs naar het parlement voort. Voor het gebouw van het persbureau AFP waren daarvoor meer dan duizend “gele hesjes” bij elkaar gekomen. Tijdens de ongeveer een half uur durende manifestatie riepen ze leuzen tegen de regering van president Emmanuel Macron en tegen de berichtgeving in de media over de protestbeweging.

Op een brug over de Seine raakte een politieagent gewond. Volgens informatie van de politie waren er ´s middags ongeveer 4000 “gele hesjes” in de Franse hoofdstad op straat.

Laat in de middag vond er een manifestatie plaats op de Champs-Élysées, enkele meters verwijder van de Arc de Triomphe. Daar zei een woordvoerster van de “gele hesjes” dat de huidige concessies van de regering niet voldoende zouden zijn. Er zouden nog het hele jaar door protestacties plaatsvinden.

Algemene onvrede over de regeringspolitiek

De “gele hesjes”-beweging bestookt de regering van president Macron sinds november. Bij haar manifestaties in het hele land demonstreert ze tegen belasting- en prijsverhogingen en voor een betere koopkracht van de Fransen.

Oorspronkelijk had de beweging zich tegen hoge brandstofprijzen en de geplande milieubelasting op diesel gericht. Later kwam daar de algemene onvrede over de politiek van de regering bij. De miljarden kostende concessies, die o.a. voorzien in meer geld voor mensen met een minimumloon en ontlastingen voor pensioengerechtigden, wijzen de demonstranten als onvoldoende af. Velen eisen verdere belastingverlagingen, referenda volgens Zwitsers voorbeeld evenals het aftreden van Macron.

Bij de protesten vonden meermaals – ook op de Champs-Élysées – gewelddadige botsingen met de politie plaats. Op 17 november 2018 namen er volgens informatie van de autoriteiten in het hele land 282.000 mensen aan de manifestaties deel.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in burgermoed, Frankrijk, Verzet. Bookmark de permalink .

7 reacties op Botsingen tussen “gele hesjes” en politie in heel Frankrijk

 1. droevige mof zegt:

  Enorme en gedecentraliseerde demonstratie in veel Franse steden. Onze hypocriete media geven 25.000 deelnemers toe. Er waren er veel meer, ongeveer 40.000.
  https://www.dlmplus.nl/2019/01/06/massale-opkomst-van-giletsjaunes-en-leugens-van-media/

  Geliked door 1 persoon

 2. ruud beijer zegt:

  Dat zal in Nederland niet gebeuren. Hier kijken we liever weg. Uw kans om iets te doen is 20 maart. Stem op de PVV of het FvD. Laatste kans.Weg met de EU.

  Like

 3. Elisah zegt:

  Deur van het staatssecretariaat open gebroken, woordvoerder Griveaux geëvacueerd.

  Like

 4. Jan zegt:

  Kantoor van Benjamin Griveaux, medewerker van Macron, met vorkheftruck aangevallen. Hij was een van de medestichters van de beweging En Marche. In november 2017 werd hij staatssecretaris, gevoegd bij de eerste minister, benoemd als woordvoerder van de regering.

  La République en marche ! (LREM) is een Franse politieke partij die onder naam En marche! (Nederlands: Voorwaarts!) op 6 april 2016 werd opgericht door de toen minister van Economische Zaken Emmanuel Macron.
  De partij, die de initialen van zowel Emmanuel Macron als van de naam van de beweging (“EM”) als afkorting gebruikte, gold voornamelijk als platform voor de aspiraties van haar oprichter die het presidentschap van Frankrijk ambieerde.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/La_R%C3%A9publique_en_marche_!

  Like

 5. Jan zegt:

  1 bokser, 4 politieagenten

  Saint-Nazaire

  Parijs

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Als Macron nu op zou stappen…
   Dan komt er een plaatsvervanger die niets wezenlijks verandert, maar wat wel ten gevolge zou hebben dat de demonstraties gestaakt worden.
   Totdat het volk het weer niet meer zal pikken en de cyclus zich zal herhalen.

   De enige oplossing is een staatsgreep.

   Geliked door 1 persoon

 6. M. zegt:

  Zij die de criminelen dienen terwijl ze door ons betaald worden zullen er snel achter komen wat ze met hun verraad over zich af hebben geroepen.
  Oog om oog, men heeft niets met het volk op en daarom zal het volk niets op hebben met mensen die ons verraden aan het schuim der aarde.
  U staat allen nog omdat we beschaafde mensen zijn maar haal het laatste stukje beschaafdheid weg dan zal u het Nederlandse volk meemaken zoals u ze nog nooit heeft meegemaakt.
  Voor uw eigen veiligheid zou ik het laatste stukje beschaafdheid maar goed beschermen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s