Frankrijk in opstand: Journalisten in het vizier – “Gele Hesjes” tegen “Lügenpresse”

screenshot_848

(Vertaling: E.J. Bron)

Vooral televisiejournalisten zijn in het vizier van woedende demonstranten terechtgekomen. De Franse vakbond van journalisten Syndicat National des Journalistes (SNJ) spreekt van massale pogingen tot intimidatie.

epoch times

Vijandigheden, lompheden en openlijke haat: tussen “gele hesjes” en journalisten is de toon in de afgelopen twee maanden duidelijk scherper geworden. De beschuldigingen en het wantrouwen in de Franse protestbeweging herinneren aan de “Lügenpresse”-discussie in Duitsland. Organisaties van journalisten klagen over massale aanvallen op verslaggevers.

Vooral tv-journalisten zijn in het vizier van woedende demonstranten terechtgekomen. Deze week gingen medewerkers van de nieuwszender BFM-TV tijdelijk in staking, nadat een tv-team afgelopen weekend bij protesten in Rouen in Noord-Frankrijk aangevallen werd en een jonge journaliste in Parijs lichtgewond raakte aan haar been door een rotje.

De Franse vakbond van journalisten SNJ spreekt van massale pogingen tot intimidatie:

“Verslaggevers worden aangevallen, beledigd en vooral op de sociale netwerken bedreigd”, verklaart de organisatie. Bovendien zouden journalisten “geslagen en op straat vervolgd” worden.

Hoe groot de woede van de “gele hesjes”-aanhangers op de journalisten is, bleek volgens informatie van de vakbond voor het eerst eind november in Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk. Op het centrale Raadhuisplein zouden drie tv-journalisten van de private zenders C-News en BFM-TV ontsnapt zijn aan een “lynchpoging” door ongeveer honderd demonstranten. De journalisten werden naar eigen zeggen geslagen, geschopt en bespuugd en uitgescholden voor “agenten van de regering”.

Ook de uit de nazitijd afkomstige kreet “collaborateurs” wordt bij demonstraties tegen vertegenwoordigers van de media geroepen. De communicatieonderzoeker Arnaud Mercier ziet daar een diep zittend wantrouwen achter:

“De beweging van de ´gele hesjes´ stelt het zogenaamde superieure denken van journalisten, politici en deskundigen aan de kaak”, zegt de professor van de Universiteit Parijs.

De activisten uit de Franse provincie “beschuldigen de media ervan hen jarenlang genegeerd en onzichtbaar gemaakt te hebben”, benadrukte Mercier. De sociale netwerken zoals Facebook en Twitter zouden voor hen “een ruimte van de tegenovergestelde publieke opinie” zijn. Zijn analyse herinnert aan de Duitse PEGIDA-beweging, die begon als Facebook-groep.

Onlangs heeft de invloedrijke “gele hesjes”-groep “Frankrijk in woede” een peiling gepubliceerd. Op de vraag “Denken jullie dat de media tegen ons liegen?” werd binnen 48 uur door 15.000 aanhangers met “ja” beantwoord – slechts ongeveer 350 waren het hier niet mee eens.

De “gele hesjes” informeren zichzelf echter niet alleen via de sociale netwerken, waar demonstratieoproepen en video´s over politiegeweld massaal verbreid worden en uitlatingen van de regering van commentaar worden voorzien. Ze wenden zich volgens communicatieonderzoeker Mercier in toenemende mate ook tot media die zij als “vrij” beschouwen.

Daartoe behoort het jonge platform “Brut”(de naam is een zinspeling op het etiket “droog” bij wijnen), die haar inhouden – vooral video´s – sinds 2017 uitsluitend via de sociale netwerken verbreid. Daartoe behoort echter ook de Russische zender RT France, dat zichzelf presenteert als alternatief tegenover de Franse media.

“Wij bieden de ´gele hesjes´ een platform om zich te uiten”, zegt Xenia Fedorova, presidente van de Franse tak van de Russische staatszender RT (vroeger “Russia Today”), die eveneens in 2017 van start ging. “Wij behandelen hen met respect, zonder het etiket ´rechts-extreem´ of ´links-extreem´ op te plakken.”

Dat is een steek onder water naar de regering van president Emmanuel Macron, die de “gele hesjes” in het begin in verband bracht met extremisten, waardoor veel aanhangers van de protestbeweging zich gebrandmerkt zien.

Ook dit weekend vrezen veel journalisten weer overvallen. DE vakbond SNJ heeft opgeroepen tot een “burgerlijke stoot” om een einde te maken aan het geweld tegen journalisten.  

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits tegen:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “droevige mof”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in burgermoed, demoniseren, Desinformatie, Elite, establishment, Frankrijk, gezond realisme, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, landverraad, Linkse Kerk, Linkse media, mainstream-media, meningsdictatuur, moralisme, Nationalisme, nieuw fascisme, Patriottisme, political correctness, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Verzet, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

19 reacties op Frankrijk in opstand: Journalisten in het vizier – “Gele Hesjes” tegen “Lügenpresse”

 1. Steven zegt:

  Dacht dat ze een bankrun zouden gaan houden?

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel zegt:

  De bij mij minst populaire auteur in de Elsevier Gerry van der List schreef een tijdje terug wel een stukje dat tot nadenken stemde.
  “De Gele Hesjes kennen geen leiders en hebben nogal diffuse verlanglijstjes. De neiging bestaat het eigen ongenoegen op hen te projecteren. Rechts legt dan bijvoorbeeld uit dat de getoonde onvrede vooral ontspruit aan ergernis over de hoge kosten van klimaatbeleid, Europese integratie en immigratie.
  Links zal eerder wijzen op armoede, marktwerking en bonussen in het bedrijfsleven als oorzakelijke factoren. Ieder zijn ding”.
  Ik mag het dan vaak een vervelend ventje vinden, hier snijd hij iets aan waar wel een waarheid achter schuilt.
  Naar mijn mening hebben de hesjes slechts één grote allesoverheersende overeenkomst; hun afschuw van Macron !

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Gerry van der List is nu juist de enige collumist bij Elsevier die altijd realistische collums schreef.
   Bij de grote machtswisseling enige jaren geleden bij Elsevier is hij duidelijk gemuilkorfd.
   Wie is hier nu eigenlijk ’n vervelend ventje…?
   Jij misschien…?

   Like

 3. Republikein zegt:

  Brut was ooit mijn favoriete aftershave.
  Maar dat terzijde.

  Liked by 2 people

 4. Peter zegt:

  Wij hebben de NPO, verplicht betaald door de burger voor leugens , Duitsland de ARD en de ZDF ,Juncker heeft RTL erbij ,en zo wordt iedereen in de maling genomen .Opheffen van de verplichtte afdracht ,zou al een begin zijn .

  Liked by 1 persoon

 5. ruud beijer zegt:

  Geweldig. Dat moeten we in Nederland ook doen. Ook hier worden we dagelijks voorgelogen door de NOS en de andere media. Allemaal schijnheilig meepraten met de islam en de asielparasieten. Allemaal nou ja bijna allemaal Nederlandse verraders. Zodra de PVV aan de macht komt dan verdwijnt de NPO.

  Liked by 1 persoon

  • bertG. zegt:

   Die Ruud toch, wil het FvD ze dan laten zitten daar? Meen je dat nou echt.
   Wil alleen de PVV ze dan weg hebben.
   Dat is toch niet meer bij te houden zo, die ene willen dit en dat, die andere willen weer wat anders, maar we moeten dan wel op 1 van de 2 gaan stemmen.
   Ze maken het je niet gemakkelijk, ik kan er niet echt 1 lijn in vinden wie wat nou wil.
   Als je er niet op in wil gaan dan moet je dat even aangeven.
   Zou toch lullig zijn als je weer een klote dag heb na het lezen van mijn reactie omdat je er niks zinnigs tegen kan inbrengen.

   Like

   • bertG. zegt:

    Of ben je een beetje overmoedig geworden omdat het FvD zomaar iets tegen criminelen blijkt te hebben.
    Wat eigenlijk vrij normaal behoort te wezen.
    Maar toch iets waar jij al blij van kan worden, en dat kan alleen wanneer je iets niet verwacht.

    Like

   • ruud beijer zegt:

    Nee Bert dat snap jij zeker niet.

    Like

 6. Bert zegt:

  @Tijl: als je de 42 punten van de Gilets Jaunes doorneemt dan zul je ondervinden dat ze niet zo diffuus zijn als Gerry List suggereert.
  https://www.nouvelobs.com/politique/20181129.OBS6307/gilets-jaunes-on-a-decortique-chacune-des-42-revendications-du-mouvement.html
  Er staat bijna niets in over armoede (alleen in het begin over de Sans Domicile Fixe, de daklozen). Het gaat vooral over de bescherming van de eigen bedrijven, dus tegen de open markt van Europa en de globalisering in het algemeen. Kennelijk vallen rechtse thema’s (Europese integratie) en linkse (marktwerking) plotseling samen.

  Like

 7. R.Kroonenberg zegt:

  Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  .
  Veel ogen nu gericht op “onze”gele hesjes
  gaan zij het flikken, of zijn ’t weer loze lesjes ?
  bij ’t zichtbaar maken wat er al zó lang broeit
  de diepe Machtshaat, die zo gekmakend groeit,
  die blinde woede over ’t “superieure denken”
  waar deze Machthebbers ons zo achteloos mee krenken ?
  Hoe leren wij elkaar weer samen één te zijn…
  in elk geval niet thuis achter ons verdeel-gordijn !
  .

  Like

 8. Elisah zegt:

  Ondertussen in Calais,
  https://mobile.twitter.com/unsadh/status/1082483645095366656

  Bulgaarse trucker in elkaar geslagen en de truck in brand gestoken door 50 migranten.

  Like

 9. Elisah zegt:

  Like

 10. Henk Beije zegt:

  In heel west Europa,en zeker ook in Nederland is de media geen betrouwbare nieuwsbrenger meer.
  Kijk alleen maar hoe ze omgaan met Baudet,en zeker met Geert Wilders.
  Ze hadden i.v.m. Wilders de rechtstaat aan moeten vallen omdat ze het vrije woord dienen te verdedigen.

  Like

 11. Die Gerrie van der List van de Elsevier, hij kijkt zoals hij is. Maar je neemt deze anti-christelijke onderkruiper voor lief zolang de redactie medewerkers telt als de grote Syp en Schoonhoven, met nog vele anderen. Ik wil hem niet als buurman !!

  Liked by 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Nou daar schrikken we wel even van.
   Heb je misschien ook argumenten of is anti-christelijk voor jou te erg.
   Bel even met het Vaticaan om ‘m te laten ex-communiceren.
   Scheelt weer ’n hostie per Zondag.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s