Interview met Henryk Broder: ‘Ik ben de politiek incorrecte ijsbreker van Duitsland’

screenshot_863

(Door: Sietske Bergsma)

Henryk M. Broder (Katowice, Polen, 1946, foto) is een van de felste en meest gevreesde polemisten van Duitsland. Hij schreef lange tijd voor Der Spiegel, daarna voor Die Welt (nu nog) en sinds een aantal jaar ook voor het mede door hem opgerichte populaire blog Die Achse des Guten (De as van het goede), dat volgens eigen zeggen ‘groeit ondanks de aanvallen van linkse censuuractivisten.’

Middelmatige idioten

Broders ouders overleefden de Holocaust, zijn moeder Auschwitz, zijn vader Buchenwald. Hij had een slechte relatie met zijn vader: “Een angstige, burgerlijke man die altijd bang was voor wat de buren zouden vinden. Zo wilde ik niet worden.” In de jaren tachtig woonde Broder in Israël, waar hij voor de Jerusalem Post werkte en zijn bekendste boek schreef, Der Ewige Antisemit, waarin hij poogt zowel rechts als links antisemitisme van alle maskers te ontdoen. De gelijknamige documentaire, waarin ook mijn vriend Leon de Winter voorbijkomt, is op YouTube te zien. Tot voor kort was hij een vertrouwd gezicht in Duitse talkshows. Daarmee is hij nu gestopt, omdat zijn minachting voor de presentatoren hem parten begon te spelen.’Middelmatige idioten van de media,’ noemt hij ze, die maar één doel hebben: ‘Door en door politiek correct zijn’. Hij speelt liever de rol van luis in de pels. Voor Broder is het een medicijn tegen zijn aanleg voor depressies, een reden om ’s ochtends uit bed te komen. Het gelukkigst is hij in Amerika, IJsland of Nederland. Afgelopen zomer  was hij nog in Sneek, waar hij het skûtsjesilen bezocht. “Prachtig toch?”

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Interview met Henryk Broder: ‘Ik ben de politiek incorrecte ijsbreker van Duitsland’

 1. wim zegt:

  Toch jammer van zijn ongenuanceerde kritiek op AfD. Let wel, niet op hetAfD programma, maar op personen. Zonder overigens concreet te worden. Wat is zijn strategie eigenlijk? Hoe ziet hij de zo noodzakelijke verandering komen?

  Like

  • zrast zegt:

   Hij brengt juist wel nuance,hij heeft niets tegen de partij maar wel op wat mensen binnen die partij die anti-semiet zijn, hij snapt niet dat ze die er niet uittrappen.

   Like

 2. Fockewulf190 zegt:

  Prachtige vent, ik mag zijn kijk op de zaken wel! 😉

  Like

 3. Wim zegt:

  Ik lees altijd graag Broder in Die Welt online.Kost wel een tientje per maand, maar alleen al voor de lezersreacties de moeite waard. Broder is een meester van de ironie, geen gebral maar fijne spot, ik mag dat graag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s