Een christenmens in West-Europa

Screenshot_884.png

De Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis in Lourdes.

(Door: “Ignatius” – Vertaling: E.J. Bron)

Na mijn lange wandeltocht over de Sint Jacobsweg, kort voor ik Lourdes bereikte, maakte ik een ommetje naar de geboorteplaats van mijn vader, het dorp van mijn grootouders in Occitanië. Het dorp op zich bestaat zo niet meer. Het werd opgeslokt door de verstedelijking en in 2017 werden nog maar enkele huizen door oude stelletjes, de autochtone Fransen, bewoond. Ik vroeg dus de weg om te kijken of de oude kerk er nog stond. Een man bij een tuinhek vertelde me dat je alleen de fundamenten van de kerk nog zou kunnen zien. Hij wees me vriendelijk de weg.

Jonge Duitser

Omringd door jonge bomen en begroeid met klimop vond ik haar toen. Enkele grijs-witte stenen, die door de tand des tijds waren aangevreten en verborgen lagen tussen het struikgewas. Zelfs de grafstenen had men niet laten staan. Er was niets van overgebleven. In Frankrijk zouden in de afgelopen jaren duizenden kerken zijn afgebroken op grond van het dalend aantal christenen. Toen ik over mijn schouder achterom keek, werd de vraag naar het waarheidsgehalte van dit bericht beantwoord. Wie, behalve enkele oude mensen, zou deze kerk nog bezoeken.

Bij de fundamenten zocht ik een half uur lang tevergeefs naar een aanwijzing op mijn familie, maar ik vond niets anders dan gras en oude rotzooi. De plek, waar mijn grootouders getrouwd waren en mijn vader gedoopt was, leek wel een vuilstortplaats. Waar vele generaties van mijn vaders familie lief en leed gedeeld hadden. Op het moment dat ik niets anders meer vond dan rotzooi en gras, werd ik me pas goed bewust van de zwaarte van dit moment en onze situatie in West-Europa. En ik viel op mijn knieën om in tranen uit te barsten. Ik kan van mezelf beweren dat ik heel erge dingen bij operaties in het buitenland heb gezien die een man tot tranen zouden hebben moeten bewegen. Ik heb mezelf deze zwakte altijd verboden. Maar toen ik zag wat er van ons, van mijn voorouders en onze kerk over was, was er geen houden meer aan. Ik voelde me op dat ogenblik de laatste christenmens in West-Europa, die net zoals na de Apocalyps over de door zwavel beladen aarde wandelt.

Enkele dagen geleden sprak de Duitse kardinaal Marx ervan dat wij christenen, wij katholieken, afstand zouden moeten nemen van het begrip “christelijk Avondland”. Zijn woorden herinnerden mij eraan dat ik op de terugweg van het dorp van mijn voorouders langs de volgende agglomeratie, te voet nog geen 15 kilometer verderop, kwam. Daar zag ik de gelukkige gezichten van ontelbaar veel moslims, die op weg waren naar de witte betonnen moskee. Met hun lange gewaden en albastkleurige mutsjes, bestikt met Oriëntaalse patronen, leken ze op een leger op mars. Ik stond hulpeloos aan de kant van de straat en keek naar hun aantal. Het waren er veel. Hun aantal was een legioen.

Bron:
https://younggerman.com
Door: “Ignatius”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "omvolking", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", Barbarisme, Christendom, cultuurrelativisme, Islam, Islamisering, katholieke kerk, Krankzinnigheid, lafheid, landverraad, Moslims, nieuw fascisme, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, West-Europa. Bookmark de permalink .

20 reacties op Een christenmens in West-Europa

 1. benkok zegt:

  Afscheid van een christelijk Europa nemen? Inderdaad, dankzij de politiek correcte RK kerk, die als dogma heeft dat de koranallah “dezelfde” is als JHWH in de Bijbel.
  Zowel inhoudelijk als intellectueel een compleet gestoorde mening, net als iemand, die zegt dat zwart en wit dezelfde kleur zijn.
  En dat zegt kardinaal Marx er niet bij, blijkbaar. Maar ja, familie van Karl ? Die was ook niet erg kosher en dat voor een Jood , helaas !
  Shalom
  Ben Kok (joods-chr. pastor)

  Geliked door 2 people

  • Aegolius cs zegt:

   Het waarlijk geloof omtrent waar of niet waar,alsook het goddelijke hoofdpersoon waarover men kan twisten tot mogelijk de dood erop volgt…. Mede een gevolg van geografisch/etnisch/politieke veranderde bevolkingssamenstelling in de EU.
   De oorsprong van Het Christelijke geloof, de goddelijkheid in dezen, heeft vanaf het meest primitief menselijk bestaan in vele gedaante vorm gekregen. Boeddhisme, hindoeïsme ,confucianisme of katholisme.
   Alhoewel menig het zal ontkennen dat in welk maatschappelijke configuratie het over macht zal gaan…… heeft mohammed, 800 na Christus heel goed begrepen met zijn strijdboek “de koran” op welke wijze alle ongelovigen moeten worden uitgeschakeld, nadat zij als slaaf niet meer nuttig zijn.
   We kunnen er nog een discussionele boom over planten, maar zie om ons heen.

   Geliked door 1 persoon

   • benkok zegt:

    Hi Aegolius, een geloof blijkt pas waar of niet te zijn als je het praktiseert.
    Na 50 jaar de woorden van Jezus (Yeshua) te hebben gepraktiseerd, kan ik alleen maar zeggen dat ze van a tot z kloppen als je ze toepast en andersom ook: niet toepassen geeft slechts gemis en narigheid.
    Ongeweten passen veel mensen de Bijbelse 10 geboden al toe en zullen die als positief ervaren en het nalaten er van als negatief.
    En inderdaad, aan de vruchten kent men de boom, de islam heeft slechts rotte vrucht, als men doet wat de koran/ahadith leren: zie IS, Hamas, Boko Haram etc.
    Van de grote meerderheid van de “christen-lijken” word ik ook niet vrolijk, ze laten zoveel weg van de prachtige Bijbelse principes dat het allemaal “lauw” is, koud noch heet en derhalve “zum Kotzen”.
    Zie https://tora-yeshua.nl/2019/01/leugen-en-wetteloosheid-nemen-toe-eindtijd-teken/
    vers van de pers.
    Shalom
    Ben Kok (j-chr. pastor)

    Geliked door 1 persoon

   • Aegolius cs zegt:

    @benkok 13 januari 2019 om 16:50
    Bijzonder triest is het dat de mens überhaupt geloofsnormen en waarden behoeft, hetwelk in botsing zijn/zullen komen met andersoortig gelovigen, de islam bijvoorbeeld.
    De filosofische stroming, humanisme dat in samenhang met de vrijzinnige “kerk” wordt aangehangen, heeft geen pas met anders gelovigen.
    Theologen buigen zich al decennia (…) over “god” en mogelijk de wisselwerking daarvan binnen cultuur en geografisch/politiek bestuurlijke machten.
    En ja, aan de vruchten herkend men de boom. Evenwel is ook een boom is verbonden aan de grond die hem voedt, nietwaar?!
    Doe u werk, Ben Kok, zoals anderen het ook doen.

    Like

   • Dag Aeogolius,
    De Schepper bestaat in mijn ervaring, al 50 jaar beleef ik Zijn geboden en aanwezigheid als ik die richtlijnen in mijn leven toepas.
    Het gesprek met anderen , die dat willen horen , is een uiterst zinvol werk plus wat ik verder doe,dus maak je niet ongerust, ik doe mijn werk.
    Wat doe jij overigens voor werk?
    Shabbath shalom
    Ben Kok (joods-chr. pastor)

    Like

   • Aegolius cs zegt:

    @Ben Kok (joods-chr.pastor) 18 januari 2019 om 21:44

    “Doe u werk, Ben Kok, zoals anderen het ook doen.”
    Ik doelde op uw werk als Joods-christelijk pastoor. Dit in tegenstelling met andere wereldse geloofssoorten, maar met name de islam. Ook zij menen met behulp van god, zelfs Rome is daar zelfs niet afkerig van, ieder ander godbelijder zo mogelijk met zwaard na uitbuiting te bestrijden (Koran).
    Kom niet aan metaforen als de duivel over andersdenkenden, alstublieft. U heeft uw 50 jarig levensgeluk gevonden in uw pastorale werk, hetgeen mij doet vermoeden dat u ook inmiddels mijn 71e jaar heeft bereikt alwaar ik als terugblikkend en toeschouwer mijn “werk” kan zijn vervuld.
    Met groet,
    Aegolius c.s.

    Like

  • Wolf zegt:

   Driewerf LIKE!!!

   Like

 2. koosv8 zegt:

  Dat is duidelijk een verhaal waarvan de meeste hier al weten dat het gaat gelden voor heel WEST EUROPA, en binnen afzienbare tijd. De laatste die vocht voor de grenzen van Europa, waren de nazi’s van Hitler Duitsland. Ik ga zeker niet alles goedpraten, maar de hetze voor de oorlog tegen Hitler, lijkt heel erg veel op de wijze, dat Poetin op alle mogelijke manieren bestreden moet worden. BANKIER MET ONS OF STERF !!! Het walgelijke WESTEN.

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Groen is eerder het nieuwe bruin dan rood !

  Geliked door 2 people

 4. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Gevoelens van weemoed, wie kent ze niet.
  Jaren geleden overkwam het mij ook toen ik in de straat kwam waar ik geboren en opgegroeid ben en erachter kwam dat juist het blok waar ik had gewoond van de aardbodem verdwenen was, de straat bestond nog wel maar kennelijk leek het een of andere wethouder het leuker om een stuk plat te gooien. Waarom? Geen idee, het was gedeeltelijk nog een puinzooi en niet omdat het pas kort geleden gebeurd was maar omdat het ombouwen tot stadsparkje wat langer in beslag nam.
  Kerken ?
  Tja daar heb ik niet veel mee als atheïst maar ook ik zie het met lede ogen aan, de christelijke cultuur is op zijn retour en de leegloop van de kerken is geen specifiek Nederlands of Duits probleem, eerder een West-Europees fenomeen.
  De islam in Nederland kent dat probleem niet, in tegenstelling zelfs, de tweede en derde generatie allochtonen zijn vaak religieuzer dan hun ouders. Volgens “kenners” is dit mede veroorzaakt doordat ze zich niet geaccepteerd voelen, als leek zijnde denk ik eerder dat het is omdat ze niet mee kunnen komen in onze westerse maatschappij, als gevolg daarvan zetten ze zich af tegen alles dat westers is.
  Gek genoeg kijken ze nooit naar het waarom hun ouders destijds emigreerden uit hun landen van herkomst, ze zien ook niet dat de kansen die onze maatschappij hen biedt in het land van afkomst ondenkbaar zouden zijn geweest.
  Ze voelen zich minderwaardig en als gevolg daarvan gedragen ze zich ook daarnaar en zoeken daarbij steun bij elkaar en in hun religie.
  En het meest storende aan het geheel is dat mijn generatie daar schuldig aan is, wij hebben het laten gebeuren, wij hebben politici die met hun hoofd in de wolken liepen hun gang laten gaan, wij zijn slechte rentmeesters van ons erfgoed gebleken.
  De geschiedenis zal hard over ons oordelen.

  Geliked door 3 people

  • koosv8 zegt:

   Het waren Gastarbeiders, en later plakte Joop den Uyl, er gezinshereniging bij ,PVDA laat dat duidelijk zijn . De oude Willem Drees vond dat niet goed. Als er na 6 weken WW geen arbeid word gevonden gaat u terug naar huis. Maar de man ging er niet meer over. Hij heeft er nog voor gestaan om zijn lidmaatschap op te geven, maar dat is toch niet gebeurt toen. De hrJanmaat heeft toen al geopperd,,gezinshereniging PRIMA in eigen land.

   Geliked door 1 persoon

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    Nee dat klopt niet koosv8, de oude Drees heeft wel degelijk zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd, velen hadden verwacht dat hij lid zou worden van DS’70 waar zijn zoon bij zat maar dat heeft hij niet gedaan, hij bleef partijloos.
    Dit kwam door “nieuwLinks” met oa. Jan Nagel, Han Lammers, André van der Louw, Hans van den Doel, Max van den Berg en Marcel van Dam. Drees achtte de koers die Nieuw Links inzette te radicaal, niet realistisch en spilziek.
    Wat had die man het ook toen bij het rechte eind !!

    Geliked door 1 persoon

   • fleckie zegt:

    Werd er niet een behoorlijke. ‘oprotpremie’ voorgesteld? Als ze naar eigen ( moslem) land terug zouden gaan?

    Like

   • QENQ6 zegt:

    Drees sr. heeft inderdaad wel zijn lidmaatschap opgezegd. Wat zal dat de man pijn hebben gedaan….

    Geliked door 1 persoon

 5. delamontagne zegt:

  Wel een erg somber artikel.
  Dat er kerken verdwijnen, àlla[h]. Maar er zijn er nog genoeg over en niet zo als in NL worden ze gesloopt ( op de enkelen na ).
  Blijven bestaan, worden niet meer gebruikt of zelden, en veel vervallen. Maar slopen gebeurt niet vaak.
  In dat hele gebied zijn nog 529 kerken, elk dorp heeft er een.
  Hier in gehucht is ook nog kerk en worden diensten gehouden als er een priester te vinden is = bereid om te komen.
  Een oude vrouw, 92, overleed vorig jaar wilde beslist in haar oude kerk, dus hier in dorp, laatste Riten krijgen.
  Moeite gedaan, priester gevonden uit………………….voormalig Franse kolonie in Afrika.
  Ook al ben je [niet meer] gelovig, HÉÉL triest dat die Satanische islam overhand krijgt……….

  département des Hautes-Pyrénées compte 529 églises, soit une moyenne de 1,12 églises par commune (470 communes composant le département).

  De moskeet waarover in artikel gesproken wordt: ? ?
  https://geo0.ggpht.com/cbk?panoid=XYP8kOoCpHG9it0Fqyci1g&output=thumbnail&cb_client=search.LOCAL_UNIVERSAL.gps&thumb=2&w=227&h=160&yaw=149.64638&pitch=0&thumbfov=100

  Like

 6. Republikein zegt:

  Huilen is emotie, geen zwakte, je bent mens.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s