De toekomstige samenwerking tussen PVV en FVD

screenshot_985

(Door: Dr. GertJan Mulder)

Als PVV en FvD iets willen bereiken, dan kan dat alleen als bij beiden een nauwere samenwerking bovenaan hun agenda komt te staan.

In mijn eerste column in de aanloop naar de verkiezingen op 20 maart 2019 schold ik u bijna allen uit voor #dommeburgers en #idioten, hetgeen voortkwam uit boosheid en frustratie. Die eerste giftige column werd goed gelezen met meer dan 16.000 lezers. Misschien is het wel een perfect recept om goed gelezen te worden.

Ik ben vanaf het begin al een groot fan (en kiezer) van de PVV en Geert Wilders. Daarnaast leerde ik Thierry Baudet persoonlijk kennen ruim voor hij met de partij Forum voor Democratie startte. In deze column zal ik trachten de PVV en de FvD kiezers een beetje dichter bij elkaar te brengen en van hen te vragen om iets meer de hersenen en iets minder de emotie te laten spreken. Mijn argument is dat wij (!) het vroeg of laat samen zullen moeten doen. Dit geldt waarschijnlijk ook voor de politieke leiders van deze twee partijen, Geert Wilders en Thierry Baudet.

Lees verder>>>
nieuwe site

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Forum voor Democratie, gezond realisme, PVV. Bookmark de permalink .

15 reacties op De toekomstige samenwerking tussen PVV en FVD

 1. R.Kroonenberg zegt:

  Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  .
  wat klinkt dit als muziek in d’oude oren…
  als dàt er toch nog eens een keer van kwam
  dan werd ons Nederland geheid opnieuw geboren
  waar we ons nu als paria’s verliezen in gezwam…
  dan zou compassie weer écht perspectief gaan krijgen
  werden we weer deel van ONS gezamenlijke doel
  verlosten we onszelf van ’t zo laffe zwijgen
  en had iedereen zijn eigen troon als stoel…
  .
  Jasterke
  .

  Geliked door 1 persoon

 2. Ruud zegt:

  Laten ze ieder hun eigen voorstanders aantrekken dan kunnen ze daarna nog altijd lijstverbindingen aangaan. Om op voorhand al tot innige samenwerking te besluiten roept het gevaar op dat over en weer sympathisanten afhaken omdat ze de zusterorganisatie niet mogen. Zoals het nu gaat is het goed. De man stemt PVV en de vrouw Stemt Forum. Prima opgelost!

  Geliked door 1 persoon

  • M.A.L. Sion zegt:

   Van dat ‘niet mogen’ moeten we een keer af zien te komen. Het moet het totaal van de stemgerechtigden op voorhand duidelijk zijn welk blok er aantreedt om de macht over te nemen.
   malsion@orange.fr

   Like

  • Daan Kranenburg zegt:

   Denk het niet Ruud. Tactiek van de politieke elite is verdeel en heers. Democratie is niets anders dan 50% + 1. De grootste partij stelt de regering samen, bepaalt de koers en maakt de dienst, wet en regelgeving uit. Alle partijen die niet in de regering zitten hebben geen invloed op het beleid. De PVV is nu de tweede partij in Nederland, maakt die de grootste dan kan het FVD , met nu nog maar 2 zetels aanschuiven, Trouwens note, dat Baudet tegen de motie in de 2ekamer heeft gestemd om te erkennen dat de islam de hoofdoorzaak is van terreur. Kies wijzer, KIES PVV. Grt. Daan Kranenburg.

   Geliked door 2 people

   • leefbarbaar zegt:

    Beste,
    het is beslist onwaar dat de kiezer bepaalt wie de coalitiebesprekingen opent. Formeel is dat de grootste partij, maar vaak mag die niet eens meedoen.
    Voor de verkiezingen is de buit al verdeeld. En een deel van de oppositie is dan ook al gekocht, door verregaande toezeggingen te doen. Voorbeelden te over.

    Geliked door 1 persoon

   • J. C. Th. Köhler zegt:

    “De grootste partij stelt de regering samen, bepaalt de koers en maakt de dienst, wet en regelgeving uit. ”

    Dat zou te verwachten zijn in een goed functionerende democratie, Daan. Echter niet in een systeem waarin het zgn. cordon sanitaire wordt toegepast. Dan is het mogelijk, zie Zweden, dat de grootste partij buiten de regering wordt gehouden, omdat niemand met die partij wenst samen te werken. Dus zelfs al zou de combinatie PVV – FvD vijftig zetels halen, dan nog zouden de andere partijen de onmogelijkste coalities kunnen sluiten om ze buiten de regering te houden. De enige, veilige, oplossing is PVV – FvD aan 76 zetels te helpen.

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Geliked door 2 people

  • g2-91e8a788030faf65537511fb6d208583 zegt:

   natuurlijk, maar als de bereidheid daartoe aanwezig is, kan dat m.i. het aantal stemmers
   dat nog de moeite wil nemen om te gaan stemmen knap positief beïnvloeden…

   Like

 3. M.A.L. Sion zegt:

  Mulder heeft terecht op de lezers gescholden en hij moet het opnieuw doen. Wij, kiezers, kunnen de PVV niet dwingen om ledenpartij te worden. Wij kunnen wel donateur worden van de stichting vrienden van de PVV. Dan heb je geen stemrecht maar je hoort dan wel bij de groep , de PVV – aanhang. Dan kan duidelijk worden wat die aanhang is. Als de PVV dan meldt en met bewijzen aantoont hoe groot die aanhang is dan kan dat de vele besluiteloze kiezers de gelegenheid geven zich ook aan te sluiten. De fractie van de PVV in de Tweede Kamer zou je dan kunnen zien als het hoofdbestuur van die aanhang. Als zij dan samenwerken met de leiding van het FvD dan hebben we een gezamenlijke groepering die voldoende groot is om een greep naar de macht te doen.Mulder heeft terecht op de lezers gescholden en hij moet het opnieuw doen. Wij, kiezers, kunnen de PVV niet dwingen om ledenpartij te worden. Wij kunnen wel donateur worden van de stichting vrienden van de PVV. Dan heb je geen stemrecht maar je hoort dan wel bij de groep , de PVV – aanhang. Dan kan duidelijk worden wat die aanhang is. Als de PVV dan meldt en met bewijzen aantoont hoe groot die aanhang is dan kan dat de vele besluiteloze kiezers de gelegenheid geven zich ook aan te sluiten. De fractie van de PVV in de Tweede Kamer zou je dan kunnen zien als het hoofdbestuur van die aanhang. Als zij dan samenwerken met de leiding van het FvD dan hebben we een gezamenlijke groepering die voldoende groot is om een greep naar de macht te doen.

  Like

 4. M. zegt:

  Het volk trapt er gewoon weer in en laat zich gewoon weer verdelen. Niks opgelost .

  Like

 5. bigljohn zegt:

  Ik ben het met de schrijver van het stukje volstrekt oneens. Een samenwerking tussen de PVV en FVD. En wat zal dat nou opbrengen ? Dat halfzachte FVD zal de pretenties van de PVV gaan afzwakken zodat er van Geert zijn doelstellingen weinig meer zal overblijven. Bovendien zal Baudet zijn oren ook naar de oppositie laten hangen, want hij heeft immers geen ruggegraat. Kiezer, stem voor een daadkrachtig beleid op de PVV en niet op dat halfzachte FVD. Niemand koopt iets voor (mogelijk steeds verdere) versplintering op rechts !

  Geliked door 2 people

 6. Joannes den Hollander zegt:

  Gelet op hoe Wilders behandeld werd en wordt heeft Baudet van geleerd en stelt zich voor de vorm wat gematigder op in de hoop hierdoor veel stemmen te gaan winnen. Mogelijk gaat dat lukken en als ze gezamenlijk met de PVV meer dan 78 zetels weten te behalen valt dat “voor de vorm” gewoon weg. Het uiteindelijke doel kan mij dan weer niet extreem genoeg zijn.
  Desalniettemin gaat mijn eerste voorkeur uit naar Wilders.

  Like

 7. leefbarbaar zegt:

  Alweer zo iemand, die een precies weet wat een ander moet doen?
  En wat doe de schrijver zelf voor Nederland?
  Quote: ” In deze column zal ik trachten de PVV en de FvD kiezers een beetje dichter bij elkaar te brengen en van hen te vragen om iets meer de hersenen en iets minder de emotie te laten spreken”. Wat moet ik met deze uitspraak? Ik ervaar dat als ongepast en arrogant. Wat wij stemmen heeft geen enkele invloed op de vorming van een coalitie, dat mag toch bekend zijn.

  Ik mis van de schrijver de kritiek op FvD dat in vrijwel alles hetzelfde stemt als de VVD en dus niet echt de ideale partner kan zijn van de PVV. Waar staat meneer Baudet nou echt voor? Rechts l*llen en links vullen?

  Natuurlijk hoop ik dat Rutte III wordt weggestemd en een goede samenwerking in Wilders I zou wenselijk zijn, maar dat gaat pas gebeuren als de achterban van vele partijen verandering en verbetering eist. En dat geldt ook voor de achterban van de FvD.
  Zolang de meerderheid thuis blijft en genoegen neemt met de steun van hun partij aan Rutte III, gaat er niks veranderen.

  Geliked door 2 people

 8. Giny zegt:

  Op zich een goed stuk, maar het gaat niet werken,Baudet gaat niet samenwerken met de PVV.
  Aan twee halve partijen heb je niets, daar kun je niets mee, daar wil ook niemand mee samenwerken, de heer Mulder drijft op deze manier FvD richting de VVD, dat heeft deze partij al via
  columns en in div. bladen laten weten. Waar ik bang voor ben is dat de linkervleugel met D66 de
  lachende derde gaat worden, daarom is het verstandig om massaal op de PVV te gaan stemmen.
  Wilders heeft ook de meeste politieke ervaring, dat is mijn mening!

  DURF TE KIEZEN
  Een christen kan niet God en de mammom dienen

  Zo kan een PVVer niet lid zijn van een partij

  Ook niet van FvD

  Je bent VOOR of Tegen de PVV

  Het is PVV tegen de rest en na de volgende verkiezing kan er gepraat worden over samenwerking.

  (Dit las ik ik in en tweet en daar ben ik het helemaal mee eens)

  Geliked door 3 people

 9. paulzwueste zegt:

  De meest ideale situatie die, gezien de peilingen, mogelijk zou kunnen zijn is de volgende:
  Wilders 33 zetels.
  Baudet 20 zetels.
  VVD 25 zetels.
  Totaal 84 zetels.
  De VVD draait gewillig mee naar rechts.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s