Centrale verkiezingsbeloftes ingelost: Italiaanse regering voert basisinkomen en pensioenfonds in

screenshot_1021

(Vertaling: E.J. Bron)

Niet zonder trots heeft de Italiaanse regering, bestaande uit de LEGA en de Vijfsterrenbeweging, de invoering van een basisinkomen en een pensioenhervorming aangekondigd. Volgens de regering zou het gaan om “de grootste investering in humaan kapitaal” en het “meest innovatieve akkoord tussen de generaties” dat ooit in Italië besloten zou zijn, verklaarden minister-president Conte en zijn beide vicepremiers Di Maio van de Vijfsterrenbeweging en Salvini van de LEGA tijdens de presentatie van het wetspakket.

duits - zuerst

Het basisinkomen was de belangrijkste verkiezingsbelofte van de Vijfsterrenbeweging geweest: iedere burger – om het even in de werkbare leeftijd of gepensioneerd – dient maandelijks over minstens € 780,- inkomen te beschikken. “Quote 100” was een idee van de chef van de LEGA en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. De formule betekent dat men in Italië in het vervolg met pensioen kan gaan wanneer de som van de persoonlijke leeftijd en bijdragejaren minstens 100 bedraagt, waarbij de minimumleeftijd 62 jaar bedraagt (in dit geval zijn er 38 bijdragejaren noodzakelijk). De huidige pensioengerechtigde leeftijd bedraagt 67 kaar.

“De regering heeft zich aan haar verkiezingsbeloftes gehouden”, verklaarde Conte. Het basisinkomen dient volgens de regering € 5,9 miljard te kosten. En voor “Quote 100” zijn in de begroting nog eens € 3,9 miljard voorzien – oorspronkelijk waren dat € 10 miljard. Deskundigen hadden echter deels nog duidelijk hogere kosten voorspeld.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Italië. Bookmark de permalink .

13 reacties op Centrale verkiezingsbeloftes ingelost: Italiaanse regering voert basisinkomen en pensioenfonds in

 1. Statler & Waldorf zegt:

  ‘De invoering van een basisinkomen’.

  En dat betaald Noord-Europa!

  Lang leve de EU !!

  Geliked door 1 persoon

 2. toetssteen zegt:

  Er zijn met dat basisinkomen al tig proeven gedaan. Nog helemaal nergens was het een succes. Finland, Canada enzovoort, altijd werd het voortijdig gestopt.
  Het werkt niet en kan ook niet werken.

  Het meest simpele voorbeeld is: men pakt van de bakker en de slager geld af om het weg te geven zodat deze burgers naar de bakker en de slager kunnen. Ze kopen een broos en wat vlees. Leuk zou u menen, maar op het moment dat de bakker nieuw meel koopt en de slager een nieuwe voorraad speklappen, staat de handophouder er weer op andere handen te vullen om dat te kopen wat de bakker niet meer heeft, want hij kan geen meel kopen……

  Like

  • Lot zegt:

   Waarom zou de bakker geen meel kunnen kopen? Dat is een aanname in jouw model. Er is geen volledige werkgelegenheid, laten we zeggen rond de 80%, misschien wel minder. En veel parttime banen die niet zijn om jezelf te kunnen onderhouden. De reden dat het niet slaagt, is omdat in die landen er geen ‘eigen munt’ is. Met een eigen munt kun je geld bijdrukken (is digitaal geld) en daarmee de geldvoorraad vergroten. Door bijvoorbeeld alleen geld bij te maken (in bits en bytes digitaal) waarmee je dat deel van de bevolking elke maand van geld voorziet, die geen inkomen hebben. Dan moet de overheid wel de centrale bank in bezit hebben en daarmee de creatie van geld.
   Dus eigen munt, eigen overheid, eigen centrale bank.
   Wij hebben nu al een basis inkomen. Alleen is de voorwaarde dat je geen vermogen mag hebben en dat eerst moet opmaken. Bezwaar is dat je dan moet verhuizen, want huis moet je opeten en kan je hypotheek of huur niet meer betalen. Zoveel goedkope huizen zijn er niet. En je krijgt de kosten van de verhuizing en inrichting van het huis. Het is dan goedkoper om de bijstand/basisinkomen, alleen te relateren aan het inkomen. Heb je een lange tijd geen werk, dan elke maand 1200 euro, dus ook subsidie voor huurtoeslag/hypotheekrentetoeslag. Anders is 780 euro te weinig. Dus het basisinkomen moet in Nederland ongeveer 1200 euro zijn voor eten en wonen. Iedereen zonder inkomen krijgt dit. En dat kunnen we best betalen.

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Als ik dit zo lees oordeel je nogal gemakkelijk over het huidige financiële rottingsproces waarmee de politici van de afgelopen decennia, het Nederlandse volk vanaf de zestiger jaren hebben uitgekleed!

    Like

   • Harry zegt:

    Ik geloof niet dat werkenden met een beetje benul van economie vóór een basisinkomen zijn .
    Hoe stel je je dat voor Lot ?
    Iedere luiwammes krijgt gewoon zijn uitkering en wie wat meer wil , die gaat er een beetje (zwart) bij klussen ?
    Enig idee waar al dat geld dan vandaan moet komen voor die uitkeringen ?
    Hoe lang denk je dat dat goed gaat ?
    Het is socialisme ten top !
    En dat heeft nog nooit ergens goed gewerkt .

    Like

 3. Mary zegt:

  Natuurlijk was het een idee van Salvini, Rutte en Co daarentegen zullen iedere Euro van de Nederlanders stelen voor hun EU/NWO projectjes.

  Like

 4. Harry Willemse zegt:

  Geweldig. Of u even wilt bijpassen met een btw van b.v.40% of zo.

  Geliked door 1 persoon

 5. Tijl Uylenspiegel zegt:

  In mijn ogen het meest absurde plan waar Links ooit mee gekomen is, je neemt de noodzaak om te werken weg, natuurlijk er zullen best mensen zijn die met plezier werken maar met name aan de onderkant van de samenleving, de niet zo hoog opgeleiden, komt dat maar zelden voor, die gaan werken omdat het moet om zichzelf, hun gezin te onderhouden.
  Die gaan elke maandag weer met frisse tegenzin naar hun geestdodende baantje, met een vervelende bemoeial als chef of baas.
  Die gaan rekenen, de zogenaamde calculerende burger; Ik moet nu vijf dagen in de week om half zeven mijn bed uit om de hele dag te werken en dat levert me +/- € 1000,= of € 1100,= op, als ik daarentegen lekker thuisblijf en opsta als ik uit mezelf wakker wordt dan krijg ik € 780,=.
  Wat zal ik me druk maken om die paar honderd, die kan ik er als ik altijd vrij ben er toch wel een beetje “bijhosselen” met een beetje zwartwerken of sjacheren.
  Zeker in Italië waar belasting ontduiken een nationale sport is moet dat makkelijk te doen zijn.
  Plafond witten? Oh dat wil Luigi wel doen voor een paar tientjes.
  De tuin een beetje onderhouden? Oh dat wil Pietro wel doen voor een redelijke vergoeding, en ga zo maar door.
  De Italiaanse economie is al een zorgenkindje maar met dit plan zou het hele bouwwerk weleens in kunnen storten als een kaartenhuis.

  Like

  • Eddy Elyn zegt:

   een getrouwd koppel = bingo: 2x 780 euro. Een samenwonend koppel: 2 x 780 euro, bingo. In de tijd van de partij Vivant in België werd ik uit die partij verbannen omdat ik dezelfde opmerkingen durfde te maken. De btw op alle producten zal met sproingen omhoog gaan om de staat inkomsten te geven. Brood, eieren, tv’s, wagens, enz enz

   Like

   • paulzwueste zegt:

    De BTW verhogen, plus het massaal geld bijdrukken hebben we al vanaf de jaren zestig mogen meemaken.
    Bovendien werd er bezuinigd op het moment dat men weer een nieuwe opdracht vanuit Brussel had gekregen om de belastingen of de prijzen te verhogen, of de politici zèlf weer een nieuwe hobby hadden ontdekt.
    Niet om de economie te verbeteren dus.
    Het wachten is op de totale financiële ineenstorting.

    Like

 6. Arthur Schop zegt:

  Prachtig!
  Dit geld kan nu worden besteed aan eigen volk omdat er bijna geen islamieten meer binnenkomen.
  Leve Salvini en co.

  Like

 7. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Ben eigenlijk wel benieuwd hoe men die zogenaamde “bijdragejaren” berekent, iemand met een uitkering betaalt op papier ook belasting en AOW premie, wordt dat dan ook gezien als bijdrage?
  Het is zo’n beetje het verhaal van een alcoholist die zegt dat iedere dag dronken zijn ook een heel geregeld leven is…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s