Zal Europa’s sociale project eindigen in donkere middeleeuwen?

screenshot_102

(Door: “weethetwel”)

In 1953 richt Jim Jones de People’s Temple op, een christelijke gemeente die zich inzet voor sociale rechtvaardigheid. De beweging ondersteunde prostituees, drugsverslaafden, armen en daklozen. Dat sociale project was in eerste instantie een groot succes. Meer dan duizend mensen cijferden zichzelf helemaal weg ten behoeve van hun hulpbehoevende medemens. De echte goedmensch was geboren. Echter, waar het model geen rekening mee hield is, de wet van de natuur die voorschrijft dat de meest elementaire eigenschap van de mens zijn vrijheid is en de verantwoordelijkheid voor zijn eigen bestaan. Niet voor niets raakt een Partij voor de Vrijheid de kern van waar het in het leven om draait: dat mensen zo veel mogelijk hun eigen leven kunnen bepalen.

Religie

De organisatie van Jones begon steeds meer voor te schrijven hoe de hulp verleend moest worden en wat de deelnemers hadden te doen. Het werd een soort verplichte religie. Dat leidde ertoe dat er twee kampen ontstonden: aan de ene kant de leiders met onbeperkte zeggenschap en een grote rijkdom, omdat zij alles bepaalden, ook hoe het totale vermogen van de hele groep werd verdeeld. Aan de andere kant de gewone leden die niets te vertellen hadden, vaak gedwongen werden tot dingen die ze helemaal niet wilden en zich bezig moesten houden met taken die nauwelijks tot resultaat leidden. Deze laatste groep kwam er langzaam achter dat ze (volstrekt in tegenstelling tot het gemakkelijke en menswaardige leven van de leiders) waren beroofd van hun elementaire menselijke waardigheid van vrijheid en zelfbeschikking. Er kwam protest.

Protest

Dat protest werd niet gehoord. Logisch, de leiders waren voor hun gemakkelijke leventje afhankelijk van de onderdanige inzet van de leden en door aan de protesten gehoor te geven zou hun eigen leventje een stuk minder gemakkelijk worden. Het gevolg was dat de vrijheid steeds meer onderdrukt werd, waarbij geen middel werd geschuwd. Het kon daarom nog een hele tijd zo doorgaan.

Van de oorspronkelijke nobele doelen bleef in de loop der tijd weinig of niets meer over en de leden van de gemeenschap werden zelf een soort lijfeigene van de leiders. Het beleid was erop gericht de macht te behouden, en door solidaire leden te bevoordelen en later te bewapenen werd het steeds meer een schrikbewind. Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen een volk te kunnen leiden op een sociaal pad, omdat het natuurlijke egoïsme gemakkelijk terugkomt. De grootste socialist wordt dan vaak de grootste graaier.

Onhoudbaar

Hoe dan ook werd de positie van Jones steeds onhoudbaarder. Er kwam een Amerikaanse politicus op bezoek met een paar journalisten en die werden afgeknald, omdat ze te veel zagen. Jones besefte dat hij door die daad aan het eind van zijn troebele carrière was gekomen. Maar nog kon hij geen afstand doen van zijn macht door de leden hun bestaan en hun vrijheid terug te geven. Integendeel, hij organiseerde een collectieve zelfmoord.

Zelfmoord?

Het zal altijd een raadsel blijven hoeveel van de leden spontaan met hem mee de dood ingingen. Maar ze hadden geen keuze, ze werden gedwongen. Ze kregen opdracht cyanide te drinken. Degene die weigerde, kreeg het ingespoten of werd doodgeschoten. Als laatste schoot Jones zichzelf door het hoofd. Op 18 november 1978 sleept hij 909 van zijn volgelingen mee de dood in.

Parallellen

Dit gruwelijke voorbeeld is gekozen, omdat het zoveel overeenkomsten heeft met de huidige maatschappij. Van de sociale doelen die de politieke elite predikt, komt in de praktijk steeds minder  en nog nauwelijks iets terecht. Op papier worden de sociale doelen echter steeds meer opgeblazen, omdat dit een welvarend leventje oplevert voor de daarbij betrokkenen. Niet voor niets roepen de linkse potverteerders dat de overheid moet groeien. De bevolking begint te protesteren, omdat zij het kind van de rekening is en alles moet betalen door absurd stijgende belastingen en premies. Het steeds groter wordende protest bedreigt de positie van de politieke elite en haar solidaire handlangers.

Afstand doen van het comfortabele bestaan is voor de politieke elite geen optie, dus wordt gekozen voor de vlucht naar vóren. Een weg van nóg meer regels en administratieve onderdrukking om de vrijheid van de bevolking in te perken en haar zodoende in haar hok te houden.

Hoe lang nog?

De vraag is: hoe lang houden ze dit nog vol? De strijdbaarheid van de gehersenspoelde Nederlander is zo gering dat het nog een eeuwigheid kan duren. Voor de Fransen is er meer hoop en dat zou ook naar Nederland over kunnen slaan. De elite zelf is niet zo zeker van de zaak.

In een laatste opwelling van macht en superioriteit wordt de apotheose van de macht voorbereid. Gezeten naast God op de troon van de almachtige worden de salarissen, de pensioenen, de spaargelden en alle materiële en immateriële zaken die voor de weerbarstige bevolking nog van waarde zijn in beslag genomen en besteed aan dat éne grote doel: het terugbrengen van de temperatuur op aarde met minder dan 0,003 procent. Dan vlammen de Macrons, de Ruttes, de Merkels, de 63 gender-types en alle anderen die geen zorg voor nageslacht hebben nog één keer alvorens voor eeuwig in de vergetelheid te verdwijnen. Met hun laatste kracht wordt de grens geopend voor nieuwe duistere middeleeuwen.

Eén verschil

Er is op dit moment nog één verschil met de People’s Temple. De collectieve zelfmoord van Europa kan nog gestopt worden.

Door:
“weethetwel”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa. Bookmark de permalink .

16 reacties op Zal Europa’s sociale project eindigen in donkere middeleeuwen?

 1. Statler & Waldorf zegt:

  Ach ja beste mensen.
  Waar komt het nu eigenlijk op neer?

  Je wordt geboren.
  Je rommelt wat.
  En je gaat de pijp uit.

  En dat vergat ik bijna.
  Het kerkhof ligt vol met onmisbare mensen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bob Fleumer zegt:

  De afgang wordt niet met woorden gestopt, daar is meer voor nodig, zoals actie!!

  Geliked door 2 people

  • QENQ5 zegt:

   In Heerhugowaard feesten de gedetineerden er op los en smijten het meubilair stuk. Het wordt in Nederland tijd voor een sterke man.
   Inmiddels kunnen de werkende Nederlanders alles en iedereen onderhouden en zich in de stress werken. Het feesten in allerlei clubs, zoals ook AZC ‘s, kan verder gaan. De advocaten doen de rest.

   Geliked door 3 people

 3. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Inderdaad @“weethetwel”, het is soms om hopeloos van te worden, het grijpt je naar de strot en helemaal als je zo nu en dan de mainstream media tracht te volgen.
  Gisteren nergens een letter over de Gele Hasjes die alweer voor de elfde keer de straat opgingen, vandaag echter wel een bericht over de “Rode Sjaaltjes” die protesteerden tegen het geweld.
  Eerlijk gezegd was ik ook niet gecharmeerd van het geweld maar nu blijkt dat zonder geweld de media hun kans zien door ze dood te zwijgen.
  Misschien kán het wel niet zonder geweld als je gehoord wilt worden.

  Geliked door 1 persoon

  • koosv8 zegt:

   Zonder geweld ben ik ook bang dat het NIETS wordt. Jaren geleden kreeg Yasser Arafat op deze manier, en ook de IRA iemand om mee te praten, dus werkt het. STERKER HET ZAL MOETEN, denk ik.

   Geliked door 1 persoon

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    Het zou ook bijna grappig kunnen zijn; bij de Rode Sjaaltjes wist men te melden dat het om 10.500 mensen ging, hoe wisten ze dat zo precies, werden er kaartjes verkocht of zo?
    Welnee het is een schatting, wat voor randdebiel ben je dan als je dat op 500 nauwkeurig denkt te kunnen schatten?
    Nog los van het feit dat er nu al elf weken een veelvoud aan Gele Hesjes de straat opgaat.

    Like

  • Oeps zegt:

   @ Tijl Uylenspiegel (28 januari 2019 om 00:16)

   Dames en Heren.

   Ik heb zaterdag een groot deel van het rechtstreekse verslag over het optreden van de Gele Hesjes in Parijs gevolgd.

   Vanuit een van de buitenwijken van Parijs loopt een groot aantal, meest jongemannen gekleed met een geel hesje, richting binnenstad. Pas laat in de namiddag, als het al begint te schemeren, wordt het doel van de lange wandeling van ruim 6 km duidelijk; Place de la Bastille. Dat is de plaats waar in 1789 de Franse revolutie begon. De Bastille, een gevangenis, werd toen door het gepeupel bestormd. Als de Gele Hesjes enigszins vermoeid op de Place da la Bastille aankomen, worden ze opgewacht door een overmacht aan politie. De politie staat in slagorde opgesteld en is uitgerust met honden, pepperspray, traangasgranaten, wapenstok, schietgeweren en waterkanon. Als de Gele Hesjes het plein oplopen, worden ze door de politie rondom ingesloten. Het is duidelijk, dat zich onder de Gele Hesjes “stillen” en “claques” bevinden. Die proberen de gemoederen op te hitsen en gaan ageren. Het duurt dan ook niet lang of de politie voert hele harde charges uit. Enkele Gele Hesjes ontdoen zich snel van hun hesje en proberen via zijstraatjes weg te komen. In de media werd gemeld dat er een tegendemonstratie was van duizenden Rode Sjaaltjes. Maar daar was in de rechtstreekse verslag niet veel van te zien.

   De situatie was duidelijk. De mars van de Gele Hesjes was geenszins agressief. Het optreden van de politie daarentegen zeer zeker wel. Op de Place de la Bastille voerde de politie de regie. (Waarschijnlijk was het niet eens de Parijse politie maar de Europese.) En de Gele Hesjes zijn aldaar met open ogen in de val gelopen. Dat zal die jongens nog lange tijd heugen. Ik heb begrepen, dat er onder de Gele Hesjes nogal wat gewonden zijn gevallen. Een jongeman, die een beetje leiding nam, schijnt door de politie in zijn oog te zijn geschoten en moet zijn oog missen. En de Franse media zwijgen stil, of brengen het nieuws gekleurd.

   Dat het protest van de Gele Hesjes over de gang van zaken in Frankrijk legitiem is staat wel buiten kijf. De demonstratie van afgelopen zaterdag was al de elfde keer, dat ze de Gele Hesjes in Parijs straat op gingen. In heel Frankrijk hebben momenteel gelijksoortige acties plaats. Ook in andere Europese landen laten Gele Hesjes van zich horen. We zouden deze beweging kunnen benoemen als een uiting van algeheel ongenoegen met het bewind van Macron en de huidige gang van zaken. Er broeit iets onderhuids, dat zich probeert te uiten. Maar helaas zijn de resultaten vrij mager. Macron zit nog steeds stevig in het zadel en weet een sterke politiemacht tegen de betogers op de been te brengen. Met bruut geweld worden de betogers uiteen geslagen.

   Waarom lukt het de Gele Hesjes in Frankrijk nog niet, wat bijvoorbeeld in Roemenië in 1989 wel lukte ???
   De opstand in Roemenië was goed voorbereid. Er was een duidelijke leiding. Er was een plan van aanpak. Er was een goede coördinatie. De massa werd gemobiliseerd en toog massaal op naar de hoofdstad, Boekarest. Overal in de stad stonden bulldozers, caterpillars, graafmachines en dat soort speelgoed strategisch opgesteld. De politie begreep, dat het ook om hun toekomst ging. Ceauşescu en zijn wijf werden vastgenomen en voor tribunaal berecht en geëxecuteerd.
   De Gele Hesjes daarentegen zijn verspreid over het hele land en met te weinigen in de de hoofdstad, Parijs. Het ontbreekt de Gele Hesjes aan een goede leiding, een gedegen plan van aanpak en coördinatie. Ze lopen de halve stad door en hebben niet eens in de gaten, dat ze in de val lopen. Waarom blijven de studenten en de vakbonden nog steeds afzijdig ??? Het gaat toch ook om hun toekomst. Hoe staat het met de loyaliteit van de Franse politie ??? Waarom wordt en geen leuk speelgoed, naar Roemeens voorbeeld, in Parijs samengebracht, om de (internationale) politiemacht in het gareel te houden ???
   Als op het Place de la Concorde een groot aantal politieauto´s keurig in het gelid staan opgesteld, gaat daar een grote bedreiging van uit. Maar als plotseling uit het niets enkele graafmachines aan komen rijden en voor die autootjes stoppen en met hun grijparmen even boven de autootjes heen en weer gaan zwaaien, doet de hermandad het van schrik in de broek. Met een paar vrachtauto’s die een straat blokkeren, kun je politieoptreden behoorlijk bemoeilijken. Ik bedoel maar, dat je met een beetje leiding, een goed plan en wat coördinatie ook zonder geweld heel wat kunt bereiken.

   De key elementen voor een geslaagde demonstratie, oproer, opstand, of revolutie valt of staat met een goede voorbereiding, een mobilisatie van de massa, een goede leiding, een gedegen plan van aanpak en coördinatie. Ongeleide projectielen raken meestal geen doel. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Of zoals een Frans gezegde luidt: “je krijgt geen omelet, zonder eieren te breken”. Een grote Nederlandse industriëel, Fentener van Vlissingen, zei eens ooit: “als je iets wilt doen, doe het dan goed, of doe het anders niet”. Dit is dus de wijze raad, die de Gele Hesjes behoeven.

   Like

 4. Republikein zegt:

  Venezuela is een land dat tot armoede is gedreven door een socialistisch regime dat steeds meer dictatoriaal beleid heeft omarmd. De president/dictator van Venezuela, Nicolás Maduro, heeft geholpen om de natie in een humanitaire en economische crisis te drijven die nu een inflatiecijfer van meer dan 1 miljoen procent kent en burgers die verhongeren tot het punt van het eten van honden, katten en dierentuindieren.

  Staat ons ook te wachten want terug naar 500 miljoen slaven, tenzij de hooivork en schavot.

  Like

 5. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Het verhaal over Jim Jones en zijn People’s Temple vertelt over de psychologie van de macht.
  Macht doet rare dingen met de mens.

  Macht zou je de hoogste graad van behoeftebevrediging kunnen noemen. Helaas heeft Maslov in zijn wetenschappelijke theorie over de ordening der behoeftes zich beperkt tot 5 niveau’s: 1. lichamelijke behoeftes, 2. veiligheid en zekerheid, 3. sociaal contact, 4. erkenning en waardering, 5. zelfrealisatie. Het zesde niveau “macht” heeft hij helaas niet onderkend, of althans niet beschreven.


  De ordening der behoeften volgens Maslov.

  Macht is eigenlijk een middel, om op een bepaalde post te kunnen functioneren en gezag uit te kunnen oefenen. Maar Macht doet rare dingen met de mens. Zodra de mens macht verkrijgt, lijkt het erop, dat er iets in zijn bovenkamer knapt. Eenmaal aan de macht geproefd, wil de mens de macht niet meer loslaten. Hij zal alles op alles zetten, om de macht te behouden. Het middel “macht” verwordt niet zelden tot doel. Hij vraagt zich niet meer af, waar hij mee bezig is. Macht wordt tot een obsessie. Macht heeft een egoïstisch en dictatoriaal trekje. (Ik ben de baas en jij moet doen, wat ik zeg.) De eigenwaarde wordt zwaar overschat. Het realiteitsbegrip wordt losgelaten. Het respect voor de medemens wordt uit het oog verloren. Dat kan zelfs zover gaan, dat men mensen, zelfs hele legers, de dood in jaagt. Macht tendeert van mensen beesten te maken. Macht heeft aldus een degeneratieve uitwerking. Voorbeelden: Napoleon, Hitler, Sadam Hoessein, G.W. Bush, Merkel, Macron, Drunkert, Rutte, May, Rothschild, Soros en vele anderen. De machthebber begrijpt het probleem niet. Hij is van mening goed bezig te zijn. Zijn handelwijze is voor hem heel normaal. Hij staat er geen seconde bij stil, bij wat hij aanricht. Hij vindt het doodnormaal overal mee weg te komen. De problematiek van de macht uit zich niet alleen op hoog niveau. Het kan ook de loopjongen treffen, die een ware terreur uitoefent op de kopieerkamer. Er zijn helaas niet zoveel mensen, die stevig genoeg in hun schoenen staan, om verantwoord met macht om te kunnen gaan.

  Macht doet inderdaad rare dingen met de mens. Er knapt iets in zijn bovenkamer.

  Like

 6. guusvelraeds zegt:

  Ook die episode kan ik me nog goed herinneren.

  De socialistische revolutionair Jim Jones die massaal zelfmoord liet plegen nadat zijn utopia niet meer levensvatbaar was. Men verteld altijd dat de rechterflank van de sahet keer op keer de linkerflank is die zich door het zogenaamd socialisme laat beïnvloeden. Het Socialisme waarbij de leiders altijd ontaarden in graaiende ploerten en niet zelden in moordenaars terwijl de volgelingen in slaafsheid hun geloof blijven vasthouden. Ondanks immense bergen aan tegen bewijs dat socialisme niet werkt en een recept is voor grote maatschappelijke ellende en hieruit volgend niets anders kan zijn dan maatschappelijk bedrog.

  Like

 7. BigLJohn zegt:

  De linksen hebben het voor elkaar gekregen dat eerst EEN Zweeds meisje ging zitten drammen voor het klimaat. Nu zijn het er al tienduizenden (Belgie) die het voorbeeld van dat ene meisje volgden. En het vervolg ? Als de leugen zich zo snel verspreid; Miljoenen schoolkinderen in Europa die gaan drammen over het klimaat ? Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Een toekomst die terug zal gaan naar de tijd van de inquisitie c.q. de heksenvervolgingen die door het Christelijke geloof in gang werden gezet, en die de bevolking van Europa aardig uitgedund had. De geschiedenis herhaalt zich. Waren het eerst de christenen die de bewoners van hun eigen Europa vermoordden, nu zijn het de moslims. Die ook nog eens via duistere plannen in steeds grotere getale Europa binnen gelaten worden om ons uiteindelijk allemaal te gaan knechten c.q. gaan vermoorden !

  Geliked door 1 persoon

 8. Marc zegt:

  “Er is op dit moment nog één verschil met de People’s Temple. De collectieve zelfmoord van Europa kan nog gestopt worden.”

  Nee, dat is niet waar. We zijn al verloren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s