‘Westerbork moest worden gekoppeld aan Grote Problemen van nu zoals Wilders en natuurlijk vluchtelingen’

screenshot_107

Drie oude goederenwagons komen aan in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De wagons zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer waarschijnlijk gebruikt voor deportatie van Joden, Sinti en Roma.

(Door: Paul Damen)

‘De vluchtelingen! Kassa! Maar dat mag je niet hardop zeggen’

Geen land waar zo heftig de Holocaust herdacht wordt als hier. Hoewel uiteraard heel Nederland heldhaftig was, zijn toch hier relatief de meeste Joden vermoord. Zelfs in collaborerend België en nazi-Duitsland overleefden percentueel meer Joden dan in het nette Nederland. Maar nu. In Amsterdam verdringen de herdenkingsplaatsen zich en kan men over de ‘struikelstenen’ bijna van de ene naar de andere hinkelen.

Dat was ooit anders. Tot diep in de jaren zestig was een vermoorde Jood allereerst medemens, geen Jood, en zo werd de antisemitische terreur onder het tapijt geschoven. Er waren een tweede tv-net en Dr. L. de Jong voor nodig om twee decennia later de ogen te openen: dat een hele bevolkingsgroep was vermoord, juist omdat ze tot die bevolkingsgroep behoorden. Dat Westerbork de voorlaatste halte was bij de Holocaust op ruim 100.000 Joden en 245 Roma.

Lees verder>>>
h/t “Henk der Niederländer”
post online

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

17 reacties op ‘Westerbork moest worden gekoppeld aan Grote Problemen van nu zoals Wilders en natuurlijk vluchtelingen’

 1. Hb.schwarz zegt:

  De antisemitisme en daarmee de terreur blijkt volgens mij, nog steeds, (of erger) terug van weggeweest. Een voorbeeld hiervan wekenlijks in hoofdstad!
  Kijk ieder weekend op de Dam in Amsterdam waar 1 joodse man daar ieder weekend demonstreert voir het antisemitisme en het anti joodse probleem, dit met een Israëlisch vlaggetje wordt daar direct verwijderd en uitgejoeld door een groep Palestijnse moslims welke daar tegen Israël demonstreert. Dat kan en mag allemaal, maar als de man 1 verkeerde stap binnen een vooraf bepaalde straal zet wordt hij al vrijwel ieder weekend opgepakt en verwijderd. De opzichtig met vlaggen zwaaiende pro Palestijnen worden ongemoeid gelaten. Sterker die hebben voor jaren een vergunning gekregen van het stadsbestuur. Dit mogen we dan geen antisemitisme noemen?? Nou geloof mij het is gewoon bijna nooit weggeweest en nu weer helemaal terug.

  Geliked door 2 people

 2. Republikein zegt:

  Controleurs met hun vak bezig.

  Like

 3. leefbarbaar zegt:

  De hele nalatenschap van Anne Frank is ook in linkse handen gekomen.
  Zo ook onze dodenherdenking.
  Beide worden nu gebruikt voor politieke propaganda van de linkse kerk en Rutte III.
  En de islamisering woekert voort.
  Pikt het niet langer, het is onze geschiedenis en onze toekomst.

  Geliked door 2 people

 4. jannes zegt:

  De holocaust word al zeker 50 jaar gebruikt om het bestaansrecht van europeanen te ontkennen. Alsof er nooit andere genocide´s geweest zijn. Het is ook heel normaal dat je het cidi en anne frank stichting over je heen krijgt als je ook maar een beetje pleit voor zelfbeschikking als nederlander.
  Het heeft meer te doen met wraakzucht dan gerechtigheid. Dit doelbewust opgeklopt schuldcomplex zal leiden tot een islamitisch en antisemitisch europa. Ziet de joodse lobby de ironie hiervan vraag ik mij af? Of zit de haat voor nederlanders zo diep dat men islam boven westerse beschaving verkiest? Het zou mij niet verbazen eigenlijk. Dat de mensen in 2019 nul verantwoordelijkheid dragen voor wat de duitsers 80 jaar geleden hebben gedaan is geeneens een argument lijkt het wel. Ik denk dat men zich in eigen voet aan het schieten is. Dat deze twee groepen op een hoop gegooid worden verbaast mij dan ook niet zoveel. Doet mij denken aan de migratie chef van de vn die zegt dat we er 6 millioen moeten opvangen. Het is niet meer dan ordinaire manipulatie. Een soort pavloviaanse truuk. Dat deze mensen echt geven om de slachtoffers die toen gevallen zijn is een farce. Hoe kan je anders de holocaust als marketing tool inzetten voor meer islamitische migratie?

  Like

 5. M. zegt:

  Westerbork moest uitgebuit worden om politiek verraad te kunnen plegen op ieder mens met gezond verstand.
  Ze waren hier zo smerig bezig dat zelfs de nazi’s vonden dat het wel minder fanatiek mocht met het aanleveren van Joden en hun kinderen.
  Ze buigen zelfs voor de Jodenhaat.

  Like

 6. Pietersen zegt:

  Natuurlijk wordt Westerbork gebruikt om Wilders en andere Europese partijen te framen dat gebeurt zo vaak ook al worden zij niet genoemd, maar door het subtiele erom heen te draaien begrijp je dat op Wilders, de AFD, Salvini, Orban e.a. wordt gedoeld.
  Maar in het geval Westerbork worden vluchtelingen (asielophalers) belangrijker gemaakt dan de Holocaust slachtoffers, dat is de perverse kant van de zaak en zo probeert men ons te manipuleren, hetgeen bij heel veel mensen daadwerkelijk lukt.

  Geliked door 1 persoon

 7. benkok zegt:

  De koppeling “antisemitisme en vluchtelingenhaat” werd al eerder gelegd, toen Nederland Bekend Kleur (linkse club) naast de Joodse Kristallnachtherdenking in Amsterdam een eigen herdenking organiseerde, waarbij in 2009 een jongerenimam, Yassin el Forkani, dir. Amnesty Int. Nazarsky en rabbijn Soetendorp spraken en duidelijk de vluchtelingenstroom van nu koppelden aan de Jodenvervolging van WWII
  Ik ben toen begonnen met protest er tegen en na enkele jaren was de Kristallnachtherdenking weer goed in Joodse handen.
  Zie de verslagen op onze site, zet maar “kristallnacht” in de zoekfuncitie, diverse artikelen.
  https://tora-yeshua.nl/2014/11/2-kristallnachtherdenkingen-in-adam-joods-cjo-lodewijk-asscher-en-linksmulticulti-arjan-plaisier/
  Shalom
  Ben Kok (j-chr. pastor)

  Like

 8. Corné zegt:

  Geweldig beschreven, dit is helaas de waarheid. NL faalde en verraadde aan alle kanten. Procentueel de meeste uitgeleverde en vermoorde joden. En nu wordt de geschiedenis misbruikt om de zogenaamde islamofoben aan het kruis te nagelen. Alsof dat in de verste verte ook maar iets met die verschrikkelijke jodenvervolging te maken heeft. De joden waren compleet onschuldig en slachtoffer van de vernietigingsdrang van een gestoorde leider dat een heel volk wist gek te krijgen. De moslims hebben overal ter wereld bloed aan hun vingers. Dat is de reden van de islamofobie. Pijnlijk detail: Vele vooraanstaande moslimleiders waren fan van Hitler, puur vanwege zijn jodenhaat. Als iemand de bezorgde islamofoben als nazi’s durft weg te zetten, dan is dat volledig onjuist. Het omgekeerde is eerder op zijn plaats. De islam schurkt tegen het nazisme aan.

  Geliked door 1 persoon

 9. paulzwueste zegt:

  Hypocriet Nederland ten top!!!
  De Amsterdamse diamant-industrie heeft zich verplaatst naar Antwerpen.

  Er was niemand meer…
  De politie arresteerde de Joden voor een premie van iets meer dan vijf gulden per Jood.
  En de treinen reden op tijd…!

  Geliked door 1 persoon

  • Henk der Niederlánder zegt:

   En de treinen reden op tijd @ Paul.
   Daar is nog een boek over verschenen met dezelfde titel.
   Hoe triest.

   Geliked door 2 people

   • paulzwueste zegt:

    Ik weet het Henk…
    Gelukkig dat na de oorlog bleek dat er zo ontzettend veel mensen in het verzet hadden gezeten….
    Als een Duitser vroeg hoe laat het was, of om ’n vuurtje vroeg zeiden ze dan dat ze geen horloge en lucifers bij zich hadden.
    Heldendaden, je moet het maar durven!

    Like

 10. fleckie zegt:

  ‘DE. ONTERING. VAN. WESTERBORK’. NIW 25.1.2019. ESTHER VOET.
  ‘Grote commotie over het voornemen van Herinnerongscentrum Kamp. WESTERBORK. om in juni in samenwerking met Stichting V.uchteling een ‘bijzonder evenement’ te organiseren rond de NACHT. van de V.uchteling.Directeur Dirk Mulder ziet het probleem niet.
  Een aantal Joodse medewerkers die jarenlang met toewijding meewerkten aan de lesprogramma’ van Herinneringscentrum Kamp Westerbork zegt hun medewerking aan de instelling op..De reden : het plan van de organisatie om in de nacht van 15 op 16 juni de associatie te leggen tussen de huidige vluchtelingenkrisis en de Tweede wereldoorlog.
  LEA van Coevorden verzorgde jarenlang gastlessen voor Westerbork door bij onderwijsinstellingen het verhaal van haar ouders over de Shoa te vertellen.”Ik kan het voor mezelf niet verantwoorden me in te zetten voor een organisatie die een pretpark en evenementengebeurtenis maakt van dit kamp. De plek van waaruit mijn hele familie is weggevoerd,en met hen nog heel veel meer Joden”, schrijft zijn in een open brief aan directeur Dirk Mulder. “De eeuwige vergelijking van de Holocaust met het vluchtelingendebat nu staat me meer dan tegen”……..Van Coevordens woorden zijn des te pregnanter omdat Mulder vorig jaar in het ‘Dagblad. van het Noorden’. nog meldde ‘te gruwen van verdisneydisering'( sic) van het kamp.
  …….ONVERGELIJKBAAR…….Ook Rob Fransman,die voor Westerbork gastlessen verzorgt,is diep teleurgesteld..” De nagedachtenis van onze ouders en grootouders wordt steeds vaker misbruikt voor ongelijkbare zaken. “laat hij de directie weten.” De Anne Frank stichting die zich steeds vaker voor het karretje van bedenkelijke politieke opvattingen laat spannen. De KRISTALNACHTherdenking,die gekaapt is door iedere antizionistische organisatie die Nederland kent.Natuurlijk is ieder behoorlijk mens begaan met het barre lot van vluchtelingen in de opvangkampen. aan de grenzen van Europs. Maar de ramp die het Europese JODENDOM overkwam heeft daar niets mee te maken. Iedere vergelijking gaat man en kwetst de nabestaanden. Het doel van de Nacht van de Vluchteling is sympathiek,daar kan een fatsoenlijk mens niets tegen hebben. Maar om uitgerekend Westerbork erbij te betrekken is een provocatie”.
  Fransman ouders vonden via Westerbork in SOBIBOR de dood. Hij roep in de brief Mulder op om op zijn besluit terug te komen.”Dit is de onteren g van Westerbork”, zegt hij tegenover het NIW.
  Oorzaak van de kritiek was een persbericht dat op 17 januari wetd verspreid:”Kamp Westerbork startplek Nacht van de Vluchteling”. Tegelijkertijd ging een persbericht uit waarin Stichting Vluchteling reclame maakt voor dit ‘nationale evenement’, een’ drukwekkende sponsorloop’:”of je nou 10 ,20, of 40 gaat lopen, met de Nacht van de Vluchteling ga je een pittige,maar onvergelijkbare ervaring tegemoet” luidde de wervende tekst. ” Waar komen we jou dit jaar tegen? In Westerbork misschien”., gaat de advertentie verder.” Schrijf je snel in,eant het aantal plaatsen is beperkt”…………… De directie van Kamp Westerbork vond de samenwerking met Stichting Vluchtelingen gepast omdat het kamp tachtig jaar geleden is opgericht als vluchtelingenkamp. Dat het toen werd bekostigd door de Joodse gemeenschap is zelf in beide persberichten niet terug te vinden.Dat het kamp tijdens de oorlog doorvoerkamp wetd om verreweg het grootste deel van de Nederlands-Joodse gemeenschap de gaskamers in te sturen,lijkt in de persberichten ook minder relevant.Daarnaat worden de vluchtelingen van toen en nu in de teksten vrijwel gelijkgesteld. Dirk Muldern geeft in een gesprek met het NIW te kennen dat Westerbork toch de langste tijd in de geschiedenis,van 1951 tot 1971, Molukkers opving die het land binnenkwamen.
  …….JOODSE. KRITIEK…….De NOS. plaatste na de eerste ophef een bericht op zijn website “Westerbork: Joodse kritiek op sponsorloop onterecht”. Opvallend,omdat de kritiek zeker niet exclusief uit Joodse hoek kwam.Het was( de niet-Joodse ). THE. POST. ON. LINE- redacteur
  BAS PATERNOTTE die donderdagavond in een opinie-artikel stevig stelling nam tegen de associatie die Kamp Westerbork legde tussen Joden toen en vluchtelingen nu.Dit artikel veroorzaakte veel verontwaardiging g op sociale media.Zeker niet alleen uit Joodse hoek,ook van bijvoorbeeld nazaten van verzetsmensen. Centraal Joods Overleg-voorzitter Eddo Verdoner en vicevoorzitter Ronny Naftaniel spraken zich ook duidelijk uit tegen deze ‘vertroebeling’.
  Scheidend directeur( hij vertrekt in juli) Dirk mulder van Kamp Westerbork zei niets te begrijpen van de commotie. Een standpunt dat hij in een telefoongesprek met het NIW herhaalde. Hoewel hij stelde de kritiek van eigen Westerbork edewerkers serieus te nemen,veegde hij de kritiek van CJO- bestuursleden Naftaniel en Verdoner onder het tapijt. Er waren immers voldoende ‘tegengeluiden’,aldus Mulder. …………..GEEN. RUGGESPRAAK…………..Steun voor het plan was er inderdaad,ook van Joodse signatuur, van o.a. Holocaustoverlevenden Leo Lewin, activiste Natasha Gershon, voormalig hoofdredacteur van. HP/ DE T IJD Bert Vuijsje en vertegenwoordigers van Een Ander Joods. Geluid……………Mulder stelt in het gesprek met het NIW dat dit soort beslissingen’altijd eerst intern worden besproken’,met de Raad van Toezicht en de Raad van advies van Kamp Westerbork
  , waarin ook Joodse Nederlanders zitting hebben. Hij zegt echter dit initiatief niet aan …… die leden te hebben voorgelegd. ‘De Rasd van Toezicht staat er volledig achter. Die bestaat uit vijf leden,van wie drie Joods zijn. Dat kun je allemaal op onze website nakijken. ” Dat doet het NIW,maar de zoekfunctie ” organisatie , Raad van Toezicht levert geen resultaat op.
  Mulder geeft toe dat van tevoren geen ruggespraak is gehouden met bijvoorbeeld het CJO of andere Joodse organisaties, …………..’ JOODSE. GEMEENSCHAP. BESTAAT. NIET’…………..
  Hoe staat hij tegenover de commotie die nu is ontstaan
  , ook uit NIET Joodse- hoek?” Wat ik constateer,is dat ‘de’ Joodse gemeenschap natuurlijk niet bestaat”. Ook spreekt hij over de’hoop vuilnis’ die het NIW op sociale media heeft losgemaakt.Wat hij verder aan reacties heeft binnengekregen is ‘aan de ene kant woede en ontsteltenis en aan de andere kant reacties die stellen dat Westerbork voor deze actie vanwege zijn geschiedenis de juiste locatie is. Op de vraag waarom Westerbork met dit initiatief doorgaat als dit zo’n schisma veroorzaakt,zowel binnen als buiten de Joodse gemeenschap,antwoordt Mulder:” Moet ik dan niet luisteren naar de mensen die zeggen:” Natuurlijk is het goed dat je dit zo organiseert”?’.
  Qua officiele joodse organisaties heeft Mulder alleen steun van Een Ander Joods Geluid.Vindt hij die organisatie representatief voor de Joodse gemeenschap?
  ” Dasr ga ik zo niet op reageren. Ik constateerdet er mensen zijn die Joods zijn en dit een goed initiatief vinden”. Dat die zwaar in de minderheid zijn,betwijfelt Mulder.
  Hij zegt de kritiek van zijn gastsprekers wel serieus te zullen nemen maar vraagt verder hem de tijd te geven voor de uitleg over deze beslissing. Voorde goede orde: het nieuws is van donderdag. Het NIW spreekt Mulder dinsdagmiddag.Op de vraag waarom Kamp Westerbork niet eerder heeft gereageerd, antwoordt Mulder dat medewerkers van de instantie vrijdag en zaterdag ‘op een plek waren waar geen ontvangst was’. …………..VERBINDING. VERBROKEN…………..Mulder merkt ook op dat men onvoldoende kennis heeft van de achtergronden.” Wat voor mij verbazingwekkend blijft is hoe dit ineens,nu,zo’n verschrikkelijke ophef teweeg brengt, wat ik overigens betreur”. Vooralsnog zegt hij de beslissing niet te heroverwegen,’maar je weet nooit wat de toekomst brengt’.Het enige wat wij doen is aandacht vragen voor deze plek toen het een vluchtelingenkamp was. Er is dus geen referentie aan de Holocaust . Verdere aandacht voor de geschiedenis, zoals de langste periode van vluchtelingen uit de Molukken,mag dus niet?” Was de periode van de Holocaust dus ondergeschikt aan de periode van na de oorlog? Mulder verwijst daarop naar de website van Kamp Westerbork. Hij eindigt met:” Ik heb er zat van,het is wel goed zo” en verbreekt de verbinding…………………Op woensdagmiddag plaatst Dirk Mulder een reactie over de commotie op de website van Kamp Westerbork,waarin o.m.staat:” Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Stichting V.uchteling zijn zich bewust van de gevoeligheid van de locatie en bagatelliseren op geen enkele manier de massamoorden onder het naziregime. De Nacht van de Vluchteling zal dan ook geen feestelijk evenement worden
  . Het wordt een sobere en ingetogen wandeling naar Groningen waarin de lopers,onder wie veel jongeren,stilstaan bij de vluchtelingengeschiedenis van deze plek.
  De Nacht van de Vluchteling heeft dan ook niets te maken met vluchtelingenbeleid en vluchte-
  Lingenopvang in ons land. En evenmin trekken wij tijdens dit evenement een parallel met de periode 1942-1945 van het kamp.*~*~*~*~*~*~*~Esther Voet, hoofdredacteur NW, ISR.Weekblad

  Like

 11. Jan zegt:

  Bratwurstmuseum gepland bij concentratiekamp Buchenwald

  https://img.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2019-02/bratwurstmuseum-buchenwald/wide__820x461__desktop

  In Duitsland reageert men verbaasd op plannen om het Bratwustmuseum in deelstaat Thüringen te verhuizen naar een terrein dat vroeger deel uitmaakte van concentratiekamp Buchenwald. Politici, historici en Joodse organisaties vinden het besluit ongepast.
  ….
  In Buchenwald werden tussen 1937 en 1945 280.000 mensen vastgezet, 56.000 van hen overleefden dat niet door honger, ziektes en medische experimenten.

  Het museum zegt pas nu van de geschiedenis van de plek te horen, al zijn er volgens Duitse media nog enkele barakken blijven staan. “Een gebrek aan historisch besef”, zegt een woordvoerder van het Buchenwald Herdenkingscentrum. De Joodse gemeenschap van Thüringen wil niet dat er gebouwd wordt op de plek.
  ….
  https://nos.nl/artikel/2270035-bratwurstmuseum-gepland-bij-concentratiekamp-buchenwald.html
  (https://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2019-02/muehlhausen)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s