NAVO blijft op expansiekoers: Macedonië opgenomen als 30e lid

Screenshot_277

(Vertaling: E.J. Bron)

Bijna 30 jaar na het einde van de Koude Oorlog en voor het decor van een hernieuwde blokconfrontatie tussen Oost en West gaat de NAVO door met haar expansie. Nu hebben de lidstaten van het militaire bondgenootschap in Brussel het toetredingsprotocol voor Macedonië ondertekend. Het document moet daarna nog door iedere lidstaat geratificeerd worden. Voorwaarde voor opname in de NAVO was om de naam van de voormalige Joegoslavische republiek te veranderen. Macedonië zal, zoals het er nu naar uitziet, in 2020 met de nieuwe naam “Noord-Macedonië” het 30e lid van de NAVO worden.

duits - zuerst

Griekenland had de toetreding van Macedonië tot het westelijke militaire bondgenootschap vanwege de ruzie over de naam jarenlang geblokkeerd. Athene had vastgehouden aan de verandering van de naam van de voormalige Joegoslavische republiek, opdat ze niet verwisseld wordt met de gelijknamige Noord-Griekse provincie. Op tactvol initiatief van het Westen heeft er op 30 september 2018 in Macedonië een referendum plaatsgevonden over de naamsverandering. Het referendum mislukte echter, want de deelname bedroeg slechts 36,8% van de 1,8 miljoen stemgerechtigden. Voor een geldig resultaat zou een deelname van minstens 50% nodig geweest zijn.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, bekritiseerde het Westen met betrekking tot Macedonië dan ook. Hij sprak van een “systematische grove inmenging van de VS en de EU in de binnenlandse aangelegenheden van het land” en van een “geforceerde opname” van Skopje in de NAVO. “Dagelijks werden burgers rechtstreeks geagiteerd om bij het referendum op 30 september voor het Prespa-akkoord te stemmen”, zei Lavrov in een gesprek met de Griekse krant “Efimerida ton syntakton”. Daarbij zouden oppositionele afgevaardigden in het Macedonische parlement zijn omgekocht, aldus Lavrov.

In Rusland wordt de uitbreiding van de NAVO op de Balkan als bedreiging van de eigen veiligheid beschouwd, zeker in de context van de NAVO-interventie in Joegoslavië in 1999. Al bij de opname van Montenegro had Moskou laten weten dat de verdere expansie van de alliantie Rusland zou schaden. Sinds het einde van de Koude Oorlog zijn er 13 landen tot de NAVO toegetreden, de meesten uit het invloedsgebied van de voormalige USSR.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Griekenland, Macedonië, NAVO, Rusland, VS. Bookmark de permalink .

14 reacties op NAVO blijft op expansiekoers: Macedonië opgenomen als 30e lid

 1. henk zegt:

  Weer een straatarm land erbij wat alleen maar geld kost 😦

  Geliked door 3 people

 2. Marlies zegt:

  Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  De “koek” wordt voor ons, autochtonen, steeds dunner.

  Geliked door 1 persoon

 3. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Het zogenaamde “beschaafde” Westen doet momenteel niets anders, dan werken aan de ondergang van onze cultuur en aansturen op een oorlog met Rusland.

  Sinds de afbraak van het IJzeren Gordijn in 1990 is de NATO uitgebreid met vele landen, die voorheen tot het Warschaupact behoorden. De NATO-troepen staan nu maar liefst 800 KM dichter bij Moscou, dan tijdens de koude oorlog. Aan de Russische grens staan momenteel meer troepen, dan destijds aan het IJzeren Gordijn. Amerika heeft van de week ook al het IMF verdrag met Rusland opgezegd. Een nieuwe wapenwedloop en koude oorlog liggen in het verschiet.

  We mogen blij zijn, dat Poetin over een enorme zelfbeheersing beschikt, anders was het allang oorlog geweest. Maar ook aan het incasseringsvermogen van Poetin komt eens een eind. De Russen van agressie beschuldigen, wil nog niet zeggen, dat ze ook de agressor zijn. Tart de Russische beer niet te hard, want dan gaat ie grommen.

  Laten we in Godsnaam beseffen, dat Rusland nog steeds over meer dan voldoende atoomwapens beschikt, om heel West-Europa in één klap van de kaart te vegen en onbewoonbaar te maken en rake klappen aan Amerika uit te delen, nog voordat de NATO bemerkt, dat ze ginds op de knop hebben gedrukt.

  Een oorlog met Rusland maakt meer kapot, dan ons lief is. We kunnen erop rekenen, dat, bij een groot conflict, Rusland atoombommen zal gooien op Brussel (NATO en EU), Straatsburg, Parijs, Berlijn, Rome en Londen. Kortom dan is West-Europa vernietigd. En in Nederland gaan we kapot aan de straling.

  De vrede bewaren is veel moeilijker, dan een oorlog verklaren. Het is een politiek voeren van onderhandelen en van geven en nemen. Dreigementen werken meestal averechts. Uitdagen en competitie zijn tactieken uit vervlogen tijden en leiden tot zelfvernietiging. Toenadering en overleg openen mogelijkheden voor wederzijdse welvaart en welzijn. Wat voor zin heeft het, om elkaar tegen de haren in te strijken, als we elkaar ook onder de kin kunnen kietelen. Oorlog is m oord en vernietiging. En dat is destructief. Investeren in de toekomst is constructief. Dat brengt meer !!! Laten we in Godsnaam de geschiedenisboekjes erop naslaan en uit de fouten van het verleden de lessen trekken voor de toekomst.

  Geliked door 4 people

  • Henk.V zegt:

   Een goede analyse die tot nadenken stemt, Oeps. U hebt gelijk: de uitbreiding van de NAVO richting oosten is strijdig met de afspraken die zijn gemaakt met de voormalige Sovjet Unie toen die – in het kader van de ontspanningspolitiek- besloot het Pact van Warschau te ontbinden.Voorwaarde daarbij was wel dat het gedemilitariseerde Warschau blok politiek neutraal zou blijven en op die manier geen bedreiging voor Rusland zou vormen. Het Westen werd daarop overvallen door een niet te stuiten landhonger. De EU gedraagt zich volgens die methode: meer en meer landen toevoegen. Rusland wordt letterlijk ingesloten.
   Dat is precies waar de Russen allergisch voor zijn. Het is onbegrijpelijk dat Europa en de Navo dat niet willen inzien en dat terwijl in een krachtmeting tussen Oost en West -in militair opzicht- de balans absoluut in het voordeel van de Russen zal doorslaan. Dat land heeft zijn militaire kracht allang weer op peil gebracht en is bovendien een militair samenwerkingsverdrag met China aangegaan. Het Westen (inclusief) de EU is absoluut suïcidaal geworden.

   Geliked door 4 people

   • Harry zegt:

    Het is schokkend te ontdekken dat we tot de onbetrouwbaarste partners behoren die je maar kunt bedenken .

    Meer dan vijftig jaar heb ik gedacht dat wij aan de goede kant stonden , dat wij super geloofwaardig en betrouwbaar waren , helemaal fout , dus .

    De Navo doet wat wij de Russen altijd hebben verweten .

    De leugens en het bedrog zijn niet van de lucht . Rutte helpt zelfs de terroristen in Syrië , en de hele meute van de regering liegt mee : het was niet zó , of ze wisten het niet , ze hadden een memo niet onder ogen gekregen , ambtenaren verzwegen dingen , etc , etc .
    In ieder geval had het geheim moeten blijven !

    Onze overheden zitten op hetzelfde niveau als de maffia , de drugskartels , de oplichters , de gauwdieven , de chanteurs .
    Willem Holleeder is er een doetje bij .

    Eén grote leugenaarsbende is het !

    Laat iedereen stemmen op een eerlijke kandidaat , de volgende keer ,
    stem op de club van Wilders .
    Hém heb ik nog nooit op een leugen kunnen betrappen !
    Zelfs niet op een kleintje .
    Doe een beroep op het gezond verstand van uw medemens .
    Voor zover aanwezig .

    Geliked door 3 people

   • Henk.V zegt:

    Ik vermoed dat de EU zo volkomen op het vernietigen van de zelfstandige Europese staten is gefixeerd dat de gedachte dat Rusland – het grootste Europese land dat bovendien een heel sterk nationaal zelfbewustzijn heeft- intact zou blijven ,dat men in Brussel tot de slotsom is gekomen, dat dit enorme obstakel voor de Europese eenheid hoe dan ook moet worden vernietigd.
    Een andere reden voor het voortdurend sarren van een land dat ons NIET bedreigt (!!!) kan ik niet bedenken. Wij worden bestuurd door een duister collectief van totaal indiote en incompetente lieden, die ons vertrouwen absoluut niet verdienen.
    De Brusselse kliek moet beslist van haar macht worden beroofd en achter de tralies verdwijnen.Deze bestuurders hebben ons nu al veel ellende bezorgd en wanneer ze aan de macht blijven zullen onze leefomstandigheden dramatisch verslechteren.
    Er is echt maar ÉÉN alternatief voor de EU: een samenwerkingsverband van bevriende, zelfstandige Europese staten.

    Geliked door 1 persoon

  • Tistochwat zegt:

   Oeps 7 februari 2019 om 21:46

   dat Rusland nog steeds over meer dan voldoende atoomwapens beschikt, om heel West-Europa in één klap van de kaart te vegen

   Laat Poetin dat maar snel doen.
   Dan hoop ik er heel dichtbij te staan zodat ik meteen verdamp.
   Waarom nog langer uitstellen wat onvermijdelijk is?
   Deze hele k*twereld gaat tóch naar de kl*ten (excusez les mots, mes amis).

   Geliked door 1 persoon

 4. Ruud zegt:

  Het zal de verstandhouding met Rusland niet ten goede komen vrees ik, als die tenminste op prijs wordt gesteld. Ook kunnen we beter van het Russische gas afblijven want daar zullen we zeker mee gecompromitteerd gaan worden.

  Like

 5. Marc zegt:

  En maar gek op blijven kijken als Poetin maar nieuwe wapensystemen blijft ontwikkelen. Hoe zou dat toch komen?

  Ik mag lije dat Trump plots besluit dat de VS de Navo verlaten!

  Geliked door 1 persoon

 6. Bert zegt:

  De Navo heeft de aansluiting van landen als Noord-Macedonie nodig om Rusland te prikkelen. Op die manier blijft Rusland de vijand die het o zo goede, vreedzame en moreel correcte Europa bedreigt. Het is een middel om de eenheid onderling te bewaren.

  Like

 7. Aat zegt:

  Als Trump slim is dan moet hij er uit stappen .De Nederlanders en duitsers fransen etc zijn de slechtste nato betalers komen hun financiële afspraken nooit na. geld naar ontwikkelings landen doen ze wel wat totaal geen zoden aan de dijk legt. gaat in zakken van de rijken aldaar.en waarde loze on zin linkse banen er mee overeind gehouden worden. Nee het westen verdiend die bom .
  We hebben helemaal geen leger van enige omvang. De nederlandse bewapening lijkt nergens op.
  Ik schrijf geen hoofd letters bij ned ed, want hebt totaal geen respect voor mijn eigen land meer .En veel europese landen . wat een linkse puinhoop.

  Geliked door 1 persoon

  • M. zegt:

   De gemiddelde militair weet nog niet eens wie Soros is.
   En ze zijn niet aangenomen om na te denken.
   Net als de wet zijn eigen nek om staat te draaien en denkt goed bezig te zijn.

   Like

 8. Saeftinghe zegt:

  Trump stuurt toch al aan op het verlaten van de NAVO.
  En Putin is inderdaad een groot staatsman, met enorme zelfbeheersing.
  Toen hij ingreep tegen ISIS was het keerden de kansen snel.
  Het door de turken neergeschoten vliegtuig werd niet militair afgestraft maar economisch.
  De MH 17 “Laat de sateliet beelden maar eens zien Obama” wie heeft ze gezien?
  Maar wel haarscherpe opnamen van dat vliegtuig in Sharem El Sheik!!! wat niet in oorlogs gebied vloog!!
  Ik heb maar zo het vermoeden dat Trump en Putin best goed communiceren .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s