Hedendaagse parabel!

Screenshot_285

(Door: “Jean”)

Er was eens een kip die op het erf van de boerderij rondscharrelde tot ze enkele korrels tarwe vond. Ze riep haar buren erbij en zei: “Als we dit graan zaaien, hebben we later brood om te eten. Wie wil me helpen zaaien?” “Ik niet”, zei de koe. “Ik niet”, zei de eend. “Ik niet”, zei het varken. “Ik niet”, zei de gans. “Dan zal ik het alleen doen”, zei de kip. En ze voegde de daad bij het woord.

Het koren groeide hoog en rijpte tot gouden graankorrels. “Wie wil me helpen oogsten?”, vroeg de kip. “Ik niet”, zei de eend. “Dat behoort niet tot mijn bevoegdheden”, zei het varken. “Ik zou mijn anciënniteit verliezen”, zei de koe. “Ik zou mijn werkloosheidsuitkering verliezen”, zei de gans. “Dan zal ik het alleen doen,” zei de kip. En ze voegde de daad bij het woord.

Er was ruim voldoende tarwe om brood te bakken. “Wie wil me helpen bakken?”, vroeg de kip. “Dan zou ik overuren moeten maken”, zei de koe. “Ik ben met overgangspensioen”, zei de eend. “Ik heb daar geen opleiding voor gehad”, zei het varken. “Als ik als enige moet helpen, is dat discriminatie”, zei de gans. “Dan zal ik het alleen doen,” zei de kip.

Ze bakte vijf broden en toonde ze trots aan haar buren. Die wilden allemaal een brood. Meer zelfs: ze eisten hun deel op. Maar de kip zei dat ze de vijf zelfgebakken broden zelf wilde opeten. “Buitensporige winsten”, loeide de koe. “Kapitalistische uitzuiger”, kwaakte de eend. “Ik eis gelijke rechten”, snaterde de gans. “Dat is niet solidair”, knorde het varken. Met z’n vieren kochten ze gele en rode jasjes, maakten ze spandoeken met de tekst “ONEERLIJK”, demonstreerden ze, gooiden ze auto’s omver en staken deze en andere in brand, omsingelden ze de kip en scholden ze haar uit.

De erbij geroepen bevoegde ambtenaar zei tegen de kip dat ze niet zo gulzig mocht zijn. “Maar ik heb het graan alleen gezaaid, de tarwe alleen geoogst en het brood alleen gebakken”, zei de kip. “Precies”, zei de ambtenaar. “Dat is de wonderlijke vrijemarkteconomie. Iedereen op het erf mag zoveel verdienen als hij wil. Maar volgens de moderne wetten van Marrakesh moeten productieve mensen hun winst delen met de niet-productieve.”

En ze leefden nog lang en gelukkig. Ook de kip glimlachte en ze kakelde: “Ik ben dankbaar, ik ben dankbaar.” Maar haar buren vroegen zich af waarom de kip nooit meer brood bakte.

Door:
“Jean”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Hedendaagse parabel!

 1. Joseph De Vriendt zegt:

  Dit zouden wij in alle brievenbussen moeten deponeren

  Geliked door 2 people

 2. droevige mof zegt:

  Helaas leven de meeste kippen in batterijen. Als ze weigeren daar te werken, worden ze geëxecuteerd.
  Koeien, eenden en ganzen hoeven niet te werken. Ze zijn halal of antifascistische activisten of getraumatiseerde trekvogels.

  Geliked door 1 persoon

 3. De beste vergelijking van de Parasieten op deze aarde!

  Geliked door 2 people

 4. g2-91e8a788030faf65537511fb6d208583 zegt:

  en men oogstte nog kort maar gelukkig…
  .

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel zegt:

  En de boodschap is dan dat alle multinationals hun vermogen eerlijk zelf verdiend hebben en dat de Gele Hesjes dus maar hun kop moeten houden of zie ik nou iets over het hoofd ?

  Geliked door 2 people

 6. Daan Kranenburg zegt:

  Jean, een ware vergelijking met de huidige werkelijkheid, zo’n beetje, ze slachten de kip die gouden eieren legt.Mijn complimenten. Grt. Daan Kranenburg

  Like

 7. Hovawart zegt:

  De kip is ook minder gelukkig als de veearts voor haar moet komen, daar betaalt zij al maandelijks 300 gulden voor haar ziektekostenverzekering, en ruim 800 gulden eigen risico, het kost haar een vleugel en een kippenpoot, zachtjes kaalgeplukt voor broodnodige zorg, om veel langer productief te kunnen blijven, terwijl voor de zorg van de andere dieren op de boerderij de veearts zijn rekeningen ook bij de kip neerlegt,…..tok tok tok wie is er nu gek zei de kip, en geraakte subiet van de leg.

  Geliked door 1 persoon

 8. Cathja zegt:

  Hij is leuk, @ “Jean”!

  Geliked door 1 persoon

 9. Republikein zegt:

  Heel goed Jean, en mvg.

  Like

 10. ruud beijer zegt:

  Zo worden wij leeg gezogen door de asielparasieten en de islam. Dankzij de vele Nederlanders die meehuichelen met de islam en de asielparasieten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s