“Pro-Europa manifest van 30 intellectuelen”: Europa valt uiteen door “populisme”

Screenshot_92

(Door: Sietske Bergsma)

‘Hun gespeelde verbazing over de opkomst van een revolutionaire tegenbeweging laat zien dat zelfreflectie het laatste is waar hun hoofd naar staat’

Sommige mensen hebben, evenals vleermuizen of uilen, betere ogen voor de duisternis dan voor het licht, schreef Charles Dickens. En ze geloven dat ze zien. Het manifest wat door 30 ‘pro-Europese’ (zeg maar ‘pro-Europese Unie’) intellectuelen is ondertekend om ons te waarschuwen voor het “uiteenvallen van Europa” is zo’n product van het donker.

Het geloof in Europa, in “the cause”, oftewel het doel, om “liberal democracy” in een “battle for civilisation” te redden van de “demagogen” en “populistische krachten” maakt de kern uit van hun betoog. En dan ben ik ruimhartig met mijn interpretatie. Eigenlijk staat er helemaal niets in, en is het een paniek-pamflet, zoals dat alleen door mensen wordt geschreven die in hun brood en niet in hun geweten worden bedreigd. Het legt nergens uit wat het “doel” nou precies behelst, wat de “uitdaging voor de democratie” dan precies is, welke waarden Europa zou moeten verdedigen. Zoals tegenwoordig wel vaker het geval is, wordt je geacht je aan de magie van hun gelijk te onderwerpen (want wie is er nou tegen ‘liberale democratie’?) in plaats van aan die term een waarde of handelen te koppelen.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Intellectuelen/academici", "Nuttige idioten", "Populisme", "Weg met ons!", belangenverstrengeling, Brussel, cultuurrelativisme, democratie, demoniseren, Desinformatie, dictatuur, Elite, establishment, EU-critici, Eurofielen, Europa, Europeanisering, EUSSR, gezond realisme, Graaien, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, liberalen, Linkse Kerk, machtswellust, meningsdictatuur, moralisme, Naïviteit, nieuw fascisme, political correctness, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, sociaaldemocraten, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Verzet, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

28 reacties op “Pro-Europa manifest van 30 intellectuelen”: Europa valt uiteen door “populisme”

 1. Sobieski zegt:

  Intellectuelen en zelf-reflectie zijn anno heden so-wie-so een contradictie in termen.
  Dostojewski (o.a. in “Demonen”) en Nietzsche (o.a. in “die froehliche Wissenschaft”) zagen deze ontwikkeling van de degeneratie van het intellect al aankomen, terwijl dit proces toen pas in zijn beginstadium stond.
  Dit schreef Rudolf Steiner rond 1900 over het intellekt:
  „Wir werden als Menschheit einlaufen in eine Entwicklung der Intelligenz so, dass die Intelligenz wird die Neigung haben, nur das Falsche, den Irrtum, die Täuschung zu begreifen, und auszudenken nur das Böse.”
  De oorzaak is dat intellectuelen de geestelijke kern van ieder mens ontkennen.
  Hiermee zijn simpele mensen, die nog vanuit hun hart (durven en kunnen) leven, tegenwoordig veel beter in staat om te begrijpen wat erin de wereld gaande is, en wat er veranderd moet worden.

  Like

 2. Klaas zegt:

  Geliked door 1 persoon

  • BigLJohn zegt:

   Klaas; Dat wordt dan de Tor Browser of YouTorrent. Doe ik al vele jaren. Er zal altijd een weg zijn om software of downloadbare muziek te vinden. Het liefst in combinatie met een goede VPN. Succes verzekerd !

   Geliked door 1 persoon

   • Henk der Niederlánder zegt:

    John, Jij bent een Tilburger als Ik me niet vergis.
    Ik ben niet echt goed thuis in het PC gebeuren maar kun je voor mijn ook zo iets installeren???

    Like

   • BigLJohn zegt:

    Ja Henk, ik ben een rasechte Tilburger. Bij Google intypen; Nord VPN, of een andere goede VPN intypen zoals Express VPN. Met meerjarige contracten ben je veel voordeliger uit. De Tor Browser is gratis (https://www.torproject.org), downloaden en installeren. YouTorrent ook invoeren in Google, ook gratis. Download de nieuwste versie en installeren. Er is ook een uTorrentPro. daar heb ik installatiemappen van in set-up versie en portable versie. Geen reclame en betere resultaten. https://mega.nz/#!0VgHXLaS!4g53WGUoDicjYD5pqjX2pGIpwPyKQXCStmUksBaCKfo.
    Of deze; https://download.cracknew.com/utorrent-for-pc/

    Like

   • Henk der Niederlánder zegt:

    Ik heb Tor geinstaleerd vanmorgen.
    Ik heb die op een vorige PC ook al gehad omdat Ik toen uit Oxford een waarschuwing kreeg dat de Iraanse veiligheids dienst iets te veel in me geinteresseerd was.
    Dat was nog in de tijd van de nepverkiezing van Ahmadinejad en de moord op Neda Aga Soltan.
    Toen was Ik nogal actief tegen de Iraanse Ajatollah”s.
    Daarom weet Ik dat Tor goed werkt en deze nieuwe versie zal waarschijnlijk nog beter werken.
    In Ieder geval bedankt John dat je me even herinnerde aan Tor.

    Like

 3. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Bij het lezen ontkwam ik er niet aan; ben ik voor of tegen de EU.
  Mijn antwoord is; ik ben tegen een EU in zijn huidige vorm.
  En waar de EU al helemaal niets mee te maken heeft is met liberale democratie, sterker nog, overal waar het woordje democratie in voorkomt kan niets met de EU te maken hebben.
  De huidige EU is het doel, een verenigd Europa volledig voorbij geschoten, men had door moeten gaan op de weg van gezamenlijk optrekken maar helaas is daar weinig van overgebleven.
  De EU is zich boven de verschillende natiestaten gaan stellen, de zeggenschap van de regeringen van de deelnemende landen is successievelijk weggenomen.
  De Europese Commissie neemt besluiten zonder ook maar een seconde te kijken naar wat landen zelf willen en gaan daarin tot in de absurditeit. Tot aan de hoeveelheid olijfolie in het keukenkastje stellen ze een limiet. Hoe verzin je het !
  En de leden van de Europese Commissie zijn niet gekozen maar aangesteld, daar is zelfs de meest simplistische manier van democratie niet bij betrokken geweest.
  In veel van de natiestaten gaat dat niet veel anders, de afstand tussen burger en zijn regering is volledig weg en dat is precies de reden dat populistisch genoemde partijen de wind in de zeilen hebben want die doen precies waar de ongekozen leiders van de EU zo’n schurft aan hebben; luisteren naar de wil van de bevolking !

  Geliked door 2 people

 4. Hovawart zegt:

  Het Brusselse draaiboek bied geen ruimte voor interpretatie of nuancering, het utopiaanse dogma van de eurofilie grenst aan een dictatuur, zeker nu er zelfs vanuit een kleine groep mensen, politieke partijen, de linksche junta en ene familie hartstochtelijk word geroepen om méér macht voor de EU en een versnelde, stiekeme overdracht van bevoegdheden aan Brussel, zonder democratisch mandaat en het gaat in tegen de constitutie van het land.
  De dictatuur of het totalitarisme wordt geassocieerd met zelfverrijking en andere misstanden door politieke machtswellustelingen en hun getrouwen, waarvan de voorbeelden inmiddels legio zijn.
  De expansieve macht van de EU zal ons duur komen te staan, heel duur.

  Geliked door 6 people

 5. Bert zegt:

  The Guardian is een zeer linkse krant.
  Het grootste bezwaar van het artikel is dat het Europa gelijkstelt aan de EU. De EEG werkte prima, maar de EU is een supranationale organisatie die een eigen leven is gaan leiden. Het zijn altijd weer linkse mensen die de EU opvatten als het enige dat Europa kan redden van de ondergang. Het is een manier van polariseren waarmee ze hun gelijk willen afdwingen. Europa blijft Europa en zal blijven samenwerken, ook zonder EU, maar dan in een andere vorm.

  Like

 6. Republikein zegt:

  Het betaalt lekker, snapez?

  Like

 7. Jan zegt:

  De ‘intellectuelen’
  Libération/Bernard-Henri Lévy. Milan Kundera, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek and Orhan Pamuk are novelists. Bernard-Henri Lévy is a philosopher

  Other signatories: Vassilis Alexakis (Athens), Svetlana Alexievich (Minsk), Anne Applebaum (Warsaw), Jens Christian Grøndahl (Copenhagen), David Grossman (Jerusalem), Ágnes Heller (Budapest), Ismaïl Kadaré (Tirana), György Konrád (Debrecen), António Lobo Antunes (Lisbon), Claudio Magris (Trieste), Ian McEwan (London), Adam Michnik (Warsaw), Herta Müller (Berlin), Ludmila Oulitskaïa (Moscow), Rob Riemen (Amsterdam), Fernando Savater (San Sebastián), Roberto Saviano (Naples), Eugenio Scalfari (Rome), Simon Schama (London), Peter Schneider (Berlin), Abdulah Sidran (Sarajevo), Leïla Slimani (Paris), Colm Tóibín (Dublin), Mario Vargas Llosa (Madrid), Adam Zagajewski (Cracow)
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jan/25/fight-europe-wreckers-patriots-nationalist

  Like

 8. Ronald zegt:

  Intellectuelen??? Dan ben ik een debiel zeker……Europa gaat uiteenvallen door de linkse elite!!! Eigen zakkenvullers die de eigen bevolking op plaats twee zetten!!!!!!!!! Ik ben blij dat er een opstand tegen de elite in Europa bezig is, al is deze nog veel te klein!!! Elite….ik schijt er het liefst op…..en al helemaal als ze links zijn!!!
  Van mij mag ieder land weer zijn eigen waarden en normen, wetten, beleid etc. bepalen. Terug naar een E.E.G. zou de oplossing zijn!!!

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Plagiaatpleger “Rommel”: wat is er toch met jou gebeurd de laatste jaren in Zweden? Ben je in elkaar getrimd door radicale Joden of zo? Waren de moslims op?

   Geliked door 3 people

   • Rommel zegt:

    Waar ik woon zijn geen Joden, net zomin als moslims. Allemaal Arische mensjes en het bevalt ons prima. Zie mijn bijdrage maar als cruciale informatie die je opzettelijk voortduren onvermeld laat wanneer het penibel voor je Joden of Israël is.

    Like

   • E.J. Bron zegt:

    Je maakt me nieuwsgierig: cruciale informatie . . .? Met plagiaatpleger ben je het dus blijkbaar wel eens. Fijn dat het hele internet dat nu kan lezen.

    Like

 9. BigLJohn zegt:

  Het populisme (een scheldnaam gelijk een Geus) groeit alleen maar door toedoen van Brussel zelf.
  Stel voor dat ik een overbuur had met de naam Brussel. Hij mocht van de overige bewoners de baas gaan spelen in onze straat met de volgende maatregelen. Eenieder moest van zijn huis de voor en achterdeur gaan verwijderen en iedereen bezit laten nemen van zijn huis. Bovendien zouden deze vreemdelingen overal gratis mogen eten, slapen, en met de vrouw of dochters des huize naar bed gaan. Ook werd hun toegestaan de huiseigenaar, als ze dat nodig vonden, een flink pak slaag te verkopen. Zo’n overbuur zou niemand wensen, en dat geld ook voor Brussel.
  Vandaar dat – populisten – een steeds grotere macht gaan vormen in Europa.

  Geliked door 1 persoon

 10. Hovawart zegt:

  Hitler stelde als één van zijn eerste wapenfeiten de vervolging en berechting in van intellectuelen en invloedrijke personen die een groep mensen zouden kunnen aanvoeren en ophitsen, en dat was nog voor negentienhonderdtweeënveertig torn zijn concentratiekampen nog werkkampen genoemd werden, dwangarbeid als heropvoeding.
  Er zijn steeds meer overeenkomsten tussen het fascisme “das war damals” en de huidige EU…….

  Like

 11. Rommel zegt:

  E.J. Bron zegt: 14 februari 2019 om 19:52
  Voor heel het internet is het wel duidelijk dat je constante geblaat over plagiaat een wanhopige poging van je is om het discussiethema op een zijspoor te brengen wanneer zoals altijd met deze kwesties de grond onder je voeten weer eens te heet wordt. Als ik jou was zou ik niet over het “hele internet” beginnen, ten eerste had je verleden jaar gemiddeld slechts 3000 unieke bezoekers per dag en heb je jezelf op het “internet” voor eeuwig belachelijk gemaakt met je vals beschuldiging dat FENIXX een artikel van jou zou hebben gekopieerd dat nota bene een dag eerder was gepubliceerd.

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   De enige die zich belachelijk maakt op internet is de site “Fenixx”, waar schrijvers vertrekken wegens het onbetamelijke antisemitisme! En gelijk hebben ze!

   En ik laat het nu verder rusten Rommel. Ik zou zeggen: fröbel met elkaar gewoon lekker wat door, pik hier en daar een vertaling van E.J. Bron, pas deze een beetje aan, zodat het net lijkt of het stuk door een van jullie zelf vertaald is, en doe je nieuwe bijnaam eer aan: “plagiaatpleger”!

   Ik heb verder geen enkele behoefte meer aan een van je comments, die toch alleen maar oude koeien uit de sloot halen. Van jouw hand zullen hier bij mij dus geen comments meer verschijnen. Ik geef geen podium aan tot antisemieten verworden internetters! Overigens: “Frik” zou zich, als hij van je metamorfose zou weten, omdraaien in zijn graf!

   Geliked door 3 people

 12. Rommel zegt:

  Is ook niet nodig Bron. Ik ben niet afhankelijk van jouw censuurfitertje. Ik heb een eigen podium waarop ik je voor je huichelachtige gedraai en gekronkel kan aanspreken.
  Tot gauw weerziens!

  Like

 13. Jules Vismale zegt:

  Die 30 oerstomme “intellectuelen” snappen blijkbaar ook niet dat de EU gewoon ZELF bijna alle Europese burgers van zichzelf heeft vervreemd! Naar ik hoop valt deze inderdaad liever vandaag dan morgen uit elkaar en lees thans wat een dergelijke EU-minkukel uitlaat over de gehate EU:

  EU-viezerik Guy Verhofstadt: ‘Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, retweet me als je net als ik van de EU houd!’

  Misschien wel één van de meest smerige liefdesverklaringen van heel Valentijnsdag 2019: Guy Verhofstadt die net doet alsof de EU-moloch (blijkbaar meer een soort van afgodsbeeld) zijn geliefde is. Bah!

  Valentijnsdag is de dag van de liefde. Of de dag van de commercie natuurlijk, als je wat huis-, tuin en keukenartikelen te verkopen hebt. Aftershave-brouwers en chocolade-frunnikers hebben ongetwijfeld een geweldige omzet vandaag.
  Maar ook de linkse politici doen hun best om in te haken op het Valentijnsfestijn, door nog eens te benadrukken waar ze zo verschrikkelijk veel van houden. Guy Verhofstadt houdt in ieder geval totaal niet van mondhygiëne. Maar dat compenseert hij dan weer door als de eerste de beste Belieber zichzelf helemaal suf te fantaseren (dit is niets anders dan een beeld dat uit verschillende edelmetalen is vervaardigd en op lemen poten staat!) op wat hij allemaal met die grote sterke Europese Unie zou doen.
  Verhofstadt doet me bijna aan de Hartenkoningin uit ‘Alice in Wonderland’ denken die witte rozen steeds rood liet verven daar deze laatste kleur erg goed aan links is besteed!

  En ja, daar mag je best heus wel beetje misselijk van worden:

  Ik heb een heel goed idee: laten we 14 februari gewoon aanhouden als dag van de liefde. Als dag van lekkere etentjes, bosjes bloemen en anonieme liefdesverklaringen aan vlammen die absoluut niet de waarheid mogen weten.
  Met aftershave en chocolade, natuurlijk. Dat hoort er tenslotte allemaal bij.

  Maar laten we in het vervolg alsjeblieft op 14 februari 2020 en in alle jaren daarna Guy Verhofstadt opgesloten houden in z’n kantoor (laten ze anders maar een heel stel wolven daar bij hem los die lak hebben aan zijn verziekte “liefde”!) met het internet afgesloten – zodat we voortaan verschoond blijven van zijn eurofiele gereutel op een dag die alles met de liefde te maken heeft – en verder niets met een machtswellustig, en fantasieloos bureaucratisch übergedrocht zoals de EU.
  Het heeft daarbij toch geen enkele zin om brandoffers te gaan brengen voor een niet-bestaande afgod zoals die akelige EU!

  Like

 14. Lucky zegt:

  Iets anders,
  Vrouw doet boekje open over ex-werkgever BBC

  Like

 15. Lucky zegt:

  https://t.co/luxGAwNheo

  https://www.breitbart.com/europe/2019/02/15/teen-isis-bride-unfazed-severed-heads-stockholm-syndrome-says-family/

  Teen ISIS Bride Unfazed by Severed Heads Has Stockholm Syndrome, Says Family

  Pregnant 19-year-old Islamic State bride Shamima Begum, who expresses no regret for joining the terror group but wants to come back to the UK to have her baby, has Stockholm syndrome, according to her family.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s