Bijna alle strijdkrachten in Europa bevinden zich inmiddels in een miserabele toestand

Screenshot_152

(Door: Harald Pöcher – Vertaling: E.J. Bron)

Voor 1960 was de wereld voor de militairen nog in orde. Het was de tijd van de Koude Oorlog en men kreeg genoeg geld van de minister van Financiën om de strijdkrachten te kunnen uitrusten met voldoende wapensystemen. Ook bestond in bijna alle landen de dienstplicht, die er garant voor stond dat de strijdkrachten over genoeg soldaten konden beschikken.

ongecensureerd.at

Nu, 30 jaar later, beschikken de Europese landen uitgedrukt in procenten van het bnp nog  over minder financiële middelen dan in 1990 en hebben ze bovendien nog met een tekort aan soldaten te kampen, omdat het grootste deel van de strijdkrachten van de landen in Europa werden veranderd in een systeem van vrijwilligers. De gevolgen zijn verwoestend, er werden vele kazernes gesloten, de zware wapens werden gereduceerd, en de kwijnende wapenindustrieën in Europa zuigen de strijdkrachten met hun begeerlijkheden uit tot op het bot. Het gevolg daarvan is dat in de praktijk nog maar enkele landen beschikken over volledig functionele strijdkrachten.

“Grote drie” nog slechts beperkt inzetbaar

Laten we eerst eens naar de grote drie kijken: Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. De beide eerste landen hebben weliswaar atoomwapens, maar verder alleen nog maar in enkele legereenheden capaciteiten voor het uitvoeren van operaties. In het geval van Frankrijk is dit de marine en in het geval van Groot-Brittannië het leger. Het Duitse leger maakt op de deskundigen een erbarmelijke indruk, maar de energieke betrokkenheid van minister van Defensie Ursula von der Leyen geeft hoop dat het weer bergopwaarts gaat met het Duitse leger.

NAVO-landen van Europa vertrouwen op Amerikaanse hulp

Bij de andere NAVO-lidstaten is ook niet echt iets meer te vinden dat de moeite waard is. Alle landen in het midden van Europa houden zich niet aan de NAVO-criteria, bijvoorbeeld 2% van het bnp voor defensie, en vertrouwen in geval van nood op de ondersteuning door de VS. President Trump heeft hier 100% gelijk wanneer hij steeds opnieuw meer solidariteit van de Europese lidstaten van de NAVO eist.

Positieve uitzonderingen: Finland en Zwitserland

Oostenrijk bevindt zich zodoende wat betreft de strijdkrachten in het beste gezelschap, ook al behalen bijvoorbeeld de pantsertroepen in internationale wedstrijden regelmatig topposities. Maar er bestaan ook positieve voorbeelden van hoe je het goed zou kunnen doen. Helemaal in het noorden van Europa laat het neutrale Finland zien hoe je een actieve neutraliteitspolitiek onder handhaving van sterke strijdkrachten bedrijft. Zelfs de planners in het Kremlin zouden wel eens in kunnen zien dat het zich niet loont (net zoals in de winteroorlog 1939/1940) om Finland aan te vallen, omdat het land bij alle onderdelen van de krijgsmacht hypermodern materiaal bezit, dat in geval van een aanval aan iedere aanvaller zware verliezen zal toebrengen. En ook, echter met beperkingen, Zwitserland onderhoudt nog sterke strijdkrachten, die beoordeeld moeten worden als een uitdrukking van een actieve neutraliteitspolitiek.

Bron:
www.unzensuriert.de
Door: Harald Pöcher

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Europa, EUSSR, Finland, NAVO, VS, Zwitserland. Bookmark de permalink .

13 reacties op Bijna alle strijdkrachten in Europa bevinden zich inmiddels in een miserabele toestand

 1. Sandra zegt:

  Het Nedrelandse leger wordt niet eens genoemd, die moeten zelf een winterjas kopen als er een buitenoefening is, en geld voor munitie is er al helemaal niet. en de vrachtwagens zijn barrels uit 1960 YA314 met 7o pk ouwe meuk en een topsnelheid van amper 75 km/uur

  Geliked door 1 persoon

  • fleckie zegt:

   Jammer dat. Geld ‘ dat besteedbaar zou moeten zijn voor het leger,…: met ‘ gulle hand’ aan buitenlandse staten verstrekt wordt door madam KAAG, ( D66) .
   Dan rijst er de vraag,: wordt die ‘gulheid’!! naar andere landen toe, door leden van de TWEEDE KAMER?…….ondersteund? en. mag. men. dan ook de namen, en partij- belijdenis vernemen van desbetreffende personen? ( zeker met verkiezingen gen in het vooruitzicht!!)

   Like

 2. ruud beijer zegt:

  Trump stopt met het steunen van Europa. Groot gelijk. Ons leger? Een lachertje pang pang.

  Like

 3. theoprinse zegt:

  Mijn email zondag 10 februari aan
  Beste leden van de commissie voor defensie

  Met referte aan het interview van commandant der strijdkrachten Rob Bauer bij Jord Kelder in Buitenhof over de budgetaire gevolgen voor defensie als president Trump – die lijdt aan een intellectuele disconnectie tussen sommige demagogische electorale beloftes enerzijds en de consequenties van zijn dreigementen om deze eisen op te dringen anderzijds – net zoals hij de formidabele koerdische strijders van het YPG overlevert aan de moordenaars klauwen van zijn politieke gijzelnemer de genocidale ottomaan Erdogan, Trump daadwerkelijk uit de Nato stapt.

  Laat Nederland uit de Nato stappen en het defensie budget ophogen tot 2.5 procent van het BNP

  Like

 4. Ruud zegt:

  Toch niet zo gek gelet op al die linkse regeringen.Kappen hiermee en zo mogelijk meteen!

  Like

 5. Wim zegt:

  Energieke betrokkenheid van Ursula von der Leyen? Laat me niet lachen, dat mens is een ramp voor de Duitse defensie gebleken. Het enige waar ze goed in is, is in het zich voortdurend laten fotograferen met haar opzichtige kapsel, temidden van soldaten, vliegtuigen, tanks of ander oorlogsmaterieel.

  Like

 6. guusvelraeds zegt:

  Het uitmergelen van de nationale defensie krachten is een bewuste politiek (uitgaande van de EU) die buiten het gezichtsveld van de diverse bevolkingen is doorgevoerd met de zogenaamde salami tacktiek. Door deze strategie te volgen wil men de Eurpese volkeren voor voldongen feiten stellen en zo voorhouden dat een Europees leger absoluut noodzakelijk is.

  Like

 7. BertG. zegt:

  Maak eerst maar een wet om geen buitenlanders in het leger toe te staan.
  Anders krijgen we nog meer last van die gasten als je het percentage gaat verhogen en ze dus van betere en moderne wapens voor ziet om ons te grazen te nemen.
  Ergens vind ik het wel best zo, want we vergeten hier nogal eens wie er allemaal in het leger dienst mogen nemen en wie er tegenwoordig in zitten.

  Like

  • BertG. zegt:

   En als het echt mis gaat, dan moeten we nog maar afwachten aan welke kant dat leger van ons gaat staan.
   En zolang wij nog in de EU zitten is dat nog helemaal niet zo zeker of ze wel de kant van de bevolking zullen kiezen, of de kant van de EU.
   Een mooi groot en sterk leger is leuk als je ook van tevoren weet aan welke kant ze zullen staan.

   Like

 8. Lucky zegt:

  Iets anders,

  Donald J. Trump

  @realDonaldTrump
  The United States is asking Britain, France, Germany and other European allies to take back over 800 ISIS fighters that we captured in Syria and put them on trial. The Caliphate is ready to fall. The alternative is not a good one in that we will be forced to release them…….

  Trump: Neem 800 isis jihadisten terug……of we laten ze los.

  Donald J. Trump

  @realDonaldTrump
  ….The U.S. does not want to watch as these ISIS fighters permeate Europe, which is where they are expected to go. We do so much, and spend so much – Time for others to step up and do the job that they are so capable of doing. We are pulling back after 100% Caliphate victory

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Het is gewoon een feit dat Europese landen massaal op de VS steunen/vertrouwen.
  Eerlijk gezegd weet ik de argumenten niet (meer) waarom in Nederland de dienstplicht werd afgeschaft. Duur ? Zou zomaar kunnen, de andere kant van de medaille is dat legerpersoneel tegenwoordig een zeer behoorlijk salaris opstrijkt (meer in ieder geval dan je zou verwachten) en dat het totale prijskaartje niet heel veel lager zal zijn dan destijds.
  Het lijkt echter aannemelijk dat de sterkte van een leger niet langer kan worden afgelezen aan het aantal manschappen maar eerder aan wat ze voor (dure) moderne wapens in huis hebben.
  Die moderne wapens kunnen vaak van grote afstand bestuurd worden, denk aan drones maar ook aan automatische wapens zoals Israël heeft ontwikkeld.
  Een moderne oorlog wordt steeds minder op een slagveld gestreden, dat zie je bijvoorbeeld ook bij de diverse oorlogen in het Midden-Oosten, er is niet echt sprake van een front, de vijand wordt vanuit de lucht opgespoord en voor het grootste deel uitgeschakeld en pas daarna rukken de grondtroepen op om de laatste beetjes op te ruimen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s