Geert Wilders heeft gelijk: de gulden moet terug

Screenshot_56

(Door: “Weethetwel”)

‘Als mensen vandaag het geldsysteem begrijpen,’ zei de beroemde autofabrikant Henry Ford eens, ‘dan breekt morgen de revolutie uit.’ Er is dan ook geen enkele andere mogelijkheid om onmiddellijk en in praktisch onbeperkte hoeveelheden rijkdom te verwerven dan bankier te zijn. De bankier kan namelijk, populair gezegd, “ geld drukken”. Zelfs de kosten van geld drukken hoeven niet gemaakt te worden, want het zijn alleen maar de bedragen die, na het opmaken van het leencontract, op afschriften gedrukt worden. En dan beginnen de rente-inkomsten te lopen.
Maar er is nóg een partij die zelf geld kan drukken, al lang voordat er bankiers waren. Dat is de koning van het land en in de moderne maatschappij de overheid. Daar zit zelfs nog een sociaal tintje aan, want wie is de overheid? Als onze regering in staat is rijkdom te scheppen door het drukken van geld, waardoor de burger minder belasting betaalt, komt dat de burgers ten goede. Tot de komst van de Euro in het jaar 2000 werd van deze mogelijkheid druk gebruik gemaakt door de Europese landen en dus ook door Nederland. Ieder jaar werden gratis miljarden guldens gebruikt om de staat te financieren. “Monetaire Financiering” heette dat met een deftig woord. Door de komst van de Euro werd dat verboden en dat heeft de burgers sindsdien miljarden gekost. Geert Wilders is de enige politicus die onomwonden de gulden terug eist. Hij heeft daarbij niet alleen het gelijk volledig aan zijn zijde, maar terugkeer naar de gulden levert de Nederlanders opnieuw miljarden op.

Geldschepping door banken

Een zeer solide bank is een bank die een zak geld heeft , die uitleent en vervolgens meegeeft aan de lener totdat die hem met rente weer teruggeeft. De lening wordt dan doorgehaald en de zak kan weer aan iemand anders uitgeleend worden. Maar de bankier bood tevens de service de zak niet mee te geven, omdat het veel te gevaarlijk was daarmee over straat te gaan, en zo werd giraal geld geboren: de bankier schreef op wie recht had op de zak geld en noteerde de ontvangsten en betalingen zonder dat de zak daadwerkelijk van hand tot hand ging. Zo kon de bankier de zak nóg een keer uitlenen en hing dan hetzelfde verhaal op. In de praktijk leende hij de zak wel tien keer of meer uit, terwijl hij het geld nog steeds in zijn bezit had. Zo ontvangt een bank over hetzelfde bedrag vele malen rente. Tel uit je winst.

Het is vooral een kwestie van vertrouwen in de bankier, want bij een bankcrash rent iedereen naar de bank om zijn zak geld op te halen en dan is er helaas maar één zak beschikbaar. Dat geld scheppen is  een lucratieve aangelegenheid en de oorsprong van het bankwezen in Nederland was coöperatief. Zo was iedere boer in het dorp lid van de boerenleenbank en de opbrengsten van die geldschepping kwam de gemeenschap ten goede. Die coöperatieve gedachte is er al lang niet meer en alle banken in Nederland gaan keihard voor de winst. Sommigen gieten er een sausje overheen dat ze het zo goed voor hebben met het milieu. Dat levert dan weer extra klandizie op bij mensen die het ook goed voor hebben met het milieu.

Monetaire financiering: geldschepping door de overheid

Geldschepping door de overheid is zo mogelijk nóg eenvoudiger dan geldschepping door banken. In principe hoeft de overheid alleen maar geld te drukken en uit te geven. Daar staat geen bankier tegenover die na verloop van tijd het geld terug moet hebben. Er hoeft ook geen rente over betaald te worden, want de overheid is zowel de schepper als de uitgever. Er staan echter wél inkomsten tegenover, want door in de maatschappij geld uit te geven, veroorzaakt de overheid geldstromen die tot allerlei transacties leiden en het is dezelfde overheid die op elke straathoek staat om een deel van dat geld weer in te pikken door belastingen en heffingen. De theorie luidt dat als de overheid 1000 gulden in de economie pompt er aan het eind van het jaar minimaal 500 gulden extra belasting is. En dat effect is er in de volgende jaren in mindere mate ook nog, zodat op den duur de extra opbrengsten weer richting de 1000 gulden gaan. Er is één grote maarrr: als de overheid het geld drukken te bont maakt, raakt het vertrouwen in de gulden verloren waardoor de waarde van de gulden sterk vermindert en de prijzen gaan stijgen: dat leidt tot inflatie. Inflatie is doorgaans nadeliger voor de burgers (vooral die gespaard hebben) dan voor de overheid, die het wel best vindt als de prijzen stijgen.

Monetaire financiering vereist dus een gedisciplineerde overheid, maar afhankelijk van de conjunctuur kan de overheid in Nederland tientallen miljarden per jaar monetair financieren. Helaas is dat met de komst van de euro afgeschaft en de PVV vindt dat de gulden en het eigen monetaire beleid zo spoedig mogelijk weer terug moeten komen en daarmee het voordeel voor de Nederlandse burger.

De euro is ook en vooral een project van de banken

Vooruitlopend op de komst van de euro hebben de Europese landen hun recht op monetaire financiering ingeleverd aan de nieuw opgerichte Europese Centrale Bank in Frankfurt, Duitsland. Op papier was dat wel een logische stap, want nu er één centrale munt zou komen werd het onmogelijk dat ieder land voor zich euro’s zou scheppen. Het onderlinge wantrouwen was groot dat ieder land voor zich oneindig euro’s zou drukken. Die Italianen zouden dat zéker doen, maar vergeet die Fransen niet, die kunnen er ook wat van. En dan kunnen de Duitsers natuurlijk niet achter blijven. Alleen de Nederlanders niet, want die zijn altijd de braafste in de klas.

Afijn, in plaats van een quotum af te spreken hoeveel euro’s ieder land ieder jaar mocht drukken, werd monetaire financiering afgeschaft en toen kwam de aap uit de mouw: Als overheden méér uit wilden geven dan ze aan inkomsten hadden, moesten ze dat geld maar lenen en er rente over betalen. En de banken stonden klaar in het gelid om dat geld te scheppen.

Geld lenen aan de overheid leek voor de banken extra lucratief

Het allereerste motief van de banken om oneindig veel geld aan de overheden uit te willen lenen, was de gedachte dat een overheid niet failliet kon gaan. Als de overheid te weinig geld heeft, verhoogt ze toch de belasting en pakt het geld wel van de burgers af. Er werd dan ook geen enkele rem gezet op de kredietverlening aan de overheid. Er hoefde niets afgelost te worden en zelfs de rente werd in nieuwe leningen erbij geteld. Hoe groter de schuld, des te hoger de inkomsten. Er waren banken die hun oorspronkelijke zak geld honderd maal en meer uitgeleend hadden. De rente stroomde binnen. Ook de bankiers persoonlijk kregen uit dank voor deze slimme zet miljardenbonussen. Een belangrijke schakel in dat spel was de Nederlandse CDA’er Onno Ruding, die er prat op ging dat hij zich voor een “hongerloontje” acht jaar als minister van Financiën opgeofferd had en daarna gelukkig weer bij de banken aan de slag kon tegen een “normaal” loon. En niet nadat hij namens de overheid gelijk ook maar even de pensioenpot van de werknemers voor miljarden had gelicht.

Voorts waren de doorgaans niet zo intelligente politici een gemakkelijke prooi. Door ongebreideld te kunnen lenen en andermans geld uit te kunnen geven, werd hun ego zeer gestreeld. Zowel in Spanje als Duitsland en Italië liggen bijvoorbeeld miljarden kostende vliegvelden die nog nooit zijn gebruikt. En de banken financierden maar, het kon niet op.

Het is logisch dat de staatsschulden sinds de komst van de euro geëxplodeerd zijn. Dit is puur een gevolg van het feit dat de overheden zelf geen geld meer drukten en alle tekorten gingen lenen en dat daar geen enkele rem op zat.

De kredietcrisis

Toen gebeurde iets waar geen bankier rekening mee had gehouden, namelijk dat landen wél failliet kunnen gaan en hun schulden niet meer af kunnen betalen, met als voorbeeld Griekenland. Daar ging ineens hun droom van eeuwig stijgende schulden en rentes waar ze niets voor hoefden te doen en waar de belasting betalende burgers van de landen garant stonden dat het ook nooit op zou houden. De banken kwamen in grote moeilijkheden en werden gered met geld van……. alweer die brave burgers. Begint u iets van dat gevoel van revolutie te begrijpen?

Monetaire Financiering is tot op zekere hoogte noodzakelijk

Waar de Europese Centrale Bank in zijn beginjaren helemaal geen rekening mee hield, is dat monetaire financiering door overheden een soort smeermiddel is voor de economie. Mits verantwoord toegepast, zorgt ze er voor dat de economie nét iets lekkerder loopt, meestal gepaard gaand met een lichte inflatie. Dat laatste zorgt er weer voor dat dingen eerder gekocht worden, omdat ze morgen wellicht duurder zijn, en dat stimuleert de economie weer. Doordat de monetaire inflatie wegviel, stegen de prijzen nog nauwelijks, terwijl het de bedoeling was dat de prijzen 2% per jaar zouden stijgen. Grote overheidsschulden worden dan vanzelf minder zwaar, maar dat gebeurde nu niet. De schulden kwamen als een steeds grotere molensteen om de nek van de landen te hangen. En een groot aantal banken kreeg daar nu ook de rekening voor gepresenteerd.

Monetaire Financiering is via de achterdeur alsnog binnengehaald

De ECB, ten einde raad, heeft vervolgens alsnog een gigantisch geld-drukprogramma gelanceerd. In vier jaar tijd is er het astronomische bedrag van 2600 miljard euro geschapen en besteed. Dat is per Europeaan zowat € 5000,-. Maar wie denkt dat dit geld zoals vroeger aan de welvaart van de burgers besteed is, komt bedrogen uit. Al dat geld is naar de financiële sector gegaan. Het is vooral gebruikt om schulden van landen aan banken te kopen en dus af te betalen. Het geld dat de banken in hun graaizucht voor veel rente aan die landen hadden uitgeleend, kregen ze nu op een gemakkelijke manier terug. Wéér over de rug van de Europese burgers.

Eén ding hebben ze er niet mee kunnen bereiken: de financiële sector dankt hartelijk voor de gedoneerde € 2600 miljard, maar het leidt nauwelijks tot extra besteding in Europa en dus ook niet tot extra bedrijvigheid. Zoals vroeger leidt het dus ook niet tot extra belastingontvangsten. Het werkt daarom eveneens niet als smeermiddel in de economie en de inflatie beweegt nauwelijks. Het is tekenend voor de enorme afstand die er is tussen wat de politiek doet en wat goed is voor de burgers.

Door:
“Weethetwel”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", "Weg met ons!", belangenverstrengeling, euro, Geert Wilders, gezond realisme, Graaien, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, PVV, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

64 reacties op Geert Wilders heeft gelijk: de gulden moet terug

 1. Jules Vismale zegt:

  Geert Wilders heeft inderdaad groot gelijk dat de gulden weer terug moet! Sinds we in 2002 die akelige euro hebben gekregen vliegt het geld sneller je portemonnee uit dan de gulden, men kent de waarde van het geld niet meer, talloze mensen zijn erdoor an de bedelstaf geraakt en onze economie zakt gewoon weg in drijfzand! En hierna hopen dat ook de EU vernietigd wordt, gelijk zoals 30 jaar geleden het gehate communisme werd verwoest!

  Geliked door 5 people

 2. Dr. Heinz zegt:

  De gulden terug? Ten eerste had de gulden nooit moeten verdwijnen, dit was maar 1 van de vele voorbeelden dat dat EU een fiasco is!
  Met de omwisseling van gulden naar de Euro zijn we al verneukt, toen ging al 10% de lucht in. Toen ging iedereen de prijzen aanpassen cq flink verhogen, daar zijn we later wel achter gekomen. Nu kost 1 liter benzine 1.45,- guldens!! En ga zo maar door!!! De gulden terug? Dat zal wel een opstand cq een staatsgreep opleveren met die prijzen, op alles.
  Nun ja….dat is ook een manier om van die EU proleten af te komen!! Doen, ik zeg: doen!! Go, go, go…..

  Geliked door 4 people

  • Dr. Heinz zegt:

   Ho, ho..,. Benzine
   De prijs in guldens is 3.45,-!!!!!!

   Geliked door 2 people

   • Yvonne zegt:

    Ik dacht al er klopt iets niet
    Een patatje met een snack kost nu € 5,25 dat kostte het in guldens, nu dus rond de 12,00 gulden had dat geweest
    De bedenkers met dank aan heer Zalm werden er opgewonden van en ook dat we massaal bedonderd zijn met die takke €€€€€€€ ze dachten dat domme volk trapt er wel in

    Geliked door 1 persoon

 3. Wensdromen mag, maar denk niet dat de gulden op korte of langere termijn terugkomt. Het Nederland van de gulden bestaat ook al lang niet meer. Misschien dat al wel de helft van de bevolking de gulden nooit heeft ‘beleefd’ en er ook niks mee heeft. Verder is de euro zo geïntegreerd in West-Europa, dat terug naar de eigen valuta eigenlijk niet meer kan. Met de demografische en culturele transitie, verdween ook de gulden. Geert trekt aan een dood peerd!

  Like

  • Bagul zegt:

   Rottenpikwick….zo is het. Trekken aan een dood paard. De kleine uitspattingen die een demonstratie heten, een referendum, een boze burger, verkiezingen…ze zien het graag in hofstad want dat is democratie. Krantjes, opinie, info avondjes…allemaal democratie. Een beetje hier, een beetje daar. Het is net koken. Als er iets moet veranderen dan moet het op een manier die driekwart van de bevolking niet trekt. Mentaal. Fysiek komt daarna. Te zwak. Te slap. Te bang. Te zenuwachtig. De groep die overblijft wordt opgehaald als ze worden gepakt. Dat zijn de mannen die misschien met harde hand DURVEN de omslag te creëren. Maar zelfs Henk Kuipers van die simpele ‘No Surrender’ zat te janken in zijn cel omdat hij kerstmis niet thuis mocht vieren. Dat is een man die boven de wet wilde staan op het speelveld van de gecreëerde democratie. Met een motor clubje. Broem broem. Dat werkt natuurlijk niet. Moraal van het verhaal is dat alleen het bloed stromend door de straten een totale ommekeer zal teweegbrengen. Iets anders niet! En niet met knuppels en messen. Nee, het echte materiaal. Hier niet verkrijgbaar. Wel vlakbij. Maar goed, dat is een andere discussie. Rottenpikwick, jij snapt het. Ik ook. Misschien moeten we er iets mee doen. Of niet. Verder leven met de verwarming op 20 en een wijntje op tafel. Ook niet verkeerd. Weekendje weg binnenkort, ook fijn. Lekker naar de bioscoop komend weekend? Ja, graag! Begrijp je mij? Dit is wie wij zijn! Heb je al kaartjes voor de kwartfinale van Ajax? Rennen dan! Daar ligt onze prioriteit. Alle gekheid hierboven beschreven. Ga het dan maar eens doen. Rutte ontvoeren. In een split second met militaire precisie. Volg je mij nog? Of verslijt je mij al voor volkomen verknipt? Timmermans…. vanavond nog ophalen. Zou je het kunnen? Ik weet het antwoord……

   Geliked door 1 persoon

  • Blaffertje zegt:

   Vrees dat je gelijk hebt, maart hoop doet leven.

   Like

 4. Mary zegt:

  Dit heeft hij al in 2012 laten onderzoeken door Lombard Street evenals het uit de EU treden van Nederland beiden bleek duidelijk (hoe verrassend…….) voor Nederland velen malen beter, zou hij nu toch in alles gelijk hebben gehad…..

  Geliked door 1 persoon

 5. guusvelraeds zegt:

  Dit betekent dat de rente voorlopig niet gaat stijgen. Niet stijgen omdat het economisch technisch niet meer kan. Waarom niet omdat dan de boel uit elkaar spat. Gaat de rente stijgen klapt de EU, de ECB en de droom van de elite van een groot Europa. Daarom blijft alles voorlopig nog bij de nul rente politiek tot het moment komt van negatieve rente. Op moment dat dit gebeurd (voorlopig nog niet want ze zijn niet achterlijk maar vroeg of laat moeten ze of de rente laten oplopen of negatieve rente invoeren) komt alles in een stroomversnelling en klapt het hele geld schepping en uitgeef systeem in elkaar. Een mogelijkheid blijft over om de Europese grootheidwaan te redden en dat is een oorlog beginnen. De EU zou oorlog voorkomen en juist de EU gaat oorlog provoceren. Tot dit laatste zie ik ze in staat.

  Geliked door 1 persoon

  • mengel zegt:

   rente, waarom zou je inkomsten halen uit rente tegenwoordig? investeer in aandelen of beleggingsfondsen, dat is je geld zeker waard, ook al heb je soms een tegenslag. om een voorbeeld te geven, ik heb sinds 1 januari 15,4% winst uit een beleggingsfonds gehaald, en die winst gaat waarschijnlijk nog flink doortikken. oh ja, omdat de rente laag is, is de hypotheekrente ook laag, waardoor nieuwe investeringen gestimuleerd worden door de overheid. nu is de beste tijd om een huis te kopen dus. van negatieve rente gaat waarschijnlijk geen sprake zijn, en wanneer dat wel zo gaat zijn, verwijder je het geld van de bank. het zou ook onlogisch zijn, aangezien rente bestaat als lokkertje om klanten naar banken te halen.

   met vriendelijke groet

   Like

 6. BigLJohn zegt:

  ….Zelfs de kosten van geld drukken hoeven niet gemaakt te worden, want het zijn alleen maar de bedragen die, na het opmaken van het leencontract, op afschriften gedrukt worden. En dan beginnen de rente-inkomsten te lopen….Maar het neemt niet weg dat ook hier de wet van vraag en aanbod geldt. Als er steeds maar geld in de economie gepompt word, veel meer dan nodig is voor een goede balans, wordt dat geld steeds minder waard. Inflatie. Is er veel te weinig van in omloop dan word het een dure munt. Het was ergens in de jaren 70. Door de grote inflatie die toen heerste kreeg ik 12 % rente over mijn spaargeld ! Vandaag de dag word de rente een factor 1000 (0,012%) kunstmatig laag gehouden, maar het lost geen enkel financieel probleem op.

  Like

 7. Republikein zegt:

  Was iets aan het opzoeken en kom ik gisteren dat afgebeelde bankie tegen, herinnering aan de Koekamp, vandaag koop je er 4 pakjes tabak van, met rolt soepel en brandt gelijkmatig en streek van Dirkjan.

  Geliked door 2 people

  • BertG. zegt:

   Daar komt het wel op neer. 4 pakjes tabak voor 100 Gulden.
   Een pakje tabak kost zo rond de 10 euro, wat al gauw zo’n 22,5 Gulden is.

   Ik ben er maar mee gestopt om nog langer terug te rekenen, je wordt alleen maar zwaar depressief van als je er bij stil staat.
   Alleen voor 3 schollen ben je inmiddels ook al zo’n bedrag kwijt van tegen de 25 Gulden.

   Geliked door 2 people

 8. Stian L zegt:

  De gulden was toentertijd een sterke harde valuta. Vanaf het begin klopte er iets niet. Nederland moest 2.20 guldens inleveren voor 1 euro. In het begin reken je steeds om in guldens wat je in euro moest betalen. Later deed je dat niet meer omdat de Nederlandse economische markt alles 1 op 1 aanbied. Het leek wel alsof de waarde van 1 gulden hetzelfde is als 1 euro en dit klopt niet. Nederlanders burgers waren en zijn misleid. Geert Wilders heeft gelijk…snel terug naar de guldens. Het kost wel wat maar je krijgt er veel voor terug. Heel veel zelfs….

  Geliked door 2 people

 9. Jan zegt:

  En de bankbiljetten waren kunstwerken op zich.

  Geliked door 2 people

 10. Rinus zegt:

  Hoe eerder hoe beter. Hoeven we ook niet de pensioenen van zuid Europa te betalen en kunnen we voor onze oudjes zorgen.

  Geliked door 2 people

 11. Kelly zegt:

  De tijd dat wij van de boom der beschaving zullen vallen lijkt nabij.

  Geliked door 1 persoon

 12. Peter zegt:

  Geert heeft gelijk als het gaat om het gemis van de gulden volgens mij wou de nl bevolking 1 niet bij een europa 2 woude ze geen europeese munt maar ja wat hebben burgers te vertelen als de mensen met macht en geld dollar tekkens zien zijn wij heelemaal niks hahah het eenige wat wij als burgers mogen doen is de rekenig betaalen mijn mening is dus ook dat het banken systeem niet klopt maar nu trug gaan naar de gulden lijkt te mooi ik denk zelf dat dat geen verbetering zal worden voor de burger ik zelf zet in op crypto dan heb je alles in eigen beheer zonder tussenkomst van een bank 👍😜

  M.v.g. Peter

  Like

 13. Reinald zegt:

  Kan kijgen we een normaal
  Loon voor werken

  Like

 14. Lucky zegt:

  Ondertussen micron,
  https://www.breitbart.com/europe/2019/03/05/macron-attacks-brexit-calls-european-federalism-pre-election-war-cry/

  Macron Attacks Brexit, Calls for ‘European Federalism’ in Pre-Election War Cry

  Globalist French President Emmanuel Macron has made a direct address to the over 500 million people who live in the European Union, calling on them to support his vision of a more centralised and powerful “project” European Union which, he believes, could even entice the United Kingdom into cancelling Brexit

  Like

 15. jack black zegt:

  De Euro is in reinste vorm inflatiegeld !
  Daar zitten in Brussel en Straßburg delitante klootzakken
  die wie een maffiaclan bepalen over milliarden van subsidis en
  dat met een troep smeerlappen met het IQ van een baksteen !
  En dank open grenzen, is het economiesysteem van water naar
  de zee dragen ontstaan ! De grote klappen komen nog !
  Garandeerd !

  Geliked door 2 people

 16. sjuad zegt:

  Een landsmunt naast een internationale handelsmunt dat had de eerste uitkomst moeten zijn.
  Zalm ook zo een lachert gaf ‘het volk’ 100 gulden en ‘het volk’ vond Zalm goed.
  En zo de Gulden verneukte tegen de Euro van de Unie, de shit Unie van onrendabele incompentente luizers.
  Hoewel zij veel beter voor zichzelf zorgen dan ‘het volk’.

  Dom volk dus.

  Like

 17. Lucky zegt:

  Iets anders, de wereld steeds zieker…
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3244905/afgrijzen-om-verkrachting-game

  Afgrijzen om verkrachting-game

  LONDEN – Een videogame die draait om het verkrachten van vrouwen, met daarin elementen van necrofilie en pedofilie, heeft tot grote beroering gezorgd onder mensenrechtenadvocaten, gamers en sociale mediagebruikers.

  Like

  • Blaffertje zegt:

   Wat een walgelijk idee om zo’n spel te maken.
   Maar die idioot die dit heeft bedacht deugt nog minder.
   Opsluiten zo’n idioot.

   De wereld is in en in verrot.

   Like

 18. Derk zegt:

  Aan ga je in de tijd terug, dat is nooit goed.

  Like

 19. Ton zegt:

  EU had nooit uitgevonden moeten worden, het heeft bij vele mensen alleen maar frustraties opgeleverd, het plezier in werk en ondernemen is voor groot deel weg. Incompetente politici, waarvan een aantal net uit de poepluiers komen zullen ons wel zeggen hoe het moet.
  De debatten in de Tweede Kamer zijn een aanfluiting.
  Daar gaan onze zuur verdiende centen naar toe toe. Het is een groot roversbende daar!!
  De helft van de banen bij de overheid zijn ONZINBANEN. hebben geen enkele toegevoegde waarde voor ons land.
  Daarom zijn er overal tekorten en gaan belastingen, premies omhoog.
  Grote schande voor dit land, maar dat gaat een keer fout!! Alleen FVD heeft het door maar wordt door de z.g.n. elite verketterd, want dan kom je aan het brood van die zakkenvullers.
  Stem daarom FVD voor een rechtvaardiger samenleving.

  Geliked door 1 persoon

  • Tistochwat zegt:

   Ton 6 maart 2019 om 12:04

   Grote schande voor dit land, maar dat gaat een keer fout!! Alleen FVD heeft het door

   En Geert Wilders heeft zeker stront in zijn ogen? En hij wordt niet verketterd door de ‘elite’?
   Wat een domme opmerkingen maakt u.

   Geliked door 3 people

   • Frans Brassens zegt:

    Rustig maar Tistochwat.
    Meneer Ton volgt kennelijk niet het vaak wonderlijke stemgedrag van FvD, noch lijkt hij de uiterst merkwaardige uitspraken van Baudet (frans voor ezelhengst) en van (soms) Hiddema tot zich te hebben genomen. Waardoor hij helaas, helaas, niet tot zuiver denken over het FvD heeft kunnen komen. Hij mist feitenkennis dienaangaande.
    Meneer Ton lijkt mij iemand die per ongeluk terecht is gekomen in een gezelschap dat FvD inmiddels wél ontmaskerd heeft, als een soort nevenvestiging van de VVD. Alsmede als opvangcentrum voor VVD vluchtelingen.

    Geliked door 1 persoon

 20. Inge zegt:

  Guldens terug? vandaag of morgen krijgen we een nieuwe munt, de Phoenix!

  https://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/economist-bereid-op-nieuwe-wereldmunt-1988/

  Like

 21. Pieterse zegt:

  Ja meneer Wilders,je heeft gelijk ,er is nooit voor gestemd,aan het Nederlandse volk,ze doen maar die banken,

  Like

 22. Johannes groen zegt:

  Inderdaad er zit een vieze smaak aan de euro

  Like

  • Harry zegt:

   Ja , geen wonder , die vieze smaak .
   Die moslims beschikken ook over tamelijk veel euro’s .
   Die vegen hun kont met hun blote handen af , en ze zitten ook aan ons geld ,
   ergo de euro stinkt naar islamitische stront !
   De kreet “ geld stinkt niet “ is dus zwaar achterhaald .
   Daarom terug naar de gulden en zorgen dat die lui er geen enkele in handen krijgen .
   Steek dus nooit geld in je mond !

   Like

 23. Pingback: Geert Wilders heeft gelijk: de gulden moet terug! | eunmask

 24. BertG. zegt:

  Ik vind het vooral zeer irritant dat een rekening nummer bij een bank, dat wat ooit gratis begon, inmiddels verplicht is en je ook nog elke maand steeds meer geld kost voor steeds minder service.
  Bank filialen worden gesloten om iets te regelen, en je krijgt geen enkele rente meer.
  Ik kan ook niet meer met een zak geld alle bedrijven af om contant mijn rekeningen te betalen.
  Werkgevers betalen al 10tallen jaren niet meer contant uit.
  Voor je uitkering heb je er 1 nodig, anders krijg je niks.
  Zonder een bankrekening besta je eigenlijk nog nauwelijks omdat vrijwel niets meer mogelijk is zonder die rekening om je geld te kunnen krijgen.

  Lang geleden haalde ik wel eens geld van de bank voor een oude buurvrouw als 14-16 jarige.
  Dan schreef ze op een velletje papier dat ik b.v. 100 Gulden van haar rekening mocht halen.
  Als ID bewijs moest ik dan het trouwboekje van mijn ouders meenemen, want daar stond mijn naam in.
  Meer bewijs had ik niet.
  Nooit is dit een probleem geweest. Soms werd er even gebeld naar de buurvrouw.
  Maar iedereen op de bank kende de meeste klanten wel, toen nog heel gewoon.
  Mensen vertrouwden mekaar nog.
  Iets wat nu geen mens zich meer kan voorstellen.

  Geliked door 4 people

  • BertG. zegt:

   En ik woonde toen niet in een dorp waar maar 50 man/vrouw woonde.
   Omdat ik zo makkelijk geld van iemand ze rekening mee kreeg.
   In dezelfde stad woon ik nog steeds.

   Like

 25. H van der Graaff zegt:

  Zo dom zijn de mensen in Nederland
  We zijn belazerd met alles de prijzen maal 2 plus 10 procent en de lonen gedeeld door 2 min 10 procent
  Voorbeeld de sociale prijs huur is 720 euro dat is bijna 1500 gulden niemand heeft dit in de gaten

  Geliked door 4 people

 26. H van der Graaff zegt:

  Nederlanders zijn dom dat ze zich zo hebben laten belazeren
  Het is een komplot tussen de banken en de vermogenden
  Voorbeeld de huurgrens sociale woningbouw is 710 euro dus ca 1500 gulden niemand hoor je hierover alle prijzen maal 2 plus 10 en de lonen gedeeld door 2 min 10

  Like

 27. gerrit zegt:

  We zien bij iedere aanpassing van de BTW-belasting ook dat het bedrijfsleven (supermarkten) zich in de handen wrijven. We zouden van 6 naar 9% gaan maar ik zie artikelen met een lage prijs die met 10 of 20 cent zijn gestegen. Het is overal mis. Bij de snackbar; 2 Kwekkeboom kroketten was € 3.20 is nu € 4.00 Ja Meneer: We hebben de prijzen al jaren niet verhoogd is het antwoord. En wat horen we uit Den Haag?: Iedereen gaat er op vooruit………..Mijn pensioen is al jaren hetzelfde bedrag.

  Geliked door 2 people

  • mengel zegt:

   ik zou zeggen: koop een frituurpan bij de blokker voor 27 euro, das minder dan 7 keer 2 kroketten. frituurvet van b of c merk kost ook bijna niets, en doet u lang mee. daarnaast kost een zak friet iets meer dan een euro, en kroketten van kwekkeboom nog geen 4 euro per 4 stuks. maar die heeft u niet nodig, die zijn voor de oven. de mora heeft voordeelpakketten van 12 stuks voor maar 4,20. zo bespaart u een hoop geld mogelijk. ik hoop dat dit u helpt bij uw kosten

   Like

 28. Aegolius cs zegt:

  De Europeanen zijn bedrogen met de invoering van de Euro door de ECB.
  ( Europese Centrale Bank)
  in de jaren 90 van de vorige eeuw heette de Euro nog de ECU en had een interbankaire handelswaarde van 1 gulden 10 of te wel 1 Duitse Mark.
  In de jaren daarop besloten de Europese ministers van financiën en de ECB
  om ECU op te krikken tot een interbankaire handelswaarde van 2 gulden.
  ( Of te wel 1 Mark 45. )
  Eind jaren 90 werd de ECU omgedoopt tot de “Euro”.

  Vlak voor de invoering besloten de Nederlandse minister van Financiën Gerrit Zalm en Tjeenk Willink van de Nederlandse bank om de Euro aan de Nederlanders te verkopen voor een bedrag van 2 gulden 20371.
  Dat leverde de Nederlandse Schatkist 25 miljard euro extra op.

  In de Franse tijd zouden zulke geld specialisten met hun kop onder de guillotine komen, maar tegenwoordig krijgen ze er slechts een gouden handdruk en een leuk commissariaat.
  Over crisis veroorzaken gesproken…….
  Goldnews 2011: Gerrit “Scrooge” Zalm

  In de hemel is het iedere dag Kertmis…………

  Geliked door 2 people

 29. Lidy zegt:

  Ik ben het helemaal eens , de gulden moet terug , sinds we de euro hebben is het hier niet meer te betalen , prijzen gaan maar omhoog met 10 of 20 euro cent alsof het gewoone centen zijn absurt . Kleding is ook niet meer te betalen en dit terwijl wij wten dat kleding toen die tijd al ( met de gulden ) driehonderd procent winst maakten en nou 600 procent winst . En dan hebben we het nog niet eens over het eten en rekeningen en kijk eens naar de zorg als je uitrekend hoeveel wij aan de zorg betalen in guldens schrik je je eigen een hoed .

  Geliked door 1 persoon

 30. Wachteres zegt:

  Hé, ik heb ook nog zo’n 100 gulden papiertje. Kregen we destijds in Assen uitgedeeld.
  Hans Jansen was ook nog aanwezig – moge hij rusten in vrede.

  Het is huiveringwekkend en deprimerend zoals wij – als volk – bedonderd worden.

  Het trieste is dat je in de politiek niemand – behalve Geert – meer kunt vertrouwen.

  Hopenlijk komt er – na de verkiezingen – een einde aan deze waanzinnige situatie en krijgen we de gelegenheid om ons land weer van onderen af op te bouwen tot wat het eens was en alleen maar beter.

  Maar daarvoor heben wij sterke, betrouwbare leiders nodig, die als eerste het belang van hun land en volk voor ogen hebben.

  Bij de meeste partijen zijn die niet te vinden.

  Geliked door 3 people

 31. Inge zegt:

  @Bron, waarom is onderstaande bericht niet geplaatst? omdat u soms ook wel weet dat de gulden nooit terug zal komen en Wilders dit ook wel weet?

  De gulden terug? vandaag of morgen krijgen we een nieuwe munt, de Phoenix!

  https://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/economist-bereid-op-nieuwe-wereldmunt-1988/

  Like

 32. theoprinse zegt:

  De essentie van Weethetwel is juist: Waar vroeger de centrale bank van een land nu in de Euro al of niet in samenspraal met het ministerie van financien het alleenrecht heeft op het drukken van geld moet de staat steeds weer de private geldmarkt op waaronder de banken voor het herfinancieren van de staatsschuld .
  Maar die banken lenen het geld weer van de Cetrale bank en die rekent ook rente.
  Toen Nederland nog de gulden had ging het buitenland nooit stilzwijgend akkoord met geld drukken door Nederland maar werd de gulden minder waard tov buitenlandse valuta en dus de import van grondstoffen duurden maar de export goedkoper.
  Na de Euro was er tov de deelnemende Eurolanden ljarenang geen onderlinge bijstelling en vooral Griekenland op advies van Goldman Sachs heeft dat proportioneel enorm misbruikt.
  Door de kredietcrisis van 2008 kwam de Griekse afpersing aan het licht en kon met name Nederland en Duitsland er netto voor opdraaien want Frankrijk en Italie deden er – zij het iets bescheidener – ook aan mee. Daarom is KLM Air France een gevaarlijke alliantie.
  Daarnaast is de gulden met 2 gulden en 20 cent veel te goedkoop aan de Euro verkocht.
  De koers van de euro had op de twee gulden moeten liggen in plaats van op de 2,20371 gulden waartegen de euro in Nederland werd ingewisseld.
  https://radar.avrotros.nl/forum/euro-f35/gulden-was-t-ov-euro-ondergewaardeerd-t28979.html
  Die schade bedraagt al meer dan 1.000 miljard.
  Wel was de zwakkere Gulden al begin 70er jaren aan de sterkere D-Mark gekoppeld maar dat was goed voor de stabiliteit van de Gulden wisselkoers. Lubbers en Rudink hebben met het akkoord van Wassenaar met loonbevriezing de koopkracht geremd waardoor vanaf begin 90er jaren het arbeidsloon in de exportproducten (ook) lager werd en daardoor de concurrentiepositie sterker binnen de monetaire verhouding Gulden – D-Mark.
  Rutte borduurt hier nog steeds op voort maar de aspratie om de Europese transport sector voor nederland binnen te halen is verdampt door de Poolse chaufeurs.
  Rutte financiert tot heden met Nederlands belastinggeld ten kost van de Nederlandse binnenlandse consumptiemarkt de Zuid Europese import van Nederlandse exportproducten.
  Daarnaast ziet Nederland de 101 miljard die het tegoed heeft van centrale banken in Zuid-Europese landen binnen het eurosysteem nooit meer terug.
  https://www.ftm.nl/artikelen/de-101-miljard-die-nederland-nooit-meer-terugziet?share=1
  Capital Economics berekende voor de PVV uit dat Nederland met ingang van maatregelen in 2014 zoals einde ontrwikkelingshulp en immigratie en terug naar de gulden vanaf 2035 10 procent hoger BNP (780 mrd 2018) elk jaar zou hebben

  Klik om toegang te krijgen tot Rapport_NExit_full_ENG.pdf

  Like

 33. I.J.DANIA zegt:

  GEERT WILDERS HEEFT GROOT GELIJK !!!
  GULDEN HAD EIGENLIJK GULDEN MOETEN BLIJVEN !!!

  Geliked door 1 persoon

 34. Bagul zegt:

  Tineke, je vraagt mij of ik het zou kunnen? Ik denk dat mij mij moet vragen of ik het wil! Rutte kan privé best een aardige kerel zijn echter, hij staat garant voor een hoop ellende. Hij is er verantwoordelijk voor. Met zijn departementen om hem heen. Willens en wetens neemt hij die verantwoordelijkheid. Dit land is nu zo ver heen dat hij hiervoor ter verantwoording geroepen zou moeten worden. Met onmiddellijke ingang. ‘Wie moet het dan doen’?….hoor ik al galmen! Dat komt wel goed. Prioriteit is dat hij van het toneel moet. Opmerkelijk is dat deze man ermee wegkomt en Heineken niet in de tachtiger jaren. Evenals Heijn. En Caranza in de zeventiger jaren. Wat ik bedoel is dat er bij Rutte gesproken zou worden over de daad als schandelijk terwijl de ontvoeringen hierboven benoemd bestsellers zijn vandaag de dag. Maar Rutte…dat doe je toch niet! Nee….doe het maar niet en weet hoe je ‘toekomst’ eruit ziet. Ja, ik kan het.

  Geliked door 2 people

 35. Maarten zegt:

  Ik eet veel een broodje carpaccio, daar betaal je € 9,50 voor, omgerekend naar de gulden zou dat betekenen dat je je meer dan 20 gulden voor dat broodje betaald.
  Lekker terugkomen die gulden, en lang leven Geertje !!!

  Like

  • Harry zegt:

   Je gelooft toch niet , dat als de gulden terugkomt dat alles ( of ook maar iéts ) goedkoper wordt ?
   Dan gaan de prijzen waarschijnlijk met 2.2 maal omhoog .
   Dus daar schiet je niks mee op .
   In die zin zou ik zeggen , reken er niet op dat daar voordeel uit komt .
   Iemand die iets goedkoper maakt snijdt dan in eigen vlees .
   Je gelooft toch niet dat je broodje dan “slechts” tien gulden zou kosten ?
   Gaat niet gebeuren .
   Eerlijk gezegd vind ik de EU een veel groter probleem dan de euro .
   Wij doen nogal wat internationale handel , dat is zonder wisselkoersen ( met bijbehorende bankwinsten ) wel een stuk eenvoudiger .
   Niet alles is nadelig .

   Like

 36. Stian L zegt:

  Ik las hier dat Geert Wilders niet aan een dood moest trekken. Dood paard werd hier de EU mee aangeduid, mag ik aannemen.
  Het beste voor een dood paard is dat het snel begraven wordt.

  Like

 37. Pingback: Dr. Klaus Schwab komt als geroepen met zijn Great Reset | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s