De luidruchtige en de zwijgende jongeren

Screenshot_93.png

(Door: Rainer Zitelmann – Vertaling: E.J. Bron)

De media worden beheerst door de klimaatprotesten van enkele duizenden scholieren. Zij worden gehoord. Maar steeds meer jongeren zwijgen – uit angst om vanwege kritische meningen als “rechts” bestempeld te worden. Een actuele peiling.

Volgens een peiling van het opinieonderzoeksinstituut Forsa vindt ongeveer één op de twee jongeren en jonge volwassenen (16 tot 25 jaar) dat men in Duitsland over onderwerpen zoals immigratie of islam bepaalde meningen niet meer openlijk kunt vertegenwoordigen zonder als rechts of rechts-radicaal bestempeld te worden. De peiling werd gehouden ion opdracht van de Friedrich-Naumann-Stichting, die gelieerd is aan de FDP.

Zwijgspiraal

Op dit moment wordt in Duitsland de theorie van de gerenommeerde opinieonderzoekster Elisabeth Noelle-Neumann bevestigd over de “zwijgspiraal”: mensen, die vanwege een eenzijdige mediateneur vrezen met hun meningen buitenspel te staan, zwijgen. Mensen, die zichzelf overeen vinden komen met de meerderheid en door media en politiek in dit geloof versterkt worden, uiten hun mening luid en vrijmoedig.

De scholieren, die de bekennende klimaat paniekzaaister Greta Thunberg bejubelen, krijgen dagelijks bevestiging: bondskanselier Angela Merkel persoonlijk prijst ze de hemel in. De top-kandidate van de SPD in de verkiezingscampagne voor de Europese Parlementsverkiezingen is enthousiast. De Groenen en Die Linke moedigen hen aan. In de nieuwsuitzendingen van de ARD en het ZDF worden ze als voorbeelden neergezet. Spijbelen is goed, want het dient de redding van de planeet. Toen ik scholier (en heel links) was, werden we niet door media, bondskanselier en ouders aangemoedigd, maar kregen we behoorlijk de wind van voren. Dat is tegenwoordig anders.

Gedachte-experiment

Het is schijnheilig wanneer partijen en media abstract de “politieke belangstelling” en de “betrokkenheid voor eigen meningen” prijzen. Gedachte-experiment: Hoe zou de reactie zijn wanneer de protesten van de scholieren zich bijvoorbeeld zouden richten tegen autohaat en ecologische hysterie of zelfs voor versoepeling van uitzettingen? Zouden ze dan ook voor hum maatschappelijke betrokkenheid en voor hun politieke belangstelling geprezen en tot spijbelen aangemoedigd worden?

Tegenwoordig vreest één op de twee jongeren – zoals blijkt uit de peiling van de Naumann-Stichting – zich kritisch over de immigratie en de islam uit te laten. Allemaal “rechtsen”, allemaal AfD-aanhangers? Zeker niet. Bij de laatste parlementsverkiezingen was de AfD bij jongere kiezers onder de 30 jaar met 11% ondervertegenwoordigd. De ongeveer 50% van de jonge mensen, die er volgens de peiling van Forsa over klagen dat men zich niet vrij kan uiten over bepaalde thema´s zonder als “rechts” bestempeld te worden, is zelf dus overwegend niet rechts. Ze maken zich zorgen om een liberaal, democratisch fundamenteel recht. Ze maken zich zorgen om de geestelijke vrijheid. Eigenlijk een goed thema voor een liberale partij.

Nestthema?

Toen ik vorig jaar discussieerde met vooraanstaande personen van de FDP en ervoor pleitte om, behalve aan het thema “economische vrijheid”, ook meer ruimte te geven aan het thema “geestelijke vrijheid – tegen politieke correctheid”, vertelde men mij dat dit een “nestthema” zou zijn, dat alleen “nieuwrechtse kringen” zou interesseren. Dat beschouwde ik als een vergissing. Nu geeft de peiling van de Naumann-Stichting mij gelijk.

Bron:
www.theeuropean.de
Door: Rainer Zitelmann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Lügenpresse", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Barbarisme, belangenverstrengeling, Censuur, cultuurrelativisme, demoniseren, Desinformatie, Duitsland, gezond realisme, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Linkse Kerk, Linkse media, machtswellust, mainstream-media, Marxisme, meningsdictatuur, moralisme, nieuw fascisme, Overheid, political correctness, politici, propaganda, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

8 reacties op De luidruchtige en de zwijgende jongeren

 1. Arthur Schop zegt:

  Massahysterie en politieke pedofilie

  Geliked door 1 persoon

 2. Dr. Heinz zegt:

  Tijdens de donkere dagen in Duitsland was dit ook al zo!! Wie niet voor Hitler was, en dat ook nog ventileerde was zijn cq haar leven niet zeker!! Die tijd gaan wij allen in héél Europa ook mee maken, tenzij……….

  Geliked door 1 persoon

 3. Jan zegt:

  KNMI manipuleert

  Het KNMI en het raadsel van de verdwenen hittegolven
  Thierry Baudet (FvD): Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht

  Ik heb Hiemstra er diverse keren op betrapt dat hij het over klimaatverandering had toen hij zijn weerpraatje hield (studeerde in het linkse, anarchistische nest Wageningen) of kwekt dat het ‘te koud’ was voor de tijd van het jaar, of ‘te warm’ voor de tijd van het jaar.
  Ziekelijke kwezel, net als Willemijn Hoebert. Studeerde ook in Wageningen en werkte later bij Hiemstra, soort zoekt soort

  Geliked door 2 people

 4. T.Troubadour zegt:

  Geheel eens met Dr.Heinz

  Like

 5. Bezorgde burger zegt:

  Hier in Vlaanderen net hetzelfde: Tijdens mijn studietijd in het Hoger Onderwijs begon het en het is nooit meer gestopt. Ondertussen behaalde ik meerdere diploma’s aan verschillende Hogescholen, wetende dat ik bij verschillende docenten beter écht op mijn tong moest bijten, omdat ik anders mijn diploma nooit zou behalen. In de tijd van Pim Fortuyn werd er door meerdere studenten op tafel gedanst en gejuicht om zijn dood, walgelijk… Toen Trump werd verkozen werd er moord en brand in de klas geschreeuwd door docenten psychologie, of werd hij belachelijk gemaakt én tijdens andere lessen wordt het opengrenzenbeleid regelmatig bejubeld of werd de Pano-reportage te Tremelo aangehaald om het racisme van ons bekrompen Vlamingen aan tte tonen. Heel wat docenten gaan hun boekje te buiten, dit gedrag hoort écht niet thuis aan onderwijsinstellingen. Toch gebeurt het regelmatig. Hoe stop je dit soort toestanden?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s