Op Urk lukte het de PVV wel

Screenshot_205

De vuurtoren op Urk.

(Door: Wim van Schaik)

De uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten is duidelijk: de VVD kreeg slechts een speldenprikje en verloor te weinig. Veel te weinig. Dit verlies breekt de arrogantie van de VVD niet. Om dat te bereiken, had de VVD echt een pak slaag moeten krijgen. Maar, of men bij de VVD laconiek doet of niet, Baudet blijkt ineens een serieuze bedreiging. Het downplayen van zijn succes is dan ook gelijk al begonnen.

De vraag is ook hoe bedreigend FvD voor de PVV is. Dat de winst van Baudet ook voor een groot deel ten koste gaat van het resultaat van de PVV is duidelijk. Niet duidelijk is in hoeverre PVV-kiezers het lieten afweten en helemaal niet gingen stemmen. Maar al bleven er wellicht mensen thuis, dat kan niet de hele verklaring zijn van het stemmenverlies. Er moet meer zijn.

Baudet heeft zich de laatste tijd vooral geprofileerd als anti-klimaatwet partij. Daardoor lag zijn focus even niet op immigratie en EU. Dat heeft hem kennelijk veel stemmen bezorgd. En als straks de kosten van de klimaatmaatregelen de pan uitrijzen, kan dat nog meer kiezers over de streep trekken. Toch lijkt dat niet de hele verklaring voor de stemmenwinst van FvD. Baudet mocht de laatste weken weliswaar minder zijn anti EU- en anti immigratiestandpunt ter sprake brengen, ver weg waren die nooit. Zijn inbreng bij het debat over het Verdrag van Marrakesh  en zijn uitspraken na de aanslag in Utrecht vlak voor de verkiezingen, logen er niet om. Net zomin trouwens als de gespeelde ‘afschuw’ door politiek en media die hem ten deel viel.

Wat is dan wel de verklaring voor het succes van Baudet? Zowel Wilders als Baudet zijn kritisch op dezelfde thema’s: immigratie, klimaat en EU. Wilders vraagt al jaren aandacht voor de rampzalige gevolgen van de ongebreidelde immigratie en de overdracht van soevereiniteit aan de EU. Gisteren zagen we hoe een deel van zijn oogst door Baudet werd binnengehaald. Dat Baudet zich de laatste tijd sterk focuste op de klimaatdiscussie en daarmee op wat men direct in de portemonnee voelt, zal een rol gespeeld hebben. De niet aflatende waarschuwing van Wilders voor dat ‘andere klimaat’, de toenemende islamisering van Nederland (met verlies aan vrijheid en veiligheid) baart veel mensen blijkbaar minder zorgen dan hun portemonnee. Zij denken vast ook dat Utrecht heel ver weg ligt…

Wat een grote rol speelt, is dat de  PVV, veel meer dan FvD, veel last heeft van stigmatisering, demonisering en regelrechte haat en bedreiging. Dat maakt dat je als kiezer er makkelijker voor uit kunt komen dat je op FvD stemt, dan dat je kunt zeggen dat je stem naar de PVV gaat. Wie voor de PVV werkt, krijgt op veel plaatsen zelfs te maken met haatcampagnes en inbreuk op het privéleven. Dat maakt het voor PVV lastig blijkt om goede, jonge kandidaten aan te trekken voor de lokale en provinciale politiek. Kandidaten die ook het gezicht van de PVV zijn en contact met de achterban opbouwen en onderhouden. Samen met een slecht gevulde partijkas belemmert dit het naar buiten treden van de partij en daarmee de uitbouw van de PVV, een serieus aandachtspunt voor Wilders. Waar het de PVV wel lukt om goede kandidaten in stelling te brengen heeft dat een positief effect. Kijk naar Urk waar Hendrik Wakker ervoor zorgde dat het aantal stemmers op de PVV met bijna 150% toenam. In procenten van 7,3% naar 13%. En dat terwijl FvD met 17% het op Urk ook heel goed deed.

Uitslag Urk

Screenshot_204

Bron: www.verkiezingensite.nl

Veelzeggend is dat de PVV op Urk geen last heeft van haat en bedreiging. De ramen bij Hendrik Wakker blijven heel en de muren van zijn woning onbeklad. Je zou zomaar denken dat dit iets te maken heeft met het nagenoeg ontbreken van Links op Urk. Het kan dus wel; én PVV én FvD op winst! Werk aan de winkel. De velden zijn wit om te oogsten…

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

34 reacties op Op Urk lukte het de PVV wel

 1. Tistochwat zegt:

  Hoe dan ook: Baudet profiteert van het vele werk van Wilders.
  Er wordt Geert Wilders groot onrecht aangedaan.

  Geliked door 6 people

  • Marlies zegt:

   Hoezo wordt Wilders “groot onrecht” aangedaan? Dat heeft hij aan zichzelf te danken door zijn asociale opmerkingen t.a.v. moslims. Baudet verpakt het allemaal wat waziger en “gesluierder”. Clever. Laat a.u.b. Martin Bosma de boel gaan leiden naar buiten toe. Die kan Baudet op gepaste wijze verbaal wegvagen: scherp, humorvol, sarcastisch en zeer goed geïnformeerd. .

   Like

   • Tistochwat zegt:

    Marlies 21 maart 2019 om 21:00

    Dat heeft hij aan zichzelf te danken door zijn asociale opmerkingen t.a.v. moslims.

    Onzin. U hoort zeker ook liever zalvende woordjes?

    Like

   • Derk zegt:

    Marlies, asociale opmerkingen van Wilders? Verklaar je nader. Noem gelijk ook de asociale opmerkingen van”hotemetoten ” vd PvdA. Of vergeet je die liever!!

    Geliked door 3 people

   • Voor mij en velen met mij, heeft Geert het prima gedaan! Die grijs gedraaide plaat is en blijft heel actueel! Geert is recht toe, recht aan! Baudet bralt mij te veel. Ik heb meer met de ‘gesjeesde advocaat’ (woorden van DWDD-tafelheer Eric Dijkstr!!) Hiddema. Jammer dat er niet nog een paar charismatische mensen bij de PPV zitten. Ik ken er eigenlijk maar 1; Machiel de Graaf. Bosma vind ik niet zo sterk.

    Like

   • Piet Snot zegt:

    Marlies schaamt zich voor de buren en haar omgeving over wat ze wel niet zullen zeggen als je zo’n asociaal als Geert, de kans geeft om de baas te worden.
    En ze heeft niet langer zin om daar telkens maar over aangesproken te worden.
    Tenslotte behoort zij toch bij de wat meer beschaafdere mensen, en dat zal ze dan ook laten zien.
    Dan kan je je maar beter aansluiten bij een groep mensen die wel zogezegd weten weten hoe het ook al weer hoort.
    Maak het verhaal dan maar wat waziger en “gesluierder” en draai dan maar om de kluit heen.
    Alles is beter dan rechtstreeks zeggen waar het op staat, want dat is nergens voor nodig.
    Tenslotte moet je toch met je buren en je omgeving leven en door de bocht kunnen, zonder dat ze je met de nek aankijken omdat jij wel op zo’n asociaal stemt.
    Want met dat soort mensen hebben ze liever niks mee te maken.

    Klopt het een beetje, Marlies?

    Geliked door 2 people

   • ruud beijer zegt:

    Asociale opmerkingen?Aan het adres van wie?Kruip terug onder je steen huichelaar!!

    Like

  • ruud beijer zegt:

   Immigratie klimaat en E.U dit zijn de overeenkomsten tussen het FvD en de PVV..
   Daar kan ik goed mee leven.

   Like

  • fleckie zegt:

   Daar ben ik het volkomen mee eens.

   Like

  • Bob Koster zegt:

   @Tistochwat. De poppetjes doen er niet toe, het gaat erom wat beide partijen willen. Ik had bijna FvD gestemd, tot ik Baudet hoorde over “waardevolle elementen in de islamitische cultuur”. Toen was het gelijk over en uit.
   Baudet heeft het voordeel dat hij zwaar geschut achter de hand heeft – Wilders niet, op Bosma na dan. En wat dat onrecht betreft, Wilders heeft een voorzet gegeven en Baudet kopt hem erin. Wat is daar voor onrecht aan?

   Like

   • Tistochwat zegt:

    Bob Koster 22 maart 2019 om 09:29

    En wat dat onrecht betreft, Wilders heeft een voorzet gegeven en Baudet kopt hem erin. Wat is daar voor onrecht aan?

    Moet ik dat nou nog gaan uitleggen?

    Like

 2. Bij een grote Boem was er wel een omslag gekomen!

  Geliked door 3 people

  • Tistochwat zegt:

   Guardia Angel 21 maart 2019 om 17:44

   Bij een grote Boem was er wel een omslag gekomen!

   Oh, nee hoor! Dan kwamen er nog veel meer ‘stille tochten’ met teddybeertjes en theelichtjes.
   En nog meer geschokte smoelwerken van de ‘elite’.

   DIT KLOOTJESVOLK LEERT HET NOOIT!
   IK HEB EEN HEKEL GEKREGEN AAN DIT LAND MET DIE HYPOCRIETE, LEUGENACHTIGE DIEVEN AAN HET ROER!

   Sorry voor de hoofdletters, maar ik ben woedend om zoveel idioterie bij het achterlijke stemvee! KLOOTZAKKEN!

   Geliked door 2 people

 3. Tom Hendrix zegt:

  Prima artikel van U meneer van Schaik. Dat geeft de burger moed, zou de victorie misschien in Urk beginnen voor de PVV? Ik zie er naar uit.

  Geliked door 4 people

 4. droevige mof zegt:

  De verkiezingsuitslag van gisteren heeft de Duitse systeempers zo bang gemaakt dat de omvang en de gevolgen van deze aardverschuiving niet zijn gemeld.
  En als het gebeurt, zoals hier bijvoorbeeld, zijn er honderden commentaren van lezers die de Nederlanders feliciteren.
  https://www.welt.de/politik/ausland/article190611617/Provinzwahl-in-den-Niederlanden-Rechtspopulist-Thierry-Baudet-ist-grosser-Gewinner.html

  Geliked door 3 people

 5. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Dat de partij arm is heeft ze voor een gedeelte ook zelf veroorzaakt, doordat het geen ledenpartij is krijgen ze niet de bijdrage van de overheid.
  Dit niet hebben van leden, laat staan ledenvergaderingen maakt ook dat eventueel politiek talent niet ontdekt wordt.
  Lang niet iedereen met politiek talent is bezig met een politieke carrière, mensen die tijdens ledenvergaderingen boven komen drijven kunnen echter benaderd worden om hen op andere gedachten te brengen.
  Het lijkt aannemelijk dat de PVV door de jaren heen inmiddels een stevige vaste kern heeft van stemmers, mensen ook die openlijk voor hun politieke voorkeur uit durven komen en meer dan bereid zijn een vergadering bij te wonen.
  De tijd dat we ons af lieten schrikken door Antifa en trawanten ligt denk ik achter ons, tijd voor verandering binnen de partij ?

  Geliked door 2 people

  • ruud beijer zegt:

   Beste Tyj ik heb dat ooit eens gevraagd aan Wilders waarom hij geen leden wilde. Hij zij het volgende daarover,leden betekent eindeloos vergaderen in zaaltjes. Dat kost heel veel tijd en geld. De standpunten van de PVV staan vast in het beroemde A4tje. Daar hoeft niet over vergadert te worden.

   Geliked door 1 persoon

   • Bob Koster zegt:

    @ruud beijer. Een ledenpartij betekent ook een openbare ledenlijst met namen en adressen. Zou u daar op willen staan? Ik heb al eieren tegen de ramen gehad en sindsdien hou ik me gedeisd – de volgende keer kunnen het bakstenen zijn.

    Geliked door 1 persoon

  • M.A.L. Sion zegt:

   Het zou denk ik al een heel stuk helpen als PVV en FvD voor eerstkomende verkiezing een LIJSTVERBINDING zouden aangaan. Openlijke samenwerking in de Provincies zou ook een goed teken geven aan de twijfelende kiezers.

   Like

  • Als (as.) politici bedreigt worden, dan moet er ingegrepen worden. Lieden als Frans Timmermans hebben van hun villa’s / kastelen ook een vesting laten maken. Wie denkt u wie dit allemaal betaald heeft? WIJ hoogstwaarschijnlijk!! Politici in spe hebben net zo goed recht op beveiliging! Deze mensen lopen meer gevaar dan Franske cs.!

   Geliked door 3 people

 6. Mary zegt:

  Als er ten aanzien van “dat andere klimaat” niet wordt ingegrepen door Baudet en dit van kwaad naar nog erger gaat komt men vanzelf weer bij de PVV uit.

  Geliked door 1 persoon

 7. henk zegt:

  Wilders heeft wel altijd gelijk maar hij zegt het gewoon te rouw en te bot, waardoor hij kiezers verliest. PVV stemmen is in de ogen van veel mensen wat ze het liefst zouden doen , maar ze schamen zich er dan toch voor en kiezen voor baudet die het allemaal net even wat netter zegt en daardoor aanzien krijgt

  Geliked door 3 people

  • Piet Snot zegt:

   Alleen overjarige schijnheilige bejaarden zouden er zo een mening op na houden.
   Alleen bejaarden zijn meestal op een gemaakte manier beleeft, terwijl ze er geen moer van menen.
   Dat merk je ook bijna overal waar veel bejaarden aanwezig zijn.
   Er zijn uitzonderingen, maar niet veel.
   Ze zouden het het liefst ook zo doen, maar schamen zich dus voor hun eigen gedachte en wensen.
   Dan ben je na mijn idee nog geen knip voor de neus waard als mens.
   Je verloochend jezelf en je afkomst dan namelijk.
   Het gaat ze dus om het aanzien en wat andere vinden, niet om wat ze zelf vinden.
   Zolang het maar een beetje beschaafd en netjes overkomt dus, dan kan je ook geen ruzie krijgen of in een discussie terecht komen.

   Geliked door 1 persoon

 8. Tistochwat zegt:

  henk 21 maart 2019 om 23:45

  Wilders heeft wel altijd gelijk maar hij zegt het gewoon te rouw en te bot, waardoor hij kiezers verliest.

  Onzin! Zijn die kiezers dan van suiker?
  Horen ze liever het melige gekweel van Rutte en diens huichelachtige, graaiende, kleptomane vriendjes?
  Wat een stel slappelingen zijn het dan?

  Geliked door 1 persoon

 9. Margot zegt:

  Baudet heeft een air over zich heen van hier tot Tokio. Daarnaast moet hij eerst nog maar eens laten zien dat hij iets klaar kan maken van alle standpunten, die hij van de PVV gestolen heeft. Ik verwacht dat alles op een fiasco uit zal draaien. Hardlopers zijn tenslotte doodlopers, net zoals het de LPF eerder vergaan is en dat straks alles weer terugkomt bij de PVV.

  Like

 10. Republikein zegt:

  In Urk weten ze het zeker:De mens wikt en God beschikt!

  Like

 11. Henk Beije zegt:

  Wat nu gebeurd met de overwinning van FvD,is in België al eerder gebeurd met de VNA,die situatie is vergelijkbaar.
  In België sloot men een cordon tegen het Vlaams Belang,evenzo werd de PVV kalt gesteld door de o zo democratische Nederlandse partijen.
  Maar net als in Vlaanderen komt er een nieuwe partij in Nederland,en ja om die weer kalt te stellen zal niet mogelijk zijn,want dat pikt zelfs de linkse media waarschijnlijk niet,en daarom zal FvD zich naar de grootste partij van Nederland kunnen werken in de tweede kamer,en gaan regeren,en ja,dan keren er weer veel stemmers terug naar de PVV,omdat FvD last krijgt van de vele regeltjes waar ze tegen kunnen zijn maar ze wel uit moeten voeren.
  Omdat het opzeggen van wetten,veel stemmen nodig heeft.

  Geliked door 2 people

 12. OphEUffen zegt:

  Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral

  (Bertold Brecht, 1928)

  Like

 13. Piet Snot zegt:

  Bij de viskraam (uit Urk) vanochtend waren ze maar wat blij dat de SGP weer het meeste had opgehaald aan stemmen.
  Daar waren ze blijer mee dan wanneer het de PVV was geweest, dat was anders een hele slechte dag geweest.
  De PVV kan nog niet tippen aan de SGP, vonden ze daar.
  Die kwamen nog niet eens in de buurt van wat de SGP ergens van vond of over dacht.
  Er hangen dan ook verschillende bijbel afkortingen in zijn kraam, om ze er de hele dag aan te helpen herinneren.

  Like

 14. Arnold zegt:

  Wilders benoemd de pronlemen maar maar zegt nimmer hoe hij het gaat oplossen. Enkel dat de Nederlander in zijn portemonaie wordt gepakt door Rutte daar blijft het bij
  Als hij nou zij als de pvv de grootste partij wordt dan is het afgelopen met het bestelen van de de Nederlander en gaat alles veranderen in dit land. Dat komt binnen bij de kiezer.

  Like

  • ruud beijer zegt:

   Wilders heeft geen oplossingen?Onder welke steen heb jij al die jaren gelegen?Ik zal er een paar opnoemen zoals grenzen dicht criminelen met een dubbel paspoort uitzetten. Asielparasieten uitzetten. Nederland de_islamiseren. Nederland uit de E U. Wil je nog meer oplossingen horen?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s