Rome en Peking stellen voldongen feiten: Italië sluit zich aan bij de “Nieuwe Zijderoute”

silk_road

(Vertaling: E.J. Bron)

Zonder lang op de resultaten van de EU-topontmoeting te wachten, waarop een gezamenlijk standpunt van de EU tegenover de economische grootmacht China geformuleerd moet worden, stelt Italië voldongen feiten. Uitgerekend in de Italiaanse hoofdstad Rome kon de Chinese staatschef Xi Jinping nu een groot symbolisch succes boeken. Want Italië wil zich als eerste grote economische natie, als eerste lid van de zeven industriemachten (G7) en als eerste grote EU-land officieel aansluiten bij het Chinese initiatief voor een “Nieuwe Zijderoute”.

Duits - Zuerst

Dat doet bij de overige grote EU-landen en ook bij de VS de alarmbellen rinkelen. Want de netelige economische betrekkingen met China zijn een thema van de – door de Brexit overschaduwde – EU-topontmoeting in Brussel. De staats- en regeringschefs willen nieuwe regels creëren, die het voor Chinese ondernemers moeilijker moeten maken om openbare opdrachten in de EU te krijgen. Chinese ondernemingen zouden bovendien alleen nog maar aan de beurt komen wanneer ook Europese bedrijven in China vrije toegang tot openbare opdrachten zouden hebben. “Wederzijdse toegang tot de markt” luiden de toverwoorden.

Maar de Italiaanse regering wilde niet wachten. Zij hoopt op miljardeninvesteringen door China – des te sneller, hoe beter. De Nationale Veiligheidsraad van de VS waarschuwde dat een aansluiting van Italië bij het initiatief het “roofzuchtige beginsel” van China legitimiteit zou verlenen, maar de Italiaanse burgers geen voordelen zou opleveren.

Dat ziet de Italiaanse regering anders – en plaatst zichzelf tussen twee geopolitieke fronten. Bij de “Nieuwe Zijderoute” gaat het Peking om miljarden investeringen in havens, wegen, spoorlijnen, telecommunicatienetwerken of luchthavens. Er moet geld stromen in economische corridors en handelscorridors tussen China en Europa, Afrika en Latijns-Amerika, maar ook binnen Azië.

Dat komt Rome goed uit. De economie verslapt, op veel plaatsen is de infrastructuur geruïneerd, men heeft dringend investeringen nodig. Daarom heeft de regering zaterdag een door Peking geëiste intentieverklaring ondertekend en is formeel achter de plannen van China gaan staan.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, China, EUSSR, gezond realisme, Italië, VS. Bookmark de permalink .

13 reacties op Rome en Peking stellen voldongen feiten: Italië sluit zich aan bij de “Nieuwe Zijderoute”

 1. Wim Vreeswijk zegt:

  Dat is een slimme zet Salvini want China wordt met zijn 1,4 miljard chinezen binnenkort inderdaad wereldmacht nr. 1 en als je daarbij bijtijds op inspringt geef je blijk van grote visie, dus Salvini: gewoon doorpakken dus !

  Geliked door 1 persoon

 2. guusvelraeds zegt:

  Natuurlijk zo hoort dat. Elke vrije natie moet en kan op eigen initiatief (Italy first) zijn eigen belangen behartigen. Zij hoeft niet smekend achterom te kijken naar Brussel. Op het ogenblik je dat gaat doen behartig je niet meer het belang van Italië maar het belang van de ongekozen aparatsjiks in Brussel. Kijk naar het debacle met de Nederlandse pulsvisserij. Een millieuvriendelijke en tevens winstgevende Nederlandse uitvinding voor visserij moet opgegeven worden omwille van niet transparante Franse lobbygroepen in Brussel.

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Was ik in mijn eerste comment vergeten. italië getuigt met deze daad tevens grote eer aan de beroemde Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo. Dit kan niet beter geïlustreerd worden dan met een nieuwe overeenkomst aangaande deze nieuwe Zijde Route.

  http://www.outoftheblue.nl/zijderoute/

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Ik geef Italië groot gelijk.

  Like

 5. Harry zegt:

  Het is te hopen dat het goed uitpakt .
  De EU is een verschrikking , maar de Chinezen zijn ook geen doetjes !
  Daar zitten ook heel veel gewetenloze hardijzers onder zonder enige empathie voor een ander .
  Zeker als het om grote bedragen gaat .

  Maar wél geweldig dat die Italianen zich weinig aan de EU gelegen laten liggen en gewoon hun eigen gang gaan .

  Geliked door 2 people

 6. koosv8 zegt:

  Dat de Evil Union snel uit elkaar mag klappen. Met alle doordrammende bobo’s erbij.

  Geliked door 1 persoon

 7. M.A.L. Sion zegt:

  Dat heeft de EU aan zichzelf te wijten met de idiote 0% rente. Daar zijn banken wel mee geholpen maar de burgers hebben zo hun spaargeld zien verdampen. Grote kans dat Hongarije en Polen het voorbeeld van Italië zullen volgen. Dan klapt de EU uit elkaar. Misschien valt er nog wat te redden door terugkeer naar de EEG met de overige (huidige) EU landen als vrijhandelszone. Daar zal Engeland met een mislukte Brexit wellicht ook oren naar hebben.

  Geliked door 1 persoon

 8. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Denk dat dit gevaarlijker is dan de meesten beseffen, wat weten we nou helemaal van China?
  We weten dat ze tot voor kort communistisch waren, we weten dat ze sinds het aantreden van Xi Jinping een andere koers zijn gaan varen maar ondertussen is het nog wel steeds een totalitaire staat.
  Eén stapje naast het pad dat door de partij wordt voorgestaan en de gevolgen zijn niet te overzien.
  Hun economie is inderdaad booming maar hoofdzakelijk omdat arbeid zo ongeveer gratis is, de halve Action ligt vol met ‘made in China’.
  China heeft schijt aan eigendomsrechten en kopiëren zonder schaamte alles wat ze hun vingers kunnen krijgen.
  Het wordt al gezien als een overwinning als een Chinese kopie van de Landrover uit de handel wordt gehaald!
  Die was niet zomaar een beetje hetzelfde maar gewoon helemaal, je verzint het niet !
  Eerlijk gestolen !
  Daarbij geeft China elk jaar een gigantisch bedrag uit aan defensie en intimideren ze Japans grondgebied en Taiwan (Formosa).
  Ze beschouwen de Chinese Zee geheel ten onrechte als hun eigendom sinds daar bodemschatten zijn gevonden. Maar wie durft daar wat aan te doen?
  De handelsoorlog die Trump met China heeft ontketend is echt niet op komen zetten als peopen, daar was wel degelijk een reden voor.
  China heeft ook grote investeringen gedaan in Afrika, en zoals het Chinezen betaamt, niets is voor niks, daar moet wel degelijk het een en ander tegenovergesteld worden.
  Vergeet Rusland, vergeet de islam, het gevaar komt uit China.

  Geliked door 1 persoon

  • Piet Snot zegt:

   Zo’n beetje alles wat jij de afgelopen 10-15 jaar aangeschaft heb komt uit China.
   Let er maar eens op en kijk het anders maar eens goed na.
   Dat kan zelfs je ijskast of wasmachine zijn, werkelijk bijna alles komt daar vandaan.
   Geluid apparatuur waar geen Made in China op staat is echt zoeken met een lichtje.
   Alles uit de VS is de afgelopen tijd ook zo’n 25-30% duurder geworden door EU bedenksels en regeltjes.

   Like

 9. Pingback: De “Nieuwe Zijderoute” bereikt Europa: Europese Commissie wil vetorecht | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s