Gaza: Het verhaal achter het conflict

Screenshot_49

(Door: David Lazarus – Vertaling: E.J. Bron)

Het is een kleine, ongeveer 360 km² grote strook aan de Middellandse Zee tussen Egypte en Israël, die al tientallen jaren lang door geweld wordt overschaduwd, waarin protesten en militaire acties aan de orde  van de dag zijn. En opnieuw heeft Hamas het voorzien op Israëlische steden. Er werden drie langeafstandsraketten afgeschoten richting Tel Aviv, de streek met de meeste bevolking in Israël. Hieronder een beknopt overzicht hoe het conflict zich in de regio gedurende de afgelopen 70 jaar heeft ontwikkeld.

Israel Heute

Egyptische controle over Gaza na Israël´s Onafhankelijkheidsoorlog

Op 14 mei 1948 werd Israël officieel een staat, de eerste joodse natie na 2000 jaar. Een dag later brak er oorlog uit tussen Israël en vijf Arabische landen: Jordanië, Irak, Syrië, Egypte en Libanon. Tijdens de oorlog vluchtten tienduizenden Palestijnen vanuit Israël richting Egypte, in de hoop om later weer naar huis terug te kunnen keren wanneer Israël verslagen zou zijn door de Arabische legers. Egypte weigerde de vluchtelingen het land binnen te laten, de Palestijnen bleven in de Gazastrook. Aan het einde van de oorlog nam Egypte de controle over de Gazastrook over.

Israël kreeg de controle terug tijdens de Zesdaagse Oorlog

Gaza stond tot de Zesdaagse Oorlog onder controle van Egypte. Toen Israël niet alleen Jeruzalem en het Bijbelse kernland Judea en Samaria maar ook de Gazastrook veroverde, brak er een periode van relatieve rust aan in de kleine landstrook, die nu onder Israëlische civiele militaire heerschappij stond. Israëli´s en Palestijnen mochten zich vrij bewegen tussen Gaza en Israël om er te werken, voor medische verzorging of het onderhouden van vriendschappen.

In 1987 brak de eerste Intifada en de Gazastrook uit, nadat een Israëlische vrachtwagen per ongeluk een ongeluk had veroorzaakt, waarbij Palestijnse Arabieren gedood werden. De Palestijnen van Gaza zagen in het ongeluk een opzettelijke wraakactie, omdat dagen daarvoor een Israëli bij een terreuraanval in Gaza om het leven was gekomen.

De Vredesverdragen van Oslo tussen de Palestijnse PLO en de Israëlische regering in het jaar 1995 voorzagen o.a. in een terugtrekking uit Gaza en grote delen van Judea en Samaria. Israël verliet de Gazastrook in het jaar 2005 en ontbond de Gush Katif landbouwnederzettingen rondom Gaza volledig.

Hamas neemt de controle over

Niet veel later rukte Hamas, een tak van de terroristische Moslimbroederschap, de regerende PLO in het jaar 2006 de controle uit handen, wat gepaard ging met een toename van gewelddadige aanvallen op Israël. Sindsdien houdt Hamas Gaza in een ijzeren greep, een landstreek gevreesd wegens gewelddadige protesten, bommen, terreurtunnels, het in brand steken van Israëlische landerijen en andere terroristische aanvallen, zoals de actuele aanval met langeafstandsraketten op het dichtbevolkte centrum van het land. DE daartoe benodigde raketten en bommen worden door anti-Israëlische terreurbewegingen in andere landen zoals Iran via Egypte de Gazastrook binnengesmokkeld.

Inmiddels vonden er van de kant van Israël sinds 2005 drie pogingen plaats om de terreur en de raketten van Hamas te stoppen. Operatie “Cast Lead” (2008-2009) en operatie “Pillar of Defense” (2012) waren rechtstreekse antwoorden op raketaanvallen op Israëlische plaatsen in de buurt van de Gazastrook. Operatie “Protective Edge” in het jaar 2014 werd echter voorafgegaan door de ontvoering van en moord op drie Israëlische jongeren door twee leden van Hamas.

Toename van Palestijnse protesten en bommen

Op 30 maart 2018 ondernamen Palestijnen in Gaza een georganiseerde poging om de grens met Israël te doorbreken en door middel van deze “Grote mars van de terugkeer” genoemde onderneming Israël binnen te marcheren. Terreuraanvallen, bommen, raketten en verbrand land zijn sinds deze mei 2018 geëscaleerd, toen de ambassade van de VS naar Jeruzalem werd verplaatst. De gewelddadige protesten duren tot op de dag van vandaag voort en culmineerden in de raketaanval begin deze week.

Over 14 dagen worden er verkiezingen in Israël gehouden. In hun poging om langdurige oplossingen voor de Gazastrook uit te werken, proberen politici elkaar wederzijds te overbieden. Velen roepen om een nieuwe bezetting van de Gazastrook, anderen pleiten voor het uit de macht zetten van Hamas. Itamar Ben-Gvir van de rechtse partij “Jewish Powerment” riep Israël ertoe op om als antwoord op de raketaanval weer terug te keren naar Gush Katif, de joodse nederzetting in de Gazastrook, die in 2005 werd geëvacueerd.

Nieuw is het opvlammen van een protest van de Palestijnen tegen Hamas, die afgelopen week op een openbare demonstratie protesteerden tegen de leiding van Hamas in de Gazastrook.

Bron:
www.israelheute.com
Door: David Lazarus

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", antisemitisme, Barbarisme, Gazastrook, Hamas, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Israël, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Moslimbroederschap, PLO, Rotzakken, Terrorisme. Bookmark de permalink .

14 reacties op Gaza: Het verhaal achter het conflict

 1. scherpschutter1943 zegt:

  bombardeer de palestijnen zo volledig dat we zelfs hun stof niet meer terug vinden.

  Like

 2. BigLJohn zegt:

  Aan dit vreselijke jarenlange conflict komt voorlopig geen einde zo lijkt het. Een grapje met figuren uit de Bijbel; Lazarus en Ruth gingen samen op stap. Toen ze terugkwamen had zich een persoonsverwisseling voorgedaan. Ruth was lazarus (stomdronken) geworden, en Lazarus was Ruth (blut) geworden.

  Like

 3. Al-Husseini was de geestelijke vader van het Palestijnse volk, de leermeester van Yasser Arafat, en een groot bewonderaar van Adolf Hitler, met wie hij minstens één onderonsje had. Hoe Hitler afrekende met de joden van Europa, vond hij helemaal geweldig, en hij sprak met de nazi’s af om als de Engelsen eenmaal waren verslagen, samen de joden in Noord Afrika en het Midden Oosten te endlösen.
  http://tinyurl.com/y5vwnpfe

  Like

 4. rottenpikwick zegt:

  Gefeliciteerd, de laatste videoclip van HamAss en nu al bij ‘Bron’!!!!!!!!! Met veel ‘Wij zijn ook Nieuw Zeeland Kopvodden’!!

  Like

 5. rottenpikwick zegt:

  Hier nog de tekst van de laatste HamAss hit;
  Titel; Make The Skulls Fly In The Sky!!

  “Where are you, O brave one?
  Where are you, O knight?
  Stab, bomb, and make eyes weep.
  Where are you O brave one;
  Where are you, O, rebel;
  Wrap the explosive belt around [your waist]
  Where are you O brave one;
  Where are you, O, rebel;
  Wrap the explosive belt around [your waist]
  For Al-Aqsa and the blood of the women of freedom,
  Blow up the Zionists,
  Don’t fear.
  Scatter the enemies’ body parts, make the skulls fly in the sky!!”

  Like

 6. Thomasson zegt:

  De premier van Israel Menachem Begin heeft een cruciale fout begaan. Toen de president van Egypte, Anuar Al Sa’adat, stelde dat Egypte recht heeft op de Sinai woestijn ..tot de laatste korrel zand, moest Begin zijn eigen eis stellen ..Plus de Gazastrook tot de laatste korrel zand ..Anders: ‘No Deal!. Hoe dom kon deze man toch zijn? Op ideologische gronden, de Gazastrook in Israelische handen te laten? Als de Gazastrook zou aan Egypte worden overgedragen, kon betekenen dat de boel daar kon officieel behoren tot een verantwoordelijk land. Een land die op verantwoordelijke wijze de boel zou managen. De Egyptenaren zouden zeker voor orde zorgen. Zelfs hun “Big Lebovski”, Jamal Abdul Nasser, had in 1957, direct nadat de Israeliers weggingen, als eerst voor orde gezorgd. Hij arresteerde iedere trouble-maker (of mensen van wie men dacht dat zij voor problemen zouden zorgen) en hing ze op de elektriciteits masten van de Gazastrook. De Via Maris (Romeinse Zeeroute) was vanaf de grens met Israel tot de laatste huis in Raffah bekleed met hangende lichamen. Het zag eruit net als de Romeinse Via Apia na de opstand van Spartacus. Als deze ritueel had zich herhaald, hoefde Sa’adat of welke Egyptische president niet bang zijn voor politieke gevolgen. Voor de Politiek-Correcte stinkers in de wereld, is zo’n act van Arabisch- of Derde Wereld leider heel normaal! ..Per slot van rekening het zijn “Wilden onder elkaar” ..Men moet ze begrijpen! Het is cultureel relativisme.

  Like

 7. Frans Brassens zegt:

  “Nieuw is het opvlammen van een protest van de Palestijnen tegen Hamas, die afgelopen week op een openbare demonstratie protesteerden tegen de leiding van Hamas in de Gazastrook.”

  Moeten we dit zien als hoopgevend element?

  Like

 8. fleckie zegt:

  In het NW. ISR.Weekblad van 8.6.2012!! verneemt men ‘DE UNRWA TELT. VERKEERD’., …
  ‘ Einat Wilf is p campagne om de telpraktijken van de UNRWA aan de orde te stellen.Eigenlijk zijn maar enkele tienduizenden Palestijnen ECHTE. vluchtelingen!’.
  Vorige week was ze op uitnodiging v.h.CIDI een paar dagen in Nederland: Dr. Einat Wilf, een Israelische parlementarier v.d,, Atsmaoet-partij,een donkerharige veertiger die promoveerde in de politicologie. Ze maakt deel uit van Ehud Baraks Arbeid-partij,die begin 2011 aan zulke grote spanningen tussen de linker en rechtervleugel blootstond dat Barak tot een slimme afsplitsing besloot,daarmee verhinderde dat de. Arbeid door uittreding de coalitie van Netanyahu om zeep hielp. Vanaf januari 2011 hield Netanyahu daarom 66 parlementariers over. Inclusief de vijf van Atsmaoet — een marge die dank zij Kadima inmiddels overigens flink wat ruimer is geworden.
  Wilf kwam om een idee te promoten en natuurlijk. ook. om. mensen te ontmoeten. Tijdens een persoonontbijt in het Amsterdamse Victoria Hotel,vrijdag., zette ze haar idee zonder omwegen uiteen: de UNRWA ( United Nations Reliëf and Works Agency) ,de hulporganisatie die-merkwaardige uitzondering- speciaal. voor. de. Palestijnen. op aarde is en ruwweg …een miljard dollar per jaar mag. uitgeven, telt zo ongeveer ALLE. Palestijnen als vluchtelingen mee, behalve die uit de palestijnse gebieden op. de. WEST. BANK. Deze manier van tellen,die zomaar 4 miljoen vluchtelingen oplevert.,is volgens Wilf een praktijk v.d.UNRWA. die in de jaren 60 begonnen is, maar niet stoelt op enige solide juridische basis. Waarom zouden nakomelingen van vluchtelingen zelf vluchteling zijn,redeneert ze,als ze gewoon in de Gazastrook,de West Bank of. Jordanie wonen, en niemand ze dwingt om daar weg te gaan? Inmiddels is men al bij de 4e of. 5e. generatie beland: hoe lang is die filosofie houdbaar?
  …Wilf wil de term ‘vluchteling’ gaan beperken tot de mensen die in 1948 daadwerkelijk hun huizen moesten verlaten. Zij mogen van Wilf terugkeren. als. ze. zich. ‘ redelievend’ gedragen.Deze manier van tellen of definitie zou het aantal palestijnse vluchtelingen p.otseling terugbrengen tot ‘enkele. tienduizenden’. Omdat de eis tot terugkeer een belangrijke horde is in het vredesproces,en omdat het momenteel niet de tojd is voor grote onderhandelingen,lijkt het Wilf verstandig om deze kwestie eerst aan te pakken–‘klein beginnen’ kortom. De komende jaren gaat ze campagne voeren voor deze visie.
  …….UITSMIJTERS…….Los van haar campagneverhaal. had ze voor het ontbijtende journaille nog wat conceptuele uitsmijters. Geloofde ze nog in tweestatenoplossing? ‘Optimisme’was niet aan de orde,hooguit de plicht om te proberen, en zo zag Barak het ook; een overtuiging dat het kan lukken is er niet. Dat Barak in 2000. in Camp David. zo dicht bij een oplossing leek te zijn lag niet aan zijn bijzondere talenten,maar aan de strategische situatie. De kansen op vrede waren na 1989 toeggenomen omdat de Sovjetunie. wegviel als steunpunt voor de Arabieren, maar de kansen zelfs in de jaren 90. niet werden gegrepen zegt volgens Wilf veel over het diepgewortelde Arabische. antisemitisme. .Een journalist is de koppige overtuiging toegedaan dat Israel een zorgplicht herft tegenover naar een palestijnse staat teruggekeerde vluchtelingen, maar Wilf vindt van niet– dat was toch immers het hele idee van een soevereine staat? Is het Westen te mild tegenover de. nukken. en. grillen. van Arabische landen? vraagt ondergetekende .Jazeker,vindt Wilf,er is sprake van een ‘racisme van lage verwachtingen’.Ook Israel heeft zichzelf in 1948 en erna uit de nesten gewerkt. Waarom moet de Palestijnen. steeds. een. slachtofferrol worden toebedeeld? De UNRWA is helaas een vitale kracht bij het in stand houden van die rol,bevestigt Wilf weer een andere vraag. ………………………Onaantastbaar…………………En dan. Netanyahu, de chef v.d.coalitie waar ze zelf in zit. Hij is volgens Wilf onaantastbaar en niet alleen de machtigste ,maar ook de breedst gesteunde politicus van het land. ” Zijn visie weerspiegelt die v.d.meeste Israëli’s, Hij dient hun belangen, vinden ze. …Israëli’s vertrouwen geen leiders die te gretig willen onderhandelen.” Nerptanyahu is precies de man die deze waakzaamheid belichaamt. Nooit eerder eas volgens Wilf een Israelische premier zo omstreden.
  Als de discussie ten slotte om onnaspeurlijke redenen bij het Europese schuldgevoel belandt,wordt ze heel welbespraakt.” Dat Israel het produkt zou zijn van dat schuldgevoel is een sprookje dat het in Arabische landen goed doet. De stichting van Israel. is. niet. door de Tweede Wereldoorlog veroorzaakt. ,het ZIONISTISCHE. PLAN. is veel ouder, dat is zonneklaar.Israel zou sowieso zijn gesticht,maar dan met. MEER. Joden. .We slaan onze notiecahiers dicht– tegen zo’n energieke afsluiter kan de povere hotelkoffie niet op.*~*~*~*~*~*~*~
  fleckie: HOEVEEL ‘medewerkers’ zijn ‘bezig’. voor. de. U N R W A?!,….. en waarom/ waardoor.
  zijn de Palestijnen, ondanks de…MILJARDEN!!! die. andere. landen. ter ondersteuning ‘opgehoest’. hebben, tot op. heden, NOG. …zogenaamd…….’ARMLASTIG’?!*~*~*~*~*~*~*~

  Like

 9. fleckie zegt:

  Op ejbron 6.2.2013: .’De NAZI-wortels. van. het. Palestijns. nationalisme.’ *~*~*~*~*~*~*<

  Like

  • fleckie zegt:

   In de CIDI- Israel- nieuwsbrief van 19 nov. 2005!!! stond een uitspraak van. Bill GATES :
   ….. ‘ISRAËL. IS. HIGH. TECH-SUPERMACHT”.
   ‘Tijdens zijn bezoek aan Israel, eind vorige maand, heeft Microsoft-topman Bill Gates Israel als een te hnologische supermacht betiteld. ” Mensen in de high tech zijn zich goed bewust van het feit dat Israel,in verhouding tot zijn kleine afmetingen,op technologisch gebied verbazingwekkend veel heeft bereikt.
   Vergeleken met andere landen nestast er geen grotere concentratie van getalenteerde high techwerknemers. Het heeft bijna de omvang van Silicin. Valley”, aldus Gayes, die overigens geen toespelingen maakte op de al jaren gebruikte veelzeggende analogie die Israel als ‘silicon Wadi’. typeert.
   Gayes vertelde op een persconferentie dat hij ” super- satisfied” is met de bijdrage van de in Haifa gevestigde onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van Microsoft. ” De kwaliteit van de mensen hier is echt fantastisch”.
   Het bezoek van Gates,zijn eerste aan Israel,stond helemaal in het teken v.d.informatieca-techniek ( IT) . Het bliksemprogramma van 24 uur speelde zich af in hotelruimtes en bedrijven en voorzag zelfs niet in een uitstapje naar de Westmuur in Jerusalem.mer was wel een ontmoeting met de oud-burgemeester van de hoofdstad ,Ehud Olmert, de huidige minister van Handel en Industrie. Gates en Olmert tekenden een overeenkomst die moet leiden tot uitbreiding v.d.samenwerking tussen Microsoft en jonge Israelische. IT- ondernemingen.Dat is niet alleen voor de startende ondernemingen van groot belang,maar ook voor Microsoft en de internationale IT- sector,zoals Gates verklaarde:” Het is geen overdrijving om te stellen dat de innovatie die in Israel plaatsvindt van essentieel belang is voor toekomst van de technologie-business. Zo veel grote bedrijven zijn hier begonnen”. In zijn complimenten aan het adres v.d.Israelische IT- sector verwees Gates ook Nasr de aantrekkingskracht op andere high tech-giganten dan Microsoft, zoals Motorola en Intel. Ook die multinationals investeren krachtig in Israelische IT-bedrijven. De nieuwe generatie Intel- processors,waarmee vanaf volgend jaar vrijwel alle nieuwe computers zullen worden uitgerust,is door Intel ontwikkeld. De processor heeft ook een Israelische naar: Merom( naar de hoogste berg in GALILEA). Intel beschikt in Israel over vier centra voor onderzoek en ontwikkeling, in Haifa, kibboets Yakum,Jerusalem en Petach Tikva en over 2 productiebedrijven voor. Micro- elektronica, in Jerusalem en Kiryat Gat. Het productiebedrijf in Kiryat Gat zal in de komende jaren worden uitgebreid. Daarmee is een investering gemoeid van 4 miljard dollar*~*~*~*~*~*~*~

   Geliked door 1 persoon

 10. Jan zegt:

  video/1

  Like

 11. fleckie zegt:

  ,COMMENTAAR’ISRAEL CIDI-ISRAEL-NIEUWSBREIEF Aprl 2019, ‘ GAZA’ : .Hanna. LUDEN
  ‘ De open wond die Gaza heet is. opnieuw wereldnieuws. Wereldleiders zijn bezorgd. Na een jaar van wekelijkse ‘volksprotesten’ aan de grens met Istael,lijkt escalatie een feit. Hoe ver dit zal gaan is nog onduidelijk. De Istaelische premier Netanyahu onderbrak zijn bezoek aan de VS. Duitsland, de VS, de VN en de EU, allemaal hebben ze hun bezorgdheid geuit nadat een Hamas-raket vanuit Gaza ten noorden van Tel-Aviv verwoestingen en gewonden veroorzaakte. Twee weken geleden wetd het afvuren van twee raketten als’vergissing’ afgedaan en zo escalatie voorkomen( lees een interessante analyse hierover op de CIDI-website. Deze keer wil niemand zijn geloofwaardigheid op het spel zetten met een vergelijkbaar verhaal. Maar met over twee weken verkiezingen lijkt een oorlog NOG minder aantrekkelijk. En Hamas had andere plannen om een jaar van protesten te memoreren,deze beschietingen zijn geen goede. PR.
  De Israelische bevolking,en in het bijzonder de inwoners van het gebied rondom. GAZA , wil echter actie zien. Zij eisen bescherming van de Israelische regering en weigeren met deze onveiligheid en dit ongemak te leven.
  De. GAZASTROOK. is al 70 jaar een open wond. Tijdens de Israelische onafhankelijkheidsoorlog werd door Egypte ingelijfd en bleef het onder militair gezag, tot de verovering door Israel in 1967. Daarna kende Gaza een economische bloeiperiode ,maar tegenwoordig is de situatie van de inmiddels meer dan 1,5 miljoen inwoners erbarmelijk. De afgelopen weken heeft Hamas met harde hand demonstraties onderdrukt, maar nu dreigt zij de controle over het gebied te verliezen. Hamas strijdt met de PA over zeggenschap,maar is niet de enige militaire organisatie in het gebied. De onderlinge concurrentie maakt toenadering tot Israel nog ingewikkelder en de kans op verbetering zeer klein. .Rechts en links in Israel roepen op tot actie om het probleem voor eens en altijd op te lossen’. Een oorlog nu zal niets veranderen,zeggen velen. ‘Strategische verandering’ is nodig, maar wat houdt dat in? De meeste Israëli’s willen geen verwoesting van Haza, maar wat wel?. In Europa vinden velen het conflict ‘ onoplosbaar’. Voor hen een-ver-van-mijn- bed- show. Deze luxe heeft de Israelische bevolking-evenals de Palestijnse -niet. Wie zal deze vicieuze cirkel van geweld kunnen doorbreken?. HL. *~*~*~*~*~*~*~

  Like

 12. Jan zegt:

  Kolonel Richard Kemp tegen de antisemitische VN: jullie hypocrieten steunen Hamas en doen alsof de protest vreedzaam is

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s