Gemeenteraadsverkiezingen in Turkije: AKP in Istanboel voor nederlaag

Screenshot_130

(Vertaling: E.J. Bron)

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije tekent zich ondanks de landelijke overwinning van de AKP een tegenslag voor president Recep Tayyip Erdoğan af. Na het tellen van bijna alle stemmen in de stad Istanboel staat de kandidaat van de sociaaldemocratische CHP, Ekrem Imamoğlu, nipt voor op ex-minister-president Binali Yildrim van de AKP. Beide kandidaten hadden zichzelf ´s nachts al tot winnaar uitgeroepen. Tot nu toe gold Istanboel als bolwerk van de AKP.

Die Unbestechlichen

Erdoğan zelf was van 1994 tot 1998 burgemeester van Istanboel. In de hoofdstad Ankara staat de CHP met ongeveer 50,9% van de stemmen ook voor op de AKP met ongeveer 47,1%. Ook in de grote steden Antalya en Adana staat de CHP voor. De verkiezingen gelden als belangrijke test voor Erdoğan en zijn partij. De gang naar de stembus werd ondanks uitgebreide veiligheidsmaatregelen door geweld overschaduwd: bij een schietpartij in een stembureau in het oosten van Anatolië werden twee leden van het stembureau gedood.

Bron:
https://dieunbestechlichen.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Turkije. Bookmark de permalink .

8 reacties op Gemeenteraadsverkiezingen in Turkije: AKP in Istanboel voor nederlaag

 1. klaas zegt:

  Geliked door 1 persoon

 2. guusvelraeds zegt:

  In de Telegraaf van vandaag 1 april 2019

  artikel van Wierd Duk.

  TURKSE GEEST IS UIT DE FLES

  Haagse wijnhandelaar voelt zich door reactie op wodka-etiket bedreigd

  Omdat hij een wodka op de markt bracht met de naam van een geliefde Perzische, islamitische dichter voelt ondernemer Ofran Badakhshani uit Den Haag zich geïntimideerd en bedreigd. Het protest wordt aangestuurd vanuit Turkije door media en politici. Badakhshani is boos: ’Hoezo willen Turken bepalen wat ik wel en niet mag doen? Nederland is een vrij land.’

  Wierd Duk
  Onlangs moest Ofran Badakhshani (36) zijn wijnhandel drie dagen sluiten. „Grote Turkse kranten en websites schreven over mijn wodka Rumi. Toen begonnen de bedreigingen.”

  Jalalludin Rumi – kortweg Rumi – is de beroemde, 13e eeuwse Perzische, islamitische dichter, filosoof en mysticus, die Badakhshani met zijn wodka zegt te willen ’eren’. „Daar zijn Turkse moslims boos over”, vertelt de ondernemer, die vier jaar geleden zijn drankhandel De Filosoof in Den Haag begon.

  Petitie

  „Een invloedrijke Turkse columnist spoorde zijn lezers aan om mij lastig te vallen. Er werd in Turkije ook een petitie tegen mij gestart. Na een paar dagen sloeg die sfeer over naar Nederland: op Turks-Nederlandse websites wordt van mij geëist dat ik mijn excuses aanbied. Ik word gebeld, krijg emails: ’We zorgen dat dit gaat ophouden, we zullen je vinden, hier kom je niet mee weg’. En er komen groepjes Turken langs bij mij in de winkel. Telkens een man of twee, drie; mensen die ik nooit eerder heb gezien, die dan rondhangen bij de wodka en met elkaar in het Turks smoezen. Soms reageren ze boos. Dat alles werd zo bedreigend dat ik de zaak enkele dagen heb moeten sluiten.”

  En toen kreeg Badakshani, zelf van Perzische afkomst en op z’n 14e gevlucht uit Afghanistan, een officiële brief uit Turkije, ondertekend door de burgemeester van Konya, ’namens 2,5 miljoen inwoners’. In die stad in midden-Turkije staat de tombe van Rumi, een bedevaartsoord. De burgemeester, Uğur Ibrahim Altay, is lid van de AKP, de nationalistisch-islamitische partij van president Erdogan. „Hij wendt zich in zijn brief tot de Nederlandse autoriteiten met het verzoek om mijn ’separatistische en provocerende acties’ in de gaten te houden. En hij wil dat ik een einde maak aan de verkoop van mijn wodka Rumi. Toen was ik er helemaal klaar mee. Rumi heeft niks met de Turken te maken, hij was een Pers, die in Noord-Afghanistan werd geboren. Wij groeien op met zijn gedichten, ik ken een groot aantal daarvan uit mijn hoofd. Rumi moest juist vluchten voor dezelfde dogmatische moslims die nu mijn zaak kapot willen maken.”

  Veel Nederlanders die in Turkije zijn geweest hebben optredens bijgewoond van ’wervelende derwisjen’, de steeds sneller rond hun as tollende dansers die zichzelf in extase brengen, als eerbetoon aan Allah. Jallalludin Rumi was de oprichter van die mystieke broederschap. Het klooster van de religieuze dansers stichtte de geleerde in het middeleeuwse Konya, in het huidige Turkije. Voor een goed begrip: Rumi heeft als dichter nog altijd een enorme internationale status en invloed. Ook westerse iconen als Madonna en Coldplay-zanger Chris Martin laten zich door diens levenswijsheden inspireren.

  Lag het, gezien Rumi’s religieuze aanzien, niet voor de hand dat moslims zich beledigd zouden voelen? Een – nota bene alcoholische – drank vernoemen naar een soefi-mysticus, vraag je dan niet om problemen? Ofran Badakhshani: „Nee. Wij Perzen vieren Rumi als dichter en filosoof, die overigens ook over alcohol schreef, niet als een heilige man. In plaats van spreekwoorden gebruiken wij zijn gedichten. Mijn wodka is een eerbetoon aan hem. Niet voor niks slaat die drank zo aan onder Iraniërs en Perzisch sprekende Afghanen in de diaspora: in december alleen al heb ik driehonderd flessen naar Londen moeten opsturen. Ook vanuit Duitsland, Zweden, Australië, Oostenrijk, van overal komen de bestellingen.”

  Zijn onderneming De Filosoof richtte Badakhshani, die politieke filosofie studeerde en actief is in de VVD en bij Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON), op ’uit nostalgische overwegingen’. „Wij Perzen kennen een belangrijke, duizenden jaren oude wijncultuur in de gebieden waar wij vandaan komen: het huidige Iran, Afghanistan en Tadzjikistan. Maar die cultuur is onder druk van de orthodoxe islam bijna geheel verdwenen. Recent nog heb ik op een van de Londense universiteiten gesproken over de wijnbouw in Afghanistan, waar tot de komst van de Taliban in de jaren 90 nog wijn werd geproduceerd. In Iran was de productie al eerder stopgezet. Wijn speelt historisch een grote rol in onze cultuur, in onze dichtkunst en literatuur. Mede om de pijn van de ballingschap te verzachten heb ik met de Rumi-wodka die traditie in ere willen herstellen. Ik wilde de nostalgie bottelen. Op de fles staat een gedicht van Rumi: ’Geef niet de wijn de schuld, hij vergroot alleen maar uit wie jij bent’.”

  VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz wil dat de intimidaties stoppen. „Ik ken deze ondernemer persoonlijk: een hardwerkende man die niets anders wil dan mooie wijnen en drankjes verkopen”, aldus Yesilgöz. „Bizar dat hij niet alleen in een dergelijke politieke en religieuze discussie wordt getrokken, maar zelfs wordt bedreigd. Daarmee wordt zijn vrijheid van ondernemen op grove wijze aangetast. We hebben al heel vaak een punt gemaakt van inmenging door de Turkse overheid. Geen Nederlander hoeft verantwoording af te leggen aan Turkije. Wij leven in een vrij land.”

  Hypocrisie

  Overigens stuit Badakhshani ook op kritiek uit activistische hoek omdat hij Israëlische wijnen verkoopt, net als de Hema overkwam. „Ik krijg brieven van organisaties die zich met Palestina bezighouden, die vinden dat dat niet kan.”

  Badakshani riep de hulp in van de autoriteiten. Hij heeft inmiddels camera’s geïnstalleerd en de politie houdt extra toezicht op woonhuis en winkel. „Maar daarover doen we geen mededelingen”, aldus een woordvoerder.

  De Haagse ondernemer is vooral ook verbolgen over de ’hypocrisie’. „Rumi is deel van onze en de Turkse populaire cultuur. Er is keukenpapier naar hem vernoemd en yoghurt, slagerijen heten Rumi, er zijn honderden eethuisjes die Mevlana heten – zoals Rumi in het Turks wordt genoemd. Maar als zijn naam met een afbeelding van een derwisj op een fles wodka staat, wordt mijn onderneming nota bene door de Turkse overheid bedreigd en moet ik mijn winkel dichtgooien, wegens intimidaties uit een land, duizenden kilometers hier vandaan, waarmee ik cultureel, religieus en qua taal niks te maken heb. Ze hebben de Instagrampagina van mijn wodka gerapporteerd als ongepast, waardoor ik er drie weken niks mee heb kunnen doen. En op mijn Facebook word ik uitgescholden in het Turks en het Engels. Daar hoeft maar één gek tussen te zitten. Als ik in Nederland, een vrij land, mijn werk niet kan doen, waar dan wel?”

  Geliked door 1 persoon

 3. Marc zegt:

  Een fascist is een fascist is een fascist!

  Like

 4. Aegolius cs zegt:

  Het achterland heeft meer kiezers dan voornoemde steden. Erdogan weet nu waar hij zijn “islamveiligheidsadviseurs” zal moeten inzetten.

  Niet gehoofddoekt zal persoonlijke problemen opleveren………

  Like

 5. jack black zegt:

  AKP ?
  Asoziale Kult Partij ?

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Erdogan heeft zijn grootste aanhang op het agrarische en tevens achtergebleven achterland waar hij in zijn vroege jaren veel voor de bevolking heeft betekent met oa. het plaatsen van scholen.
  Het achterland was tot die tijd voor het leeuwendeel analfabetisch.
  Dat verklaart ook ten dele de fanatieke aanhang in Nederland en Duitsland waar na de eerste golf gastarbeiders een vele malen grotere golf van immigranten juist uit de achtergebleven gebieden kwam.
  Ondanks dat ze nu kunnen lezen en schrijven lopen ze nog ver achter op de bewoners van de verstedelijkte gebieden.

  Geliked door 1 persoon

 7. P. Puk zegt:

  Dat zal die fakir pijn doen op z’n spijkerbed!

  Like

 8. Jan zegt:

  Turken bedreigen Haagse ondernemer om ’provocerende’ wodka


  https://tinyurl.com/y25svbkg

  „Een invloedrijke Turkse columnist spoorde zijn lezers aan om mij lastig te vallen. Er werd in Turkije ook een petitie tegen mij gestart. Na een paar dagen sloeg die sfeer over naar Nederland: op Turks-Nederlandse websites wordt van mij geëist dat ik mijn excuses aanbied. Ik word gebeld, krijg e-mails: ’We zorgen dat dit gaat ophouden, we zullen je vinden, hier kom je niet mee weg’.

  n toen kreeg Badakshani, zelf van Perzische afkomst en op z’n 14e gevlucht uit Afghanistan, een officiële brief uit Turkije, ondertekend door de burgemeester van Konya, ’namens 2,5 miljoen inwoners’. In die stad in midden-Turkije staat de tombe van Rumi, een bedevaartsoord.

  De burgemeester, Uğur Ibrahim Altay, is lid van de AKP, de nationalistisch-islamitische partij van president Erdogan. „Hij wendt zich in zijn brief tot de Nederlandse autoriteiten met het verzoek om mijn ’separatistische en provocerende acties’ in de gaten te houden.
  ….
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3374059/turken-bedreigen-haagse-ondernemer-om-provocerende-wodka?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s