Nieuwe barbaren, linkse boekverbranders

Screenshot_59

(Door: “bozeoudeman”)

Heinrich Heine schreef in 1820: Waar men boeken verbrandt, zal men uiteindelijk ook mensen verbranden. En hoe gelijk had hij hierin; iets meer dan een eeuw later zouden de Nazi’s miljoenen mensen vergassen en hun levenloze lichamen in de ovens verbranden. Is dit niet iets om over na te denken voor zelfbenoemde goedmenschen als Freek ‘Ik heb altijd gelijk’ de Jonge?

Is onderstaande greep uit een veelheid van boekverbrandingen door de eeuwen heen wat u wenst, meneer De Jonge en al die zichzelf progressief en links noemende ‘intellectuelen’: bezint eer gij begint, ook uw werken kunnen straks op de brandstapel liggen, meneer De Jonge.

Na de Spaanse verovering van Mexico werden vele inheemse codices van de Precolumbiaanse cultuur verbrand door Spaanse missionarissen. Bekend in deze context is vooral Diego de Landa. Zijn tijdgenoot, benoemd in het Allerheiligste Officie van de Inquisitie, Juan de Zumárraga, deed hetzelfde met de boeken van de Azteken. Deze inquisiteur liet de nationale archieven van Anahuac op de markt van Tlaltelolco publiekelijk verbranden. De brand duurde verschillende dagen en nachten lang.

In de jaren-30 van de vorige eeuw moesten in Duitsland alle boeken, die niet aan de eisen van de Cultuurkamer voldeden, verbrand worden. Dit gebeurde onder andere op 10 mei 1933 in Berlijn op de Opernplatz. In andere Duitse steden werden die dag, maar ook op andere data, eveneens boeken verbrand. Het ging om boeken van onder andere Thomas Mann, Erich Maria Remarque, Franz Kafka, Karl Marx en H.G. Wells.

Dictator Pinochet liet na de militaire staatsgreep uit alle bibliotheken van Chili het boek Don Quichot van Cervantes verwijderen en vernietigen. Hij meende in de roman een reden van burgerlijke ongehoorzaamheid te zijn tegengekomen. Ook het boekje Para leer al Pato Donald, een kritische beschouwing over Disney-strips, trof dit lot.

Meer recentelijk werd De Duivelsverzen van Salman Rushdie wereldwijd door islamisten verbrand na een fatwa van ayatollah Khomeini, die  tevens inhield dat Rushdie en zijn helpers vermoord dienen te worden. Harry Potterboeken van J.K. Rowling worden verbrand door Amerikaanse christenen die de boeken als satanisch beschouwden.

Door:
“bozeoudeman”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", Barbarisme, cultuurrelativisme, demoniseren, dictatuur, Hypocrisie, Krankzinnigheid, Links fascisme. Bookmark de permalink .

4 reacties op Nieuwe barbaren, linkse boekverbranders

 1. Piet Snot zegt:

  In Polen hebben ze ook nog kort geleden Harry Porter boeken verbrand, door christelijke priesters.

  Like

 2. Bob Koster zegt:

  U bent nog vergeten de brand van de bibliotheek van Alexandrië (moslims) en het verbranden van grammofoonplaten van de Beatles in de VS (chistenen).

  Like

 3. Taljaard zegt:

  Marx zou alleen mogen worden gebruikt in het onderwijs als afschrikwekkend historisch voorbeeld. Met een duidelijke contextualisering van de verschrikkingen van het communisme en het socialisme.
  Zijn werk heeft meer ellende aangericht dan ”Mein Kampf”.
  Sterker nog; zonder Marx zou ”M.K.” nooit geschreven zijn.
  Ben verder niet zo van het boeken verbranden en verbieden, maar het wordt de hoogste tijd om het marxisme, het communisme en het socialisme bij de zelfde vuilnisbelt van de geschiedenis te zetten als het nazisme.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s