Waarom vieren we eigenlijk Pasen?

Screenshot_90

(Door: Daniela Frank – Vertaling: E.J. Bron)

Pasen is het belangrijkste feest van het christendom. Maar wat wordt er eigenlijk precies gevierd? Over Pasen en de belangrijkste gebruiken van het Paasfeest.

Pasen is het belangrijkste feest van het christendom. De christenen vieren de opstanding van Jezus Christus, de zoon van God. “In het voorjaar zijn er in alle culturen gelijksoortige feesten, waarbij het ontwaken van de natuur en zodoende het leven gevierd wordt”, zegt Ludwig Mödl, emeritus professor voor pastorale theologie aan de Ludwig Maximilians-Universiteit in München. “Pasen heeft twee wortels: enerzijds een heidens lentefeest genaamd Ostara en anderzijds het joodse Pesach-feest, waarbij de Joden hun bevrijding uit de Egyptische slavernij vieren.” Bij Pasen hoort de Stille Week, die op Palmzondag, de zondag voor Pasen, begint. Enkele dagen later volgt het eigenlijke Paasfeest met Witte Donderdag, Goede Vrijdag, paaszaterdag en Paaszondag.

De gebruiken met Pasen en hun betekenis

Paaseieren

“Het ei is in de meeste culturen een symbool voor het leven”, zegt Ludwig Mödl. Van buiten ziet een ei er levenloos uit, bijna als een steen. Maar in zijn kern groeit iets. Op een bepaald moment maakt het de harde schaal kapot. “Er komt een lief kuikentje uit. Dat symboliseert op de meest indrukwekkende wijze ons gevoel dat in de lente de natuur weer ontwaakt en opnieuw opleeft.”

Paaseieren beschilderen

Om de lente te vieren, versierden de mensen vroeger eieren. “Ze bonden er een blad op en kleurden het met het kookvocht van uien in”, legt Ludwig Mödl uit. Na het koken was op het ei een witte plek in de vorm van een blad te zien. Later was het tijdens de vierdaagse vastenperiode voor Pasen verboden om vlees en eieren te eten. Omdat de kippen echter desondanks eieren bleven leggen, werden ze door de mensen gekookt om ze langer houdbaar te maken. Om ze van de rauwe eieren te onderscheiden, werden ze gekleurd – meestal rood. Deze kleur symboliseert het lijden en het vergoten bloed van Christus. “Maar bloed staat niet alleen voor de dood”, zegt Ludwig Mödl. “Het is ook altijd al een teken van het leven.”

Paaseieren zoeken

Bij het heidense lentefeest Osara gaven de mensen elkaar vroeger versierde en gekleurde eieren. Toen het christendom zich liet gelden als religie, verboden enkele bisschoppen deze traditie. Omdat de mensen echter eieren aan elkaar wilden blijven geven, verstopten ze deze in het veld en lieten vrienden en kennissen er naar zoeken. “Dat is de meest waarschijnlijke verklaring voor het feit dat we Paaseieren verstoppen”, zegt Ludwig Mödl, “maar dat weten we niet absoluut zeker.”

Paashaas

De haas is sinds oudsher een symbool voor vruchtbaarheid, omdat hij tot de dieren behoort die bijzonder veel jongen krijgen. Hij was ook het teken van de heidense vruchtbaarheidsgodin Eostre. Om haar te eren, vond het Ostara-feest plaats. Dat kwam goed uit: de haas stond ook bekend als teken voor leven en wedergeboorte – en daar gaat het om bij het christelijke Paasfeest.

Paaslam

Het gebruik van het Paaslam heeft te maken met het joodse Pesach-feest. “Bij dit feest vieren de Joden hun bevrijding uit de Egyptische slavernij. Ter ere van God offeren ze een lam en maken dit volgens strenge regels met bepaalde kruiden klaar”, aldus Ludwig Mödl. Ook Jezus was Jood en vierde het Pesach-feest. Tijdens het Laatste Avondmaal wist hij al dat hij zou sterven. Hij noemde zichzelf offerlam, het “lam van God”.

Bron:
www.baby-und-familie.de
Door: Daniela Frank

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Waarom vieren we eigenlijk Pasen?

 1. Republikein zegt:

  Voor de meeste mensen is een lang weekend het belangrijkste, zo lopen de hazen nml, en die lopen het bos in tot het midden en daarna lopen ze er weer uit.

  Like

 2. Cathja zegt:

  Pasen is voor christenen één van de belangrijkste feesten, en dat moet zo blijven. Schaffen ‘we’ dit af, dan bevinden we ons op een hellend vlak, want dan worden ook andere christelijke feestdagen t.z.t. afgeschaft.
  Gek eigenlijk, dat er in ons land (en enkele andere Europese landen misschien ook wel) regelmatig sprake is van 2e feestdagen inruilen voor islamitische ‘feestdagen’.
  Heeft men er wel eens over nagedacht dat Joden en moslims NOOIT hun feestdagen inruilen voor bijvoorbeeld feestelijke dagen van de christenen?
  Het is dus altijd ‘wij’ leveren iets in ten gunste van ‘zij’.

  Daar moeten we niet mee akkoord gaan. Gelovig of niet, onze feestdagen daar blijf je vanaf.

  Geliked door 2 people

 3. dutchess zegt:

  Ben ook tegen het afschaffen van christelijke feestdagen, maar alleen om diegenen die ze willen afschaffen dwars te zitten.
  Maar mensen, denk nou eens goed na….. Wie heeft ooit een dode weer levend op zien staan, en dan òpstijgen naar de hemel??? Dat werd bij ons als kinderen er toch ingestampt door de pastoor en ouders? Twijfelde je ooit? Nou die twijfel hield je voor jezelf, want werd die geuit? Dan kon je een pak slaag verwachten, eerst van de pastoor en dan deed mijn vader het nog eens over.
  Net zo goed als geloven dat Maria zwanger raakte zonder ooit gemeenschap te hebben gehad met een man.
  Iedere religie, ook de christelijke, is mensen indoctrineren in zaken die slechts de leiders van die religie goed uitkomen.
  En Cathja:
  Om alle twijfel weg te nemen dat ik het afschaffen van christelijke feestdagen zou voorstaan;
  En Vrolijk Pasen gewenst.

  Like

  • Cathja zegt:

   @dutchess

   Dankjewel Dutchess!

   Like

   • Piet Snot zegt:

    Ik mag dan wel niet zo goed op de hoogte wanneer al die christelijke feesten precies zijn, of waar ze nou precies over gaan, maar verdwijnen mogen ze nooit.
    Ook al heb ik er maar zeer weinig mee.
    Het hoort bij Nederland, en dat moet zo blijven.

    Like

   • Cathja zegt:

    @Piet Snot om 13:49

    Zo is het Piet! Ook al ben je niet gelovig, dan is het toch van belang dat je de tradities in ons land in ere houdt. Bovendien hebben we hier niet eens zoveel feestdagen, dus om er dan ook nog eens 3 (2e Kerstdag, 2e Paasdag, 2e Pinksterdag) in te leveren…? Natuurlijk niet!

    Like

 4. Steven zegt:

  Pasen zal over een aantal jaar ook wel het museum ingaan… want je weet wel…’we moeten ons aanpassen aan de huidige tijd…en daar past PASEN gezien de bevolkingssamenstelling niet meer tussen’ …maar in plaats daarvoor hebben we het suikerfeest die we in ruil voor pasen een nationale vrije dag gaan maken…

  Like

 5. elena zegt:

  goed uitgelegd, vooral het laaste gedeelte dat is waar het omdraaid, pesach, opstanding van Yashua , en ieder die in Hem gelooft zal eeuwig leven .

  Like

 6. P. Puk zegt:

  Alleen het paaslam is dus terug te voeren op een Joods feest. De rest is zo heidens als maar kan, alleen met een christelijk sausje er over heen.

  Like

 7. Piet Snot zegt:

  “Het is dus altijd ‘wij’ leveren iets in ten gunste van ‘zij’.”

  Zo werken mossels nou eenmaal altijd, als je er maar lang genoeg over blijft zeiken, dan ga je altijd wel andere vinden, die jouw gezeik niet onredelijk vinden.
  Zonder er bij na te denken wat ze verliezen. En zo steeds een stapje verder.

  Like

 8. Tistochwat zegt:

  Het wonderbaarlijke ei…

  Interessant, maar eigenlijk een ziek experiment:

  En dan de haantjes in de hakselaar of massaal vergassen.
  Of verf die kuikentjes in een leuk kleurtje. gaan ze wél dood aan, maar who cares?

  Like

  • Cathja zegt:

   @Tistochwat

   Ik wordt werkelijk WOEST, en kotsmisselijk als ik denk wat ze met die kleine beestjes doen! Wat kunnen mensen zich duivels gedragen tegen weerloze schepselen!

   Bah!! Gruwelijk!

   Geliked door 1 persoon

   • Tistochwat zegt:

    Cathja 20 april 2019 om 20:15

    En dan die smerige ganzen- en eendenlevermesterijen!
    Mijn bloed kookt als ik zie wat ze die stakkers aandoen.

    Als ik het geld en de macht van bijv. ‘duivel Soros’ had, zou het z.s.m. afgelopen zijn met alle dierenmishandeling op deze aarde.

    Like

 9. Jules Vismale zegt:

  Pasen is ook het feest waarbij Jezus Christus werd terechtgesteld en daarna binnen drie dagen weer herrees!

  Like

 10. Piet Snot zegt:

  HET PAASVERHAAL!
  OM VOOR TE LEZEN TIJDENS HET PAASONTBIJT!
  Jezus trok rond door boreaal Palestina, vele jaren later bekend van brandende autobanden en mensen die op de Dam staan te schreeuwen. Jezus was onderweg naar de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem om Pesach te vieren; de herdenking van het einde aan de joodse slavernij in Egypte. Jaren later zouden leden van de radicale Grauwe Sfinx in Egypte oproepen om alle straatnaambordjes te wijzigen. Enfin, Jezus stuurde een paar van zijn volgelingen die hij had ontmoet tijdens een meetup vooruit om een Tesla op te halen. Die auto kostte de overheid hartstikke veel knaken aan subsidie, maar dat boeide Jezus niks. Hij had startkapitaal en de overheid stelde hem dankzij de regelgeving in staat in een auto van een ton te rijden, waarom zou hij dan op een stomme ezel gaan zitten? In de Tesla reed Jezus de stad Jeruzalem in. “Gezegend de Koning. Hij komt in de naam van de Heer!”, riepen de mensen. Iedereen was vrolijk, behalve Petrus R. de Vries, want die was altijd chagrijnig.
  Lees verder………………….
  https://www.geenstijl.nl/5147167/het-paasverhaal/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s