Nuance, mijn nuance!

Screenshot_139

(Door: “bozeoudeman”)

Ik lees een prachtverhaal van een filosoof in de krant over de zwijgende meerderheid, over polarisatie en over het verlies aan nuance bij allerlei politieke en maatschappelijke problemen en conflicten en kan een heel stuk met hem meegaan, maar helaas niet in het benoemen van de oorzaken, want daarover zwijgt de man. Te link voor een academicus om met desnoods vermeende oorzaken aan te komen?

Wat voor zin heeft het dan om twee pagina’s te wauwelen over toenemende verharding als je niet meteen ook oorzaken, of op z’n minst de grootste oorzaken erbij sleept? Zonder dat te doen, kun je twee pagina’s of tweehonderd pagina’s vol kletsen met ideetjes over die verharding maar het zet geen zoden aan de dijk, want de problemen waar de verharding uit voortkomen blijven levensgroot als oorzaken bestaan. Ergo, ze worden met de dag groter.

Het is, neem ik aan, goed bedoeld om op bijna naïeve toon te pleiten voor meer contact tussen twee tegenover elkaar staande groepen, maar als je de oorzaken en twistpunten niet benoemt, laat staan de terechte vrees die bij velen leeft en waar niet naar wordt geluisterd, dat zaken verkeerd gaan aflopen, en hieruit voortvloeiend ook de terechte vrees voor de toekomst, dat mensen die toekomst op het spel zien staan voor met name hun kinderen, gewoon niet benoemt, dan kan ik er verder niets mee.

Verderop in het artikel geeft de schrijver zich bloot en maakt in een zin heel duidelijk dat hijzelf niet neutraal genoemd kan worden. In mijn ogen is dit weer zo´n mooi weer schrijfstukje in de trant van die Joris Oplichter met zijn boekje ‘Kunnen we nog praten’. Door het gesprek helemaal niet aan te willen gaan met andersdenkenden, maar enkel een bedrieglijk opzetje te geven, doen dit soort types het voorkomen dat zij genuanceerd zijn. Maar zijn ze dat?

Deze filosoof verraadt zichzelf tegen het eind van zijn betoog door duidelijk te maken dat hijzelf wellicht aanhanger van een extreem en omstreden standpunt is met: “Als de steun van de wat minder activistische, maar niet onverschillige meerderheid ontbreekt, kunnen we lang wachten totdat Kick Out Zwarte Piet de laatste blokkeerfriezen heeft overtuigd”. En hiermee graaft de academicus als academicus zijn eigen graf voor al zijn mooie woorden, want hij is dus niet neutraal als onderzoeker, wat een academicus als onderzoeker wel dient te zijn.

Met deze zin maakt de zich filosoof noemende schrijver duidelijk zelf wellicht een activist te zijn die in zijn oproep voor nuance op een geraffineerde wijze duidelijk maakt wiens nuance hij vindt dat de echte nuance is. Kick Out Zwarte Piet is onomstreden zijn favoriet en haar idee moet zegevieren. Wat voor zin heeft het dan voor bijvoorbeeld die blokkeerfriezen om het gesprek met deze dus duidelijk in een zich in een standpunt ingegraven denkende persoon, die gevoel voor nuance kwijt is, aan te gaan? Wat komt hier uit voort: juist verharding van standpunten en polarisatie, dat omdat ook deze filosoof enkel voor eigen gelijk lijkt te gaan.

Door:
“bozeoudeman”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Intellectuelen/academici", "Nuttige idioten", gezond realisme, Hypocrisie, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

10 reacties op Nuance, mijn nuance!

 1. Klaas zegt:

  Geliked door 3 people

 2. Marlies zegt:

  “The whole muslim community could be targeted”? It’s about time. Walgelijk, die goedmenschen.

  Geliked door 2 people

  • M.A.L. Sion zegt:

   Inderdaad. Walgelijk. Als een organisatie, zeker als het zich voordoet als religie, in principe MOORDDADIG is, dan ben je medeplichtig als je dat vergoelijkt, zoal de ‘goedmenschen’ doen. De schrijver(s) van de koran zijn van haat vervuld jegens de medemens, in ieder geval jegens de ongelovigen en anders gelovigen. Die mogen vermoord worden. Zelfs heeft dat de voorkeur. Als we wereldvrede zouden willen nastreven, zullen we de oorlog moeten verklaren aan de islam.

   Like

 3. Die vermaledijde ‘filosofen’ zijn de nieuwe hogepriesters en missionarissen van een religie met verse goden: zoals klimaat, communisme, lbtgh ..

  Like

 4. Als nu al 35% van de Kaaskoppen geen probleem heeft met de islam, hoef je geen rekenwonder te zijn hoeveel het over 20 jaar zullen zijn! DOOMED!

  Like

 5. Republikein zegt:

  Leipe filosoof?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s