(Vertaling: E.J. Bron)
De parlementsverkiezingen in Spanje opnieuw zonder duidelijke meerderheidsverhoudingen
In Spanje komt voor het eerst de in 2013 opgerichte nationaal-conservatieve partij VOX met 10% van de stemmen in het parlement. De grootste partij werden met 29% de socialisten van minister-president Sánchez. Opnieuw dreigt een patsituatie.
In Spanje kwamen de socialisten van regeringschef Pedro Sánchez als grootste partij uit de vervroegde parlementsverkiezingen tevoorschijn. De Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) kreeg 29% van de stemmen. De Conservatieve Volkspartij (PP) werd bijna gehalveerd en kwam op de tweede plaats met ongeveer 18%.
Daarna komen de linkse partij Unidas Podemos met 17%, de liberale Ciudadanos met 16% en de pas in 2013 opgerichte nationaal-conservatieve partij VOX, die met 10% voor het eerst in het Spaanse parlement komt. Zodoende dreigt er voor Spanje opnieuw een patsituatie, omdat noch links noch rechts over een duidelijke meerderheid beschikt.
Volgens de laatste cijfers zouden de mogelijke coalitiepartners PSOE en Podemos samen in het gunstigste geval op 166 afgevaardigden komen en tien zetels tekortkomen voor een meerderheid. PP, Ciudadanos en VOX als midden-rechts bondgenootschap zijn minstens 14 zetels verwijderd van de vorming van een regering.
Opnieuw zullen in het parlement regionale partijen uit het Baskenland en Catalonië waarschijnlijk de doorslag geven. Spanje maakte een van de hoogste opkomsten voor verkiezingen in zijn geschiedenis mee. 76% van de 37 miljoen stemgerechtigden nam deel, wat ongeveer 10% meer is dan bij de laatste parlementsverkiezingen in 2016.
Het waren al de derde parlementsverkiezingen binnen een periode van drie en een half jaar. De patstelling is niet nieuw. Al in 2016 was het land ondanks twee verkiezingen binnen zes maanden bijna een jaar lang zonder reguliere regering gebleven. De reden was het einde van het tot dat moment feitelijke tweepartijensysteem van PP en PSOE door nieuw opgerichte partijen.
Er regeerde bijna anderhalf jaar een conservatieve minderheidsregering onder minister-president Mariano Rajoy, totdat Sánchez in de zomer van 2018 na een motie van wantrouwen tegen Rajoy met behulp van kleinere Catalaanse separatistische partijen aan de macht kwam, hoewel zijn PSOE maar 84 van de 350 zetels had.
Bron:
www.freiewelt.net
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
Opvallend was dat het thema illegale migratie in deze verkiezingen geheel geen rol lijken te hebben gespeeld. Geen idee of dat aan Nederlandse of Spaanse berichtgeving ligt. Het lijkt mij wel te bevestigen in de opvatting dat Spanjaarden niet helemaal van deze planeet lijken te zijn.
LikeLike
Socialisme is haast net zo’n hardnekkige aandoening als de islam .
Zelden geneest iemand er van .
Soms zoeken ze dan weer een andere idiotie op .
Eigenlijk is alleen overlijden een afdoende remedie .
LikeGeliked door 1 persoon
Helaas is ook bij deze verkiezingen in Spanje links opnieuw de grootste geworden. Alleen is het voor links niet meer mogelijk om over links een coalitie te vormen. Willen ze een regering vormen zullen ten voordele van rechts water bij de wijn moeten doen.
LikeLike
Vox werd groot nadat boten vol illegalen, door Italië afgewezen, in Spanje aan land gingen. Met de volgende linkse regering zal het immigratieprobleem alleen maar groeien, wat ook Vox zal doen groeien. Het is het verhaal dat zich overal in Europa afspeelt, alleen loopt Spanje nog 10 jaar achter. Dat komt doordat het zolang onder de dictatuur van Franco heeft geleefd, men is voorlopig nog te bang voor een intelligente, democratische en moderne extreem-rechtse partij. Maar ook in Spanje zal alles veranderen. Dit is immers het land van de Reconquista en die is niemand ginder vergeten !
LikeLike
Toespraak Sanchez, VOX
http://d.tube/#!/v/vladtepesblog/QmYCCk7V79TCGXtYz6vkfTTWbbqRgGqjGXzf7vQGEaMqhh
LikeLike