1 mei 2019: “Yom HaShoah”

Screenshot_23

(Door: Dov Eilon – Vertaling: E.J. Bron)

In Israël begint vanavond de herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust, “Yom HaShoah”. Dan herdenkt Israël de 6 miljoen Joden, die door de nazi´s werden vermoord.

Israel Heute

Wegens de vanavond beginnende herdenkingsdag zullen in Israël veel winkels vroeger dan gebruikelijk gesloten zijn. Ook restaurants, bioscopen, theaters en andere uitgaansgelegenheden zullen vanavond tegen 19.00 uur gesloten zijn. Er zullen ook geen sportwedstrijden plaatsvinden. Voor deze speciale dag van herdenking werd in het jaar 1959 de wet voor de Holocaust-dag aangenomen. Ook op tv zullen alleen maar documentaires te zien zijn.

De herdenkingsdag zal om 20.00 uur met de ceremonie in de Holocaust-gedenkplaats “Jad Vashem” beginnen. Dan zullen traditiegetrouw zes overlevenden van de Holocaust plaatsvervangend voor de zes miljoen slachtoffers fakkels aansteken.

In Israël leefden eind 2017 nog 212.300 Holocaustoverlevenden. Dat zijn er 8500 minder dan het jaar daarvoor. Deze cijfers publiceerde het Israëlische Bureau voor de Statistiek naar aanleiding van de herdenkingsdag. Voor het begin van de Tweede Wereldoorlog waren er 16,6 miljoen Joden in de wereld, nu zijn dat er 14,6 miljoen.

Morgenvroeg om 10.00 uur zullen twee minuten lang de sirenes klinken. Het hele land komt tot stilstand om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Direct daarna vindt er in “Jad Vashem” een kranslegging plaats onder deelname van president Reuven Rivlin, minister-president Benjamin Netanyahu, de voorzitter van de Knesset Juli Edelstein, de presidente van het Hoogste Gerechtshof Esther Chajut evenals vertegenwoordigers van de organisaties van de Holocaustoverlevenden. Om 11.00 uur begint in het gebouw van de Knesset het voorlezen van de namen van de slachtoffers. “Ieder heeft een naam”, heet deze bijeenkomst. En om 13.00 uur vindt dan de centrale herdenkingsceremonie in “Jad Vashem” plaats.


(Klik rechts onderin de balk voor ondertiteling)

Ook in de scholen zullen vanavond en morgen herdenkingsceremonieën worden gehouden. Daarvoor werd in de lessen over de Holocaust gepraat. Veel scholen hebben projecten ter voorbereiding van de reis van de scholieren naar Polen, die op 15- tot 16-jarige leeftijd plaatsvindt. In het kader van deze projecten ontmoeten de scholieren Holocaustoverlevenden en schrijven hun verhalen op. Vaak worden overlevenden op school uitgenodigd om over hun belevenissen te vertellen. Ieder jaar worden de overlevenden ouder, totdat er op een bepaald moment geen meer zullen zijn die kunnen vertellen over deze verschrikkelijke tijd. Daarom is het zo belangrijk om nu nog zoveel mogelijk tijdgetuigenissen te verzamelen.

Bron:
www.israelheute.com
Door: Dov Eilon

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, demoniseren, Genocide, Historie, Israël, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, nationaalsocialisme, nazisme, Racisme. Bookmark de permalink .

6 reacties op 1 mei 2019: “Yom HaShoah”

 1. Aegolius cs zegt:

  Afschuwelijke dagen breken aan. Alleen die erover willen reageren, graag. Ik trek me even terug.

  Geliked door 1 persoon

 2. rottenpikwick zegt:

  Ja! Van mij mag Israel als verdediging een bom op Moffenland (Eurabia) dumpen! Merkel en haar Hypocriete Laffe Hielenlikkers (Timmermans, Rutte, Macron, VRHFSTD, Jetten etc etc) hebben W-Europa overhandigd aan De Satan!! Voor het Gerecht slepen die Landverraders!!

  Like

 3. kampersrene zegt:

  Never again !! terwijl onze westerse correcte politiekers …de grootste vijanden van de Joden binnehalen en voorzien van verse pampers en ze knuffelen

  Like

 4. kampersrene zegt:

  never again…..maar ze halen wel een troep jodenhaters binnen…..never agan?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s