Viktor Orbán wordt ontvangen in het Witte Huis

Screenshot_105

(Door: Wolfgang Prabel – Vertaling: E.J. Bron)

Zojuist heb ik uit de geruchtenkeuken in Warschau vernomen dat de Hongaarse minister-president Viktor Orbán op 13 mei in het Witte Huis in Washington zal worden ontvangen. Een plaats waar Duitse christen- en sociaaldemocraten niet meer zo gezien zijn.

journalistenwatch

Ook al is de communicatie met Berlijn een beetje verstoord, Hongarije kan altijd nog met president Trump praten. Wellicht kan het oosten met de VS een economisch bondgenootschap opbouwen wanneer de EU steeds meer de duimschroeven aandraait? Als Polen, Hongarije en Roemenië op steeds nieuwe procedures wegens verdragsschending getrakteerd worden? Enkele landen krijgen al Amerikaanse energieleveringen. Dat zou het begin van een nauwere samenwerking kunnen zijn.

Onlangs nog had de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel, Péter Szijjártó, die de 70e jaarvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen in Washington deelnam, tijdens een voordracht gezegd: “Nadat Wess Mitchell de leiding over Europese en eurazische aangelegenheden in het ministerie van Buitenlandse Zaken had overgenomen, beschouwde Washington Midden-Europa opnieuw als bondgenoot. Dit was een radicale verandering”, zei Szijjártó, en hij voegde er aan toe dat er in de betrekkingen met de Verenigde Staten een nieuw hoofdstuk werd geopend. “Wij voelen ons partners en geen studenten meer die een les moeten leren”, benadrukte hij.

Na de ambtsovername van Wess Mitchell werden de betrekkingen tussen de beide landen door twee “toverwoorden” gekenmerkt, namelijk “wederzijds respect”, zei de minister. Als een van de verdiensten van de voormalige plaatsvervangend staatssecretaris noemde hij het feit dat een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken na zeven en een half jaar Hongarije heeft bezocht: Mike Pompeo.

“Politiek, economie en defensie, dat zijn de drie pilaren van de Hongaars-Amerikaanse betrekkingen”, zei Szijjártó, en voegde er aan toe dat de Hongaars-Amerikaanse betrekkingen betreffende economie en defensie weliswaar al tevredenstellend waren, “maar onze politieke betrekkingen waren daarvoor niet zo nauw.”

Washington had nog een ontmoeting tussen Szijjártó en zijn Oekraïense collega op touw gezet om de meningsverschillen tussen de beide buurlanden in de minderhedenpolitiek te bespreken en zodoende te helpen de gemoederen tot bedaren te brengen.

Mitchell noemde in een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Pompeo van 4 januari 2019 persoonlijke en beroepsmatige redenen voor zijn besluit om zijn functie in het ministerie van Buitenlandse Zaken neer te leggen. In een interview zei hij dat hij dit besluit niet zou hebben genomen uit protest tegen de politiek van de regering-Trump. De Oost-Europa politiek wordt eerst door Pompeo zelf gemanaged.

Men dient het bezoek aan Amerika door de Hongaarse minister-president vermoedelijk te zien in verband met meer politieke activiteiten van de VS en de V4-landen. Over veel dingen, waarover men in het oosten ruzie heeft met Berlijn, is men het met Washington eens. Of het nu de immigratiepolitiek, de energievoorziening of de bewapeningsinspanningen zijn: de verbinding tussen de VS en het oosten van Europa wordt interessanter.

Bij de ontmoeting op 13 mei zullen de energievoorziening, defensie en regionale veiligheid op de agenda staan.

Orbán had met het initiatief Galeria+ China als partner van Oost-Europa in het spel gebracht, vermoedelijk om de Brusselse commissarissen onder druk te zetten om de stimuleringsprogramma´s voor Oost-Europa voort te zetten.

In een artikel van “Foreign Policy” stond dat de regering-Trump de steeds grotere invloed van Rusland en China in de regio terug zou willen dringen. Dat zal echter alleen maar mogelijk zijn wanneer de acceptatie van de Oost-Europese landen in de EU hersteld wordt. Daar hebben echter zowel de VS als Hongarije allebei belang bij. Alleen Dr. Merkel staat, zoals gebruikelijk, in de weg.

Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump, Europa, EUSSR, gezond realisme, Hongarije, Verenigde Staten, Visegrad-landen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Viktor Orbán wordt ontvangen in het Witte Huis

 1. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  De EU verkiezingen staan voor de deur. Veel campagne wordt er nog niet gevoerd. Maar zowel worden over links als over rechts worden de messen geslepen. In de achterkamertjes wordt heel wat bekokstoofd. Daar komt maar heel weinig van naar buiten. Negen vrijheidspartijen die Europa vrij, stabiel, onafhankelijk en Europees willen laten sloegen in Praag de handen ineen om gezamenlijk op te trekken. Links Timmerfranske slaat, als een kat in het nauw, boos dreigende taal uit. Hij trok fel van leer, tegenover ieder die niet pro-EU is. Kennelijk is hij bang de overwinning niet in de wacht te slepen. Orbán doet op de valreep nog even zaken met Trump. Kortom, er is iets flink aan het broeien. Waar het allemaal toe al leiden, is nog niet duidelijk. Afwachten dus. Het wordt een spannende tijd. Met een beetje geluk komt rechts aan zijn trekken.
  Ga dus voor wèl stemmen en graag op rechts.

  Like

 2. J.A. Kapteyn zegt:

  Zeker gaan stemmen, en zeker op een eurokrtische partij als u wilt dat er iets verandert in Brussel. Dus stem PVV of FvD. Deze partijen steunen ook de Alliantie die door Salvini is opgericht. Een alliantie die de centrale besluitvorming van Brussel wil afpakken en weer neer wil leggen bij de nationale regeringen en parlementen. Een alliantie die nauwe samenwerking wil tussen de afzonderlijke landen, maar die af wil van de ondemocratische centralistische rol van de huidige Brusselse beslissers.
  Voor FvD stem Derk Jan Eppink. Voor de PVV weet ik het niet, maar stem innieder geval PVV als je niet voor FvD kiest.

  Like

 3. Lucky zegt:

  Psychotisch links in de VS

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s