“Erger kan het niet” – Adidas-chef rekent met bondskanselier Angela Merkel af

Screenshot_156

(Vertaling: E.J. Bron)

Sinds de Duitse minister van Economische Zaken, Peter Altmaier (CDU), zijn “Nationale Energiestrategie 2030” presenteerde, blijft de kritiek op de plannen van de Duitse regering aanhouden. Vertegenwoordigers van vakbonden en ondernemingen laten steeds duidelijker hun onvrede blijken over de passieve regering en waarschuwen voor het afglijden van Duitsland. Nu neemt de chef van Adidas, Kasper Rorsted (foto), het woord en heeft felle kritiek op bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Deutschland Kurier

Al wekenlang wordt de Duitse minister van Economische Zaken, Peter Altmaier (CDU), wegens zijn politieke passiviteit en de “Nationale Industriestrategie 2030” scherp bekritiseerd.

De massieve kritiek van vakbondsmensen, ondernemers en organisaties houdt niet op. Die vrezen dat Duitsland in een recessie glijdt en enorm zou kunnen dalen in de internationale concurrentie. Te hoge belastingen, te hoge stroomprijzen, teveel regulering en een passieve regering voor wat betreft digitalisering en kunstmatige intelligentie brengen de topmensen van de economie in staat van alarm. De economische organisaties waarschuwen dat men weldra zo ver achterop zou kunnen raken bij China en de VS dat er grote dalingen in de welvaart voor Duitsland dreigen.

Ook de chef van Adidas, Kasper Rorsted, laat nu zijn onvrede blijken en leest Angela Merkel en haar regering op ongebruikelijk duidelijke wijze de les. “De standplaats Duitsland heeft meer problemen dan velen willen toegeven”, wordt Rorsted in de “Welt am Sonntag” geciteerd. De manager ziet een specifieke tekortkoming bij de digitalisering. Zo beweerde bondskanselier Angela Merkel al in het jaar 2005 dat deze bovenaan haar agenda zou staan. “Maar er gebeurt niets. Ze zal de regering verlaten zonder een succes op dit terrein.”

Over autonoom autorijden bijvoorbeeld zou Duitsland niet hoeven nadenken zolang tijdens een autorit tussen Neurenberg en München constant de telefoonverbinding zou uitvallen. Bovendien zouden de autoriteiten nauwelijks gedigitaliseerd zijn, de scholen eveneens niet. “We hebben overschotten bij de staatsfinanciën”, stelt de ondernemingschef van de grootste Europese sportartikelenproducent verder vast, “maar onze digitale infrastructuur heeft tekortkomingen die niet erger kunnen zijn.”

Adidas-chef Rorsted waarschuwt voor een afnemende industrieproductie en een afnemend concurrentievermogen van heel Europa. De EU zou zich in een slechte toestand bevinden: “In de afgelopen tien jaar werd er veel gepraat, maar er hebben geen echte hervormingen plaatsgevonden.” Er zouden 200 verschillende Telecom-aanbieders in Europa zijn en niet slechts drie of vier. “We hebben niet meer Europa, maar een efficiënter Europa met minder bureaucratie nodig”, aldus de duidelijke woorden van Rorsted, die datgene uitspreekt wat veel verantwoordelijken in de Duitse economie op dit moment bezighoudt.

De conclusie van Rorsted: De “grote coalitie” zou de blik voor het dringend noodzakelijke kwijtraken, voor Duitsland zou een afglijden in een recessie dreigen, handelsconflicten zouden escaleren, Berlijn zou echter geen economie- of concurrentiepolitiek bedrijven, maar met steeds nieuwe ideeën de industrie veel teveel regels en belastingen opleggen, het laatst met een plan voor CO2-belasting. De energietransitie zou mislukt zijn, de Brexit zou mede het resultaat van Duits politiek falen zijn en bij de digitalisering zou Duitsland lang niet snel genoeg gaan.

Het lijkt erop dat de woedende rede van Rorsted in grote kringen van de economie werkt als een bevrijdende noodsprong. De chef van Adidas zou zeggen wat velen denken, aldus een bestuurslid van een Zuid-Duits concern. De “grote coalitie” zou in z´n geheel als een belasting voor de standplaats gevoeld worden. “Berlijn discussieert over onteigeningen, terwijl wij op de wereldmarkten vechten om te overleven”, aldus de nu naar buiten gebrachte ergernis van een middenstander uit Westfalen. Ondertussen zou de bondskanselier een uitgebreide afscheidstournee maken, maar Duitsland wordt niet meer geregeerd, aldus de klacht.

Uit de gezamenlijke frustratie over de catastrofale politiek van de Duitse regering ontstaat nu wellicht een nauwere samenwerking tussen economiemanagers.

Bron:
www.deutschland-kurier.org

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", Duitsland, gezond realisme, Merkel. Bookmark de permalink .

10 reacties op “Erger kan het niet” – Adidas-chef rekent met bondskanselier Angela Merkel af

 1. Qvic zegt:

  Het punt komt nog dat (grote)bedrijven massaal Duitsland gaan verlaten of nog erger de EU de rug toekeren. Dan klapt de economie van zelf in elkaar. Van de huidige politici valt niets ter verwachten, alles is gericht op de vluchtelingen en het klimaat redden. Maar daar bouw je geen economie mee op. Daar breekt je het juist mee af. Maar dat schijnen zij de politici niets te deren. Dit geldt ook voor Nederland, België en Frankrijk.

  Geliked door 6 people

 2. Juanito zegt:

  Wat hadden de Duitsers anders van DDR Merkel, die in het socialisme en communisme is gedoopt.
  Duitsland is compleet vast geregeld en dicht gereglementeerd. Elke bewegingsvrijheid is ingekaderd binnen de socilatische lijntjes. Na een kleine 15 jaar worden de effecten van dat DDR 2.0 beleid bij iedereen voelbaar en zichtbaar. Dit is de ultieme wraak van een DDR apparatsjik. Daarnaast nog even het land en de rest van Europa overstromen met achterlijkheid uit afrika en arabië, en het feest is compleet. Kennelijk is het niet strafbaar om je land te vernietigen.

  Geliked door 6 people

 3. guusvelraeds zegt:

  Als Duitsland economisch door de hoeven gaat zal ze de Europese Unie meeslepen in haar val. Bovendien moet nederland uitkijken want als Duitsland gaat staat ook Nederland dicht bij het ravijn van een economische meltdown. De lage rente politiek van de afgelopen jaren zal de Europese Unie niet redden want dat is de rede dat we al jaren een lage rentestand hebben. Terwijl de Europese Unie met de lage rentestand zolang mogelijk de lippen boven water gehouden wordt worden de Noord Europese staten verarmd en financieël leeggezogen. Je ziet het aan alles er worden geen investeringen meer gedaan (daarom ook de klimaat agenda met haar akkoord om de samenleving te dwingen tot investeringen) en de waarde van het vastgoed stijgt naar de hemel. Nog even en we maken de grootste economische ramp mee sinds de wallstreet chrash in 1929.

  Wie denkt nog aan het Waldsterben. Die andere grote leugen van de millieu maffia en haar schare politieke en maatschappelijke profiteurs.

  Geliked door 1 persoon

  • Blaffertje zegt:

   Ook hier worden we belazerd, zie link van onderstaand filmpje van ‘de monitor’ over bomenkap.
   Hectares bossen worden jaarlijks gekapt onder het mom van verjonging en dan moet je zien in het filmpje wat een formaat!
   De jonge aanplant laat zich nog het beste beschrijven als satéprikker, die geen enkele ecologische waarde heeft vergeleken bij de volwassen boom die er 50 jaar over heeft gedaan om tot volle wasdom te komen.
   Maar het heeft NIETS met verjonging te maken, het is allemaal ten behoeve van de klimaat gekte.
   Bijna alles word gekapt voor de biomassacentrales.
   https://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/bomenkap

   Like

 4. Republikein zegt:

  Dassler, is Adidas en Puma, grote merken en alles voor wereldomzet dus geld, eigenlijk schurken.
  Ging het om geld, de wortel van alle kwaad wanneer het geen middel maar doel nastreeft?
  Denk het wel.

  Like

 5. droevige mof zegt:

  Ford AG Keulen is op dit moment bezig met het massaal schrappen van banen. Aangenomen moet worden dat de locatie in 2022 volledig gesloten zal zijn.

  Like

 6. immigratie kostte slechts honderden miljarden euros; dit ging af van winst en koopkracht. Merkel is de oorzaak

  Like

 7. Lucky zegt:

  Geen asielzoekers, geen migranten, maar resettlement/hervestiging van mensen door de VN…

  Like

 8. Republikein zegt:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s