LONGREAD: Ons politieke stelsel is niet democratisch, maar aristocratisch

Screenshot_235

(Door: Max van Duijn)

Het politieke stelsel in Nederland is helemaal niet zo democratisch als we denken, betoogt Max van Duijn. Het heeft hoogstens enkele democratische elementen.

In de tragedie De smekende moeders van Euripides, verschijnt er op een gegeven moment een afgezant uit Thebe ten tonele. ‘Wie is van dit land tiran?’ vroeg deze toen hij in Athene aankwam. Als antwoord kreeg de gezant te horen dat Athene niet door één man, maar door het volk wordt geregeerd. De Thebaan reageert met ongeloof. Hoe kan de meute, opgezweept door demagogen, nu een staat besturen?

En de diplomaat uit Thebe was zeker niet de enige met scepsis. In de Oudheid waren liefhebbers van democratie dun gezaaid. Onder de filosofen en intellectuelen kon de Atheense staatsvorm op weinig sympathie rekenen. Velen vonden het maar een raar gedrocht. Een van de meest fervente tegenstanders was Socrates. Regeren is volgens deze filosoof een ‘kunde’. En als dat het geval is, kunnen alleen specialisten het beheersen en er met gezag over spreken. Net zoals een leek zijn mond moet houden als timmerlieden praten over scheepsbouw – omdat hij er geen verstand van heeft – dan kan het toch niet zo zijn dat bij het bestuur van de polis iedereen kan opstaan en meepraten? Macht hoort gebaseerd te zijn op kennis. En dat is niet voor iedereen weg gelegd.

Lees verder>>>
Elsevier

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op LONGREAD: Ons politieke stelsel is niet democratisch, maar aristocratisch

 1. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Meen dat de reacties op Elsevier uitsluitend zijn weggelegd voor abonnees dus vandaar dat ik een zeer goede reactie even heb gekopieerd voor de lezers/essen van E J Bron;
  J.v.Deventer
  “Dit stuk blijft naar mijn smaak veel te algemeen; noemt de zaken veel te weinig bij de naam.
  Wat Nederland betreft slaat het de plank volkomen mis. Volgens Maurice de Hond (en de auteur ook, neem ik aan) “dreigt Nederland uiteen te vallen in twee stukken”. Ja natuurlijk! Dat is geen dreiging, dat is de realiteit! Nederland valt uiteen in man en vrouw, in arm en rijk, in homo en hetero, in autochtoon en allochtoon, in links en rechts. Er is altijd wel een tweedeling te bedenken.
  Inderdaad dreigt Nederland uiteen te vallen, maar dan als staat Nederland. Een land zonder grenzen, zonder taal, zonder sociale binding, zonder munt, zonder begrotingsrecht, zonder eigen wetten; zo’n land bestaat dadelijk niet meer. Dát is wat er met Nederland dreigt te gebeuren en dat is heel wat ernstiger dan die obligate en afgezaagde tweedeling van De Hond.
  In mijn ogen zijn er vier partijen die bewust streven naar het verdwijnen van Nederland: DENK en Groen Links (middels de immigratie), D66 en de VVD (middels de soevereiniteitsoverdracht aan de EU). De VVD doet het een beetje schijnheilig, maar D66 en GL maken geen geheim van hun wensen, om over DENK maar niet te spreken.
  Een paar partijen verzetten zich (FvD, PVV en SGP) en de rest ziet lijdzaam toe wat er gebeurt. Omdat bij de verkiezingen in 2017 slechts 20% van de kiezers op de pro-Nederland-partijen heeft gestemd zie ik het somber in. Blijkbaar kan het de kiesgerechtigde Nederlander geen donder schelen dat zijn land wordt opgeheven.”

  Liked by 1 persoon

  • Rensk. zegt:

   20 procent idd. Meestal ben ik wel hoopvol van aard. Maar in deze zie ik het ook helemaal niet optimistisch in. De wil van links heeft zich in alle lagen van de bevolking stevig vastgezet. Daarbij de naiviteit van best veel mensen. Net bij dat debat. Weer die wil opleggen aan mensen van: wij hebben bommen gegooid en weet ik wat we nog meer hebben gedaan en daarom moeten we al die mensen, die hierheen willen vluchten verwelkomen. Ik haat het als mensen hun eigen ideeen aan je op willen dringen. Vooral als het ook nog precies zo moet gaan zal ze zelf in gedachten hebben. Als iemand zegt idd we willen wel helpen, maar liever in eigen regio dan word dat niet geaccepteerd. Het moet en zal hier in Europa moeten gebeuren. Niks zullen ze bijleggen of water bij de wijn doen. Landen moeten en zullen doen moeten wat ze gezegd word. Zo werkt het niet en krijg je alleen maar meer onrust en tegenstand. Althans ik haat dit soort gedrag en ik denk heel veel burgers op den duur toch ook. Ik zie een burgeroorlog in het verschiet. Wanneer weet ik niet, maar als dit zo doorgaat komt die er zeker.

   Like

   • M. zegt:

    Die linkse waanzin weet dondersgoed dat we bijna elke oorlog in gelogen zijn en dat het merendeel van de mensen daar niet mee eens was en al helemaal geen bommen hebben gegooid of hebben gewild dat er ergens bommen gegooid werden.
    Dat de burger nergens invloed op heeft bij een regering die het volk negeert weet links ook heel goed en al die mensen die net doen alsof ze dom zijn weten het ook.
    Mensen die nergens invloed op hebben valt ook niets te verwijten.
    We moesten de nieuwe generatie Duitsers niets verwijten van de oorlog het was immers hun schuld niet, en terecht is het hun schuld niet, maar voor de Nederlander is links dat maar even vergeten voor het gemak.
    De Nederlander moet alles verweten worden waar de Nederlander part noch deel aan had noch invloed op had of heeft.
    Net als dat er niemand vandaag de dag schuld heeft aan de slavernij van vroeger want toen bestonden we nog niet eens dus laat staan dat we er tegen of voor konden zijn zelfs als we zouden willen.
    Ook dat weet links dondersgoed en iedere burger die een beetje nadenkt ook.

    De mensen die je een idee op willen dringen hebben vaak zelf geen idee waar over ze lullen.
    Mensen die nooit iets onderzoeken of lezen of verder kijken dan wie likt mijn hol op de tv weten altijd het hardst te vertellen dat jij gek bent, gebaseerd op hun nul kennis.

    Like

 2. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Excuses deze reactie stond onder een ander artikel van Max van Duijn;
  https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2019/01/het-spook-van-het-populisme-666064/

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Er is weinig verschil tussen een dictatuur van 50+1 en een dictatuur aangestuurd door 1 dictator met achter hem profiterende lobby groepen.. Die profiterende lobby groepen zijn overigens ook bij de schijn democratie van 50 + 1 waarbij sprake is van een getrapte “democratie”.

  Daarom is het een grote aanfluiting dat het bindende referendum en raadgevende referendum is afgeschaft. Als je dit allemaal doorziet weet je waarom Geert Wilders en ook Baudet worden gedemoniseerd. Beide zijn namelijk democraten en dat laatste wil de elite helemaal niet.

  Liked by 3 people

 4. Ruud zegt:

  We hebben de facto een parlementaire democratie die gelet op de werking ervan NIETS uitstaande heeft met een democratie. Toch wordt deze z.g. vertegenwoordigende democratie (parlementaire-) verkocht als zijnde “de” democratie. Van deze leugen moeten we zo snel als mogelijk af waarbij het bindend referendum samen met het raadgevend referendum een ideale bindende factor zouden kunnen vormen om de bevolking een doorslaggevende stem te geven. Slechts via het stemhokje is zulks te bewerkstelligen want vanuit zichzelf zullen de “oude” partijen NOOIT hiermee instemmen; stel je voor zeg dat het plebs iets te zeggen krijgt………ben je besodemieterd…………….!

  Like

 5. Nemesis zegt:

  Zoals jullie zouden moeten weten, is “onze” grondwet geschreven ten faveure van de toentertijd plotseling een koning i.p.v. de Republiek der Nederlanden en NIET voor het volk.

  Like

 6. Hovawart zegt:

  Ons politieke stelsel is een poppenkast, de touwtjes in handen van een paar demagogen, en democratie is de grootste leugen, een zoethoudertje voor critici.

  Like

 7. Rensk. zegt:

  Eentje uit de partij van GL wil het leenstelsel afschaffen. Hopelijk trappen studenten er niet in, want ik hoorde al spreken dat in geval dat het afgeschaft word meer dan 2 jaar kan duren. Voorbij de verkiezingennnnnnnnnnnnnnn. uiteraard. Studenten zullen er wel weer intrappen. GL het a-sociale communistische partijtje van de achterbakse brigade.

  Like

 8. Rensk. zegt:

  Een zilverrug is wijzer dan wat er nu aan de macht is.Een zilverrug zorgt voor de rust en veiligheid van de groep. Onze machtshebbers hebben die wijsheid niet. Die laten alles en iedereen op de burger los.

  Like

 9. M. zegt:

  Ons politieke kartel is klip verrot omdat men klip verrot wil zijn en de mensen die de bevelen uitvoeren tegen hun eigen volk zijn net zo verrot omdat ze allemaal weten hoe ze ons land helpen stukmaken. Dat zien ze elke dag.
  De wijken waar ze zelfs gewapend geen zin in hebben om in te gaan gunnen ze het eigen ongewapende volk van harte.
  Dat het ordinaire discriminatie is doet er niet toe zolang het eigen volk maar verneukt word dan hoor je daar geen enkele wetgever over.
  Prostitutie voor de EU, met politiek heeft het niets te maken.
  De enige die met politiek te maken heeft word gedemoniseerd of gewoon buitengesloten of krijgt er een poppetje bij om zijn stemmen te halveren.
  Dat men er met de huidige politiek opzettelijk een bende van maakt voor de eigen burgers in samenwerking met de complete media is meer dan duidelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s