Tegenwind voor Weber: Orbán wil EVP winnen voor samenwerking met patriotten

Screenshot_320

(Vertaling: E.J. Bron)

Nu krijgt Orbán-pester Weber, de EU-topkandidaat van de christendemocratische EVP, tegenwind. De Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto), voorzitter van de eveneens tot de EVP-groep behorende Hongaarse partij Fidesz, heeft nu aangekondigd er bij de EVP, in het geval van een ruk naar rechts tijdens de Europese Parlementsverkiezingen, op aan te willen dringen tot een samenwerking met populisten. Want, verklaarde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó: de EVP zou zich moeten openstellen voor een samenwerking met “patriottische krachten” zoals de FPÖ of de Italiaanse Lega.

Duits - Zuerst

“Na de verkiezingen zal duidelijk worden wie in de EVP een grotere invloed op de beslissingsbevoegdheid krijgt”, aldus Szijjártó. Het EVP-lidmaatschap van Fidesz is op dit moment echter onderbroken – niet in de laatste plaats op initiatief van topkandidaat Weber, die Orbán onlangs een regelrecht ultimatum meende te moeten stellen.

Minister van Buitenlandse Zaken Szijjártó dreigde de EVP opnieuw met een definitieve uittreding als zij haar samenwerking met de sociaaldemocraten en liberalen zou voortzetten. “Als dat niet verandert, moeten we noodzakelijke beslissingen nemen.” Over het algemeen zou de EVP ver van haar ooit christendemocratische koers zijn afgeweken. De minister benadrukte dat hij graag een oriëntering van de EVP zoals ten tijde van bondskanselier Helmut Kohl zou zien. De regering-Orbán staat vooral kritisch tegenover bondskanselier Angela Merkel vanwege haar vluchtelingenpolitiek.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Populisme", belangenverstrengeling, christendemocraten, demoniseren, EU-critici, Eurofielen, Europa, Europees Parlement, EUSSR, gezond realisme, Hongarije, liberalen, Linkse christenen, Patriottisme, Rotzakken, sociaaldemocraten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s