Italië: Historisch debacle van links geeft Salvini tegelijk meerdere opties

Screenshot_75

(Door: Reinhard Werner – Vertaling: E.J. Bron)

De EU-verkiezingen in Italië hebben niet alleen de rechtse partijen “Lega” en “Fratelli d´Italia” duidelijk groter gemaakt. Tegelijkertijd zijn allerlei linkse krachten veel invloed kwijtgeraakt – inclusief de links-populistische partij “Vijfsterrenbeweging”. Daar zouden wel eens koppen kunnen gaan rollen.

epoch times

Zelfs de links gerichte “Süddeutsche Zeitung” zag zichzelf genoodzaakt om met het oog op de uitslag van de EU-verkiezingen in Italië te spreken van een “gedenkwaardige omwenteling”. De vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken van Italië, Matteo Salvini, heeft afgelopen zondag 26 mei 2019 het resultaat van zijn “Lega” met niet minder dan 28% verhoogd en zichzelf met 34,3% van de stemmen duidelijk bovenaan het deelnemersveld geplaatst.

De opmars van rechts wordt compleet gemaakt door de conservatieve “Fratelli d´Italia”, die was voortgekomen uit de post-fascistische “Alleanza Nationale” en met haar tweede verkiezingsoptreden voor het eerst in het Europees Parlement kon komen. Het bondgenootschap “Forza Italia” van Silvio Berlusconi, in de jaren-90 de belangrijkste partij betreffende de nieuwe ordening van het politieke spectrum, verliest duidelijk en haalt nog maar 8,8%.

Nog erger waren de EU-verkiezingen echter voor de socialistische “Partito Democratico” (PD), die vijf jaar geleden met bijna 40% nog de belangrijkste partij was. Deze keer kreeg de partij 22,7% van de stemmen, wat altijd nog een kleine verbetering tegenover de parlementsverkiezingen van vorig jaar is.

Allerlei linkse partijen ondergaan een debacle

Met de duidelijke overwinning van de “Lega” zijn ook de krachtsverhoudingen tussen de partijen van de regeringscoalitie in Rome verschoven. Was daarvoor na de parlementsverkiezingen de links-populistische “Vijfsterrenbeweging” (M5S) nog de partij met de meeste stemmen en parlementariërs, ondertussen heeft haar rechtse coalitiepartner de partij duidelijk achter zich gelaten in de kiezersgunst. De “Vijfsterrenbeweging” haalde bij de EU-verkiezingen nog maar 17% en verliest zodoende meer dan 4% tegenover 2014. Bij de nationale verkiezingen haalde de partij nog meer dan 32% van de stemmen.

Nog slechter deed links het met de pro-Europese lijst “+Europa” van de antiklerikale links-liberale Emaa Bonino (3,1%), de Groenen (2,3%), de Eurocommunisten (1,7%), de Oudcommunisten (0,8%) en de Piraten (0,2%). Ook de ultranationalistische lijsten van “Casa Pound” (0,3%) en “Forza Nuova” (0,15%) maakten geen enkele kans. De christendemocratische “Popolari per l´Italia” kreeg 0,3%.

“Lega” zal druk uitoefenen op de coalitie

Inhoudelijk zal Salvini echter met duidelijk meer druk centrale programmapunten van de “Lega”, zoals meer autonomie voor Noord-Italiaanse regio´s als Venetië en Lombardije, een flat tax en infrastructuurprojecten ten gunste van de Noord-Italiaanse steden opeisen. Tegelijkertijd zal de “Lega” een belangrijk deel van een rechts-nationale fractie in het Europees Parlement worden, aan de vorming waarvan vertegenwoordigers van de “Lega”, het “Rassemblement National”, de FPÖ, de AfD en andere rechts-conservatieve partijen in het Europees Parlement werken.

In het ergste geval zou Salvini zelfs nieuwe verkiezingen kunnen riskeren. Er kan echter van worden uitgegaan dat hij eerst zal proberen zijn grotere gewicht in de coalitie in de waagschaal te gooien.

Voor minister van Economische Zaken Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging echter zou het wel eens lastig kunnen worden. Hij had in 2018 als topkandidaat de lijst van de links-populisten naar de parlementsverkiezingen aangevoerd. Hij zal waarschijnlijk niet alleen de schuld krijgen van de duidelijke verliezen in z´n geheel, maar eveneens die in vergelijking met de coalitiepartner. Getrouw volgens het motto: De overwinning heeft vele vaders, de nederlaag maar één.

Bron:
www.epochtimes.de
Door: Reinhard Werner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Populisme", EU-critici, Europese Commissie, EUSSR, gezond realisme, Italië, LEGA, Linkse Kerk, Nationalisme, Patriottisme. Bookmark de permalink .

3 reacties op Italië: Historisch debacle van links geeft Salvini tegelijk meerdere opties

 1. Peter zegt:

  Op France24 lees ik :
  Lyon bomber finally confesses to French police
  Jihad documents found

  Investigators also searched his computer, finding documents about jihad. The suspect reportedly admitted having links to jihadist groups during his interrogation.
  Tja, dan weten wij ( U en ik ) het wel.
  Wachten tot ook de ogen van de NOS opengaan.

  Like

 2. immigratiebeperking biedt aantoonbare voordelen voor mens en natuur

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s