Verkiezingsoverwinning van Salvini: Italiaanse minister-president Conte dreigt met aftreden

Screenshot_15

(Vertaling: E.J. Bron)

Met de duidelijke overwinning van de Lega bij de EU-verkiezingen zijn in Italië ook de krachtsverhoudingen onder de coalitiepartijen in Rome verschoven. Nu dreigt de Italiaanse minister-president Giuseppe Conte (foto) met aftreden mits de regeringspartijen hun ruzies niet bijleggen.

epoch times

De Italiaanse minister-president heeft maandag met aftreden gedreigd als de coalitiepartijen Lega en Vijfsterrenbeweging hun ruzies ten gevolge van de EU-verkiezingen niet bijleggen. Het zou niet alleen van hem afhangen of het verder zou gaan met de regering van de Lega en de Vijfsterrenbeweging, zei Conte maandag. Hij verklaarde:

Ik roep de beide politieke partijen ertoe op een beslissing te nemen en mij te vertellen of ze van plan zijn de plichten van de regering verder te vervullen.”

Verder zei Conte tegenover journalisten: Zo niet, “dan zal ik gewoon mijn mandaat neerleggen.”

Hij riep de coalitiepartners op om verantwoordelijkheid op zich te nemen. “Als er niet duidelijk verantwoordelijkheid wordt overgenomen, zoals door mij geëist (…), geef ik het mandaat terug aan de president.” Hij zou nu een duidelijke, niet mis te verstaan en snel antwoord van de Lega en de Vijfsterrenbeweging willen hebben – het land zou niet langer kunnen wachten.

In de regering van Italië bestaan enkele twistpunten. Daartoe behoort de al heel lang besloten spoorlijn voor hoge snelheidstreinen tussen het Noord-Italiaanse Turijn en de Franse stad Lyon. Ook het ontslag van een staatssecretaris van de Lega wegens corruptiebeschuldigingen zorgt voor spanningen. Ook over de thema´s immigratie en migratie bestaan verschillende opvattingen. Minister-president Conte behoort tot geen van beide partijen.

Salvini bereikt 28% meer kiezers dan met de verkiezingen in 2014

De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, had met de EU-verkiezingen op 26 mei 2019 zijn partij Lega met niet minder dan 28% omhoog gebracht en zichzelf met 34,3% van de stemmen duidelijk helemaal bovenaan de lijst met deelnemers geplaatst.

Salvini eiste nu een grotere invloed op de regeringspolitiek en kondigde aan dat hij in het vervolg de prioriteiten zou willen bepalen. Di Maio wees Salvini´s eis af. Wat hem betreft zou er door de nieuwe machtsverhoudingen niets veranderd zijn.

De conservatieve partij “Fratelli d´Italia” maakt de opmars van rechts compleet. Deze partij was voortgekomen uit de post-fascistische “Alleanza Nationale” en kon met 6,4% van de stemmen voor het eerst zetels in het Europees Parlement bemachtigen. Silvio Berlusconi´s “Forza Italia”, in de jaren-90 de drijvende kracht achter de nieuwe ordening van het politieke spectrum, verliest duidelijk en haalt nog maar 8,8% van de stemmen.

Nog erger echter was het voor de socialistische Partito Democratico (PD), die vijf jaar geleden met bijna 40% van de stemmen nog de toonaangevende partij was. Deze keer haalde de partij 22,7%, wat altijd nog een lichte stijging in vergelijking met de parlementsverkiezingen vorig jaar is.

Alle linkse partijen ondergaan debacle

Met de duidelijke overwinning van de Lega zijn ook de krachtsverhoudingen tussen de partijen van de regeringscoalitie in Rome verschoven. Was daarvoor na de parlementsverkiezingen de links-populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) nog de partij met de meeste stemmen en de meeste zetels, inmiddels heeft haar rechtse coalitiepartner de partij duidelijk achter zich gelaten in de kiezersgunst.

De Vijfsterrenbeweging haalde bij de EU-verkiezingen nog maar 17% van de stemmen en verliest zodoende meer dan 4% in vergelijking met 2014. Bij de nationale verkiezingen won de partij nog meer dan 32% van de stemmen.

Nog slechter deden de linksen van de pro-Europese lijst +Europa van de antiklerikale links-liberaal Emma Bonino (3,1%), de Groenen (2,3%), de euro-commuunisten (1,7%), de oud-communisten (0,8%) en de Piraten (0,2%) het. Ook de ultranationalistische partijen Casa Pound (0,3%) en Forza Nuovo (0,15%) hadden ook geen schijn van kans. De christendemocratische Popolari per l´Italia haalde 0,3%.

Salvini zou nu wel eens gebruik kunnen maken van de gunst van de kiezers om de invloed van zijn Lega binnen de regeringscoalitie uit te breiden. Van junior-partner is ze de aandrijvende kracht geworden.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in gezond realisme, Italië, LEGA, Nationalisme, Patriottisme. Bookmark de permalink .

Een reactie op Verkiezingsoverwinning van Salvini: Italiaanse minister-president Conte dreigt met aftreden

  1. Mary zegt:

    Ik zou dat fijn laten gebeuren als ik Salvini was, hij heeft nu de bevolking achter zich staan net zoals Orban dat heeft en Trump, laat er maar nieuwe verkiezingen komen zou ik zeggen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s