Xi en Poetin zetten vaart achter “globaal partnerschap”

Screenshot_30.png

(Vertaling: E.J. Bron)

De Chinese staatschef Xi heeft aan het begin van zijn meerdaagse staatsbezoek aan Rusland gesproken van “steeds beter wordende betrekkingen”tussen de beide landen. Xi en Poetin (foto) zouden een verklaring over “globaal partnerschap en strategische samenwerking” willen ondertekenen.

epoch times

De Chinese machthebber Xi Jinping heeft aan het begin van zijn meerdaagse staatsbezoek aan Rusland van “steeds beter wordende betrekkingen” tussen de beide landen gesproken.

De Russische president Vladimir Poetin benadrukte tijdens de ontmoeting in Moskou dat het aan Xi te danken zou zijn dat de bilaterale betrekkingen in de afgelopen jaren aan “unieke” betekenis zouden hebben gewonnen. De adviseur van het Kremlin, Joeri Usakov, stelde in het vooruitzicht dat Xi en Poetin een verklaring over “globaal partnerschap en strategische samenwerking” ondertekenen.

China en Rusland, die tot de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad behoren, vertegenwoordigen daar in de regel dezelfde lijn. Usakov wees er op dat de standpunten van de beide landen over internationale netelige kwesties zoals het atoomprogramma van Noord-Korea, de machtsstrijd in Venezuela en het atoomakkoord met Iran “zeer dicht bij elkaar liggen of gelijk” zouden zijn.

Daarentegen smeult er tussen de VS en China een handelsoorlog, tussen de VS en Rusland bestaan spanningen vanwege de “annexatie” van de Krim door Moskou en de vermeende inmenging van Rusland in de verkiezingscampagne voor het presidentschap in de VS.

Xi wilde na eerste gesprekken met Poetin in Moskou het Bolsjojtheater bezoeken. De delegatie van Xi nam voor de dierentuin van Moskou als geschenk twee panda´s mee. Voor donderdag en vrijdag staat de deelname van XI aan het economisch forum in Sint Petersburg gepland, dat onder beschermheerschap van Poetin staat. Het bilaterale handelsvolume was verleden jaar met een vierde deel toegenomen en heeft een waarde bereikt van € 96 miljard.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in China, Rusland, VS. Bookmark de permalink .