Kapot, kapotter, SPD

Screenshot_66

(Door: Michael Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

Hoe desastreus de situatie van de SPD is, laten de problemen rondom een opvolging voor Andrea Nahles zien. Niemand wil het zinkende schip overnemen.

Contra magazine

Er waren tijden in de Bondsrepubliek dat het voor veel doorgewinterde sociaaldemocraten een eer geweest zou zijn om in de voetstappen van een Willy Brandt of een Helmut Schmidt te treden. Een eer om de traditiepartij te leiden en wellicht zelfs Bondskanselier te worden. Maar de tijden, waarin de SPD meer dan 40% van de stemmen kon halen, zijn al lang voorbij.

Tegenwoordig mag de SPD blij zijn om niet onder de grens van 10% terecht te komen, nadat ze bij de parlementsverkiezingen in 2017 met 20,5% een historisch laag resultaat behaalde. Zelfs in de oprichtingsfase van de Bondsrepubliek, toen het partijlandschap nog versplinterd was, kon ze altijd rond de 30% van de stemmen halen.

Maar in de 21e eeuw wordt de op 23 mei 1863 door August Bebel, Wilhelm Liebknecht en Ferdinand Lasalle in Berlijn opgerichte partij ten grave gedragen. Concepten van de 19e eeuw zijn gewoon nauwelijks geschikt voor de toekomst. Nu staan we voor de uitdaging van de digitalisering en rationalisering, de toenemende toepassing van “kunstmatige intelligentie” en de de-industrialisatie.

Geen wonder dus dat niemand Andrea Nahles graag wil opvolgen in de schietstoel van de SPD-leiding. Oké, Schulz zou het nog graag een keer doen, maar hem wil ja ook niemand hebben. Maar veel mensen willen gewoon op dode paarden rijden zolang ze zich daardoor als geweldige cowboys kunnen voordoen. Dat kennen we immers ook van de FDP.

De SPD ligt op het politieke sterfbed en gaat dood aan ouderdomszwakte. Dat hebben veel sociaaldemocraten zich weliswaar nog niet gerealiseerd, omdat ze per slot van rekening nog zeven van de zestien ministers-presidenten in de deelstaten leveren – maar hoe lang nog? Groenen en de AfD zijn al bezig hun invloed uit te breiden en de deelstaten over te nemen.

Het belangrijkste probleem van de SPD is echter niet per se het leidinggevend personeel van de partij. Het is de doelstelling. Wat leveren nieuwe koppen aan de top op wanneer de sociaaldemocratie zich niet kan aanpassen aan veranderende omstandigheden?

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Michael Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress,.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, sociaaldemocraten, Socialisten. Bookmark de permalink .

4 reacties op Kapot, kapotter, SPD

 1. guusvelraeds zegt:

  Hoe desastreus de situatie van de SPD is, laten de problemen rondom een opvolging voor Andrea Nahles zien. Niemand wil het zinkende schip overnemen.

  Laat Timmermans de boel overnemen. Gaat helemaal goed komen. De Duitse taal spreekt hij al de rest doet hij met zijn ¨charisma¨.

  Like

  • droevige mof zegt:

   Dat is een geweldig idee. Johannes Heesters is dood en de baan is vacant. Misschien kan hij ook zingen….Heut geh ich ins Maxim.

   Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Met de groenen als plaats vervanger zal het debacle van de SPD voor Duitsland nogmaals maar nu in het kwadraat overgedaan worden. Geeft allemaal niet het volk krijgt de leiders die het gekozen heeft met de erbij behorende ellende.

  Geliked door 1 persoon

 3. droevige mof zegt:

  Ik zal er geen traan om de SPD laten. Ze hebben hun oude kiezersgroep al tientallen jaren verraden en in plaats daarvan geprobeerd om nieuwe kiezers te winnen onder buitenlanders, LGBTers en klimaatgekken.Tegelijkertijd hebben ze mensen als Sarrazin en Buschkowski gemarginaliseerd. De Deense sociaal-democraten hebben deze fout niet gemaakt. Maar het is nu te laat. Game over.
  Nu laten de officiële manipulatiemedia (ARD, ZDF, Spiegel, Süddeutsche, FAZ, Welt) hun oude favoriet vallen en geven ze de voorkeur aan de Groenen. Zij suggereren al de groene dreamboy Robert Habeck als nieuwe kanselier in een coalitie van Groenen, Die Linke en de rest van de SPD.
  In Bremen vindt momenteel een proefrun plaats, waar over een dergelijke coalitie wordt onderhandeld.
  Het uiteindelijke doel is om de AfD te elimineren (“auszuschalten” in de taal van het Derde Rijk) en, indien nodig, te verbieden. Daarna kan de herstructurering van de samenleving in de geest van de Nieuwe Wereldorde worden voortgezet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s