VIDEO: Dr. Nicolaus Fest over de eerste dagen in Brussel – op naar de duiveluitdrijving

 

(Vertaling: E.J. Bron)

Goedendag! Nu dus Brussel, de eerste week als “Member in transition”, als “overgangsafgevaardigde”. Dat blijft zo tot 2 juli. Dan pas komt het Europees Parlement in Straatsburg tot stand, dan pas is men “echte” afgevaardigde. Tot dat moment blijft men “in transition”, in de overgangsfase. Maar nu al kun je goede gesprekken voeren.

Vooral op één vraag krijg je van ervaren afgevaardigden zeer zeker antwoord: “Welke EU-regulering zou onmiddellijk veranderd moeten worden?” Behoorlijk ver bovenaan staat: het vrije verkeer voor werknemers. Het vrije verkeer van personen behoort tot de vier grondpijlers van de EU-binnenmarkt: goederen, dienstverleningen, kapitaal, personen. Deze vier dienen vrij binnen de EU te kunnen vlotten, niet gehinderd door grenzen.

Dat zou, zo zeggen velen, de grote liberale idee van de EU zijn! Daarover kun je redetwisten. Want in ieder geval bij het vrije verkeer van werknemers is er een probleem: welke sociale lasten moeten betaald worden wanneer werknemers buiten hun thuisland werken? De sociale lasten van het thuisland – of van het land waarin de arbeid verricht wordt? Concreet: moet iemand met een Roemeens domicilie, die hier zwoegt in het slachthuis, de minimale Roemeense of de hoge Duitse sociale lasten betalen? Moet iemand, die dagelijks van Tsjechië naar Duitsland pendelt, hier sociaal verzekerd zijn of daar waar hij woont?

De EU is een neoliberaal project van de grootindustrie. Die profiteert het meest van lage lonen en sociale kosten. Daarom was het in het begin gratis schieten: iedereen kon zijn arbeid aanbieden hoe hij wilde, ook voor de sociale lasten van zijn thuisland. En wanneer bouwvakkers of slachters of oogsthelpers als zogenaamde “zelfstandige ondernemers” optraden, hoefden de werkgevers zelfs helemaal geen sociale lasten te betalen. De gevolgen waren voorspelbaar: brutale loon- en sociale dumping. Roemenen, Bulgaren of Portugezen zwoegden in het Westen tegen hongerlonen en minimale sociale lasten. En Duitse, Nederlandse, Zweedse of Belgische werknemers, dus uit landen met hoge sociale lasten, raakten hun baan kwijt.

Dat viel toen ook de politiek op, zelfs in de EU. Maar in plaats van het vrije verkeer van personen voor werknemers af te schaffen, had de EU een – natuurlijk – bureaucratisch antwoord: de beruchte detacheringsrichtlijn 96/71. Die moest de neoliberale radicaliteit van het vrije verkeer van personen verzachten en garanderen dat werknemers minstens het minimumloon krijgen die geldt op de plek waar gewerkt wordt. Net zoals veel andere bureaucratische regels is de detacheringsrichtlijn al lang een bureaucratische nachtmerrie. Want ieder land heeft zijn eigen uitvoeringsbepalingen. Wie bijvoorbeeld voor zaken naar Bulgarije wil – of dat nu als bezoeker aan een beurs, vrachtwagenchauffeur, handwerker of deelnemer aan een seminarie is – moet online tientallen vragen beantwoorden, natuurlijk in het Bulgaars.

Ander elanden willen voor binnenkomst arbeidscontracten, loonbriefjes, bewijzen van arbeidstijd en documenten betreffende de sociale verzekering zien – niet zelden als gelegaliseerde vertalingen in de taal van het land. En wie bij controles, die steeds strenger worden – de beroemde A1 niet kan laten zien, helaas. Dan dreigen er boetes van € 1000,- tot € 500.000,- Dan wordt het zelfs voor handwerkbedrijven zeer penibel…

Het is zoals altijd: elk bureaucratisch monster baart nieuwe monsters. En de volgende hervorming van de detacheringsrichtlijn is al besloten, deze keer met de klankvolle naam 2018/957. Nieuwe regels, nog meer bureaucratie. Een Pools spreekwoord luidt: “God schiep de mensen, de duivel de bureaucraten!” Dus: op naar de duiveluitdrijving! Dat maakt deel uit van mijn taak in de komende jaren. Maar ik ben optimistisch: we zullen ver komen!

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Brussel, Bureaucratie, EU-critici, Europa, Europees Parlement, EUSSR, gezond realisme. Bookmark de permalink .

3 reacties op VIDEO: Dr. Nicolaus Fest over de eerste dagen in Brussel – op naar de duiveluitdrijving

 1. Bob Fleumer zegt:

  Om met Trump te spreken; drain the swamp” want ook hier in Europa dreigen we er in te verzuipen. Intensieve hervormingen of Nexit !

  Like

 2. koosv8 zegt:

  En dat is zeker te hopen voor deze PARTIJEN, want de weerstand komt van alle kanten. Maar moed houden is heel belangrijk, en wat kan men anders. De boel onder de mat vegen? Dat is na vele decennia ook niet meer te doen voor HET LINKSE FASCISME !!!!!

  Like

 3. fleckie zegt:

  In de Readers Digest van mei 2019, vertelde ..’ de hoofdredacteur Paul Robert, hoe hij dacht over
  ‘DE. VADERS . VAN. EUROPA’. ‘ IN AMERIKA kent men de term’founding fathers’ . Daarmee bedoelt men de vaders van De Amerikaanse onafhankelijkheid en de opstellers van de grondwet., zoals George Washington,Thomas Jefferson en John Adams.
  Bij iedere discussie over een. belangrijke wet. beroept men zich op wat die ‘founding fathers’ al dan niet bedoeld zouden hebben, en hoe zij nu naar een interpretatie zouden kijken. Ze worden vereerd met grote monumenten. In Europa kennen we een dergelijke verering van de stichting van het verenigde Europa niet,.Wanneer dacht u bijvoorbeeld voor het laatst terug aan de wijze woorden KONRAD . Adenauer, Robert Schumann, Dirk Stikker of Paul Finet. Toch is het de gedrevenheid van die,mannen * en vele anderen) die er in de jaren 50 voor zorgden dat er nu al drie generaties Europeanen zijn opgegroeid die niet meer weten wat oorlog is Dat is best iets om even bij stil te staan. Sinds de. val van het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw is er geen moment in de Europese geschiedenis te vinden dat het 75 jaar lang onafgebroken rustig was op ons continent
  Ik moest daar sterk aan denken toen ik kort geleden door Straatsburg wandelde,( pag. 108) en er de sporen zagvan die woelige Europese geschiedenis. …….Je zou kunnen zeggen dat de vrede
  in huidige Europese Unie het oudste kind is van de ‘vaders’ van de. EUROPESE. GEMEENSCHAP VOOR. KOLEN. EN STAAL die in 1952 in Parijs werd opgericht.
  De vrede is een belangrijk argument om zuinig te zijn op. DE EUROPESE. UNIE en bij elkaar te blijven( zie ook pag. 30) EUROPA moet op veel vlakken verbeterd worden , maar laten we oppassen dat we het kind niet met het badwater weggooien.. ik wens u weer. Wel leesplezier toe #. Paul Robert, , hoofdredacteur……. Wilt u reageren schrijf dan naar. redactie@ hetbeste.nl<~<~<~<~<~<~<~

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s