Haat-karikaturen in belangrijke anti-Israëlische media

Screenshot_94

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

Voor buitenlandse media, die regelmatig ophitsen tegen Israël, is de kans groot dat ze afglijden naar de publicatie van antisemitische karikaturen. Een actuele antisemitische karikatuur in de “New York Times” is zo´n geval. Op 25 april ontmenselijkte de internationale editie van de krant de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu door hem als hond in een karikatuur af te beelden. Joden als dieren af te beelden is een klassiek motief van het antisemitisme. De leiding van de krant maakte één enkele redacteur voor de publicatie verantwoordelijk. Bovendien had er echter sprake moeten zijn van een bekentenis dat het politieke en culturele milieu bij de “New York Times” het vergrijp van deze redacteur mogelijk maakte.

Er bestaan verschillende grote media in talrijke landen, die vaak tegen Israël hebben opgehitst en eveneens antisemitische karikaturen publiceerden. In 2003 plaatste de Britse krant “The Independent” een karikatuur van Dave Brown, die de toenmalige Israëlische minister-president Ariel Sharon als kindereter afbeeldde, een nieuwe mutatie van de middeleeuwse beschuldiging van rituele moord. Zelfs na talrijke klachten besloot de “Press Complaints Commission” (PCC) in Groot-Brittannië dat de karikatuur geen overtreding van haar ethische code is. De afbeelding won daarna zelfs de prijs voor de beste politieke karikatuur van het jaar 2003 van de “Political Cartoon Society”. Deze prijs werd door de voormalige minister van de Labour Party, Clare Short, in de hoofdvestiging van het prestigieuze weekblad “The Economist” in Londen uitgereikt.

De toenmalige Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Zvi Shtauber, vroeg aan de joodse hoofdredacteur Simon Kelner of de krant ooit een soortgelijke karikatuur van een persoon uit het openbare leven had gepubliceerd. Kelner moest met een zoekmachine achttien jaar terug in het verleden om er eentje te vinden.

In 2005 was de joodse politicus Michael Howard voorzitter van de Conservatieve Partij van Groot-Brittannië, die destijds in de oppositie zat. In april 2005 publiceerde de “Guardian” een karikatuur van Steve Bell, die Howard met vampier-tanden voorstelde, waarvan er van eentje bloed droop. Bovendien had hij een glas bloed in handen. De beschrijving luidde: “Drinkt u wat wij drinken? Stem op de Conservatieven.” Later tekende Bell Howard voor de “Guardian” opnieuw met vampier-tanden. De wereldwijd leidende deskundige voor antisemitische karikaturen, de Belgische onderzoeker Joël Kotek, heeft gezegd dat hoofdzakelijk Joden als vampiers worden afgebeeld in karikaturen.

Het “progressieve” Duitse dagblad “Süddeutsche Zeitung” (SZ) is een van de meest gelezen “kwaliteitskranten” in Duitsland. Op 15 mei 2018 publiceerde de SZ een karikatuur, die de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu als de Israëlische winnares van het Eurovisie songfestival, Netta Barzilai, afbeeldde; hij vierde de overwinning met een raket met een Davidsster erop in de hand. De karikaturist tekende de Israëlische regeringschef met een overgrote neus, oren en lippen – een klassiek antisemitisch stereotype.

Na vele negatieve reacties verontschuldigde de SZ zich er enkele dagen later mee dat het fout zou zijn geweest om de karikatuur te publiceren. Een feit is, dat de hetze van de krant een lange geschiedenis kent. In 2013 publiceerde ze de karikatuur van een monster met twee hoorns, dat wilde eten. De begeleidende tekst luidde: “Duitsland serveert. Al decennia lang wordt Israël, deels kosteloos, van wapens voorzien.”

In 2014 verscheen er opnieuw een antisemitische karikatuur in de SZ. Burkhard Mohr tekende de joodse Facebook-ondernemer Mark Zuckerberg als inktvis, die zijn tentakels uitstrekt om de sociale media te controleren. De karikaturist tekende Zuckerberg met een lange neus en dikke lippen, eens temeer een typisch antisemitisch stereotype. Kotek heeft benadrukt dat het afbeelden van Joden als inktvis een klassiek motief van antisemitische karikaturen is.

In 2008 portretteerde de linkse Italiaanse krant “Il Manifesto” de joodse journaliste Fiamma Nirenstein met de beschrijving: “Onze kandidaat voor de verkiezingen: Fiamma Frankenstein”. Ze was kandidate van de midden-rechtse partij “Il Popolo della Liberà” (Volk van de Vrijheid) bij de Italiaanse parlementsverkiezingen. De karikaturist Vauro tekende haar met een lange neus, die de mond raakte, ze droeg een verkiezingsbutton met een Davidsster en de insignes van de fascisten. De “Anti Defamation League” (ADL) noemde de karikatuur “zonder twijfel antisemitisch”. De redacteurs van de krant wezen het af zich te verontschuldigen.

De liberale Zweedse krant “Dagens Nyheter” publiceerde in 2016 een karikatuur die Netanyahu en de net tot president van de VS gekozen Donald Trump voorstelde. De beide werden door een orthodoxe Jood, een lid van de Ku Klux Klan en een persoon met een geweer en een Israëlische vlag gedragen. De beschrijving luidde: “Eindelijk”. Eerst verdedigde de krant de karikatuur. Later twitterde haar joodse hoofdredacteur dat het fout geweest zou zijn de karikatuur te publiceren, betwistte echter tegelijkertijd dat de karikatuur antisemitisch was.

In de links-liberale Nederlandse krant “De Volkskrant” heeft de karikaturist Jos Colignon in de loop der jaren meerdere antisemitische karikaturen gepubliceerd. In 2018, naar aanleiding van de 70e verjaardag van Israël, tekende hij een karikatuur van een grote Israëlische soldaat met een Davidsster op de rug, die op een kleine Palestijn voor een muur schoot; de kogels sloegen rondom hem heen in en vormden de zin “Happy Birthday to me”.

In 2013 publiceerde “De Volkskrant” een karikatuur van Colignon, die bestond uit twee delen. Rechts de Noord-Koreaanse dictator met de beschrijving “Atoombom in de mouw, atoombom in de zak”. Links een in het zwart geklede ultraorthodoxe Jood met een zwarte hoed en een grote neus, naast wie “Israël” stond geschreven. Hij had bommen in zijn zak; de beschrijving luidde: “Niks in de mouwen, niks in de zakken”.

In 2012 maakte Colignon voor “De Volkskrant” een tekening van de rechtse Nederlandse politicus Geert Wilders, de leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Een vreemde hand stopt geld in zijn zak. Wilders zegt in het Hebreeuws: “Bedankt en maak je geen zorgen”. De karikatuur suggereert dat het internationale Jodendom deze politicus financiert.

Een land met regelmatige antisemitische karikaturen en een voortdurende geschiedenis tegen Israël is Noorwegen. Een deel daarvan werd geanalyseerd door Erez Uriely. De drie vooraanstaande landelijke dagbladen zijn alle drie anti-Israëlisch. Hier kan slechts een kleine selectie van de haat-karikaturen genoemd worden. In de grootste krant, “Verdens Gang”, beeldt de karikaturist Morton M. Kristiansen de Joden van Israël af als parasieten, die land van de Arabieren stalen en nog altijd het laatste korreltje zand willen hebben.

In 2002 publiceerde de op een na grootste krant, “Aftenposten”, een karikatuur van Inge Grodum. Deze toont een Davidsster – in plaats van een gewone ster – boven Bethlehem en drie mannen op kamelen. Het laatste verwijst naar de drie wijzen uit het Oosten die de geboorte van Jezus voorspelden. De karikatuur duidt aan dat Israël van Bethlehem een joodse stad gemaakt zou hebben. Feit is, dat de meerderheid van de stad onder heerschappij van de Palestijnse Autoriteit islamitisch werd in plaats van christelijke. Er zijn geen Joden die in Bethlehem wonen. In een andere karikatuur in dezelfde krant door dezelfde karikaturist in hetzelfde jaar schieten Israëlische tanks op de ster van Bethlehem.

De op twee na grootste krant, “Dagbladet”, heeft allerlei antisemitische karikaturen van Finn Graff gepubliceerd. Twee daarvan laten Sharon en Olmert als nazi´s zien. De voormalige secretaris-generaal van de Noorse Arbeiderspartij, Haakon Lie, schreef in zijn autobiografie: “De Arbeiderspartij voerde zware aanvallen op Israël uit. Ze gebruikte karikaturen van Finn Graff, die herinneringen opriepen aan de antisemitische illustraties van “Der Stürmer” in de dagen van Hitler en aan “De Krokodil” in Moskou. Desondanks verleende de Noorse koning Harald V. aan deze tekenaar van antisemitische karikaturen de Orde van de Heilige Olaf, de hoogste onderscheiding van het land.

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Door: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, demoniseren, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Linkse media, mainstream-media, nieuw fascisme, Racisme, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

8 reacties op Haat-karikaturen in belangrijke anti-Israëlische media

 1. Peter zegt:

  Greta Thunberg .
  Het wordt nog gekker met dit wicht !!!
  Ze krijgt EREDOCTORAAT van Belgische universiteit.
  Mooi meegenomen dat het dan wel een Waalse universiteit betreft.
  Hoe gek wil je het hebben ?
  Dr.h.c. Thunberg
  https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/greta-thunberg-bekommt-ehrendoktor-dr-h-c-thunberg-a-1271567.html

  Like

 2. delamontagne zegt:

  Bordje op deur Turks Café in België……………

  Toegang voor honden wordt geduld.
  Maar zionisten niet [ onder geen beding ] !

  Like

 3. kampersrene zegt:

  Voor Rutte is een haat-karikatuur zelfs niet nodig als… hij zich laat fotograferen met zijn beminnelijke glimlach

  Like

 4. koddebeier zegt:

  Links werpt toch een bruine schaduw voor zich uit !

  Geliked door 1 persoon

 5. Ton Ruygrok zegt:

  En geen protesten uit het nobele Pakistan..? Daar zijn ze toch zo tegen spot en haat karikaturen.. erg vreemd ho

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s