Gesjacher in achterkamertjes om de functies in Brussel

Screenshot_132

(Vertaling: E.J. Bron)

Exact daarom “houden” de burgers zoveel van “Europa”

In Brussel regeert de achterkamer. Het gemarchandeer om de toekomstige EU-topfuncties is in volle gang. Of men het voor de constituerende zitting van het nieuwe Europees Parlement op 2 juli met elkaar eens wordt, is zeer de vraag.

Bij de zoektocht naar een opvolger voor de aftredende voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, kraakt het enorm tussen Berlijn en Parijs:

De Franse president Emmanuel Macron wijst de topkandidaat van de EVP, Manfred Weber (CSU), evenals überhaupt het zogenaamde topkandidaat model categorisch af. Volgens inschatting van politieke waarnemers in Brussel hebben Berlijn en Parijs zich met hun beslissingen voor of tegen Weber zo vastgehaakt, dat een overeenstemming tot het einde van de maand nauwelijks nog mogelijk lijkt.

Eigenlijk zou het personele pakket, waar omheen de nog zittende voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, achter de coulissen van de hoofdstad aan het marchanderen is, tot de EU-topontmoeting op 20 en 21 juni rond moeten zijn. Begin juli zouden de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie (maandinkomen € 32.000,-) en zijn college door het Europees Parlement gekozen moeten worden. Daar rekent inmiddels nauwelijks nog iemand op in Brussel. Op 1 november loopt de vijfjarige ambtsperiode van Jean-Claude Juncker officieel ten einde.

Het zou langer kunnen duren

Dat men zich aan het tijdplan kan houden, is twijfelachtig. Dwingende termijnen voor de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie staan niet in het Verdrag van Lissabon. Het zou dus langer kunnen duren.

Juncker en zijn commissie hebben zich hier naar men zegt al op ingesteld. Desnoods zou de oude commissie “iets langer doorgaan”, fluisteren EU-diplomaten. In Brussel spreekt men inmiddels van een mogelijke ambtsoverdracht pas in begin februari.

Het zou niet de eerste vertraging in zijn soort zijn. Na de EU-verkiezingen in 2009 begon de nieuwe Europese Commissie met een vertraging van twee maanden aan haar taken, omdat het Europees Parlement meerdere eurocommissarissen afwees. Deze vertraging viel destijds niet echt op, omdat de oude voorzitter van de Europese Commissie ook de nieuwe was: de Portugees José Manuel Barroso.

Weber van de CSU alleen nog “pro forma” in de race

Om deze functies gaat het voornamelijk in het achterkamertjes gesjacher: gezocht wordt niet alleen een voorzitter van de Europese Commissie. Ook de volgende stoelen moeten bezet worden:

 • De stoel van de voorzitter van het Europees Parlement
 • De functie van voorzitter van de Europese Raad (hij/zij leidt de zaken in de kring van de staats- en regeringschefs)
 • De functie van Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid (“minister van Buitenlandse Zaken”)
 • De baan van de toekomstige chef van de “Europese Centrale Bank” (ECB)

In totaal dus vijf invloedrijke functies in de EU-bureaucratie. Maar pas wanneer de opvolging van Juncker is opgelost, kunnen de overige topfuncties volgens de evenwichtsregels van de macht in Brussel verdeeld worden. Daarbij speelt niet alleen de partij een rol, maar ook de windstreek.

Voor de hoogste functie van voorzitter van de Europese Commissie is de topkandidaat van de EVP, de vicevoorzitter van de CSU Manfred Weber, “alleen nog maar voor de vorm in de race” zeggen diplomaten.

Met veel kans op succes wordt er aan de “banenbeurs” in de volgende personen gehandeld:

 • De Nederlander Frans Timmermans
 • De Deense Margrethe Vestager
 • De Fransman Michel Barnier
 • De Directrice van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde (Frankrijk)
 • De Bulgaarse Kristalina Georgiewa (Wereldbank)

 Weidmann nieuwe chef van deECB?

Mocht, waarvan men in Brussel uitgaat, de CSU-apparatsjik Weber niet aan zet komen, dan zou de chef van de Deutsche Bundesbank, Jen Weidmann, goede kans maken om baas te worden van de ECB. Weidmann geldt als naaste vertrouweling van Merkel.

Ook in het Europees Parlement is de strijd om de topbanen ontbrand. Ook hier vechten de Europese oude partijen om de macht. Ook hier konkelfoezen de achterkamertjes. Exact daarom houden” de burgers zoveel van “Europa”.

Bron:
www.deutschland-kurier.org

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, ECB, Eurofielen, Europa, Europees Parlement, Europese Commissie, EUSSR, machtswellust. Bookmark de permalink .

13 reacties op Gesjacher in achterkamertjes om de functies in Brussel

 1. Ruud zegt:

  Heerlijk zo om onze top-democraten met deze vernederende baantjesjacht te zien omspringen…………..

  Like

 2. Jan zegt:

  Geef hen een bijstandsuitkering en het gesjacher houdt direct op, sterker, de gehele EU dondert in een keer in elkaar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Tineke zegt:

  Ik dacht dat Rutte ook zat te azen op een functie?
  Anders zitten we nog twee jaar met die sloopkloot opgescheept.

  Geliked door 2 people

 4. Jean zegt:

  Duidelijk wat die EU maffia is???
  Laten wij burgers die geldwolven verjagen zodat “wij” besparen en diefstal voorkomen want die EU maffia is levensgevaarlijk ėn bedreigend voor onze toekomst.

  Geliked door 2 people

 5. Steven zegt:

  Als die GALBAK van een Timmermans het maar niet wordt. Vies arrogant tering kereltje…

  Geliked door 1 persoon

 6. kampersrene zegt:

  er zijn nog vele postjes waar ze allemaal bijzonder geschikt voor zijn….zoals… WC madame….Timmermans aast op het karreke met snoepgoed en frisdank om tijdens de debatten
  zijn ronde te kunnen doen…..,kwestie om iets bij te verdienen

  Like

 7. koddebeier zegt:

  Vandaar dat de politieke kartelelite zo graag lid blijven van de EU.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s