Spaghetti-western: Matteo Salvini in de showdown tegen de eurocraten

Screenshot_86

(Door: Hanno Vollenweider – Vertaling: E.J. Bron)

Als er in Europa één man is die bij de eurocraten op fantastische wijze de kaas van het brood eet, dan is het Matteo Salvini (foto). Brutaal en elegant tegelijk laat de jonge man met charisma opnieuw zijn vinger zien aan Brussel – de ene keer de wijsvinger, de andere keer de middelvinger.

De ministers van Financiën van de EU-landen hebben Italië afgelopen donderdag vanwege zijn staatsschuld gewaarschuwd. De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, riep Rome ertoe op “maatregelen te nemen”, ook de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz (SPD), bevestigde dat EU-regels “niet alleen op papier staan, maar redenen hebben”. In de herfst had Rome een strafprocedure nog kunnen afwentelen door zijn begrotingsplannen aan te passen, nadat Brussel ze had afgewezen. Maar deze keer gaat het niet alleen maar om toekomstige uitgavenwensen, de Italiaanse regering heeft grotere plannen en wil zich niet langer laten klein houden door de EU.

De EU interesseert Salvini niets, het gaat hem om meer, namelijk om Italië en ook om het principe. Zonder investeringen is het land over een paar jaar het armenhuis van Europa. De huidige economische ontwikkeling is slap, de werkloosheid hoog. Maar de EU is tegen de investeringskoers van de Italianen, zij eist een verandering van de structuur volgens voorschriften uit Brussel en wijst de plannen van de euro-kritische regeringspartijen Vijfsterrenbeweging en Lega af. Daarom dreigt er voor Italië een schuldenprocedure. Dat boeit Salvini niet. De eurozone maakt zich zorgen. Er wordt over een “Italexit” gefluisterd, niet alleen in Brussel en Berlijn, ook in Frankfurt is de bezorgdheid over een uittreding van Italië uit de euro reëel geworden.

De chef van de Lega heeft alle troeven in handen en hij weet dat, want Italië is “too big to fail”. Als de Italianen eruit zouden stappen, zou dat voor een draaikolk van schulden zorgen, die andere EU-landen met zich meesleept. Tegelijkertijd is het “too big to bail out”. Als het tot een speculatieoffensief zou komen, dan zouden de markten geruïneerd zijn, de euro zou crashen en zelfs de ECB zou het einde van de gemeenschappelijke munt alleen met de laatste resterende maatregelen, zoals eurobonds en helikoptergeld, een korte tijd kunnen vertragen.

Dat Salvini het echt serieus meent, heeft hij de afgelopen week bewezen en zijn plannen voor zogenaamde “Mini-Bots” (BOT staat voor “Buoni Ordinari del Tesoro”, in het Nederlands “schatkistbiljet”) op tafel gelegd. Een vorm van kortlopende staatsleningen in coupures van € 5,- tot € 500,-, met looptijden tussen drie en twaalf maanden. Deze wil de Italiaanse staat inzetten om rekeningen binnen zijn grenzen te betalen. Bovendien moeten burgers daarmee hun belastingen kunnen betalen. In totaal gaat het om tientallen miljarden. De desbetreffende plannen werden al in het coalitieakkoord tussen de Vijfsterrenbeweging en de Lega verleden jaar vastgelegd, alleen nog niet ingevoerd.

Een parallelle valuta dus – is ze ook het begin van de uittreding van Italië uit de euro? Met de Mini-Bots kan de Italiaanse regering financiële en fiscaal-politieke soevereiniteit zonder de strenge EU-regels bereiken. Zogezegd investeren via de achterdeur. Een geniale zet, waarbij Claudio Borghi, de economisch-politieke adviseur van de Lega, gebruik maakt van een “geboortefout” van de euro. Als een land namelijk een nieuwe munt invoert, dan blijven weliswaar de immense schulden van dat land in euro´s bestaan, de nieuwe munt en haar wisselkoers zijn echter vrij. Er zou een zeer snelle devaluatie van de nieuwe munt volgen, wat wederom tot een positief effect voor de binnenlandse economie leidt, waardoor Italiaanse ondernemingen enorm en snel aan concurrentievermogen zouden winnen. Dat zou meer belastinginkomsten tot gevolg hebben en het land zou zijn schulden sneller kunnen aflossen. Borghi verklaarde twee jaar geleden al: “Op het moment dat men beslist om uit de euro uit te treden, worden de Mini-Bots het contante geld van de nieuwe valuta.”

Deze zogenaamde “zachte uittreding” uit de eurozone stuit waarschijnlijk op verzet uit Brussel, want in het Verdrag van Maastricht, de geboorteoorkonde van de euro, is geen recht op uittreding en al helemaal geen plan van afbouw voor de uittreding van een euro-lidstaat vastgelegd, wat van elk uittredingsscenario een onberekenbare onderneming maakt. Ook Salvini weet dat en maakt precies daar gebruik van om druk op de EU uit te oefenen.

Waar het ook op uitdraait, Matteo Salvini heeft nu al gewonnen. Toegegeven, de “Italexit” is niet het realistische einde van de ruzie tussen Italië en de EU, het is echter hetgeen waarvoor de ministers van Financiën van de EU heel bang zijn. En deze nachtmerrie van de eurocraten weet de elegante Milanees te gebruiken. Wat hij van plan is? Wellicht een schuldenvermindering voor Italië? Wie weet? We zullen zien. Maar één ding is nu al duidelijk, we hebben meer Salvini´s nodig.

Bron:
www.deutschland-kurier.org
Door: Hanno Vollenweider

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, ECB, Elite, EU-critici, euro, Eurocrisis, EUSSR, gezond realisme, Italië, LEGA. Bookmark de permalink .

6 reacties op Spaghetti-western: Matteo Salvini in de showdown tegen de eurocraten

 1. Rensk. zegt:

  Het lijkt me idd dat 1 Salvini bepaald niet in het voordeel is van Nederland. Meer Salvini´s zou de boel beter in balans brengen. Maar misschien zie ik dat niet helemaal goed.

  Like

 2. willie zegt:

  Up to Salvini om uit te maken wie welke rol speelt( de goeie, de slechte of de lelijkerd in de rotpolitiek , hij kan t zelfde doen als hier :

  Geliked door 1 persoon

 3. Flo zegt:

  Degene die zijn schulden niet betaald heeft minder zorgen dan dat stelletje in Brussel die dachten er flink wijzer van te worden ,en dat pakt niet altijd goed uit ,hoop van harte dat Italië zijn poot stijf houd .

  Geliked door 1 persoon

 4. scherpschutter1943 zegt:

  Salvini lacht zich rot. De eu, een grote bek, dreigen met van alles en nog wat maar ze doen niets. Straks trekt de eu weer de knip om toch maar de indruk te blijven wekken dat het zo goed gaat met de eu. Deed de toenmalige burgemeester Wulfsen (pvda) van Utrecht ook. Had een succesvol beleid met het beteugelen van de zigeuners in zijn gemeente. Hij vergat in h et openbaar te vermelden dat hij die zigeuners een landhuis cadeau had gedaan. Natuurlijk waren ze even stil want ze konden het niet geloven. Daaran wilde ze meer, meer, meer, enz

  Like

 5. Qvic zegt:

  Als je constant gaat bezuinigen, dan gaat de koopkracht van de burgers constant naar beneden en gaan bedrijven met bosjes tegelijk failliet. Dit resulteert in een neergaande spiraal totdat de bodem bereikt is en de economie op zijn gat ligt en niets meer werkt. De eens werkende zijn dan bijna allemaal werkeloos geworden. Dat is het beleid van de EU. Zodat als iedereen arm of failliet verklaard is, om uit die chaos alle macht te grijpen en zo dat alle mensen de slaven worden van een elite clubje mensen, die de touwtjes in de handen dan hebben. Die bepalen dan wie wat gaat doen en wie mag leven of niet. Dan is de gruwel van “1984” een feit. Daar staat de EU voor.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s