Beslissende verkiezingsronde bij de “Tories”: Met Boris Johnson vrolijk de harde Brexit in

Screenshot_162

(Door: Sven Reuth – Vertaling: E.J. Bron)

De voormalige burgemeester van Londen is klaar voor een historische missie, namelijk de consequente uittreding van Groot-Brittannië uit de EU op 31 oktober van dit jaar. Hij zou zijn tegenstander Jeremy Hunt echter niet moeten onderschatten – een blik op de beide kandidaten.

CompactOnline

De kaarten zijn geschud in de in totaal vijf verkiezingsrondes van de fractie van de Conservatieven (“Tories”) in het Britse Lagerhuis. Het staat nu vast dat in de door de leden van de Conservative Party in de vorm van een stemming door de partijbasis uitgevoerde beslissende verkiezingsronde, die tot 20 juli van dit jaar moet zijn afgesloten, Boris Johnson en minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt tegenover elkaar staan. Daarvoor worden 16 regionale conferenties met de beide kandidaten gehouden, waarvan de eerste al plaatsvond in Birmingham.

Al in het begin van deze race binnen de Britse Conservatieven was het voor alle politieke waarnemers duidelijk dat Boris Johnson de man is die vanuit het oogpunt van de concurrenten verslagen dient te worden.

Over zijn bekendheid hoeft de vaak nogal grillig over komende politicus zich in ieder geval geen zorgen te maken. In het Verenigd Koninkrijk weet ieder kind al wie er bedoeld wordt als de voornaam “Boris” valt. De op 19 juni 1964 in New York City in de VS geboren Johnson trok op 5-jarige leeftijd met zijn familie naar Londen. Zijn vader Stanley Johnson was al beroepspoliticus en behoorde van 1979 tot 1984 voor de Conservatieven tot het eerste Europees Parlement. Daarvoor had hij voor de Europese Commissie en de Wereldbank gewerkt.

Johnson: Publicistische wortels als EU-criticus met een scherpe tong

Boris Johnson studeerde vanaf 1983 klassieke filologie in Oxford en maakte vanaf 1987 snel naam als journalist met een scherpe tong. Al van 1989 tot 1994 berichtte hij als EU-correspondent van de “Daily Telegraph” kritisch en vaak op satirische wijze over het gebeuren in Brussel en Straatsburg. Na nog een ander journalistiek station bij “The Telegraph” werd hij augustus 1999 de uitgever van het conservatieve Britse weekblad “The Spectator”.

Zijn eigen politieke carrière begon Johnson in juni 2001, toen hij zich voor de “Tories” met succes kandidaat stelde in de kieskring Henley-on-Thames. In oktober volgde de volgende stap in zijn carrière, toen hij het tot plaatsvervangend partijvoorzitter van de Conservatieven bracht. Over zijn kandidatuur voor de functie van burgemeester van Londen, die hij in juli 2007 bekendmaakte, werd in het begin nogal smalend gedaan.

Des te verrassender registreerde de publieke opinie zijn met 53% van de stemmen behaalde verkiezingsoverwinning op 1 mei 2008, waarmee hij won van de toenmalige burgemeester Ken Livingstone. Johnson, die nu afzag van zijn afgevaardigden-mandaat, vestigde de aandacht op zichzelf met talrijke onconventionele acties, bijvoorbeeld met een gemeentelijk huurfietsenproject onder de naam “Boris bikes”.

In mei 2012 werd hij herkozen. De Olympische Zomerspelen, die weinig later in de Britse hoofdstad werden gehouden, gelden tot op de dag van vandaag vanwege de toenmalige fantastische sfeer als een van de hoogtepunten in de Olympische geschiedenis.

Populairste Brexit-voorstander van het referendum

Op 7 mei 2015 trad Johnson aan bij de parlementsverkiezingen en won met 50,2% van de stemmen zijn kieskring Uxbridge en South Ruislip in het westen van Londen, bleef echter tegelijkertijd tot het einde van zijn ambtstermijn in mei 2016 burgemeester van de Britse hoofdstad. Op 20 februari 2016 – de dag waarop de toenmalige premier David Cameron de datum voor het Brexit-referendum aankondigde – werd Johnson de bekendste Britse voorstander van een EU-uittreding van zijn land.

De meerderheid, die op 23 juni 2016 voor de Brexit tot stand kwam, wordt door veel waarnemers ook grotendeels teruggevoerd op zijn werk. Johnson werd in juli 2016 door de nieuwe premier Theresa May benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken.

Het kwam echter tot een zich toespitsend conflict tussen Johnson en May, toen de premier zich vastlegde op een plan van uittreding dat voorzag in een voorlopig verblijf van het koninkrijk in de binnenmarkt en de tolunie. Op 9 juli vorig jaar trad Johnson daarom af. Mocht Johnson de volgende Britse premier worden, dan zou hij ook uitdrukkelijk tot een EU-uittreding van zijn land zonder akkoord, de “No-Deal-Brexit”, bereid zijn.

Jeremy Hunt: Conservatieve politicus met handelsgeest

Zijn tegenstander Jeremy Hunt werd op 1 september 1966 in het Zuid-Engelse Godalming geboren. Na een studie in Oxford werkte hij twee jaar in Japan, voordat hij in het jaar 1996 het onderwijsadviesbureau “Hotcourses” oprichtte. In het jaar 2009 trad hij af als directeur van de firma, bleef echter met 48% van de aandelen een belang in haar houden. Toen “Hotcourses” ruim twee jaar geleden aan een Australische investeerder werd verkocht, verdiende Hunt ongeveer 14 miljoen Britse Pond bij deze transactie.

In 2005 werd Hunt voor een kieskring in het Zuid-Engelse graafscahp Surrey in het Britse Lagerhuis gekozen. In het jaar 2010 haalde de toenmalige Conservatieve premier David Cameron hem als minister van Cultuur, Media en Sport in zijn kabinet, twee jaar later werd hij minister van Gezondheidszaken. Dit ministerie geldt in Groot-Brittannië eigenlijk als schietstoel, maar Hunt bleef ononderbroken zes jaar onder twee verschillende premiers – Cameron en May – in functie, totdat hij vorig jaar Boris Johnson als minister van Buitenlandse Zaken verving.

In september vorig jaar zorgde Hunt op het partijcongres van de Conservatieven voor een schandaal, toen hij zei: The EU was set up to protect freedom. It was the Soviet Union that stopped people leaving.The lesson from history is clear: if you turn the EU club into a prison, the desire to get out won’t diminish; it will grow. (“De EU werd opgericht om de vrijheid te beschermen. Het was de Sovjet-Unie die de mensen er vanaf moest houden het verre te zoeken. De les uit de geschiedenis is duidelijk: Wanneer de EU in een gevangenis veranderd wordt, zal de wens om eruit te komen niet afnemen, hij zal toenemen.”)

Dit citaat laat al zien dat het verkeerd zou zijn om, met het oog op de aanstaande beslissende verkiezingsronde, in Johnson alleen maar de “Hardliner” en in Hunt het “zacht eitje” te zien. Beide zijn tegenstander van het plan van May, dat bij een formele uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU een verder verblijf van Groot-Brittannië in de tolunie en binnenmarkt zou hebben betekend, totdat de status van de Britse provincie Noord-Ierland is opgelost. Omdat voor de oplossing van de laatste vraag ook de toestemming van Brussel nodig zou zijn geweest, zou de EU de volledige uittreding van Groot-Brittannië uit de EU nog tot Sint Juttemis hebben kunnen uitstellen.

Mocht Boris Johnson de beslissende verkiezingsronde winnen en zodoende partijchef van de ”Tories” en Brits premier worden, dan zou de uittreding van Groot-Brittannië tot de 31e oktober van dit jaar – desnoods ook zonder akkoord – wel eens in steen gebeiteld kunnen zijn. Hunt presenteert zichzelf daarentegen als een man van meer onderhandelingen, maar ook hij sluit een harde Brexit niet uit.

Johnson geldt als huizenhoge favoriet voor de beslissende verkiezingsronde. In een peiling van het opinieonderzoeksinstituut “YouGov” uit midden juni gaf 77% van de geënquêteerde leden van de Conservatieve Partij aan dat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken volgens hen een goede partijchef zou zijn. Hunt kreeg slechts 56%.

Johnson zou waarschijnlijk alleen nog kunnen struikelen wanneer hij Hunt lichtzinnig onderschat of wanneer er een zwaarwegende reden voor een politieactie verleden week voor zijn woning plaatsvond.

Bron:
www.compact-online.de
Door: Sven Reuth

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, gezond realisme, Groot-Brittannië, Nationalisme, Patriottisme, soevereiniteit, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s