Wij zijn waakzaam, omdat we de DDR nog niet vergeten zijn

Screenshot_233

(Door: “Hans Leipzig” – Vertaling: E.J. Bron)

Gastbijdrage door “Hans Leipzig” – geboren en woonachtig in Leipzig, jaargang 1970. Ziet zichzelf als gevangene van de geschiedenis.

Er gaat een siddering door Angela Merkel en de hele republiek. Want in het oosten komen de deelstaatverkiezingen eraan, waar zoveel mensen bang voor zijn en waarop veel anderen grote hoop vestigen. De AfD zou tegelijk in meerdere deelstaten de grootste partij kunnen worden – een nachtmerrie voor Claudia Roth en consorten. Maar waarom tikt het oosten eigenlijk anders dan het westen? Als je dat aan de media vraagt, dan heeft dat uiteraard te maken met de affiniteit van de “duistere Duitsers” met de dictatuur van de DDR. Vaak probeert men zelfs de spagaat naar het nationaalsocialisme te maken, omdat ergens in een dorp in Sachsen de NSDAP ooit groot was.

Jonge Duitser

Dat is uiteraard complete onzin. Maar desondanks bestaat er een verband met de laatste dictatuur, namelijk de DDR. De “Ossis” zijn desalniettemin de betere vrijheidsvrienden, omdat zij weten hoe gemakkelijk de vrijheid van je afgepakt kan worden. Uiteraard is er veel anders in de Bondsrepubliek dan in de Duitse Democratische Republiek. Er is beter eten, er zijn meer buitenlanders, er is meer welvaart en er zijn meer toeristen uit het Saarland in Leipzig. Maar afgezien daarvan is Duitsland nu ogenschijnlijk alleen maar een betere democratiesimulatie dan de DDR dat was.

Wie het oosten en de onderdrukking van de mensen daar werkelijk heeft meegemaakt en niet tot de onderdrukkers en hun apparaat behoorde, weet heel goed dat de DDR een democratiesimulatie was, waar echter iedereen wist dat zijn kruisje bij de verkiezingen niets kon veranderen. De zetels waren immers vastgelegd – ergo men kon überhaupt niets veranderen. Wij aangepasten en kleinere querulanten wisten immers dat men tegen ons loog. Wij wisten en vermoedden altijd dat er sprake was van corruptie, criminaliteit en dergelijke. Natuurlijk ging het in 1988 niet goed met de DDR-economie, ook al beweerden de media en de pers altijd het exacte tegendeel. En er werd ook af en toe gemoord en verkracht, omdat dat iedereen hier en daar over een meisje gehoord had of er eentje kende dat ergens in een grindgroeve was neergelegd. Het verschil met het huidige Duitsland en de BRD is dat de meeste mensen geen gezond wantrouwen tegenover de regering meer bezitten. Wij “Ossis” hebben geleerd dat deze staat niet te vertrouwen is en hij niet altijd, waarschijnlijk eerder zelden, het welzijn van zijn burgers in de zin heeft. Die les hebben we in bittere jaren moeten leren. En er was een echte volksrevolutie en de welwillendheid van de Russen in 1989 voor nodig om een einde te maken aan de nachtmerrie.

De West-Duitsers hebben de reële ervaring van het socialisme nooit mee hoeven maken. Ze leefden en leven nu nog in de veronderstelling dat datgene wat zij als een ideale of in ieder geval superieure democratie beschouwen, ook alleen maar een betere simulatie is. De ARD en het ZDF liegen nog steeds, de regering bedrijft nog steeds propaganda en zoals we in Görlitz konden zien, speelt het nauwelijks een rol op welke partij men uiteindelijk stemt, omdat zij allemaal voor hetzelfde staan (met één uitzondering). Daarmee is niet gezegd dat de BRD alleen maar slecht is. Ze is een vrije staat als de DDR, die overigens ook niet alleen maar slecht was. Maar goede democratieën zijn het beide niet. De voormalige bewoners van de zone hebben alleen eerder een onbehaaglijk gevoel bij de nieuwe republiek gekregen, omdat zij de oude dictatuur nog kenden. En daarmee zeg ik niet dat Duitsland (BRD) een dictatuur is. Dat is ze niet! Maar dus ook geen goed functionerende en liberale democratie.

Dat hebben wij in het oosten, dat hoor ik in veel gesprekken ook van anderen op identieke wijze, herkend. Daarom hebben wij kritiek en willen we dat men naar ons luistert, omdat wij ons serieus zorgen maken om dit land, zijn burgerrechten, zijn volk, zijn cultuur, zijn geschiedenis en zijn toekomst. Daarom stem ik bijvoorbeeld op de AfD! Niet omdat zij een perfecte partij is, maar omdat zij mijn zorgen en mijn onbehaaglijke buikgevoel met betrekking tot de ontwikkeling van de laatste vijf tot tien jaar goed articuleert, zonder zelf krankzinnig en antidemocratisch te worden zoals de andere partijen.

Wij “Ossis” zijn waakzaam en kijken met een sceptische blik naar onze staat, omdat wij ons nog te goed en levendig het grote bedrog van de laatste staat kunnen herinneren. De West-Duitsers hebben in de massa nooit een verscherpte blik voor een slechte en repressieve staat ontwikkeld, omdat het hen meer dan 70 jaar lang gegund was om in het Duitsland te leven dat voor ons in het oosten ondanks vele nadelen (die wij nu ook nog zien) altijd een plek van verlangen was. De BRD heeft haar burgers vroeger niet onafgebroken bespioneerd, elke woning of elk huis geobserveerd of zijn spullen doorzocht. De BRD heeft meestal economisch goed geboerd en voor veel mensen een leven in welvaart mogelijk gemaakt. En de BRD heeft de mensen veel, misschien teveel vrijheden gegund. Maar toch gewoon vrijheid, terwijl er geen kostbaarder goed op aarde bestaat.

Dat de vrijheid hier in deze staat weer afneemt, ruiken wij bij wijze van spreken. Wij kennen de verrotte geur en weten wat er om de hoek zal komen. En daar willen wij gewoon niet naartoe.

Bron:
https://younggerman.com
Door: “Hans Leipzig”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, gezond realisme. Bookmark de permalink .

4 reacties op Wij zijn waakzaam, omdat we de DDR nog niet vergeten zijn

 1. droevige mof zegt:

  Een zin in dit artikel stoort me enorm: “En de BRD heeft de mensen veel, misschien teveel vrijheden gegund.” Sinds wanneer gund de staat me vrijheden? Hallo, de Duitse staat, dit zijn wij Duitsers, de mensen die Duitse burgers zijn.
  De vrijheid van informatie, de vrijheid van meningsuiting en het recht om veilig in eigen land te leven zijn belangrijke goederen die in Duitsland helaas niet meer onbeperkt bestaan. Wie openlijk beweert lid of sympathisant van de AfD te zijn, heeft vanaf het eerste moment een moeilijk leven.
  Maar we hebben nog steeds een vrijheid die in de DDR niet bestond: Als het ons niet past, dan kunnen we nog steeds emigreren, bijvoorbeeld naar Afrika of Syrië of Afghanistan.

  Geliked door 1 persoon

  • Lot zegt:

   Als wij illegale wapens hadden, dan zouden deze jagende antifa wel een toontje lager zingen, als hun lijken in de straten zouden liggen, dan hebben ze geen moed meer.

   Like

 2. Jan zegt:

  Dalai Lama: moslims en Afrikanen hebben in Europa niets te zoeken, moeten oplazeren naar eigen land, Europa is van de Europeanen

  Vorig jaar zei hij dit ook al
  https://www.thesun.co.uk/news/7248455/dalai-lama-europe-refugees-rebuild-countries/

  Like

 3. Jan zegt:

  Duitse Joden sluiten zich aan bij de zgn nazi-partij AfD

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s