Gevluchte Cubanen: standbeeld Che Guevara in Utrecht moet weg

Screenshot_308

(Door: Peter van de Vusse)

Cubaanse vluchtelingen in Nederland hebben de gemeente Utrecht, naar nu bekend, verzocht het controversiële standbeeld van Che Guevara op de Croeselaan weg te halen. 

In een brief aan de gemeenteraad van begin april schrijft voorzitter van het Comité ter ondersteuning aan Cuba Decide in Nederland, Victor M. Dueñas, dat ‘het beeld eer betuigt aan een personage dat tegen alles is wat Nederland bedoelt en verdedigt, zoals menselijke vrijheid en democratie’.

‘Voor de Cubaanse vluchtelingen betekent het standbeeld een gebrek aan respect voor de doden en al die levens die vandaag strijden tegen het communisme en voor de mensenrechten in Cuba’. Met de brief wil het comité ‘het meest energieke protest van afwijzing uitdrukken tegen een standbeeld van guerrillaterrorist Ernesto Che Guevara.’

Lees verder>>>
Algemeen Dagblad

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, Communisme, Cuba, gezond realisme, Historie, Links fascisme, Marxisme, onwetendheid, Socialisten, Utrecht, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

12 reacties op Gevluchte Cubanen: standbeeld Che Guevara in Utrecht moet weg

 1. Dr. Heinz zegt:

  Che is de grote held van links Nederland!!
  Het is een grote schande dat daar een standbeeld voor gekomen is, in ONS Nederland!!

  Weg er mee!!

  Geliked door 2 people

 2. FredZ zegt:

  Het is natuurlijk ook een gotspe dat een moordenaar en racist een standbeeld heeft gekregen. Ook het standbeeld van Marx in Trier is net zoiets. En dan wel moeite hebben met straatnamen die VOC gerelateerd zijn…. Je hoeft maar weinig kennis van de geschiedenis te hebben om in te zien hoe stuitend belachelijk dit is….

  Like

  • Peter zegt:

   M.I is het standbeeld van Marx in Trier toch van een andere orde.
   Marx was een Duits denker die de (politieke) filosofie, de economie, de sociologie en de historiografie sterk heeft beïnvloed.

   Like

 3. Pietersen zegt:

  Wat let die Cubanen ? Mijn zegen hebben ze.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Het is om te beginnen natuurlijk te mesjogge om over na te denken dat dit beeld er ooit gekomen is, te meer omdat daar eindeloos over vergaderd is door degenen die het uiteindelijk goedkeurden.
  Zo gaat dat namelijk in Nederland, zo’n beeld kost niet niks, vergis u maar niet.
  Ik heb ooit een lijst gehad met wat al die ‘kunstwerken’ in Den Haag gekost hebben, het meest hilarische was nog wel de scheefstaande vlaggenmasten aan het begin van de Utrechtse Baan.
  Ik ben daar vaak langsgekomen en had me daar even zo vaak over verbaasd waarom die dingen scheef stonden en waarom er nooit een vlag aan hing. Het bleek echter om een ‘kunstwerk’ te gaan en die dingen hadden een soort eenheidsprijs van 101.500,= (gulden). Dus een gigantische blauwgeschilderde haarspeld (Escamplaan); 101.500,=, vijf hele grote spaden in de grond (bij de Waterpartij) 101.500,=, ook in en bij de Madesteinpolder staan een aantal van dat soort ‘kunstwerken’.
  De andere kant is natuurlijk wel dat je op moet passen met ingaan op bezwaren achteraf van piepkleine groepen want voor je het weet moeten er dingen verdwijnen die de meerderheid gewoon wel wil, denk aan straatnamen.

  Like

 5. Jan zegt:

  Gemaakt door Christian Jankowski

  Michel Eggermont (net verkozen tot lid van de SP-fractie in de provincie Utrecht) heeft op Twitter een foto van zichzelf geplaatst naast het beeld, gekscherend met een gebalde vuist, met daarbij de tekst: ‘Viva la revolucion’. ,,Ik vind alle ophef over het beeld nonsense. Het beeld is jaren geleden gemaakt. Che Guevara is onderdeel van de geschiedenis. Ik vind het prima om van historische personages standbeelden te maken. Standbeelden zijn niet per se bedoeld om mensen te eren; het gaat om mensen die onderdeel zijn van het verleden. Het monument van Van Heutsz en de straatnaam van J.P. Coen hoeven voor mij ook niet weg. Dat het standbeeld van Che Guevara nu net bij de Rabotoren staat, vind ik mooie symboliek: dat is dezelfde toren waarin bankiers een miljoenenboete kregen. Het zijn twee werelden naast elkaar. Aan kunst hoef je geen aanstoot te nemen. Dan kijk je maar naar de andere kant!’’
  ….
  https://www.ad.nl/utrecht/standbeeld-van-che-guevara-in-utrecht-kunst-of-miskleun~a9bdecc2/?referrer=https://www.google.com/

  De SP bestaat toch echt uit imbecielen

  Guevara was een massamoordenaar
  DOCUMENTED VICTIMS OF CHÉ GUEVARA
  IN CUBA: 1957 TO 1959

  Klik om toegang te krijgen tot victims_of_che_guevara_in_cuba_9.30.2009.pdf

  It is a sad reflection of our time that Che Guevara is seen as a hero
  https://www.telegraph.co.uk/comment/personal-view/4077397/It-is-a-sad-reflection-of-our-time-that-Che-Guevara-is-seen-as-a-hero.html

  Wat zegt het AD (kan ook greneloos achterlijk zijn):
  Che Guevara (1928-1967) werd vooral bekend als de marxistische vrijheidsstrijder die samen met legerleider Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam in Cuba.
  ….
  In 1966 verliet Guevara Cuba om de revolutie in andere landen te verspreiden. Hij kwam op voor de onderdrukte boerenbevolking.

  En dan te weten dat boeren die niets temaken wilden hebben met hem werden vermoord

  Geliked door 3 people

  • Peter zegt:

   De mooiste zin in uw bijdrage vind ik :
   It is a sad reflection of our time that Che Guevara is seen as a hero
   Zo is het maar net.

   Like

  • Piet Snot zegt:

   hitler is ook een onderdeel van de geschiedenis en een historisch figuur.
   Daar zetten ze toch ook geen beeld van neer.
   Volgens zijn beredenering zou dat dan ook logisch zijn.

   Like

 6. Thomasson zegt:

  De Cubanen hebben gelijk. De standbeeld van Che Guevara is een klap in het gezicht van iedereen die in vrijheid en democratie gelooft. Het is onbegrijpelijk dat men een standbeeld plaatst, ten ere van een moordenaar die bekend stond om zijn sadistische martelingen in Cubaanse gevangenissen.

  Like

 7. Peter zegt:

  Idee voor een nieuw kunstwerk met Che ?
  Een doorzichtige badkuip met duizenden liters bloed waarin het standbeeld komt te staan van deze boef.

  Like

 8. Jan zegt:

  Dom links Amerika: Guevara was tegen racisme. Tenenkrommend

  Het Che-café

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s