EEN SCHRIJFTAFELMOORDENAAR…

Screenshot_332

(Door: “Driek”)

Hij was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend Joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Meestal gaf hij persoonlijk, ‘met een wenk van de hand’, het vertreksein voor de treinen. Albert Konrad Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork. Na de oorlog kreeg hij tien jaar. Wegens goed gedrag was hij na zes jaar weer vrij: in 1951 was hij weer terug in zijn geboortestad Düsseldorf.

SS–Obersturmführer Albert Gemmeker was charmant. Ad van Liempt deed diepgaand onderzoek naar de ‘gentleman – commandant’, van wiens reputatie weinig overblijft. Gemmeker was een bureaucraat, die zijn meerderen blindelings gehoorzaamde. Op enige empathie met de slachtoffers viel hij niet te betrappen. Later deed hij alles om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen of op anderen af te schuiven. Hij heeft zijn leven lang ontkend dat hij wist welk lot de Joden in het Oosten te wachten stond. Na zijn terugkeer naar Düsseldorf probeerde de Duitse justitie nog bijna twintig jaar zijn onbevredigende berechting in Nederland te corrigeren, uiteindelijk zonder resultaat.

Voor het boek “Gemmeker” deed Ad van Liempt jarenlang onderzoek. Hij las alle, vaak geheime dossiers in Nederlandse en Duitse archieven en sprak met tal van betrokkenen in Nederland en Duitsland – zelfs met twee nog levende dochters van Gemmeker.

Het resultaat is een indringende biografie van een sluwe schrijftafelmoordenaar, een verhaal vol cynisme en machtsmisbruik, met daartegenover de peilloze tragiek van Gemmekers slachtoffers.

Voor de geïnteresseerde lezer in Kamp Westerbork is dit een zeer aanbevelenswaardig boek.
Ad van Liempt. Uitgeverij Balans 2019. Bestellen kan o.a. hier.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, Historie, Holocaust, Hypocrisie, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, nationaalsocialisme, nazisme, Rotzakken. Bookmark de permalink .

11 reacties op EEN SCHRIJFTAFELMOORDENAAR…

 1. Republikein zegt:

  Man, maak je niet druk, alles draait om geld.

  Like

 2. delamontagne zegt:

  Je zoudt kunnen stellen een “kleinere Eichmann”, maar die is begin jaren 60 gekidnapt door Israeliërs uit Argentinië en uiteindeilijk de doodstraf in Israel.
  De grote baas van deze man, die dus een kleine “vis” was oneerbiedig gesproken.
  Ik durf te zweren dat dergelijke figuren er nu ook in spé zijn in NL, zodat wanneer de Grote Moslim Omslag[burgeroorlog] er komt, zij hun eigen volk zullen verraden.
  Dat die Gemmeker zo’n lage straf kreeg, Konnegin Juliana
  hield niet van doodvonnissen, was pacifiste.
  Maar invloed op de regering, had zij die ????????

  Like

 3. droevige mof zegt:

  Ik heb dit boek met afschuw gelezen. Veel nationaal-socialistische criminelen zijn ontsnapt. Net als na 1990 veel socialistische folteraars van de DDR-gevangenissen, evenals de rechters die de onrechtvaardige uitspraken hebben gedaan. Sommigen van hen zijn vandaag de dag nog steeds in overheidsdienst.
  Duitsland had en heeft een probleem met zijn trouwe dienaren.

  Geliked door 2 people

  • fleckie zegt:

   Vroeger na DE beëindiging v.d,oorlog , werkten ze ( de nazi’s ) onder. een… ANDERE. NOEMER’, maar. WEL. met dezelfde. mentaliteit.!!..( en de appel. valt niet ver van de boom) is een gezegde, ..of ‘heeft een aardje naar zijn vaar- tje’, ). het te verwachten na-apen van de opvatting v.d, ‘huisvader’…………………….<~<~<~<~<~<~<~

   Like

 4. Taljaard zegt:

  Ze hadden Kotella in een TBS inrichting moeten opsluiten, waar een psychisch gestoorde moordenaar en sadist als hij levenslang thuishoorde, maar deze Gemmeker samen met Aus der Funten en Fischer in de koepel van Breda laten sterven.
  Maar de Nederlandse justitie is nooit erg effectief en rechtvaardig geweest.
  Nog steeds niet.

  Geliked door 3 people

 5. Blaffertje zegt:

  Jammer dat mijn oom niet meer leeft.
  Die had dat boek verslonden in zijn obsessieve zoektocht naar antwoorden waarom mensen zo wreed konden zijn.
  Dankzij die rat Gemmeker is zijn hele familie op hem en zijn vader na naar Auschwitz gedeporteerd en vergast.
  Ik zal het eens vragen aan mijn beide neven (zijn zoons) of die hier belangstelling voor hebben, die hebben ook Mein Kampf, de originele, van pa gelezen.

  Geliked door 1 persoon

 6. henk verhoef zegt:

  ij liet alleen de trein maar vertrekken
  DAt die trein volkwam– daar zorgde de bevolking voor via de verraad premie van 2,50
  Vandaag de dag verraadt men de jood nog steeds’ ) dries van agt als cda voorbeeld en christen en zwarte greta met zoon in de 2e kamer( duitsenberg)
  De joden voelen zich helemaal niet meer veilig – en vertrekken vanwege de islaam– maar is euro[a nog wel veilig voor de gristenen– zwembaden of gewoon een winkel/bus in azc stad

  Geliked door 1 persoon

  • Blaffertje zegt:

   @ Henk Verhoef. 23.51u
   Hij liet de trein niet alleen maar vertrekken, hij besliste ook wie op transport werd gezet en hij had wel de wetenschap wat deze mensen te wachten stond want geloof me, hij wist donders goed wat er met ze ging gebeuren.

   Dat de Joodse mensen nu heden ten dage nog steeds gevaar lopen is een feit zoals jij zegt en dat zal eeuwig zo blijven zolang de moslim bestaat en verraders als van Agt, Duisenberg en consorten, maar ook de Calvinistische Nederlander die zijn medemens verlinkt uit eigen belang zijn een grote bedreiging.

   Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   Henk verhoef, je slaat de spijker op de kop. Gemmeker was onderdeel van zijn eigen duitse systeem maar de hollandse politieagenten die joden arresteerden voor het kopgeld waren vele malen erger en dat waren zogenaamd nederlanders. (zie het boek jodenjacht) Ook niet te vergeten de ambtenaren op de ministeries die zich beijverden om het de duitsers naar de zin te maken. Kunt u terug lezen in het werk van L .de jong, nederland in de 2e wereldoorlog. Voor de meest actuele stand van zaken over de behandeling van joden in Europa zo ook in nederland, hoef je alleen maar het nieuws te volgen. Behalve dan de ms.media want die verspreiden alleen maar de door de regering vooraf goedgekeurde propaganda.

   Like

 7. Claudi zegt:

  heb het boek niet gelezen, vind die tijd ergens griezelig veel op onze tijd lijken
  De nazies waren de gutmenschen van toen,(ze hadden helaas meer macht) maar hun oogkleppen en koker visie waren het zelfde.
  Nu wordt men echter ook al heel makkelijk veroordeeld als men bijvoorbeeld minder ,minder roept
  Wil het lijden van de slachtoffers van de nazie terreur niet vergelijken met de slachtoffers van de gutmensch terreur
  Maar de gutmensch terreur duurt nu ook al bijna 40jaar en het lijkt erop dat het wel steeds erger wordt

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s