Disney-shock: De kleine zeemeermin Ariël wordt een negerin!

Screenshot_6

(Door: Paul Klemm – Vertaling: E.J. Bron)

Disney gaat een nieuwe verfilming maken van de klassieke tekenfilm “Ariël, de kleine zeemeermin”. Ariël zal gespeeld gaan worden door een zwarte zangeres genaamd Halle Bailey. Op het internet ontstaat verzet.

CompactOnline

Terugkijkend spreken Disney-fans graag van de gouden jaren-90. Het was het decennium, waarin de meest succesvolle en nu nog meest populaire creaties van de tekenfilmmakers op het witte doek verschenen. O.a. “Belle en het beest”, “Aladdin” en “De leeuwenkoning”. Deze bloeiperiode van de Amerikaanse animatiebioscoop werd ingeluid met “Ariël, de kleine zeemeermin” in 1989. De film leverde alleen al in Amerika meer dan $ 110 miljoen op, pas zijn enorme succes heeft meerdere producties in dezelfde stijl mogelijk gemaakt.

Ook mij, hoewel pas elf jaar na de eerste vertoning geboren, heeft de overwegend in de oceaan spelende sprookjesfilm als kleine jongen gefascineerd. Het waren vooral de teken/kundig prachtige werelden onder water, die me destijds in de ban hadden. Fantastisch geanimeerd bijvoorbeeld hoe de zonnestralen over de bodem van de zee dwalen, ontelbare keren gebroken door de golven. Dan de bloeiende koraallandschappen, waarin uiterst bizarre zee/creaturen over elkaar heen buitelen. En daar middenin de prachtige dochter van Triton, slank en bleek, met grote, blauwe ogen en vuurrood, zich moeiteloos in het water bewegende harenpracht.

“Zwartwassen”

Met die bleke huid en blauwe ogen is het nu gedaan. Disney produceert een nieuwe Ariël-film en laat de hoofdrol spelen door een Afro-Amerikaanse. Het is hetgeen Engelstalige cultuurhistorici “Blackwashing” noemen. Het gaat er daarbij om de Afrikanisering van Europa een verleden toe te dichten, respectievelijk haar een tijdloze legaliteit te verschaffen. “Compact” 04/2018 noemt een verfilming van “Ilias” door de BBC, waarin Haakem Kae-Kazim, een Nigeriaan, Achilles speelt. Ook bij de Hobbit-trilogie van Peter Jackson werden hier en daar zwarte figuranten in de noords bepaalde Midden-Aarde gestrooid, hoewel in de daaraan vooraf gegane films van “Lord of the Rings” kleurlingen slechts als bondgenoten van Mordor optraden, als ze überhaupt al voorkwamen.

Het verprutsen van Andersen

Met de zwarte Ariël gaat het verkeerde gebruik van de sprookjesschat van Hans Christian Andersen verder. Want “De kleine zeemeermin” van Andersen, geschreven in het jaar 1837, diende voor Disney als voorbeeld voor zijn Ariël. In tegenstelling tot de filmversie echter, die uitdraait op een bontgekleurd “Happy End” met veel bombarie, is er in “De kleine zeemeermin” sprake van een einde vol tragiek en schoonheid. Omdat de heldin weigert de afspraak met de boze zee-heks na te komen, verstoof ze bij zonsopkomst in het schuim van de golven:

“Nog één keer keek ze met half gebroken blikken naar de prins, stortte zichzelf van het schip naar beneden in zee en voelde hoe haar lichaam in schuim oploste. Nu steeg de zon uit de zee op; de stralen vielen zo mild en warm op het koude schuim van de zee, en de kleine zeemeermin voelde niets van de dood.”

In de op een massale deugdzaamheid getrimde filmindustrie heeft zoiets geen plaats. En nu wordt het sprookje van Andersen ook nog ingezet als psychisch medicament om geesteszieke maatschappelijke experimenten normaal te doen schijnen.

#notmyariel

Onder de hashtag #notmymariel ontstaat er verzet tegen de rolbezetting. Voor veel mensen is Ariël blank met rood haar – en moet ze dat ook blijven! Het Disney-concern heeft via zijn zender Freeform al een brief gepubliceerd, waarin het de kritiek scherp van de hand wijst. Op het argument dat Ariël van Deense oorsprong zou zijn, omdat Andersen een Deense sprookjesschrijver was, reageerde Mickey Mouse als volgt:

“Deense zeemeerminnen kunnen ook donker van huid zijn, omdat Deense mensen ook een donkere huid kunnen hebben.”

Bron:
www.compact-online.de
Door: Paul Klemm

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "diversiteit", "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", achterlijkheid, Barbarisme, belangenverstrengeling, betutteling, Censuur, Communisme, cultuurrelativisme, demoniseren, Desinformatie, hersenspoeling, Historie, Hypocrisie, Indoctrinatie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Marxisme, meningsdictatuur, moralisme, Multiculti, nieuw fascisme, political correctness, propaganda, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

53 reacties op Disney-shock: De kleine zeemeermin Ariël wordt een negerin!

 1. delamontagne zegt:

  Zijn er al prognoses voor een “nieuwe” sneeuwwitje.
  De vorige was behalve raciestisch ook nogal uit-de-mode……………

  Geliked door 2 people

 2. Lucky zegt:

  Dan zal de muziek ook aangepast worden naar rap en hiphop?

  Geliked door 1 persoon

 3. Lucky zegt:


  Waanzinnige wereld

  Geliked door 3 people

 4. Allemaal Dikke Nep, verzin ’s wat nieuws! Kaskrakers van weleer worden weer gerestyled naar de Nieuwe Norm. Dikke Nep! Ik hoor regelmatig reclames langskomen waar muziek van de jaren 60, 70, 80 inzit. Het is al lang duidelijk, dat waren gouden jaren voor de muziek / filmindustrie. De Zwarten hebben ook hun Gouden Jaren gehad. De discomuziek, jazz van weleer, werd bijna helemaal beheerst door Zwarten. Bijna alles wat daarna kwam, kon er amper aan tippen, hoor je nooit weer. Niet voor niks zijn films en musicals van 50 jaar terug zo populair. Jett Rebel is ook al jazz tegenwoordig!

  Like

 5. Jules Vismale zegt:

  En zullen ze dadelijk in Peter Pan – Return to Neverland (2002) Wendy Darling en haar dochter Jane Darling bijvoorbeeld allebei jeans aan laten trekken? Jane zou namelijk een hele goede tomboy kunnen wezen ofschoon Ariël vast GEEN familie was van de jaloerse zeemeerminnen uit Neverland! Een elfen-vriendinnetje van Tinkerbell, Iridessa, heeft niettemin eveneens een bruine huidskleur, zwart haar en draagt zij een geel jurkje!

  Like

 6. Peter zegt:

  Disney-shock: De kleine zeemeermin Ariël wordt een negerin!
  Onzin !
  Ik zie een prachtige donkere huidskleur en golvend haar !
  Niets mis mee !
  Kijk eens naar de prachtige Braziliaanse vrouwen bij carnaval.
  Oh ja.
  Hoe ziet een negerin er uit ?
  Volgens de (verouderde) rassentheorieën zijn lichamelijke kenmerken van negroïde mensen onder meer een ronde neus, kroeshaar en een donker-gepigmenteerde huid. De schedel van de “typische negroïde” is vaak langwerpig, heeft ronde oogkassen en neusholten en vaak een uitgestoken jukbeenderen.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Zuigend pestventje.
   Het is duidelijk dat je hier uitsluitend reageert om iedereen op stang te jagen.
   Ik had je al vanaf je eerste reactie hier in de gaten.
   Zielig mannetje.
   Zoek psychische hulp nu het nog kan.

   Geliked door 6 people

   • E.J. Bron zegt:

    Geen paniek heer Zwueste . . . onze Peter doet niet meer met ons mee! 😉

    Geliked door 7 people

   • delamontagne zegt:

    Wat die Brasiliaanse vrouwen betreft, moet ik ‘m toch wel gelijk geven.

    Geliked door 1 persoon

   • Trucker zegt:

    Boss 𝙀.𝙅. 𝘽𝙧𝙤𝙣 𝙯𝙚𝙜𝙩:
    14 𝙟𝙪𝙡𝙞 2019 𝙤𝙢 15:48

    𝙂𝙚𝙚𝙣 𝙥𝙖𝙣𝙞𝙚𝙠 𝙝𝙚𝙚𝙧 𝙕𝙬𝙪𝙚𝙨𝙩𝙚 . . . 𝙤𝙣𝙯𝙚 𝙋𝙚𝙩𝙚𝙧 𝙙𝙤𝙚𝙩 𝙣𝙞𝙚𝙩 𝙢𝙚𝙚𝙧 𝙢𝙚𝙩 𝙤𝙣𝙨 𝙢𝙚𝙚! 😉

    jammer Bronmaster, zo typetjes zijn goed voor alert te blijven, onderhuids, achterbaks en denken dat ze beter zijn als een ander.
    In the real world heb ik er zo toch wel een paar tegengekomen die dachten dat ze moreel superieur waren aan mij en dachten dan er mee weg te komen.
    Virtuele wereld behoed ons wel eens meer voor “averij” 😉

    Geliked door 1 persoon

   • E.J. Bron zegt:

    I am sorry . . . that´s the way it is!

    Like

  • Jan zegt:

   Je hebt stront in de ogen, want je ‘prachtige Braziliaanse vrouwen’ zijn namelijk allemaal bastaarden

   Like

  • Bob Koster zegt:

   @Peter. Verouderde rassentheorieën? De moderne rassentheorie onderscheidt vier rassen: europeïden, mongoloïden, negroïden en recentelijk ook americoïden. Die verschillen niet alleen in uiterlijk, ook innerlijk zijn er rasgebonden verschillen zoals gevoeligheid voor bepaalde ziekten, enzymenproductie en IQ, allemaal meetbaar. Of bent u zo’n linkse zwabber die beweert dat er maar een ras bestaat, het menselijke ras?
   Buiten dat vind ik negerinnen lelijk, zowel uiterlijk als innerlijk, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

   Geliked door 1 persoon

 7. Peter zegt:

  Informatie in rechterkolom !
  Gaarne lezen alvorens commentaar te geven.
  3. Antisemitische, anti-Joodse, anti-Israëlische, antizionistische en racistische comments worden op deze site niet getolereerd!

  Like

 8. Qvic zegt:

  Er is in de links-liberale kringen een hetze aan de gang, dat alle ooit blanke helden en heldinnen in films en animaties worden vervangen door kleurlingen. Zo ook de authentieke klederdrachten van Europese landen worden nu negers en negerinnen in uit gedost. Alsof het blanke ras nooit heeft bestaan. Dit is geschiedenis vervalsing. Zo ook het traditionele blanke gezin van man en vrouw wordt in reclames, zelfs ontkent. Hier worden de rolpatronen omgedraaid, door vrouwen mannen taken te geven en de blanke man als een domme naïeve en een onhandige huisvader rol te geven. Of dat kinderen meerdere vaders of moeders hebben. Dat irriteert mij bijzonder, alsof het land met de dag gekker en dommer aan het worden is. Dit geeft aan dat onze westerse beschaving ten einde loopt, wat telkens door de geschiedenis heen elke keer de zelfde oorzaak heeft. Dat is namelijk dat vrouwen steeds meer macht zich toe-eigenen en denken dat zij alles beter kunnen dan de mannen. Maar zij verzaken wel hier mee hun traditionele taak als moeder, om genoeg nakomelingen te baren voor een sterk volk.

  Geliked door 1 persoon

 9. Tistochwat zegt:

  Waarom moet tegenwoordig alles (licht)getint, bruin of zwart zijn?
  Waarom moet alles wat blank is, weg?

  Het idiote is, dat de aan linkse koprot lijdende blanke dolgraag meewerkt aan zijn eigen uitroeiing.

  Eerlijk gezegd, vind ik het ook geen gezicht als een negerin aan klassiek ballet doet.
  Bij klassiek ballet horen blanke, ranke danseressen:

  Negers hebben een eigen dansstijl:

  Ik heb niets tegen negers, maar ik wil ze niet opgedrongen krijgen alsof het normaal is dat het hier helemaal zwart ziet. En ze dienen zich netjes te gedragen en ijverig te werken voor de kost.
  En ze dienen al helemáál geen grote smoel te hebben, terwijl ze op ons parasiteren.

  Negers moeten niet zo zeiken, want ze hebben een sterkere, dikkere huid dan een blanke en krijgen daardoor pas op latere leeftijd last van rimpels en huidverslapping.
  Ze kunnen ook veel beter tegen zon en hitte.
  En als ze thuis in Afrika hun handen zouden laten wapperen in plaats van hun lul, zouden ze heerlijke mango’s, papaja’s, bananen en andere tropische vruchten in hun tuin kunnen plukken.

  Geliked door 5 people

  • Harry zegt:

   Zeg Tistochwat ,

   “ ze dienen zich netjes te gedragen en ijverig te werken voor de kost “ ,
   Je kunt toch niet het onmogelijke verlangen van die ontsporing van de schepping ( of voor anderen een evolutiedefect ) .

   Ik heb tijdens mijn jarenlange werk in Afrika miljoenen bezwete negers gezien (en geroken) .
   Voor de niet ervaringsdeskundigen , zo’n Blijdorp-lucht nét voor een regenbui .

   Maar nóóit zag ik er een die door ijverige werkzaamheden het zweet op z’n voorhoofd had staan !
   Ze kunnen het waarschijnlijk niet helpen , die stakkers zijn altijd zóóóóóó moe !
   ‘S morgens om zeven uur al !

   Geliked door 3 people

  • win zegt:

   mijn oma was spierwit met sproeten, en kreeg pas op hoge leeftijd haar eerste rimpeltjes.

   overigens, die “””negers””die hier leven, kunnen we straks nog hard nodig hebben, mocht inderdaad in europa een strijd met islam uitbreken. veel afrikanen zijn echt niet dol op moslims. ze werden en worden al zolang als islam bestaat, door islamieten als slaven behandeld, mishandeld en verhandeld.

   Like

   • Tistochwat zegt:

    win 14 juli 2019 om 16:15

    Mijn afkeer van negers betreft uiteraard alleen mohammedaanse, agressieve negers, die te lui zijn om te werken, op ons profiteren én een grote smoel hebben.

    Geliked door 2 people

   • Hannah zegt:

    Vergeet t maar. Veel van de afrikaanse landen zijn al ge-islamiseerd. En juist daarvandaan komen de meeste (tja… hoe zal ik ze noemen). Als er al los wordt gegaan op slavernij, doen ze dat in watjes landen als nederland, waar ze tot in het belachelijke, zoals n potje duo penotti bijvoorbeeld, kunnen door blijven drammen. Zoiets zullen ze in een land als saoedi arabie niet in hun hoofd halen. Hang je de volgende dag op t dorpsplein aan een hijskraan te bungelen.

    Als islam een religie van vrede genoemd wordt denk ik dat ze bedoelen dat als de hele wereld deze ideologie aanhangt er geen strijd meer is. Maar dat is niet waar. Sjiieten nog steeds tegen soenis en andersom, dan heb je altijd nog de vrouwen die overheerst moeten worden en arabische moslims die zich superieur voelen ten opzichte van niet arabische bekeerlingen, zeker als dat zwarte mensen zijn. Ook al doet boko haram nog zo zijn best om erbij te horen door zoveel mogelijk christenen af te slachten.

    Mocht dat besef er komen verwacht ik dat eerder in een verre toekomst dan dat we ze in het heden ‘hard nodig’ zullen hebben in de strijd tegen islamisering.

    Geliked door 3 people

   • J. C. Th. Köhler zegt:

    “…veel afrikanen zijn echt niet dol op moslims”

    Half Afrika is al moslim!

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Geliked door 2 people

   • paulzwueste zegt:

    Win.
    Als er in de toekomst zo’n horde krijsende zwarten op je komt aanrennen, gewapend met messen, bijlen en machetes, zijn waarschijnlijk je laatste woorden en ik dacht nog zo dat jullie ons kwamen helpen…
    Ach ja.
    Weet je het voordeel is natuurlijk wel dat je geen euthanasieverklaring meer hoeft te laten ondertekenen door je familie.
    Ben je ook van dat gezeur af.

    Geliked door 1 persoon

  • win zegt:

   overigens, wat die wapperende lul betreft Tistochwat; de afrikaanse slaven werden door hun arabische meesters (eigenaars) volledig gecastreerd. daardoor ook zie je geen geboren zwarten in de arabische / islamitische wereld, zoals je die wel ziet in de amerika,s.
   :

   Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Tistochwat.
    Mijn afkeer van negers betreft natuurlijk niet die negers die nog in Afrika in ’n boom hangen.
    Kleine correctie.

    Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   Ik denk niet dat je “opmerkingen” de goedkeuring van de NL-Reklame-code-commissie kunnen wegdragen.
   Dat 2e filmpje is natuurlijk geen Ballét.
   Het is een openings-ceremonie van het tegenwoordige Zuid-Afrikaanse Parlement.
   En wat die ballerina betreft, hoe vind je deze dan ?
   Toch ook niert hélemaal je-van=hèt !

   En deze is dan nog ’n tikkeltje erger, want man en gekleurd


   ( p.s. wat die vruchten betreft, die hoeven ze soms niet eens te plukken of op-te-rapen.
   Ze vallen zo uit de boom ….))

   Geliked door 2 people

  • Trucker zegt:

   HAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
   Schitterend “Tis”, heb het al meer gezin maar blijf het komisch vinden,

   Like

 10. jannes zegt:

  Dit doen ze met films en ook met de geschiedenis. Ze proberen een soort inclusief sprookje te creëren waarin de afrikaan ook wat gepresteerd heeft. Dit soort revisionisme is walgelijk en niet veel meer dan een belediging. De originele walt disney zag dit aankomen en waarschuwde er voor.

  Like

 11. win zegt:

  blijkbaar gaat ook disney mee in de waan van de dag. er is niets mis met een donkere heldin, maar gebruik daar dan wel het juiste verhaal voor.

  Geliked door 1 persoon

 12. Pingback: Disney-shock: De kleine zeemeermin Ariël wordt een negerin! | eunmask

 13. Trucker zegt:

  Goed On Topic nu, niks nieuws onder de zon wat betreft censuur door links multikul met hun nuttige idioten uit rechts (zitten er ook tussen).
  In Vlaanderen zijn de bibliotheken al gezuiverd om zeker te zijn dat kinderen (en volwassenen) geen “stereotiepe” neger meer gaan zien in de strips van Kuifje en Nero.
  Pipi Langkous is reeds geboenwast en lijkt op niks meer.
  Boeken van het Vlaams Belang (Gerolf Annemans, Filip Dewinter of Sam van Rooy om de bekendste auteurs te noemen) vind je daar ook niet, wel uitgaven van toegelaten politiek partijen (dus alle andere).
  Boekverbrandingen op collectieve schaal zitten er aan te komen als ik zie hoe snel de Zombie massa zich vermenigvuldigd (het volstaat met het verkiezingsresultaat voor ogen te houden in Nederland) en de linkse multikulle islamofiele braindead voorruit marcheert.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Heb je het kinder-stripboek: “De onderwerping van de menseneter (1925-1926).” al eens ingezien?
   Uitgave in de serie “De wereldreis van Bulletje en Boonenstaak”.
   Als je dat inkijkt zal je het mij eens zijn dat de verhalen van Jef Geeraerts over zijn belevenissen in Congo zoetsappige Zondagslectuur genoemd mogen worden.
   Dàt waren nog eens tijden…!

   Like

 14. Dit heeft zeker raakvlakken met bijgaand artikel. Trump geeft irritante congresleden onder uit de (Trump)zak! In het congres zitten sinds enige tijd (tuurlijk) kritische congresleden van de Democratische Partij, nogal eens dames met een immigratieachtergrond. Ze laten geen seconde onbenut om te blèren wat er allemaal mis is in de VS en de buitenlandse politiek. Nogal eens zijn deze dames van islamitische komaf. Zodoende gaat het vaak over Israel en Faalestina. Ik kan die smoelwerken van die Troela’s niet meer voor de ogen hebben, Trump ook niet meer en heeft vandaag de dames flink aangepakt. Helaas is het een engelstalig artikel, maar zeker de moeite waard om (proberen) te lezen! Trump zegt; Ga terug naar je eigen corrupte en hopeloze landen en pak daar de zooi aan en als de klus geklaard is, kom dan maar eens weer praten! Goed stuk!!
  https://www.jpost.com/American-Politics/Trump-Congresswomen-from-corrupt-inept-countries-should-go-back-there-595628

  Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   Ik heb ’t gelezen. Wat me opviel was dat de naam van Linda Sarsour er niet instond.
   Zij is van Palestijnse afkomst, vluchteling en nu politician in New York.
   Een “pain-in-the-ass” zoals die Amerikanen dat noemen.
   * * *
   Linda Sarsour tweets that Jesus was Palestinian, Twitter goes crazy
   JTA — Palestinian-American political activist Linda Sarsour started a mini-Twitter war by writing that Jesus was Palestinian.

   “Jesus was Palestinian of Nazareth and is described in the Quran as being brown copper skinned with wooly hair,” she tweeted on Saturday.

   This led to a more than 24-hour debate about the Jewish and Palestinian roots of Jesus.

   Like

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    Vooral die laatste zin is belangrijk; “Jesus was Palestinian of Nazareth and is described in the Quran as being brown copper skinned with wooly hair.”
    In de koran dus, ja beste mevrouw maar dat boek staat barstensvol leugens en onwaarheden dus wat is uw punt eigenlijk ?

    Like

   • Lucky zegt:

    Trouwens……wanneer is die koran geschreven? Meer dan 600 jaar na Christus, dus het is gebaseerd op fantasie en niet op feiten.

    Like

 15. orelius zegt:

  Ze doen het allemaal expres om iedereen tegen elkaar uit te spelen .
  Verdeel en heers weet je nog wel .
  Man tegen vrouw. Hetro tegen homo,s. Blank tegen zwart etc etc . En we lopen er met open ogen in .
  En de meute dom houden , kijk maar naar de msm alleen niets zeggende programma,s . Niets waar je wijzer van wordt , big brother heeft ons in de tang. Ze geven ons zoveel problemen , zodat we alleen nog maar over van alles kunnen mauwen . Zodat er nooit een echte organisatie opkomt die een machtsblok zou kunnen vormen. Dus totdat de mensen zich dat bewust worden en gaan handelen , zijn zij aan de winnende hand. En zo gaat het al vanaf de Romeinen . Dus met andere woorden het volk leert niet snel.

  Like

 16. J. C. Th. Köhler zegt:

  Wat een negatieve reacties hier allemaal. Persoonlijk ben ik dol op negers, vooral gebraden of in de soep. Op de barbecue zijn ze ook prima.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Geliked door 1 persoon

 17. Jan zegt:

  In Hollywood ging het al helemaal mis toen in Startrek Picard door Janeway werd vervangen. Een vrouw aan het hoofd van een vloot. Lmnl. Ga koken en baren.

  Geliked door 2 people

 18. Poephoofd zegt:

  Schuld van het casting bureau. Disney had gevraagd om een ginger, maar de casting medewerker had dyslexie.

  Geliked door 1 persoon

 19. Jules Vismale zegt:

  De linkse heisa tegen Disney-tekenfilms, waar zogenaamd racisme in voorkomt, lijkt nog niet zijn retour te hebben bereikt naar aanleiding van dit artikel:

  Al deze klassieke tekenfilms krijgen een racisme-waarschuwing mee van Disney+, en dit is waarom

  Disney erkent: al deze films bevatten racistische elementen.

  Hoewel Disney bij de meeste kijkers in het hart ligt als een bedrijf dat kinderen aanspoort om hun dromen na te jagen, vergeten we soms om terug te kijken naar de pijnlijkere geschiedenis van hun tekenfilms. Walt Disney werd niettemin ook al als een racist of antisemiet beschouwd maar dat kwam vast omdat hij anti-communistisch was.
  Het heeft namelijk wel een tijdje geduurd eer alle bevolkingsgroepen met gelijk respect werden behandeld. The Walt Disney Company werd in het verleden al vaak beschuldigd van racisme, vrouwenhaat en antisemitisme, denk maar aan Midas Wolf (1933) die zich als een joodse zakenman had vermomd.

  Het probleem ligt zelfs zo gevoelig dat Disney tegenwoordig waarschuwingsberichten laat verschijnen voor het vertonen van bepaalde prenten. Dat is een nieuwe tactiek die op Disney+ wordt toegepast, hun nieuwe streamingplatform dat op 12 november gelanceerd werd.
  Het platform is meteen een grote hit, met 10 miljoen betalende klanten op één dag tijd, in slechts drie landen: Nederland, de VS en Canada.
  dit kan juist enorm veel schade toebrengen aan Disney want als ze dadelijk al die tekenfilms als racistisch bestempelen kijkt er zo geen hond meer na!

  Disney plaatst voortaan waarschuwingen voor klassieke animatiefilms
  Enkele van de films die nu zo’n waarschuwingslabel krijgen, werden al herwerkt in live action-formaat. Daarin werden die aanstootgevende fragmentjes al weggewassen.
  Natuurlijk verwachtte het kijkpubliek wel om ook nog steeds toegang te krijgen tot de originele tekenfilms, vandaar de maatregel. De melding voor de films luidt: “Dit programma wordt u voorgesteld zoals het destijds is gemaakt. Het zou verjaarde stereotype beelden kunnen bevatten”.

  ‘Dumbo’

  De bekende film over het vliegende olifantje werd in 1941 ingeblikt, en je hebt geen tijdmachine nodig om te weten dat de tijdsgeest toen nog heel anders was. Zo zijn er aan het begin van de film nog slaven te zien die de circustent naar boven halen. Een groepje kraaien dat in de film voorkomt, is duidelijk gebaseerd op stereotypen rond zwarte mensen.
  De ‘leider’ van de groep heet Jim Crow, een naam die verwijst naar een Amerikaanse wetgeving die segregatie legaliseerde.
  Niettemin zijn de clowns in deze tekenfilm allemaal wit gesminkt en met rode lippen en dat zou dan niet bij zwarten mogen?

  ‘Peter Pan’

  Peter Pan schetst de indianenstammen als primitief, met een rode huid.
  ‘Nooitgedachtland’ wordt heel wat minder sprookjesachtig als je het door een modern vergrootglas bekijkt. De scène in het indianendorp stereotypeert Native Americans, ofwel de originele bewoners van Amerika. De inheemse stammen worden er afgebeeld als barbaars, primitief en minder intelligent dan de andere personages.
  Bovendien wordt er in het liedje ‘Wat Maakt De Roodhuid Rood’ letterlijk gezongen over de zogenaamd rode huidskleur van de personages.
  En hoe zit het anders met de piraten die zich haast gedragen als grote kinderen? Of zijn de Lost Boys soms ook primitief afgebeeld omdat ze dierenhuiden dragen?

  ‘The Jungle Book’

  The Jungle Book stelde zwarte mensen voor als apen.
  Een film maken over ‘hoe je best bij je eigen soort kan blijven’ ten tijde van het hoogtepunt in de strijd tegen segregatie, dat is een brutale zet. Als je daarin dan ook nog eens de apen voorstelt als karikaturen van zwarte mensen, wordt het probleem natuurlijk alleen maar groter.
  Ook de auteur van het bronmateriaal, Rudyard Kipling, staat trouwens bekend om zijn racistische vooroordelen. Hij schreef het beroemde en beruchte gedicht ‘The White Man’s Burden’, waarin hij de witte mannen bejubeld die hun ideale leventjes verlaten om ‘beschaving’ naar andere culturen te brengen.
  Mowgli heeft niettemin ook een getinte huid daar hij een Indiër is en de vier gieren; Buzzie, Flaps, Ziggy en Dizzy, hebben weer het uiterlijk van de Beatles en zo zingen ze ook!

  ‘Lady En De Vagebond’

  Si en Am waren de schurken van dienst, en ze deden meteen denken aan Aziatische vrouwen.
  Disney Si en Am waren de schurken van dienst, en deden meteen denken aan Aziatische vrouwen.
  De Siamese tweeling uit ‘Lady En De Vagebond’, zijn karikaturen van ‘geniepige’ Aziatische vrouwen.
  Hun liedje, ‘The Siamese Cat Song’ komt niet meer voor in de live action-remake van de film, die op 12 november gelanceerd werd op Disney+. Het Disneyliedje sneuvelde vanwege de racistische ondertoon tegenover Aziatische mensen, die verwerkt was in de tekst en de portrettering van de twee poezen. De katten, genaamd Si en Am, zijn de schurken van dienst. Ze werden getekend met stereotiepe smalle oogjes en spraken met een accent dat bekend staat als ‘chinglish’.
  Het liedje stamt uit 1955, en het werd destijds ingezongen door Peggy Lee. Het kreeg wel een opknapbeurt, zodat er een andere, gelijkaardige versie in de film getoond kon worden. Zangeres Janelle Monáe, die ook een stemmetje vertolkt in de nieuwe film, nam de herwerking van het liedje voor haar rekening.
  En welke (racistische) bedreiging straalt de rat anders uit met zijn gele ogen als hij de kinderkamer binnengaat?

  ‘De Aristokatten’

  Een Aziatische kat speelt piano met eetstokjes.
  Ook de zogenaamde Aristokatten moeten eraan geloven. Tijdens het nummer ‘Niemand Swingt Zoals Een Echte Kat’ is er een Aziatische kat te zien die piano speelt met eetstokjes. Ook dat personage kreeg spleetoogjes en een accent. Niet oké, zo vonden vele kijkers.
  En is het ook een belediging als twee straathonden de namen dragen van Napoleon en Lafayette?

  Andere voorbeelden zonder waarschuwing

  Andere films, zoals ‘Aladdin’ en ‘Pocahontas’, krijgen de waarschuwing dan weer niet mee, hoewel vele kijkers menen dat er ook daar te veel stereotype afbeeldingen te vinden zijn.
  Zo stelt het liedje aan het begin van ‘Aladdin’: ‘we snijden je oor af als we je gezicht niet leuk vinden’, een vervelend beeld van een Arabische samenleving. Daarnaast gaat het verder: ‘het is hier barbaars, maar hey, het is onze thuis’.
  ‘Pocahontas’ verdraait dan weer het échte verhaal van de prinses, die in 1612 niet verliefd werd op een Engelsman, maar door de Engelsen gekidnapt werd. Daarna werd ze een jaar gevangen gehouden in Engeland, gescheiden van haar familie. Na haar ‘vrijlating’ werd ze gedwongen om te trouwen met een Engelsman. Ze was nog maar 17 jaar oud.
  In een eerdere Disney-versie leek Pocahontas zelfs op Zilverslang, het zusje van Hiawatha, en deze indianen praatten voorheen altijd in telegram stijl zoals : “Mij vinden het niet leuk als jij boos op mij zijn!”

  Het probleem treft lang niet alleen Disney. Wat te doen met films en tv-series die vroeger de norm waren, maar vandaag een bittere nasmaak krijgen (denk maar aan bepaalde scènes uit ‘Friends’ die recent in opspraak kwamen) is een vraag die alle mediabedrijven blijft bezighouden. Streaming, de meest recente evolutie in de tv-wereld, brengt dat probleem naar de voorgrond. Wat Disney+ doet met deze waarschuwingen, kan een mogelijke oplossing bieden voor andere zenders, die het voorbeeld eventueel kunnen volgen.

  Niet geschikt voor vertoning

  In lijn met het nieuwe bedrijfsreglement zullen bepaalde films helemaal niet meer vertoond worden, dus ook niet op Disney+. Het gaat bijvoorbeeld over de controversiële film ‘Song of the South’, uit 1946. De film vertelt het verhaal over een kleine, blanke jongen die op een plantage in het Zuiden vriendschap sluit met een zwarte man die er werkt.
  De stereotype voorstelling van Afro-Amerikanen kan volgens de meeste kijkers vandaag de dag niet meer door de beugel, en dus werd de film verbannen van het scherm.
  Broer Konijn was in deze tekenfilm niettemin zelf bijna een schurk daar hij een leugenaar, opschepper, dief en onruststoker bleek!

  Talloze kijkers van Disney, onder wie ikzelf, hebben niettemin NOOIT iets racistisch opgemerkt aan deze tekenfilms en ze aanpassen om racisme (?) zal juist alles verknallen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s