Citaat van Thierry Baudet

Screenshot_82

“Ik wil niet terug naar de spruitjeslucht van het blanke Nederland van de jaren-50.”

(Door: “eg regs”)

Vaak is het maar net hoe je de dingen brengt; welke woorden je gebruikt. Heb je het bijvoorbeeld over ‘aanrechtsubsidie’, dan is dat een duidelijk geval van framing: de insinuatie en verdachtmaking door woorden. Je had immers net zo goed de vele voordelen van een toegewijd ouderschap kunnen benadrukken, maar in plaats dáárvan koos je er bewust voor om de zaken af te schilderen in termen van achterlijke en monotone slaafsheid: iedere vrouw die haar pasgeboren kroost niet onmiddellijk inlevert bij de dichtstbijzijnde babydump is een meelijwekkende provinciaal – dát is wat je wilde zeggen. ‘Spruitjeslucht’ is ook zo’n woord dat allerminst toevallig in de mond wordt genomen.

Bij ‘spruitjeslucht’ denken we aan benepenheid, kneuterigheid en beklemming. Voor onze ogen doemt zich onmiddellijk het schrikbeeld op van hoe wij denken dat het leven er in die dagen moet hebben uitgezien: aan het hoofd van de etenstafel de boerse en norse patriarch familias, naast hem zijn tot onderdanigheid geterroriseerde huisvrouw en daaromheen hun in lompen en vodden gehulde kinderen (vanzelfsprekend al even zwijgzaam afgericht). En elke dag weer die zelfde flauwe en fantasieloze kost: de infame spruitjes dus. Wat een leven! Alles was in die dagen grauw, duf, bedrukt en uitzichtloos.

In de Engelstalige wereld is het gebruikelijk dat allochtone buurten worden aangeprezen als vibrant communities: levendige gemeenschappen dus. Maar zelfs als je er vanuit zou gaan dat de vroegere periode gekenmerkt werd door een oneindige routine van dorre en doodse ellende, dan nog vraag ik me af of er inderdaad wel zoveel mensen zitten te wachten op de ‘levendigheid’ waarop hier wordt gedoeld. Zo was in de jaren-50 bijvoorbeeld het moordcijfer in geheel Nederland gelijk aan dat van een middelgrote stad nu. Tja, het is er op een paradoxale manier inderdaad ‘levendiger’ op geworden, maar dit is net zoiets als die advertentie die laatst op Funda stond: ‘Object is geheel naar eigen smaak in te richten’. Dat klinkt op zich heel aantrekkelijk, maar je moet natuurlijk wel een beetje tussen de regels lezen.

Ondertussen geloof ik allerminst dat het vroeger inderdaad allemaal zo voorspelbaar en saai was. Inderdaad hadden we geen videospelletjes, geen homoparades en geen reality-tv. Maar hoe beklagenswaardig zijn we wel niet als we ons gevoel van eigenwaarde en zelf-vervulling laten afhangen van de aanwezigheid van dit soort miezerige en miserabele vormen van mind-control? En ik kan u trouwens herinneren aan wat wij toen nog wél hadden: onze eigen auto’s, onze eigen schepen en onze eigen vliegtuigen. Ook werd onze wetgeving toen nog niet in Brussel gedicteerd. We hadden nog de vrijheid om ons uit te spreken tegen de gevestigde orde van die dag. Probeer dat nu maar eens met al onze spraakcodes, diversiteitsbeambtes, discriminatieverboden en LGTB/racisme-meldpunten.

Iedere blanke die anno 2019 nog steeds denkt dat we er de afgelopen decennia op vooruit zijn gegaan, is niet helemaal goed bij zijn hoofd. Of we het beseffen of niet, de meesten van ons bewaren dus wel degelijk een zeker gevoel van nostalgie naar het oude, blanke en christelijke Nederland van weleer. Over het ‘christelijke’ zijn we het helaas niet eens, dus laten we dan spreken van het BLANKE Nederland van weleer. Dat is namelijk nog een andere, heel belangrijke verandering die ons is overkomen.

Onze tegenstanders hebben het hatelijke, terminologische handigheidje van ‘spruitjeslucht’ verzonnen. Daar moeten we niet in meegaan. We willen ook niet zozeer terug naar het spruitjeslucht-Nederland; we willen terug naar het BLANKE Nederland. Misschien dat alle échte rechtsen het daar over eens kunnen zijn.

Door:
“eg regs”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nederland. Bookmark de permalink .

54 reacties op Citaat van Thierry Baudet

 1. Monalisa zegt:

  Ach de spruitjes Lugt zal gaan verdwijnen, het is in de winkels kant en klare producten, waar geen spruitjes bij zitten, en de kinderen van nu lusten geen spruitjes die lusten allen maar junkfoet, het wek tijd perk komt er straks weer, heerlijk spruitjes in de winter als het kan met een heerlijk stuk vlees 🥩🥩🥩

  Like

  • N.E. Brouwers zegt:

   Welicht kan Monalisa haar Nederlands bijspijkeren.

   Like

   • F.Hagens zegt:

    Goede inhoudelijke reactie😎

    Like

   • Piet Snot zegt:

    Ik blijf mij erover verbazen. Volgens mij is dit jou eerste reactie hier.
    En dan kom je een site tegen, leuk, laat ik daar eens op reageren.
    Weet je wat, dan begin ik eerst met zeiken, dat vinden ze vast wel leuk.

    Like

   • Monalisa zegt:

    Is mijn handels merk dat na 75 jaar verander je dat niet meer, of ik moet les krijgen van Bert Bron.😂😂😂

    Like

   • Trucker zegt:

    Monalisa is een mooie nickname maar er zijn nog altijd reageerders (komen ongetwijfeld van Mars) die niet weten dat u niet van het vrouwelijk geslacht bent.
    Of die slapen of die lezen niet goed wat iemand hier schrijft en dan krijg je “ze” of “haar”.

    Like

   • bobzelf zegt:

    geweldige reactie, GOED E argumenten en goed verhaal , lekker kort ook

    luister eikeltje, niet alle nederlaners zijn met een gouden lepel in hun reet geboren meestal komen zulke fenomenale reacties van omhoog gevallen trekfdrop veters die van mijn centen hebben gestudeerd
    gebruik je ene nog werkende hersencel

    BOBzelf,

    Like

 2. Roeland zegt:

  Terug naar de 50 wil ik niet. Maar terug naar de jaren 70 direct. Veronica, Radio Noordzee…mooie zomers (1975-1976), eerste vriendin….het strand… Humor op tv etc. Gouden tijden voor mij. 🙂

  Geliked door 5 people

 3. A.J. de Koning zegt:

  We aten echt wel wat anders in de jaren ’50 dan alleen spruitjes die trouwens best lekker kunnen zijn maar ik zou ook direct terug willen naar die tijd zonder moslims met hun dwingende eisen en hun streven naar islam overheersing. Voor hen telt alleen wat ze zelf het beste vinden, dat een ander er anders over denkt daar hebben ze geen boodschap aan. Overwegen dat er wellicht helemaal geen allah bestaat daar willen ze helemaal niets van horen want dat mag niet. Ze willen iedereen hun wil opleggen en zijn alleen meegaand zolang ze nog niet in de meerderheid zijn maar daarna draaien ze om als een blad aan een boom. Pas op voor het gevaar.

  Geliked door 7 people

  • Piet Snot zegt:

   Er moet meer rabarber gegeten worden.
   Want dat is vandaag de dag zoeken met een lichtje in de winkel.
   Ze weten tegenwoordig niet eens meer wat dat is op een groenteafdeling.
   Alsof ik ze in zeik sta te nemen met een verzonnen groente naam.

   Geliked door 1 persoon

   • Oeps zegt:

    @ Piet Snot (19 juli 2019 om 06:31)

    Dames en Heren.

    Ik heb van de week toevallig op de markt 2 kisten met rabarber gekocht en ingemaakt. Heb ik weer een jaar lang lekkere rabarber-compote.

    Like

   • Trucker zegt:

    Hé ik heb dat in mijnen hof, is wel opletten want een halve meter verplaatsen en volgend jaar niks.
    Kent ge stekelbezen Snot, heb ik ook, is van die dingen die de jeugd niet meer lust.
    Heb het gisteren ook nog gepend spruiten is kost van vroeger, hoewel vandaag de dag is er melk met limonadesmaak of weet ik wat ze er in gooien want de jeugd lust geen melk meer…

    Like

  • Monalisa zegt:

   raapstelen aten we, ook jan in de zak met stroop aten we ook voor bruine bonen bid ik niet

   Geliked door 1 persoon

 4. Tistochwat zegt:

  Wat ligt die Baudet daar nou te doen op die piano?

  Geliked door 3 people

 5. Gerrit zegt:

  In de jaren 50 was de opbouw in volle gang en men zag op straat in bij zichzelf dat het harde werken loonde. Er was elk jaar meer vooruitgang. Er was tevredenheid want iedereen was arm.
  Moedige mensen gingen met een grote kinderschaar het in Canada of Australië proberen. Dit laatste geeft aan dat de mensen toen een grote veerkracht bezaten. He afscheid van ouders was vaak voorgoed.
  Nu stilstand, en financiële achteruitgang voor velen. Overbevolking. Bevolkingsgroepen die zich afzonderen. Veel criminaliteit. En de toekomst zit er ook onheilspellend uit.

  Geliked door 5 people

 6. scherpschutter1943 zegt:

  Nederland is niet van de Nederlanders, nederland is van iedereen”zei de partij van de arbeid en ade andere linkse clubs vielen hen bij. Maxi zei , de Nederlanders bestaat niet. Natuurlijkk heevft ze gelijk vanuit haar globalistische standpunt, ook de argentijn bestaat niet. Wel de nederlandse- en argentijnse elite die middels de poen met elkaar verbonden zijn.

  Geliked door 4 people

 7. Joannes den Hollander zegt:

  Vaak denk ik met weemoed terug naar de jaren vijftig en zestig. Veel en dan bedoel ik luxe artikelen moesten nog uitgevonden worden. Je mistte ze dus ook niet. En dat gold voor iedereen, althans de gewone man. En de gewone man was de grote massa. Er moest gezorgd worden voor de winter, vandaar dat de meeste mensen een groentetuin hadden. Dat werd geoogst en gewekt. Verder moest men zorgen voor een wintervoorraad aardappelen. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder altijd 500 kilo bestelde bij de boer. De ene helft van de kelder lag dan vol met aardappelen en de andere helft met steenkool. Eten kwamen we nooit tekort, al was de variatie stukken minder als die we nu kennen. Er werd wel zuinig geleefd. Flinke lappen vlees bij je middageten was er dan ook niet bij. Ons gezin bestond uit 5 personen en als we dan stamppot kregen werd een Gelderse rookworst verdeeld in 5 stukjes waarbij mijn vader iets meer kreeg want die had er tenslotte voor gewerkt. Limonade, snoepjes en dat soort dingen waren echt uitzonderingen. Dat was bestemd voor bijzondere dagen. En dan nog, een klein glaasje Gazeuse en daar kon je het mee doen.
  Ik voelde me dan ook de hemel te rijk toen we de eerste keer op vakantie gingen en ik zowaar een flesje limonade kreeg en een zakje Chips. Die mocht ik helemaal alleen opeten. Dat soort financiële uitspattingen kwam alleen maar voor als mijn vader vakantiegeld gekregen had. Het was derhalve absoluut geen gewoonte. En op vakantie gaan daar bedoel ik mee, een fietstocht van meer dan een half uur naar een lokale speeltuin. Dat was het dan ook. De rest van het vakantiegeld was bestemd voor kleren en andere dingen die van een salaris niet opgehoest konden worden.

  Ondanks dat er niet veel was, was het welzijn vele malen beter dan nu. Ruilen met de soberheid van toen? Daar zeg ik onmiddellijk ja tegen, want dat is het waard om in vrijheid te leven zonder al dat criminele uitschot wat vanaf circa 1960 binnen kwam waaien.

  Geliked door 4 people

  • paulzwueste zegt:

   En zo was het!

   Geliked door 2 people

  • Oeps zegt:

   @ Joannes den Hollander (18 juli 2019 om 23:08)

   Dames en Heren.

   Ja, zo ging dat 50, 60, 70 jaar geleden. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren.

   Vanmiddag stond ik even met een buurman op straat te te kletsen. Nee, hij ging dit jaar niet op vakantie. Vorig jaar was hij ook niet weg geweest. Van zijn vakantiegeld gaat hij nu zonnepanelen installeren. En toen we het daar toch zo over hadden, stelden we vast, dat er dit jaar blijkbaar nog niemand in de straat met vakantie naar verweg is gegaan. Alle buren zijn thuis gebleven. Er wordt wel veel geklust. En er is ook al een geval van introuwen in de straat. We concludeerden, dat we blijkbaar weer terug in de armoe van de goeie ouwe tijd zijn aanbeland. Quo vadis ??? Hoeveel ellende en armoe hangt ons nog boven het hoofd ???

   Geliked door 2 people

  • bobzelf zegt:

   heerlijk stuk
   bobzelf , wonende in een doodlopende straat met houten hek daarachter de kolenboer met duiven
   na mijn overgaan op de lagere school ,
   kreeg BOB EEN KWARTJE
   waar met een pleurisgang een klein formaat rubber bal voor werd aangeschaft
   de 6 weken grote vakantie bestonden uit een 8 a 10 uur durend kampioenschap
   penalty y schieten tussen 1 steen en 1 lantaarnpaal
   ’s avons werd de cricket straat geopend , de lantaanpaal werd het wicket, het “”BAT ” DOOR MIJN VADER KEURIG UITGEZAAGD OP MAAT , de moeders juichend op de trappetjes voor de huizen , de vaders deden ook mee
   en dan als er zon was, ?
   30 km fietsen met het hele gezin naar Hoek van holland brood mee, en een metalen fles mee met een grolsch beugel sluiting
   EN ROOD KOKEND VERBRAND TERUG
   IK ZOU ZO TERUG STAPPEN , MIJN GOD WAT EEN HEERLIJK JEUGD

   BOBZELF

   Like

 8. Trucker zegt:

  Wat kan ik over die ijdeltuit nog schrijven dat ik nog niet gezegd heb…
  BAH

  Geliked door 1 persoon

 9. Wim zegt:

  Liever spruitjes dan quinoa, goji-bessen of chiazaden of hoe dat modevoer tegenwoordig ook heet. En als je geen gluten- of lactoseintolerantie hebt, tel je ook niet meer mee.

  Geliked door 2 people

 10. Als dat echt de woorden van Sjerrie Bidet waren iigt ie wel mooi als elitaire zak op een piano zichzelf te fellationeren. Wat een lul.

  Geliked door 3 people

 11. Frans Brassens zegt:

  Had ik hier al eens gemeld dat Baudet een Frans woord is voor Ezelhengst?

  Like

  • Piet Snot zegt:

   Enkele maanden terug had ik dat hier al vermeld.

   Like

  • Bob Koster zegt:

   @Frans Brassens. Wist u dat bardot (u weet wel, Brigitte B.) muilezel betekent. Grapjes over namen vind ik zwak, verzin wat beters

   Like

   • Frans Brassens zegt:

    Wat jij daarvan vindt Bob, interesseert me werkelijk geen ene malle moer.
    Daarbij vind ik reacties als deze zwak en denk ik dat je wat beters moet verzinnen.

    En ja, van onze nog altijd onvolprezen Brigitte wist ik dat.
    Weet je wat? We maken er een spelletje van.
    Misschien ga je het naamvertalen dan óók leuk vinden.
    Wist jij dat het Turkse woord Kuzu ‘lammetje’ betekent?
    Nu jij weer.

    Like

  • Bob Koster zegt:

   @Frans Brassens. Wist ik, maar ik maak er geen grapjes over. Ik heb genoeg munitie om dit stuk vuil af te branden.

   Like

   • Frans Brassens zegt:

    Beste Bob, ik ben al tijdenlang bezig met diverse vuilverbrandingen . Oók zo nu en dan op eigen blogjes hier bij onze nijvere Baas Bron. Maar van tijd tot tijd veroorloof ik mij wat luchtiger reacties. Wie daar over gaat zeiken ontmaskert zich als een fatsoensridder, en van dezulken houd ik nu eenmaal niet. Strijd de (je) goede strijd en zeur niet.

    Like

 12. Republikein zegt:

  Hoor ik mijn hele leven al het geluid van heipalen, Nederland is af en druk.

  Geliked door 1 persoon

 13. Vincent Meijer zegt:

  Spruitjes kan je ook wokken ( wel eerst ff voorkoken) met ui, cashewnoten, taugé, wat kruiden en specerijen als mosterd en wat ketoembar ofzo, knoflook, venkelpoeder, zout, peper (?) dat met bv. met aardappel kroketjes en een lekker Marokkaans worstje erbij. noem ik spruitjes Anderlecht ( multi culti) Spaans wijntje erbij, nietz mis mee. ja, ik ben wel goed maar niet zo heel gek. Die Duitse bradwursten van de vegetarische slager zijn ook lekker. Maar zullen de Arische vrienden uit Iran inderdaad binnen nu en twee jaar een atoombom gooien op o.a. Duitsland zoals voorspeld in de Midrash? En zijn de Duitsers dan weer inderdaad die onschuldige slachtoffers? Wir haben es nicgt gewusst dat Obama merkel in het pak naaide, en nu zeg ik het nog netjes. Maar waarom wist ik het dan wel? Wij zwijgt stemt toe, wie langs de kant staat te juichen en het regime in stand houdt, ( dat bommen gooide op Londen, of zoals nu op Duitsland/Europa/de Wereld,) een regime dat ook zijn eigen mensen en buren onderdrukt. Die IS schuldig aan zijn eigen karmische ondergang !

  Like

  • Oeps zegt:

   @ Vincent Meijer (19 juli 2019 om 14:24)

   Dames en Heren.

   Spruitjes moet je klaarmaken, zoals opoe dat vroeger deed. Als je spruitjes kookt, kook je ze in hun eigen vocht en bitterheid. En dat is inderdaad niet lekker. Opoe wist vroeger, al dat je spruitjes moest stomen. U weet wel, stomen doe je met zo’n gaatjespan. En als je zo’n ding niet hebt, kun je ook gewoon een vergiet gebruiken. Water in de onderste pan, de stoompan er bovenop en het deksel niet vergeten. Spruitjes zijn in 15 minuten stomen beetgaar. Heb je ze liever wat gaarder, dan een paar minuten langer laten stomen. Vergeet het zout niet. Serveren met een beetje nootmuskaat over de spruitjes.
   O ja, over spruitjes moet eerst nog de nachtvorst. Dus als je verse spruitjes koopt leg ze dan eerst een paar dagen in het vriesvak. Dan worden ze wat zoeter. Ingevroren spruitjes hoef je niet te ontdooien. Die kunnen zo in de stoompan.
   Eet smakelijk.

   Geliked door 2 people

 14. Jan zegt:

  Harry Mens is klaar met Thierry Baudet: ‘Hij is rechts-extreem aan het worden’’De ramp is niet te overzien als hij in de regering komt’
  https://tpo.nl/2019/09/15/video-harry-mens-is-klaar-met-thierry-baudet-hij-is-rechts-extreem-aan-het-worden/

  Like

 15. Jan zegt:

  Tommy Wieringa, de grootste prutschrijver, herstel, letterzetter van Nederland: Baudet houdt van esthetiek en heeft net kapsel en is dus een nazi

  Jong en frisgekapt
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/14/jong-en-frisgekapt-a3973376

  Like

 16. Jan zegt:

  Ook Beaudet helemaal klaar met Elma Draykont

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s