Facebook verwijdert citaat van de heilige kerkvader Augustinus als “hatespeech”

Screenshot_99

(Door: David Berger – Vertaling: E.J. Bron)

Onze vondst komt deze week van “Pro”, de christelijke mediawebsite. Deze bericht van een gebeurtenis uit de VS, die echter net zo goed in Duitsland plaatsgevonden zou kunnen hebben:

philosophia perennis

“Eerst was het alleen maar een rariteit, maar toen werd duidelijk dat Facebook het serieus meent: een katholieke journalist bericht ervan dat hij op het sociale netwerk een citaat van de kerkvader Augustinus plaatste en Facebook dit “hatespeech´ noemde. De onderneming verwijderde het citaat – en niet alleen bij hem.” (Bron)

Oproep tot zelfkritiek is “hatespeech”?

Het gaat bij het citaat om een gedeelte uit een preek van de kerkvader:

“Laat ons nooit aannemen dat ons leven zonder zonden zal zijn als we een goed leven leiden; ons leven moet alleen maar geprezen worden wanneer we constant om vergeving vragen. De mensen echter zijn wanhopigen en des te minder ze naar hun eigen zonden kijken, hoe meer ze zich interesseren voor de zonden van anderen. Ze willen bekritiseren, niet corrigeren. Niet in staat om zelf om vergeving te vragen, zijn ze bereid anderen aan te klagen.” (Sermo 19,2)

Ook na talrijke vragen over de verwijdering bleef Facebook erbij: het citaat van Augustinus zou “hatespeech” zijn en zodoende de richtlijnen van de onderneming schenden. Dat het citaat exact het tegenovergestelde is, dat Augustinus de mensen er toe oproept om niet de fouten van anderen te bekritiseren, maar altijd eerst zijn eigen paadje schoon te vegen, hebben de censors überhaupt niet begrepen.

Gevaarlijk, want dom

Dat is echter geen wonder: censors zijn over het algemeen niet de meest heldere. Op hen is bijna altijd de uitdrukking “gevaarlijk, want dom” van toepassing. Daar komen taalkundige gebreken bij. Niet zo lang geleden sprak ik met een Braziliaan die in Berlijn woont en in een verwijdercentrum van Facebook werkt. We moesten in het Engels met elkaar praten, omdat hij zo goed als geen Duits spreekt.

De vraag of hij ook verantwoordelijk zou zijn voor Spaans-talige plaatsingen negeerde hij. Hij zou zich uiteraard alleen maar bezighouden met Duitse “hatespeech” en illegale plaatsingen. Als hij een keer iets niet helemaal zou snappen, dan zou hij een vertaalprogramma gebruiken. Meer hoef je eigenlijk helemaal niet over Facebook te weten…

Omdat op dit moment de machtigen in Duitsland zo´n manier van doen ook hier mogelijk hebben gemaakt, hier nogmaals een citaat van Augustinus:

Screenshot_100

“Neem het recht weg – wat is de staat dan nog anders dan een grote roversbende?”

Bron:
https://philosophia-perennis.com
Door: David Berger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "hatespeech", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", achterlijkheid, Barbarisme, belangenverstrengeling, Censuur, christenhaat, cultuurrelativisme, demoniseren, Historie, Hypocrisie, katholieke kerk, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Marxisme, meningsdictatuur, nieuw fascisme, onwetendheid, political correctness, Rotzakken, social media, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, VS, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

11 reacties op Facebook verwijdert citaat van de heilige kerkvader Augustinus als “hatespeech”

 1. Marc zegt:

  Ongelooflijk! Zouden ze bij FB weten dat Augustinus een Berber was?

  Like

 2. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Gooi dat FAKEBOOK eindelijk eens weg !!!
  Je denkt met fakebook de wereld aan je voeten te hebben, maar het tegenovergestelde is het geval. Fakebook maakt je monddood. Laat je niet door de duivel ringeloren !!! Als je met de duivel scheep gegaan bent, spring dan van die boot af, eer het te laat is !!! De beloftes van de duivel zijn fake. Gooi dat FAKEBOOK eindelijk eens weg !!!
  Mark Zuckerberg is een ontiegelijke satanist. Hij aanbidt de duivel. Besef, dat hij een handlanger van het kwaad is !!!.

  Geliked door 2 people

 3. Piet Snot zegt:

  Misschien denken ze wel bij facebook dat die kerel nog steeds leeft.

  Like

 4. Cathja zegt:

  Deze beste man, die geen kwaad in de zin had, stierf in het jaar 430 na Chr.
  Hoe kun je dan zeggen dat zijn schrijfsel
  ‘hatespeech’ is?
  De wereld gaat steeds meer gebukt onder de dreigingen van talloze krankzinnigen. Ik vraag me vaak af wanneer we weer eens een positief bericht onder ogen krijgen…

  Geliked door 1 persoon

 5. Rensk. zegt:

  Degenen die het eraf gehaald hebben voelden zich zeker erg aangesproken door de tekst!!!

  Like

 6. QenQ6 zegt:

  Wat een debiel gedoe. Het wordt steeds gekker. Zijn er bij andere godsdiensten ook haat-speeches gevonden op facebook?

  Like

 7. Theo zegt:

  Het is heel eenvoudig te constateren dat het een kruistocht tegen het christendom is.
  Niets nieuws onder de zon, het is al 2 duizend jaar aan de gang, mensen haten de waarheid.
  Dit bewijst alleen maar dat het waar is wat er geschreven stond.
  In de eindtijd zal alles wat krom is recht worden en wat recht is krom.
  Dit zijn nog maar de eerste ween, het gaat veel erger worden.

  Like

 8. guusvelraeds zegt:

  Heel Noord Afrika was ooit christelijk op een paar animistische stammen na. Dat mag niet gezegd worden want dan worden de islamieten daders en dat mag niet.

  Thagaste
  Augustinus werd geboren en stierf in de toenmalige gekerstende West-Romeinse provincie Africa, tegenwoordig noordoost Algerije en Noord-Tunesië in de Aures-gebergten genoemd. Hij werd geboren in het provinciestadje Thagaste (het tegenwoordige Souk-Ahras) als zoon van Romeinse en Fenicische ouders.

  Like

 9. reageerbuis zegt:

  Paus Benedictus XVI zou in 2006 ook van Facebook gegooid zijn, toen hij in Regensburg een Byzantijnse keizer uit de Middeleeuwen citeerde.

  Like

 10. Jan zegt:

  Hate spech, niets anders dan totale ontkenning van eigen culturen

  http://d.tube/#!/v/vladtepesblog/QmRjsD7zW7ift2YhE1isSFHCnGiQC3rqvjVpcagsGDcb4g

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s