Meuthen, de AfD en de Identitaire Beweging

Screenshot_158

(Door: Joshua Hahn – Vertaling: E.J. Bron)

In een interview met de “Funke-mediagroep” liet de landelijk woordvoerder van de AfD, Jörg Meuthen, zich uit over de omgang van de binnenlandse veiligheidsdienst met de Identitaire Beweging. Zijn kernuitspraak was onverbloemd en duidelijk.

Die Tagesstimme

Meuthen sprak datgene uit wat al lang veelmeer door de AfD benadrukt zou moeten zijn. Terwijl links-extremen in de afgelopen jaren vooral door geweld tegen de politieke tegenstander opvallen, kan dit niet ook maar in beginsel van de Identitaire Beweging beweerd worden.

“Geen gewelddadige acties”

De juiste vraag is daarom waarom er dus een observatie door de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst plaatsvindt en de jeugdbeweging als “rechts-extreem” werd gekwalificeerd. Vooral van de kant van de AfD had ik de afgelopen weken graag duidelijker taal willen horen.

Nu verklaarde Meuthen: “Mij zijn geen gewelddadige acties van de Identitaire Beweging bekend, zoals we die uit het linkse kamp kennen”. Daarom zou overdacht moeten worden “hoe gerechtvaardigd deze observatie door de binnenlandse veiligheidsdienst is”.

Scheiding van AfD en de IB zeker zinvol

Dat er een besluit van onverenigbaarheid van de AfD met betrekking tot de Identitaire Beweging bestaat, is desondanks zeker zinvol en hoeft geen afgrenzing van ideeën te vormen. De Identitaire Beweging bezet de metapolitieke ruimte en de AfD de reële politiek. De scheiding is op grond van de verschillende “opdrachtenvelden” aangebracht. Een ideologische afgrenzing van de kant van de AfD is echter onzinnig.

Hierin ligt ook mijn kritiek op het interview van Meuthen. De manier hoe hier de “onverenigbaarheid” wordt gedefinieerd, is gewoon fout: “Wij hebben niets met hen gemeen en we houden maximale afstand”. Want vanzelfsprekend bestaat er een gemeenschappelijke fundamentele consensus van de AfD en de Identitaire Beweging.

Ook de FPÖ dient eindelijk de betekenis van de metapolitiek te begrijpen

Desondanks is de hierboven genoemde duidelijke taal van Meuthen zeer verheugend en zal hopelijk gevolgd worden door andere AfD-politici. Hier dient bovendien opgemerkt te worden dat Jörg Meuthen niet tot de “vleugel” behoort, maar zelfs nog tot het veeleer liberale deel van de partij. De AfD lijkt over het algemeen dus te begrijpen dat het metapolitieke organisaties nodig heeft om ingrijpende en vooral langdurige veranderingen te bewerkstelligen.

Nu moet ook door de Oostenrijkse FPÖ erkend worden wat zij onder Hofer niet wilde en nog steeds niet wil begrijpen: de voor-politieke ruimte en de parlementaire reële politiek vormen een eenheid en sluiten elkaar in beginsel niet uit. Om in ieder geval de legitimiteit van groepen en initiatieven van een patriottische burgersamenleving te erkennen, zou een goed begin zijn.

Bron:
www.tagesstimme.com
Door: Joshua Hahn

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Duitsland, FPÖ, gezond realisme, Identitaire Beweging, Nationalisme, Oostenrijk, Patriottisme. Bookmark de permalink .

2 reacties op Meuthen, de AfD en de Identitaire Beweging

 1. Lars030 zegt:

  Mooi begin van een broodnodige potentiële samenwerking op rechts, zij het de één #politiek (AfD) en de ander #buitenparlementair (Identitairen).

  Niks mis mee, trots op beide patriottische en nationalistische (= géén vies woord) groepen, die op natuurlijke wijze -nog- verder naar elkaar kunnen groeien én elkaar aanvullen (synergisme). Het hoge woord is eruit. Klasse. Beide groepen samengevat: Realistisch-rechts.

  #AfD #idverzet @Identitair @IBDeutschland

  Geliked door 1 persoon

 2. Alphons Mantel zegt:

  ze hebben elkaar nodig

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s